Последният "мохикан" на Тибет ли е Далай Лама | webcafe.bg
Webcafe

Последният "мохикан" на Тибет ли е Далай Лама

Валентин Добрев, по Welt am Sonntag
08.09.2014, 17:35 (обновена 09.09.2014, 13:27)

1 от 3 снимки Назад Напред

далай лама

Снимка: © Getty Images

Верен на своите либерални възгледи Далай Лама осъжда политиката на руския президент Путин. Той също така заявява, че не иска наследник. Но ще могат ли тибетските монаси да продължат традицията без лидер? Това ли е краят на Далай Лами-те в Тибет?

Далай Лама безспорно е един от най-влиятелните политически и обществени лидери не само в Тибет, но и в света. Но носителят на Нобелова награда за мир за 1989 година е публична личност, която не само изразява свободно своите морални възгледи, но и често провокира общественото мнение със съждения и намерения, които понякога са доста чужди на западната култура.

И все пак, каквото и да каже Далай Лама, неговите думи обикновено звучат привлекателно. Особено за развития свят, голяма част от който все още е далече от либералността, залегнала в корените на тибетския будизъм.

"Институцията вече изпълни своята задача"

Най-новата вест, с която духовният водач изненада, е желанието му да бъде запомнен като последния лидер на Тибет - планинската държава, която от 1950 година е окупирана от Китай.

Според 14-ият Далай Лама тибетската институция на Ламите, която е на повече от пет века, вече е "изпълнила своята задача".

Тензин Гяцо, както е светското име на Негово Светейшество споделя, че тибетският будизъм "не трябва да разчита на една личност".

В интервю, проведено на английски и публикувано в неделя в германския вестник Welt am Sonntag, Далай Лама съобщава, че той е избран да бъде последния духовен водач на будистите в Тибет, Монголия, Калмикия и Бурятия и след него традицията трябва да приключи.

Тези възгледи на Негово Светейшество не са нови.

Той е осъзнал от години своята популярност по света и това изглежда го смущава. Или поне му тежи, доколкото той възприема себе си повече като духовен лидер, отколкото като политически. И все пак Далай Лама е принуден да изпълнява именно политическа функция, която включва борба за независимостта на Тибет от Китай, но с мирни средства.

"Още от 1960 година повтарям, че на тибетците им трябва водач, избран от самите тях, на когото бих могъл да предам властта" - е едно от известните изказвания на 79-годишният лидер.

Една от причините духовният водач да се бои от продължението на традицията, навярно е и фактът, че той прекрасно осъзнава, че никой след него не би могъл да има същата популярност и влияние.

"Сегашният, 14-ти Далай Лама е много известен днес. Нека тогава приключим с известния Далай Лама" - казва той в интервюто за германския вестник. Пред немските журналисти той изказва притеснението, че ако се появи слаб Далай Лама на власт, традицията ще бъде посрамена.

Освобождаване от власт, вместо концентрирането й

Либералните възгледи на тибетските мъдреци действително седят донякъде странно на световната политическа сцена, доминирана от мъже, чиято цел е концентрирането на все повече и повече власт. Светът на подобни политици трудно би могъл да разбере стремежа към освобождаване от власт и деконцентрирането й.

Далай Лама се старае именно към това и споделя, че в Тибет има много добре организирана структура с високо-образовани монаси и ученици, които биха могли да създадат нова демократична и съвременна система на управление.

"Себичният" президент Путин

Верен на своята либерална мисъл и възпитание, 14-ият Далай Лама внезапно се оказва в ролята на съдник по политическите въпроси. Именно като такъв в същото интервю той дава определение на руския президент Путин, наричайки го "себичен".

Далай Лама подчертава, че да си действащ руски президент, после премиер и после пак президент е "прекалено много" и "прекалено егоцентрично". "Неговата настройка е "аз, аз, аз" - казва духовният водач за Путин. И още:

"Ние свикнахме, че вече няма Берлинска стена. А сега Путин изглежда като че ли я издига отново. Но по този начин той наранява собствената си страна. Изолацията е самоубийство за Русия".

Изненадващо, Далай Лама сравнява Русия с Китай, но в полза на окупатора, с който води мирна битка вече десетилетия.

"Китай и Русия - това са два различни случая" - смята Далай Лама и изглежда действително вярва, че модерният свят ще подкрепи Китай, който ще се превърне в "демократична страна".

"Китай иска да е част от глобалната политическа система и ще бъде готов да приеме международните правила в дългосрочен план. А нямам впечатлението, че това изобщо влиза в сметките на Русия и на президента Путин за момента".

Може ли без лидер?

Запитан от Welt am Sonntag колко сълго може да изпълнява своите задължения, 79-годишният Лама отговаря: "Докторите казват, че мога да достигна и до 100 години. Но в моите мечти, аз ще умра на 113 години и ще се моля да се завръщам на този свят и след това. И така докато съзнателните същества страдат. Имам предвид, че ще се появявам не в същото тяло, но със същия дух и със същата душа".

Тези думи звучат искрено и донякъде тъжно. Защото не може да не се прокрадне въпросът как ще се материализират духът и душата на Далай Лама, ако това е краят на традицията и той няма да има наследник?

И действително ли тибетските монаси могат да останат без лидер? Продължението на историята тепърва предстои, а развоят й зависи не само от големите политически сили, но и от редица икономически, демографски и обществени процеси.

Oще: далай лама  китай  путин  русия  тибет  традиция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.