Кирилицата превзема окончателно българския Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Краят на шльокавицата

Григор Гачев
18.06.2010, 12:17 (обновена 21.06.2010, 14:31)
кирилица

Видяхме й сметката, братя, на princesata s shunka

Напоследък ми прави впечатление, че делът на шльокавицата в българския Нет се свива. Бавно, но сигурно.

В Уикипедия отдавна вече "приноси" на шльокавица направо се трият, без значение колко ценна информация съдържат. Но и все повече форуми приемат правилото "на български - само на кирилица". Повечето блогове са го приели отдавна. Напоследък обаче дори в чатовете шльокавицата се смята за признак на "селяния до шия" и оправданията "ама нямам кирилица" не се приемат - ако си толкова тъп, че не можеш една кирилица да си сложиш, що щеш тук?

Последното убежище на шльокавицата засега са SMS-ите. На доста мобилни телефони все още е приключение да им сложиш кирилица, а и тя съкращава двойно полезния обем на SMS-а. Помага и че мобилен телефон имат вече и хора, което без тридневен курс надали ще могат да научат откъде се включва компютърът. Но с кирилизирането на телефоните малко по малко шльокавицата отстъпва и там.

Едно голямо предимство на шльокавицата на времето беше, че прикриваше (отчасти) неграмотността на пишещия. При положение, че няма правопис, незнаенето на правописа не е от значение.

Това обаче се оказа и един от силните проблеми на шльокавицата - малко по малко на повечето хора им писна и взеха мерки да отсяват от обкръжението си най-големите неграмотници. Най-лесният начин се оказа забраната за шльокавицата. (Когато пишеш на кирилица, неграмотността си личи твърде ясно - хем си за смях пред много хора, хем няма как да скриеш, че проблемът е в теб, и е глупостта ти. И се налага да се мръднеш да си оправяш проблема, вместо да го правиш проблем на околните.)

Това доведе до една от най-интересните страни в настъплението на кирилицата в българския Нет - социокултурната. Много хора не смятат себе си за големи патриоти. Немалко не ги е особена грижа и дали са българи или не. Но стане ли дума за кирилицата в Нета, я подкрепят. Някакъв особен вид патриотизъм - не национален, държавен или народностен, а културен. Усещаме, че кирилицата е част от нашата културна идентичност, и си я пазим.

Не мога да понасям клиничните патриоти. За мен патриотизмът е три неща. Първо, да си плащаш честно данъците. Второ, винаги да си готов да пазиш страната и народа си от държавата си и нейното ръководство. И трето, ако някой те обвинява, че не си достатъчно патриот (а той е), да му затвориш устата. И ако се наложи това да е с юмрук, да се гордееш, че си го направил...

Но културният патриотизъм, който виждам в налагането на кирилицата, ме радва. Защото ми показва, че почваме да имаме самочувствие. Като... може би не точно народ, по-скоро като общност.

А това е добре. Ценим ли себе си, уважаваме ли нещо в себе си, има шанс да стане нещо от нас.

Oще: интернет  кирилица  патриотизъм  шльокавица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

2 rado84 | 19.06.201006:45

Радвам се за шльокавицата, че и без това не мога да я понасям. Бесен Като видя нещо написано на шльокавица или пък написано на кирилица, но без капка грамотност - изобщо не го чета.
Само че само писането на кирилица изобщо не е достатъчно. Ако не можеш да напишеш собственото си име без 10 грешки в него - тогава за каква грамотност говорим? В този блог около 10% от статиите са пълни с грешки, в които е съвсем очевадно, че авторът не знае кога се употребява пълен член и кога - не. Същата история е и със сайта господинминистър точка ком - искат нещо от министрите, но го искат неграмотно. А още с влизането във "форумЪТ" им ща не ща започвам да се търкалям по пода от смях заради неграмотните им писаници там. С такова писане аз не обръщам грам внимание на когото и да било, а какво остава министър Дянков да им обърне...

П.С. Една приятелка на майка ми казва за фонетиката, че била кирилица за тези, които са свикнали да пишат на маймуница. Е, аз пиша на фонетика, но не обичам маймуницата. Единствената причина да я ползвам е, че буквите са по-лесни за намиране и дори не трябва да гледам клавиатурата като пиша. Пък и кой в днешно време използва пишеща машина, та да трябва да използвам този вид подредба, за да не си мислят хората, че съм свикнал да пиша на маймуница?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2010, 17:07

1 Chocho | 18.06.201013:52

Интересен повод за национално самочувствие, но на мен по-скоро ми прилича на липса на такова. Само един въпрос: Сърбите като имат и кирилица, по-малко патриоти ли са?
   

оценка

+0 -0