У нас кокаин няма, разследване - също | webcafe.bg
Webcafe

У нас кокаин няма, разследване - също

Самуил Димитров , в. "Сега"
29.08.2012, 10:38 (обновена 31.08.2012, 12:47)
кокаин

Според най-прясното изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов МВР разполага с данни, че екипажът на задържания в Испания с почти три тона кокаин на борда кораб "Св. Николай", е бил нает от българин

В крайна сметка кокаинът е в Испания. Там са арестуваните и корабът. И разследването - също. Затова не трябва да очакваме много сериозни резултати от българска страна. Ако човек настрои мисленето си в тази посока, ще стигне до извода, че не е толкова страшно това, че родните разследващи нямат нищо. Ако обаче смята, че у нас МВР и прокуратурата също трябва да си свършат работата по конкретния казус, независимо че на пръв поглед тяхната роля е второстепенна, нещата започват да изглеждат по друг начин.

Според най-прясното изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов МВР разполага с данни, че екипажът на задържания в Испания с почти три тона кокаин на борда кораб "Св. Николай", е бил нает от българин. Въпросното лице, което със сигурност е доста интересно за разследващите, обаче все още не е издирено. Предстои също така да бъде изяснена ролята му в цялата процедура по трафика. Т.е. към момента разследващите подозират, че еди-кой си може да е замесен. Най-много разполагат с информация, негодна за пред съда. Това обаче не пречи на Цветанов да да го съобщава, все едно че разследването е постигнало кой знае какъв успех. Освен всичко останало това е вторият опит на МВР да намери човека, наел екипажа на "Св. Николай". Първият се оказа неуспешен. В ареста за кратко попадна Христо Христов, който по-късно бе освободен и в момента е привлечен като свидетел.

Освобождаването на сочения за отговорник по наемането на екипажа обаче бе по-малката беля за разследващите и мина незабелязано. Все пак им останаха заподозреният за организатор на трафика от българска страна - Руслан Колев, и мениджърът на кораба "Св. Николай" - Дойчин Дойчев. Но и това бе за кратко. Още на първата мярка за неотклонение съдът буквално разби на пух и прах тезата на прокуратурата и освободи и двамата. Какво се оказа? Държавното обвинение твърдеше, че има организирана престъпна група в състав - Руслан Колев (организатор и лидер), Дойчин Дойчев и капитанът на "Св. Николай" Иван Станчев (участници). Съдът обаче не откри доказателства в посока, че Колев и Дойчев се познават. Те никога не са имали каквато и да е комуникация, още повече такава, свързана с наркотици. Толкова за групата.

Още повече че според съда нито един от двамата не е имал достатъчно власт, за да определя курса и товара на кораба, както и да наема екипажа. Дойчев е собственик на дружеството "Сийборн Трейд", чрез което менажира "Св. Николай". Това обаче означава отговорност само за товара на плавателния съд, т.е. неговите правомощия стигат само дотам. Самият плавателен съд пък се оказа собственост на английска фирма, която го отдала под наем на австрийска, а тя, от своя страна, наела моряците и сключила договор за менажиране с Дойчев.

Съдът откри доказателства, че соченият за лидер на групата Колев се е познавал с капитана Иван Станчев, но прецени, че това познанство не е достатъчно, за да се обоснове предположение, че е давал заповеди на моряка.

Засега прокуратурата се опира основно на показанията на анонимен свидетел, служител на ГДБОП, който наблюдавал кораба и подал сигнала към испанските власти. Казаното от него обаче не се подкрепя от доказателства, а адвокатите на защитата коментираха, че за първи път им се случва основният свидетел всъщност да е полицай.

Дали държавното обвинение влезе в съда неподготвено по изключително сериозен случай като трафика на три тона кокаин, или просто съдът бе прекалено взискателен? Отговор на този въпрос даде три дни по-късно самата прокуратура, когато изненадващо се отказа да обжалва първото решение и заяви, че е съгласна с изводите на съда. Въпреки заканите на наблюдаващия прокурор Андрей Андреев, че ще протестира, и твърдението му, че съдията е изтълкувал доказателствата неправилно. Между другото се оказа, че обвинителят е излязъл в отпуск в деня след освобождаването на Колев и Дойчев, та се наложи шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов да обяснява защо няма да се обжалва излизането от ареста на двамата.

За Руслан Колев се знае малко - от изнесената по медиите информация стана ясно, че той е фалирал строителен предприемач, който живее с Мисис България 2007 г. Мариана Маринова, от която чака дете. Според нейните твърдения няма как човек, който се занимава с кокаин, да е финансово закъсал, колкото мъжа й. Пред столичен всекидневник тя обясни, че му плаща дори сметките за ток. И то не цялата сума, а половината, а останалите 50% давала майка му. В съда адвокатът му заяви, че мъжът има психично заболяване. Не стана ясно какво.

Другият обвинен - Дойчин Дойчев - обаче е известен, и то предимно с инциденти, случващи се на негови кораби. Той бе мениджър на потъналия през 2008 г. във водите на Азовско море "Ванеса". При този инцидент загинаха деветима български моряци. Името му бе забъркано и в друг инцидент на плавателен съд - "Елена", на борда на който моряк уби двама души с метална тръба при мистериозни обстоятелства и рани капитана.

Покрай залавянето на "Св. Николай" министър Цветанов, който има навика да не чака съдебни решения, а директно да обвинява и съди, заяви, че имало съмнение за пратка кокаин на борда на "Ванеса", както и за контрабандни цигари на "Елена". Към момента доказателства в тази посока няма.

Засега разследването от българска страна не изглежда никак добре. МВР и прокуратурата нямат нито един задържан, а освен това се съгласиха със съда, че не са събрали достатъчно доказателства за вината на сочения за лидер на престъпната група - Руслан Колев. Както и на съучастника му - Дойчев. За сметка на това пък подозират, че екипажът на кораба е бил нает от българин, чиято роля в трафика все още не са установили. В най-добрия случай разполагат с доказателства в тази посока, но все още не са арестували въпросното лице или поне не са съобщили за задържането му.

Добрата новина за разследващите е, че медийният фокус често се измества от тяхната работа благодарение на изявленията на премиера Бойко Борисов. Той ту съжалява, че не е могъл да предупреди моряците за акцията, ту им се ядосва, че не са сигнализирали, ту изпраща Цветанов в Испания, за да се види с какво може да помогне държавата, ту съветва арестуваните да кажат какво знаят, за да си помогнат сами, и т.н. Както само той може да го направи. Първият словесен каламбур на премиера създаде усещането, че моряците може би са невинни. "Знаеше се, че ще работят с български кораб, много неща се знаеха, но нямаше как да им кажем на моряците: "Бягайте от кораба, защото ще го хванат", каза той. Което даде повод на близките им да кажат: "Изхождайки от вашите думи, че не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни". Така и не стана ясно защо българските служби трябва да предупреждават някого, че провеждат акция, макар да смятат, че той няма вина. Не е ли работа на съда да прецени доказателствата и да освободи въпросния човек? Или пък на още по-ранен етап прокуратурата да каже, че този задържан няма съпричастност към престъплението и ще бъде разпитван само като свидетел?

След това премиерът изведнъж се ядоса, че моряците петнят международния имидж на държавата и задето не са сигнализирали за пратката. Близките призоваха него и Цветанов да не съдят прибързано. Премиерът пък каза, че роднините няма за какво да му се сърдят. И така този диалог между власт и близки на задържаните, чиято цел уж беше държавата да помогне с каквото може, се превърна в някаква медийна престрелка, от която полза няма никой. А разследването тепърва започва да събира доказателства.

segabg.com

Oще: исоания  кокаин  разследване 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.