Главният архитект и грозното патенце | webcafe.bg
Webcafe

Главният архитект и грозното патенце

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
16.05.2016, 23:31 (обновена 18.05.2016, 19:20)
Здравко Здравков

Снимка: © Webcafe.bg

Зелената политика на новия главен архитект на София ще включва и звено на жилищна политика и енергийна ефективност

Истински велоалеи, а не боядисани тротоари, поддържани паркове, цветни панелни блокове, буферни паркинги, електронни услуги, отворени врати за професионалните и граждански сдружения... Първата пресконференция на новия главен архитект на София Здравко Здравков прозвуча като приказката за грозното патенце - градът от кръпки се превръща в зелена и съвременна европейска столица.

Наистина ли е толкова лесно?

Наследникът на арх. Петър Диков показа увереност (поне на думи) да постигне целта, която си сам си е подставил, но в която доста хора някак престанаха да вярват през годините. Досега зелените системи, и изобщо умните решения, бяха по-скоро проформа или рядкост - само вижте нескопосаната мрежа от велоалеи, състоянието на Борисовата градина и хаотичното застрояване. За 25 години столицата се сдоби с десетки километри нови пътища, нови жилищни комплекси, молове и само с един парк - „Възраждане".

Бетонът и асфалтът просто бяха по-важни. А сега начело на ключовото Направление „Архитектура и градоустройство" идва бившият главен архитект на Червен бряг и собственик на фирма, проектирала завода на „Литекс Моторс" край Ловеч, реконструкцията на местния стадион, както и различни жилищни сгради.

Като външен човек, Здравко Здравков беше сочен за приятната изненада в конкурса за ключовия пост, а накрая спечели срещу местния фаворит и дългогодишен общински кадър Влади Калинов, който от своя страна също искаше зелени покриви на сградите и повече пешеходни зони.

Затова първостепенната задача на Здравков не е просто да реформира НАГ, а да спечели доверието на Общинския съвет. Иначе ръцете му са вързани.

ГЕРБ има 30 от 61 съветници, но ситуацията в местният парламент става все по-нажежена. Здравков ще се изправи и срещу частни интереси покрай апетитните терени за застрояване и големите инвестиционни проекти, а в същото време мнозина очакват от него да скъса порочната практика за водене на обществени поръчки и раздаване на проекти на определени фирми.

„Не съм настроен за реваншизъм и обръщане на цялото направление с краката нагоре", коментира Здравков за реформата, която ще подготви. Като за начало обаче започва с проверка на работата на НАГ до момента, в това число и забавените преписки.

Прекрояването на Борисовата градина се очертава като един от най-горещите картофи, които Петър Диков прехвърли на своя наследник - там има доста спорни предложения, като строителство на детски, спортни и развлекателни обекти в „Белия дроб" на София.

Остава и Здравков да докаже, че не разбира зелените площи като лунапаркове, атракционни комплекси и търговски площи за продажба на амбулантни стоки.

Колкото до зелените политики - през април Столична община получи страхотен подарък за инвестиционната си програма - 238 милиона лева от европейските фондове (ОП „Региони в растеж"). Предвижда се обновяване на парка „Заимов" и Западен парк, както и на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис" III със зелени релси, както и 13 нови трамвая. Междувременно Здравков анонсира и ново велотрасе - от бившата гара „Пионер" до кв. „Слатина".

По центъра посрещат, по центъра изпращат

Проектите за обновяване на централната градска част са друг хлъзгав момент за Здравков - това са зоните при храм-паметника „Св. Александър Невски" и Народното събрание, както и тази при площад „Славейков" и ул. „Граф Игнатиев", която ще стане пешеходна. Финансирането от 60 милиона лева вече е осигурено от ЕС, още повече че зоните са приоритетни заради българското председателство на съюза през 2018-та година.

Тогава София трябва да изглежда много по-симпатична, отколкото сега.

Остава да се реши как ще изглежда зоната около Градската градина (при Народния театър, бившия мавзолей), а същото така и да се помисли върху връзката между зоните, така че да не изглеждат като парчета от различни градове, а като едно цяло.

„Моето лично разбиране е, че историческия център трябва да запази своя облик и това да се гарантира чрез плановете, а строителството на високи сгради да минава през обсъждане и гласуване в Общинския съвет на силуетните проекти", коментира на пресконференцията и кметът Фандъкова. За първото е права - именно това бе основната критика в обсъжданията на проектите за централните зони. Идеята за ограничаване на високите сгради обаче беше лансирана първо от Петър Диков.

Отделно, Здравков се обяви против всекидневния навик на хиляди столичани - „от вратата в колата и обратно" - освобождаване на централните пространства от автомобили и запълването им с хора. Това обаче е трудно да се направи без подземни паркинги и алтернативи за придвижване. Главният архитект ще трябва да отговоря за задръстванията и прекачванията, които бавят придвижването с градски транспорт.

Млад мениджър

Новият главен архитект залага на различен мениджърски подход - бъдещето Звено за градско и пространствено планиране ще управлява най-важните проекти, градоустройствените конкурси и инвестиционната програма на София, включително с помощта на външни експерти. Тук влизат Подробните устройствени планове на големи инфраструктурни обекти и бившите промишлени зони.

Работата на парче може и да не допада на новия главен архитект, но точно така функционираше администрацията досега. Привличането на външни експерти, както и на професионални и граждански сдружения е стъпка в правилната посока, стига да бъде направена както трябва.

Електронните услуги за гражданите и бизнеса също са извън съмнение - явно Столична община демонстрира, че иска да бъде в крак с времето. Но също така и с миналото, защото Здравков предлага да се създаде отдел за недвижимото културно наследство, който да се грижи за паметниците от местно значение.

И не само - в последните месеци фокусът падна върху редица изоставени, рушащи се, но уникални сгради - Къщата с ягодите, банята в Овча Купел, последно дискотека „Син Сити", която се чака да бъде съборена.

Толерансът към Здравков на софиянци няма да е голям заради всички видими проблеми и административни неуредици, особено след строителството на няколко големи и спорни кръстовища на две нива и скорошното затваряне на ключови централни булеварди заради третата метролиния.

На думи той е различен от Петър Диков. Остава да го видим на дела.

Oще: билетче  борисова градина  велоалеи  градоустройство  градски транспорт  йорданка фандъкова  корупция в столична община  обществени обсъждания  парк възраждане  петър диков  проекти за центъра на софия  ремонти в софия  ремонти на пътища  син сити  софия  столичен обшински съвет  столична община 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.