Рак на цинизма | webcafe.bg
Webcafe

Рак на цинизма

Циничния Елф
17.10.2011, 12:32 (обновена 17.10.2011, 19:58)
Циничният елф

Личният ми мотив ли? Онзи, безсрамният без срам? Обожавам женските гърди. Ненавиждам рака

Провокиран от коментара на Webcafe.bg за кампанията за превенция на рака на гърдата "Аз съм с теб!" на OT-DO Consult, на която е едно от лицата, блогърът Циничния Елф изпрати своето мнение по въпроса. Webcafe.bg публикува коментара му без редакция, с уговорката, че това е право на отговор, а не материал, с чиято теза (или липсата на такава) се ангажираме. Очаквайте наша разработка по темата за рака на гърдата тази седмица.

Всеки ден някой някъде страда от нещо. Всеки ден друг някой, на някое друго някъде, умира от друго нещо. И ако уводното пелтечене ви се струва твърде арогантно, то парният чук на реалността е съвсем (не)закономерната гледна точка, теглилка ако щете, която независимо от вашите предпочитания, маркира с "Да" или "Не" всеки един от присъстващите в житейския списък на... световната популация.

Всеки ден някой, някъде съзнателно обработва нечий апел по някаква социална тема. Колкото по-тежка е тя, толкова по-сериозно е и очакването. Или очакваната сериозност, като чиста проба подход.

Обективно, фактите казват следното:

- ако е лично - бива поставено на първо място;
- ако е лично (косвено) - би могло да има тежест, но по-добре да не си отваряме устата, ако не сме го преживели;
- ако нямаме нищо общо и си правим чиста проба логореен ураган - па'и се, преди да съм се размирисал.

Да, но!

Моралът е далеч по-несвързано (с темата) понятие. Уви, често бъркано с основния критерий, при отсъждането за правдивост на дадено (групово) мероприятие или самосиндикално деяние, а именно - правилното и смислено отправено послание.

Всяка година се отбелязват различни дни. Празници, пълници, съдбовни исторически моменти, омаж и какво ли още не. Идеята на всеки един от тях е една и съща: "Memento mori". Просто факторите са различни.

И когато болезнената тема, сериозността и нуждата от морал попаднат в едно уравнение с някой от типовете "магични" дати, нищо неподозиращите хорски усти надават вой. Нормално е: ако слънцето свети по-силно - наказание от Боговете; ако пък съвсем го няма, даже чернее - наказание от Боговете. Интересно... как бихме могли да им угодим на тези богове?!

Не можем.

Но пък бихме могли да проявим характер и най-важното, да не убиваме човешкото в нас, като залагаме на най-смъртоносното оръжие (в психологически аспект) - безразличието.

Звучи като предизборен лозунг, нали? Всеки момент очаквате да ви забаламосам, а основната цел ще си остане някъде там, в мъглата. Само че предпочитам историята, в суров вариант:

Бях любезно поканен да участвам в (нестандартна) кампания срещу рака на гърдата. Любезно приех. В какво се изразяваше бодливата аморалност, наричана още нестандартност?
Мъже (някои от тях непопулярни, други малко повече, отколкото ви се иска), носещи сутиени. Носещи, в рамките на един черно-бял кадър. Привидно симпатизиращи, за да пасват на слогана "Аз съм с теб!".

Първа асоциация: стои забавно, а не трябва. Второ: това е сериозно, а някой се подпичква. Трето: кой реши (от името на праведния народ) да избере точно този, онзи и третия от дясно на ляво, между последните двама?

Сериозно ли?

Най-лесният отговор: времето. Реалният такъв: времето.

Вместо един на друг да си вадим очите с клечки за зъби, спокойно може да обърнем внимание на кампанията, или просто да я подминем. Не е първата, няма и да е последната. Повдигнатият въпрос: "Защо точно така?" има много простичък отговор: "Защото колкото повече лицемерието говори вместо нас, толкова по-симпатизиращи ще бъдем в лъжите си".

Не, тук не се плаща. Тук се мисли. Със сърцето. Или каквото е останало от него. Нямаме нужда от всички, имаме нужда от няколко.

Наричаме го провокация, наричаме го разпределена отговорност. Според истината и личната увереност в персоналната такава, нещата винаги са правилни. И в едната, и в другата посока.

А това, че ми отива сутиен на точки, може само да ме радва. Честно казано, всичко ми отива!

Възрастта и сериозните теми също нямат значение. Честно казано, не знам кои са по-наивни. Създаващите, с вярата, че променяме нещо, възприемащите, с вярата, че биват вземани за мезе или човешката глупост/завист?

Апломбът, който пазех за финал: Няма чувствителни теми. Има социални теми, приети с добродушие, сърце и надежда. За останалото важи цитатът на Калин Терзийски - Кайо (също участник в кампанията):

"Хората са натрупали прекалено много вина, прекалено много правила, които ги карат да се срамуват от истината. (...) Ако на човек единствената му цел е да оцелява, то той наистина само ще оцелява."

Личният ми мотив ли? Онзи, безсрамният без срам? Обожавам женските гърди. Ненавиждам рака.

Oще: кампания  рак на гърдата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2011, 14:57

22 MiaWallace | 18.10.201110:35

Аз харесвам кампанията и смятам, че участието на мъже в нея е абсолютно резонно. Според проучванията над 50% от мъжете изоставят жените си, когато разберат че са болни от рак на гърдата. Това е заболяване, което засяга не само жените, но и всички хора около тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

21 Mile Manolov | 17.10.201122:03

абе елфе... от си не монтираш едни цици и да се свърши ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

20 Hristo Petrov Mourtazov | 17.10.201120:53

К'вито ни творците, такива ни и PR-ите! В средата на септември, в Пловдив, нощ на музеите! Пърформънси на всяка крачка... Мале, какво кръстене му ударих! На всяка крачка - по един кръст! Да не дава Господ, ама то по хората ходи! Та и тези епистоларни форми сега... ТолЕмо кръстене падна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

19 Miss Ivano | 17.10.201119:33

Много куцо написано...
ДА! - Токси/10/

За кампанията: На по-известните им стоят по-добре сутиенчетата Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

18 Josephin | 17.10.201117:39

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив стига бе Rowan, скъсах се от смях!
да предложа слоуган? - "Краставите магарета се надушват" Намига смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

17 Rowan | 17.10.201117:18

Бе четох, четох... 5 (пет) цифром и словом пъти горната каша от думи, обаче аз ли съм тъп или тезата на автора е прекалено завоалрана... Май тезата не е за пред хора, щото аз открих тази: "Шшш мижитурки, ако случайно ме сте видяли или чули, и мен ме наредиха със звездите в рекламата на кампанията, значи и аз съм звезда!!!" Ма можеше и с едно изречение да си го каже човека, вместо да се излага с тонове словесна еквилибристика без смисъл...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

16 sake | 17.10.201116:31

Нещо се загледах в снимката на Елфа,наподобява стойка ,изражение на манекенка.Може би така се чувства -"истински"... Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 17.10.201116:15

Най-кривото на тази кампания беше това, че човек се чуди снимките забавни ли трябва да са или депресиращи?!?!? Гледаме мъже със сутиени, които изглеждат доста смешно и неестествено, обаче в същото време те ни гледат ТЪЖНО?!!?!? Това е едно на ръка. Другото, което ме смущава е участието ЕДИНСТВЕНО на МЪЖЕ в тази кампания. Какво ги брига мъжете да се включат в това нещо?? Да всъщност разбрахме, че те харесвали цици и сутиени - което доста добре илюстрира колко са съпричастни с темата...
Аз предлагам другия път една групичка жени да вземат да се включат (както предложиха по-долу) в кампания срещу проблеми с простатата - понеже обичат пениси и мразят проблемите на пенисите (каквито и да са те)... Смее се
Много ми хареса и слогана "Аз съм с теб"... Къде си с мен?? В операционната докато ми режат гърдата или ще дойдеш с мен като си купувам нов сутиен - понеже обичаш цици и сутиени... Айде по-добре се скрий някъде и не ми говори глупости... НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

14 trellian | 17.10.201116:05

тези мъже сигурно отдавна имат подобни фантазии, а сега са намерили и повод да се снимат и да се изтипосат на плакати със сутиени... що не, щом ги влече
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 17.10.201115:54

Т. нар. пиар и производни са доста криворазбрани по нашите ширини...
Помня далечната 95-а, пътувайки все по на Запад из Европа, колко по-оригинални и закачливи ставаха лозунгите и рекламите, кулминирайки в Чехия. Смял съм се с цяло гърло или съм мислил с часове над някое по-засукано послание. Това което се случва в съвременната ни действителност е жалък опит за имитация на рожбите на "по-мислещи" общества... Ако в "икеа" решат да направят реклама, която дори половин Европа да забрани, еротичния момент повече ще разсмива и ще е индиректен. Овде нашего брата лансира по някоя перхидролеста цанка-енчева-тошкова я поприкрита зад карпузи, я обясняваща на кимащи ескимоси, че видиш ли, това Чукане чакала!
Та, в тоа ред на мисли и лебедовия апел на елфа идва като пирон в ковчега, отколкото текст с елемент на разсъждение, защо аджеба, ний по-просветените любезно турнахме по едно пепитено горнище. Отговорът - Ей така, щото на сексуално неориентиран пиар, обременен със соц визия за рекламен/продуктов/стейтмънт дизайн му хрумнало на две евтини водки,Някой там някакви средства имал да при/б/пере, викнал Рачи, викнал Стойко, па турнали по един цицкодържаш и рукнали по мегданя, колко са сърдити на раците и близнаците!

Е, за мен това си е жива подигравка, мизантропия и (повтарям се) селска показност!!! Идея Стрелка
   

оценка

+0 -0