Романо тхем*, бивша Република България | webcafe.bg
Webcafe

Романо тхем*

Ангел Джамбазки
08.12.2011, 07:38 (обновена 09.12.2011, 19:33)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Повечето ромски гета са построени незаконно върху държавни, частни и общински терени

Надяваме се, вече сте разбрали, че Webcafe.bg e платформа за мнения. И за такива, с които не сме съгласни. Публикуваме статията на г-н Джамбазки със съкращения заради някои квалификации - и оставаме отворени за аргументирани мнения по темата как да започне да се решава проблемът с ромските гета и пълноценната интеграция на ромския етнос в обществото ни.

Държавата се тресе от протести, Борисов следизборно демонстрира задоволство от избора си за безспорен футболист, шахматист и буфосинхронист на годината, а и от "хитростта" на Дянков, който направо казано по-футболно "попре****л" "зърнарите" с фалшив предизборен договор, за да им купи гласовете. През това време  БДЖ-то тихо умира, за да бъде доразграбено, а с него и последната жизненоважна инфраструктура в държавата отива на скрап.

Самият Дянков заяви просто и ясно - друг мандат няма да търси, изпълнява поставените му от интернет-пирата Уорлик задачи, реже всичко на скрап, останалото - БАН-ман, даскали, ВУЗ-ове разни - всичко се закрива, продава, ликвидира...

На този фон в държавата тихичко минаваха и заминаваха няколко изключително важни новини. Тихомълком пробутани от правителството, минали без особен отзвук на фона на общия потрес.
Тихомълком пробутани части от колониалния -  и според мен "пиратски" и антибългарски -  план държавата ни да бъде превърната в циганския катун на Европа, просто територия, провалена държава, тип Сомалия.

Територия, раздирана от сблъсъци и конфликти, на която да виреят, колкото могат, цигани, всякакви близкоизточни субекти, наркотици, проституция и престъпност.

Първата новина - правителството, в лицето на министър Цветанов, обеща или по-скоро заяви намерение да "даде", разбирай да подари, земята под катуните на циганите, които са я заграбили. Незаконно заграбили. Окупирали.

Това е поне втората заявка за раздаване на българска земя на циганите от страна на това правителство, първата направи министър Дончев, преди около година. Тук има няколко проблема.

На първо място е, разбира се, чудовищната несправедливост циганите отново да бъдат облагодетелствани, само защото са цигани. Пак да получат нещо без пари и то отново за сметка на българите. И то не какво да е, а недвижими имоти, земя, собственост. Земя, която ще става все по-скъпа и по-скъпа... вероятно по-скъпа и от петрола един ден.

А уж Конституцията ни забранява привилегии на основа на произход. Властта за пореден път си прави оглушки в полза на циганите, и се прави, че не знае и не вижда хилядите безимотни млади български семейства, които трябва да се блъскат и за да издържат неработещите цигани и за наем.

На второ място - в София в огромната си част катуните са построени освен върху общински, но и върху частни земи. Така стоят нещата в двете гета в Баталова воденица, в Орландовци, в Модерно предградие, в Овча купел и къде ли още не. Интересно как държавата ще "даде" на циганите земя, която е частна собственост. Това трябва да е един нов вид "национализация", по-скоро "циганизация". По селата окупираните от циганите земи са почти изцяло частни.

Не виждам как това ще придобие каквато и да е било правна форма, дори псевдоправна. Макар че в полувремената на дебрито "Тигър" (Бистрица) - "Конче вихрогонче" (Долно Уйно) явно всичко е възможно...

Както и да е - оземляването на циганите, около един милион души (по данни от последното преброяване през тази година ромите у нас са 325 343 - бел.р.), превръщането им в собственици на българска земя, която не са платили, не са работили, не са наследили, е една първа стъпка. Стъпка, която ги прави собственици. На земята. С всички правни последици от това.

И сега втората стъпка - "Създават ромска азбука", заглавие в мрежата, ето и цитат: "Унифицирана ромска азбука се очаква да бъде изработена по международен проект "Възстановяване на европейските измерения на ромските език и култура", който трябва да приключи през лятото на 2014 г.". Оставяме на страна, меко казано, съмнителните измерения на приноса на циганския "език" (доколкото изобщо такъв съществува) в европейската култура.

Каква е целта на изкуственото създаване на една азбука и писменост? Обикновено, превръщането на една разнолика общност или едно племе или сбор от племена в народ и нация. А причината да се унифицират изкуствено и почти силом разнородните, разнолики, разноезични цигански общности в Европа може да е само една - създаване на циганско политическо представителство.

Досега властта мимикрираше усилия да образова, впише и приобщи неграмотните и необразовани цигани в снагата на българското общество. За да получат образование и да могат да си намерят работа. Това обаче не може и няма да стане, ако усилията на българската власт са съсредоточени в подпомагането и осъществяването на международен "проект" по създаването на цигански език и писменост. Защото цигански език и писменост няма да впишат циганите в българското общество, тъкмо напротив.

Очевидно целта на този "проект" е такава - циганите да бъдат обособени и отделени. Със своя азбука, писменост и национална циганска принадлежност.

Това са последователните стъпки на този международен ГМО проект - оземляване на циганите, създаване на някаква псевдоазбука, основаване на изкуствена национална циганска идентичност на тази азбука и превръщането на циганите в "държавнотворен" елемент в рамките на българската държава.

По примера и стъпките на албанците в т.нар. Република Македония. Оттам до искането България да се превърне в мултинационална и "федеративна" държава има десетина години. И няколко "проекта". По превръщането на България в циганския "щат" на Европа. С плаваща столица на кючека - между Факултето и Столипиново ...

Между другото разбрах, че циганите имат една дума за "българин" и "роб" - "дас". Справка - интернет-базиран българо-цигански "речник".

*Романо тхем - "Циганска държава", вероятно  леко дърводелски превод от интернет-базирания българо-цигански речник.

Oще: българия  гета  земя  република  роми  симеон дянков  цветан цветанов  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

24 v guza | 11.12.201123:40

Fedar | 11.12.2011 16:24
... Тия колко бой ядоха последните години из София, ако можеха да си го събират в кофи, сигурно шяха цял град да построят. Плези се
-------------------

Мда, типичният отговор на интелектуално импотентните представители на българското родолюбие - бой. Така момчета, така, бийте в името на родината, тя има нужда от празните ви бръснати тикви. Така ще просперираме като общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

23 Manuela Gerenova | 11.12.201122:27

Ако свръх-раждаемостта се овладее някак - това ще е най-доброто.
Както казах, строго наказание за блудство. Да спрат да раждат на 12 и това да се счита като "етническа особеност".
Контрол върху грижите за тези деца. Като не изпълняват тази и тази, и тази точка - няма помощи. Раждането трябва да спре да бъде начин за прехранване.
Санкцията - общественополезен труд. Пътища, почистване, копаене - каквото трябва.
Но е също толкова важно да забравим приказки като кастрация, изселване, на сапун, на Коколино.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2011, 01:17

22 Lils | 11.12.201121:51

Мануела, въобще не става въпрос за популизъм и сладки приказки в случая, а за просто аритметика. Да, циганите и тяхната свободия са проблем с главно "П", Но до момента в който средно статистическата циганка ражда по 6,7 деца а българките по 1, макс-2, който в последствие се чудят на къде по света да избягат към проблема ще трябва да се подходи по- комплексно.

Да, безспорно трябва да спред да мръкнаме, за проблема с циганите и най-накрая да се направи нещо по въпроса, но и това масово изселение трябва да спре. Трябва в тая държава най- накрая някой да покаже на хората, че има причина да останат, защото празния патриотизъм не издържа ничие семейство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

21 Fedar | 11.12.201116:24

Bobby_gBG | 10.12.2011 23:38
.....
Не та знам циганин ли си, платен толераст ли си, или си просто малоумен, ама върви се гръмни боклук нещастен.
-----------------------------

Или просто поредният изпаднал анархист - активист на 23-и Септември/Хо-Ра против Расизма/Индимедиа. Тия колко бой ядоха последните години из София, ако можеха да си го събират в кофи, сигурно шяха цял град да построят. Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

20 Manuela Gerenova | 11.12.201111:58

Lils, това е отклоняване от проблема и чиста проба популизъм.
Защо аз да се грижа за тези, които са емигрирали? Ми те са емигрирали доброволно, а огромна част то тях не искат да ги "интегрираме" обратно. И за разлика от циганите, не са належащ проблем на държавата.
Докога ще се държим като щрауси и ще си крием главите в пясъка? Докато такива като Джамбазки подемат гражданска война ли? От години повтаряме като мантра "Циганите не са ни най-големият проблем, вижте българите". И случаят около цар Киро и последвалите откровено нацистки протести показват, че бъркаме и то бъркаме жестоко, неглижирайки проблема или измествайки фокуса със сладки и сълзливи приказки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2011, 01:17

19 Lils | 11.12.201101:45

Всичко казано до тук е прекрасно мили ми сънародници. Понаучихме кой от коя партия е, кой какво му е мнението/предложението как точно да се случи раздаването на безплатната земя за циганите и т.н. не разбрах следното нещо обаче. Някой сети ли се (както казваше дядо ми навремето), Аджеба, в тази държава как да интегрира младите Българи. Ония има-няма 7/800 000 хил млади хора дето избягаха зад граница със талантите си, и надеждите си и амбициите да направят от себе си хора? Или на ония другите който все още не са избягали и със зъби и нокти се опитват да отгледат следващото поколение В БЪЛГАРИ. НЕ! За хората който са съвестни, и отговорни и бачкат като животни по 14 часа, в БЪлгария се сещат само когато дойде времем да се увеличават данъците/парното/тока/водата и т.н. Не съм чула политик да се притесни дали някое българско семейство има пари да образова децата си, да си плати сметките и какво коства да сложи храна на масата, но пък недай боже да разбуним духовете на ромските (слава богу, все още) малцинства.

Преди някой да ме обвини в расизъм и тем подобни далеч това ми е мисълта, но ако някой си въобразява че в тоя живот се получава нещо на готово, че може да манипулира системата и да я цеди до безкрай на гърба на останалите,смятам е дълг на една нормалн офункционираща държава да го вкара в правия път. Било то с ТВУ, обществено полезен труд (а като с есъди по скапаната инфраструктура, мизерните детски площадки и паркове не е като да няма нужда от такъв) и т.н. И като сме почнали темата за обществено полезния труд и ТВУ, по мое скромно мнение , държавата не е зле да даде пример и да вкара в пътя първо нашите си келеше- ония мамини сладки, по чалга баровете и кафетата дето ореваха света че няма работа. За хора на който им се работи, работа има!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

18 v guza | 11.12.201100:28

"Говориш за тези, дето след като натрупали по няколко хиляди лева ток НА ПАРЧЕ, и най-накрая почнаха да им спират тока се вдигнаха на протести ли?

На българите за 20 лева им спират тока, а на циганина го търпяли да стигне 5-10 000 за да се замислят да му спират тока, а мангалите веднага след това се вдигат на протест...

Не та знам циганин ли си, платен толераст ли си, или си просто малоумен, ама върви се гръмни боклук нещастен. "
--------------------

Циганите в Столипиново бяха оставени да не плащат ток в продължение на години. Това се случваше поради настояванията на депутати от ДПС, които обещаваха опрощение срещу гласове.

Циганите в много други гета никога не са натрупвали дългове за ток.

Скандалът около Столипиново беше вдигнат и раздухан от подобни на Джамбазки жалки фашизоиди, които посочиха циганите като проблем, а не политическия чадър над неплащането на ток в продължение на години. С това те се надяваха да спечелят малоумници като теб да гласуват за тях. И явно са успели.

След приватизацията на дружествата всеки апартамент, къща, барака в гетата е сподобена с отделен електронен електромер, в пломбирана, заключена кутия. За охрана на тия съоръжения частните кожодери от електроразпределителните компании са наели местни бабаити от гетото или частни охранителни фирми. Сметките за ток, които плащат циганските домакинства от гетата са средно по-високи от тези на българските домакинства извън гетата, понеже длъжниците изплащат разсрочено натрупаните дългове, а и понеже е по-лесно ако си кръвопиеща корпорация да надпишеш сметките на неграмотно бедно население, което няма влияние и представителство, отколкото на представители на мнозинството.
В резултат от поне 8 години насам, НЯМА ЦИГАНСКО ГЕТО В БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ РЕДОВНО СМЕТКИТЕ ЗА ТОК. Тези, които не плащат просто биват отрязани от мрежата.
А твоите фюрери ще повтарят, че "циганите не плащат ток" в следващите минимум 20 години, понеже празните им тикви трудно могат да измислят друг начин да излъжат дори тъповати лапнишарани като тебе.

А сега аз не те знам тебе наци ли си, маци ли си или обикновен педерас, но гордо изпънатата в хитлеристки поздрав ръка земи си я заври в пъпчивия патриотичен гъз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

17 Milen Marinov | 11.12.201100:21

v_guza името си му показва какъв е. не толераст, а педер такъв.
Циганин млад специалист- такива се броят на пръстите на едната ръка и определено си намират работа без проблем. Познавам такива. И си намират работа дори по-лесно от нас българите, защото БХК, Романо дром, ДПС, Цветелин Кънчев и прочие им помагат.
Кризата е еднаква за всички. Ако ти си циганин млад специалист и не си си намерил работа- то е защото в цялата страна няма, не само за теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

16 Bobby_gBG | 10.12.201123:38

v guza | 10.12.2011 23:13
След приватизацията на електроразпределителните дружества (а тя стана доста отдавна, както вероятно знаете), няма НИТО ЕДНО ГЕТО, повтарям - НИТО ЕДНО ЦИГАНСКО ГЕТО, КОЕТО ДА НЕ ПЛАЩА ТОК
------------
Говориш за тези, дето след като натрупали по няколко хиляди лева ток НА ПАРЧЕ, и най-накрая почнаха да им спират тока се вдигнаха на протести ли?

На българите за 20 лева им спират тока, а на циганина го търпяли да стигне 5-10 000 за да се замислят да му спират тока, а мангалите веднага след това се вдигат на протест...

Не та знам циганин ли си, платен толераст ли си, или си просто малоумен, ама върви се гръмни боклук нещастен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

15 v guza | 10.12.201123:13

И пак се почнаха малоумните коментари за кастрации, "аз ще се пиша циганин" и намкви още дебилиади.
На повтарящите мантрата за тока, водата и останалите сметки, искам да кажа едно - идете и вижте. След приватизацията на електроразпределителните дружества (а тя стана доста отдавна, както вероятно знаете), няма НИТО ЕДНО ГЕТО, повтарям - НИТО ЕДНО ЦИГАНСКО ГЕТО, КОЕТО ДА НЕ ПЛАЩА ТОК. Просто мантрата - "те са паразити, програмирани от световния юдомасонски заговор да смучат кръвта на майка Балгаря" е удобна на нещастни нацистки утрепки като автора на жалкия пасквил по-горе, защото е единственият начин да привлекат към нефелните си особи някаква подкрепа от обезверения, ограбен и ... нека си го кажем... доста затъпял народ.
Жалко е да се представят циганите като най-големият проблем на българите. Жалко е да се говори за тях като за охолстващи на гърба на данъкоплатеца. Аре идете вие, дето така им завиждате, да ровите по кофите, да живеете в гето, да ви мрат децата от болести, за които сега сте забравили от векове... да видим пак същите простотии ли ще дрънкате.
На ония, които говорят, че работа има за целия китайски народ - аре подайте едно CV за някакъв млад специалист със снимка на циганин и ардес във Факултето, да речем, па вижте колко работа ще ви предложат.
Аман от мъдри мнения от безчовечни кретени.
   

оценка

+0 -0