Кисели и агресивни келешчета на по двайсет | webcafe.bg
Webcafe

Кисели и агресивни келешчета на по двайсет

Дилиян Манолов
21.08.2013, 10:56 (обновена 22.08.2013, 11:59)
протест

Снимка: © Явор Николов

Телевизионните и радио новините са претъпкани с репортажи за сбивания между ученици, за убийства, за измами, за препили ученици и студенти, за безотговорни родители и отвлечените им, пияни, дрогирани, експлатирани, тероризирани или малтретирани деца.

От всичко това можем да си направим извода, че България е в постоянна криза, защото и по-възрастните поколения не се занимават с кой знае колко полезни неща. Пак убийства, насилие, далавери, престъпно нехайство или пък престъпно highство.

Добре, как тази наша държава я има, въпреки всички лоши, брутални, груби, мързеливи, агресивно немислещи и развратни деца и родители?

Защото все още има истински човеци, най-вече сред моето поколение, родени 1991-1994. Не правете подигравателна физиономия, моля. Преди да вляза в университета не бях в най-задружния клас. Или може би на мен и няколкото ми приятели ни се е струвало така - заради бесния чалгаризъм, обхванал съучениците ми.

На своя бал се чувствах неописуемо добре, защото знаех, че оттук нататък избирам сам своя път и отговарям за неуспехите си. Година по-късно си давам сметка, че под похлупака на една от многото най-елитни гимназии в Пловдив, съм пропуснал страшно много.

Открих хора, с които можем да обсъждаме религиите и боговете с часове. Става въпрос за християнство, ислям, Кали, Шива, Один и прочее. Говорим за доброто, злото, спорим за силните и слабите им страни. Обръщаме се и към протестантския морал. Или по-модерно казано "Не бъди хейтър, човече. Излез, направи нещо и тогава съди хората".

Да, признавам си, че и аз виждам потресаващо облечените ми набори, слушам безкрайно кухи разговори, срещам отвратително студени фамилиарничещи жестове, но вече знам, че има и истински, живи хора на около двадесет години, които се интересуват, четат, дискутират и мислят за въпроси свързани с морала, етиката, религията, личния пример, политиката.

И понеже по-възрастните си позволяват единствено да нападат младата генерация, аз също ще си позволя атака срещу част от тях. Вие попадали ли сте в среда от хората между 32 и 40 години? Аз лично съм потресен от сметкаджийството, меркантилното досадно и тъпоумно мрънкане за несправедливия живот, за пропиления гений. Не знам какъв ви е проблема хора.

Прочели сте някакви неща и от една, две книжки по темата, изградили сте си мнение за икономиката, пазарите, банките, ценностите, успеха, парите, любовта. Изключително досадни са разговорите на политически теми с вас, единствено поради инатливата ви едностранчивост и липсата на задълбочен и информиран поглед върху политическите посоки, белези, задачи, плюсове и минуси. А може би проблемът е в мен, че познавам най-нелицеприятните екземпляри от вашата възраст.

Някои от приятелите ми ме подкачат на тема моята ерудиция в областта на религията. Истина е, че поради една или друга причина съм изчел гигантско количество книги, свързани с най-главните религии и сигурно бих се справил със задачата да преподавам нещо във висшето духовническо училище, но имам едно притеснение. Ще вземат да ми дадат расо, а в него ще има "Ролекс" и ключ за BMV. А аз бих предпочел  една безлимитна кредитна карта на "Креди Сюис". Предлага много повече размах в материален план, а и по-дълбоки пластове на лъскава диалогичност с противоположния пол.

Мислех си, че аз съм единственият, който не харесва секса в правенето на смях. Съгласен съм, че щипка полова некоректност е забавна, но хуморът и шегата не е само там. Успях да открия и такива хора, които споделят гледната ми точка.

Без съмнение естетическите примери, с които израстваш, оформят вкуса, но защо аз съм отраснал покрай рока от 70-те, 80-те и 90-те, а в момента слушам метъл, кънтри, блуграс, реге, блус, джънгъл, дръм енд бейс, дъбстеп и хаус. Откъде развих джазомания към парчета от тридесетте и четиридесетте, в които има пукания, провлачвания от стотици презаписи? Ограничеността не ни е чужда. Далеч съм от мисълта, че съм представител на поколение от най-идеалните хора.

Всъщност си давам сметка, че личности като Бойко Борисов ме дразнят, защото занимават всички със себе си, а същото искам да правя и аз. Бойко Борисов е като мен, аз съм като него, той ми е конкуренция... Аз, хм, май ще е по-добре да се самоубия.

Е, ето ви още малко информация за мен. Преди си мислех, че съм прекалено странен за другите. Това е и защитна реакция, защото не бях много уверен в себе си, а хората някак парадоксално се отказват да спорят с личности, радикално различни от тях. Ето ви и пример. Ако вие сте от "ЦСКА", ще сте склонен да се заядете с човек, носещ тениска на "Левски", но ако другият е облякъл потник на "Ню Йорк Никс" може дори и да не го забележите.

Но сега, когато минавам в по-ъндърграунд среди, откривам хора, с които споря, защото знам повече отпреди и съм сигурен, че и те могат да ме научат на нещо, защото си приличаме. Приятно е да намериш съмишленици, но пък така ставаш по-кофти човек.

Преди просто не бях съгласен да ходя на църква и се свирах в ъгъла, а сега ми носи удоволствие да обяснявам от какъв езически празник или поверие идва някакъв си християнски обред. Вярващият насреща ми се гърчи от мисълта, че чистото християнство всъщност е парфюмирана с тамян смеска от мръсни, еретически и езически религии.

Склонен съм и на политически некоректни изявления. Задавам подвеждащи политически въпроси.
И това ли ти е доброто на поколението? Сигурно ще попита някой. Това са моите хора, защото без съмнение не всички набори са устакяри, склонни да не спират да дрънкат по политически, религиозни и музикални проблеми.

Обрисувам себе си и приятелите ми като отворени и демократични младежи, но всъщност изобщо не сме такива. Не приемаме да ходим по чалгарски свърталища, изпитваме ненавист към кухите хора и правим всичко тогава, когато ни се иска, а не когато хората няма да се възмутят или когато може. Общо взето сме кисели и агресивни келешчета, които си мислят, че са на десетото небе, защото са на двайсет. Ами всъщност е точно така.

Oще: гимназия  държава  младежи  образование  поколение  приятели  родители  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

25 Slater | 22.08.201318:06

Господин Манолов, аз съм с десетина години по-стар от меркантилите на 30-40 години, и понеже вие сте прав общо взето в преценката си за тях, ми се иска да изясним 2 неща по отношение на християнството:
1. независимо колко много книги сте прочели и колко много информация сте обработили от Internet, това знание ви прави готов за New Age или исляма (където нещата са много "логични"), но не и на милион години няма да ви се случи да ви дадат расо, или да преподавате в християнско училище.
2. Онова дето го казвате за Rollex-а - сте го научили точно от неприятните ви меркантили; те напр. смятат, че владика (напр. Николай) трябва да кара почупен москвич, да ходи в дрипи, бос и с тояга в ръка, и тогава и те и вие ще сте много happy, и ще го обявите за истински християнин ... а когато той сгреши (защото и той може да греши) като наложи "Архонтството" - тогава никой не се сети да попита, освен владиката на Неврокоп, с какво това се различава от католическите индулгенции ?
Но както и да е, ако New Age е вашия път, so be it; New Age има като свои последователи такива "светли умове" като Хайнрих Химлер например, enjoy his company...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2011, 20:17

24 Evil Trin | 22.08.201314:34

Егати вербалната диария! Смее се Смее се Смее се
Но нищо де, авторе, ще ти дойде акълът в някакъв момент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.11.2012, 15:12

23 Boyka Ivanova Zagorova | 22.08.201312:33

Абе, че възрастова дискриминация в България има - така си е. Усеща се на всяко едно ниво по възрастовата пирамида. Новите поколения са призвани да решават проблемите, дори това да става с цената на нападки спрямо предходните поколения. Въпреки това ми разбиране смятам, че текстът прилича на акробат паднал от купола на цирк - гръбнакът му е строшен. Започва добре и после се разпилява на дребни и разхвърляни теми, което става още по-очевидно от факта, че материалът е доста дълъг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.08.2013, 08:06

22 kukurai4o | 22.08.201308:20

Браво Пепе, от устата ми го взе Много щастлив
Виж сега Приятелю...., добре е да не бъркаш понятията, четенето не е като мисленето....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

21 pepe | 21.08.201321:46

Дилянчо, щом смяташ, че си прочел "гигантско количество книги" /на твоите невръстни годинки Усмивка/, значи ти е много дребничка представата за "гигантско" Усмивка
От това нататък, другите ти дребнички представи няма смисъл да се отбелязват специално.
Атези хора на 35-40 и отгоре са се превърнали в досадни меркантили /сметкаджии е синоним между другото/ давайки най-доброто което могат и дори повече от това, практически давайки живота си, за отглеждането на келешчета като теб...
Пожелавам ти да си жив и здрав да доживееш да станеш меркантилен /сметкаджия/ Усмивка
Пази си го това писание - да си го гледаш Много щастлив
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 21.08.201319:34

>"Вижте ме колко съм умен/различен/прогресивен"

Ще натъртя на най-гнусния детайл - това "различен" означава "за разлика от вас".
Тоест, авторът не е просто доволен от прозрението, че е супер яко копеле (което, само по себе си, би било нещо хубаво). Това, което го кара да грухти самодоволно, е убеждението, че не е, както Донка цитира, "меркантилен сметкаджия и досадно, тъпоумно мрънкало" като другите.
Винаги съм изпитвал дълбока неприязън към хората, които имат нужда да мятат лайна по околните, за да може собственото им (честно доволно кално) същество да блесне от контраста.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 18:35

19 Ivan Paspaldzhiev | 21.08.201318:51

"Вижте ме колко съм умен/различен/прогресивен". Добре, гледай си работата.

Поздрави,

Друг един от поколение '91-'94.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

18 vickpayne | 21.08.201316:37

Ееех, какви спомени ме налегнаха след като изчетох това словоизлияние. Пушиш тревица, удариш две чикили на екс и като те осенят едни гениални мисли, ей така, като гръм от ясно небе. Та си казваш "копеле, баси колко съм гениален" и аха да се надъхаш и то после се оказва, че си си мислил ебати простотиите и ти става едно тъжно такова....
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 15:59

17 Klim Bo | 21.08.201316:01

Тази статия ми се струва писана не от 21-годишен човек, ама нейсе! Мога само да му цитирам реплика на Великия Корлеоне:
Скъпи Майкъл, бъдещето винаги е на младите. Настоящето - никога!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

16 Dimitar Stamboliyski | 21.08.201315:54

Втф?
   

оценка

+0 -0