Сашо, Алекс, Сандо и Ацко – защо всички обичат Александър? | webcafe.bg
Webcafe

Сашо, Алекс, Сандо и Ацко – защо всички обичат Александър?

Теодор Спасов
30.08.2016, 08:30 (обновена 31.08.2016, 07:45)
Александър Сано

Снимка: © Facebook

Сашо е човекът, на когото по всяко време на денонощието може да се обадите, за да изпиете по бира, когато ви е тежко.

Всеки българин познава поне няколко души, които носят името Александър - в това няма никакво съмнение. То е особено популярно и e реално едно от най-често срещаните мъжки имена както в България, така и в десетки, ако не и в стотици други страни по света.

Днес Сашовците имат имен ден.

Името има дреногръцки произход и означава „защитник на хората", като съвременната мугръцка версия е „Александрос". Най-популярният негов носител е древномакедонският владетел Александър Велики, създал една от най-големите империи в античната история. У нас славното име го носят около 50 000 мъже, като е най-често срещаното име за новородени през последните години.

Галените имена - които често употребяваме, за да назоваваме наши роднини, приятели и познати - говорят много за отношението, което имаме към човека, както и за начина, по който го възприемаме на подсъзнателно ниво. Някак не ни идва отвътре да се обърнем към някой Александър, когото обичаме, с безчувственото „Александре".

Най-често в спектъра на галените имена, с които се обръщаме към внушаващото сила и мъжество съществително собствено Александър, попадат Сашо, Сандо, Ацко, Алекс и Лекси.

Сашо

Произхождащото от руски език обръщение „Сашо" е вероятно най-често употребяваното производно на Александър галено име в България. Традиционно отношението ни към Сашо обикновено е такова, каквото е и отношението ни към Русия, откъдето идва това галено обръщение - топло и уважително.

Сашо, Саше или Сашко наричаме този Александър, когото силно ценим. Ако пък се обръщаме към него със Саше, значи със сигурност го чувстваме много близък приятел.

Сашето е зареден с оптимизъм и съответно винаги е усмихнат човек, когото всеки би искал да има в своята компания.

Сашо е човекът, на когото по всяко време на денонощието може да се обадите, за да изпиете по бира, когато ви е тежко. Знаете, че рядко ще ви откаже, а ако ви откаже, то ще е защото ще трябва да утешава приятел с по-големи проблеми от вашите.

Защото Сашо е голям човек! Помага без да иска нищо в замяна. Сърцето му е също толкова голямо, колкото е и чувството му за хумор.

Ако ви падне акумулаторът в някоя ранна зимна утрин и се нуждаете от приятелско рамо, което да ви даде ток - знаете, че Сашо винаги ще ви услужи! Закъсате ли на магистралата, докато се връщате от почивка в Гърция - не друг, а именно Сашо ще пропътува славно едночасовия път до Дупница, за да ви спаси! Трябват ви 100 лева назаем, за да доизкарате месеца? Няма проблем - Сашо е насреща! Той е истински приятел, който държи на думата си.

Ако мистър Пропър беше българин, той със сигурност щеше да се казва Сашо!

В личен план Сашо не е особено постоянен. Може да пренебрегва семейството си заради приятелите си и нерядко го прави. Често е подвластен на своите настроения. В един момент е особено разумен, а в друг го кара направо през просото. Но макар и да не прави всичко на всяка цена, Сашо е човек, на когото като цяло му върви.

Никога няма да чуете Сашо да се оплаква. Той твърде рядко говори за проблемите си. Запретва ръкави при всяка трудност и просто се справя.

Сандо

Сандо е сприхавата и мрачна версия на Александър. За разлика от Сашо, който е колективен играч, Сандо е вълк-единак. Той е хитър, мнителен, недоверчив и леко завистлив. Винаги изглежда замислен, защото е точно такъв и обмисля детайлите по поредната далавера, която му е хрумнала. Убеден е в силата на собствената си предприемчивост, макар и сметките му почти винаги да са на дребно.

Сандо няма чувство за хумор и ако направите опит да се пошегувате с него или с нещо, което го касе пряко - твърде вероятно е да ви се разсърди и дори да ви намрази. А ако самият той употреби чувство за хумор, то обикновено е за да се подиграе на някого.

Във всяко нещо, което прави, Сандо преследва собствения си интерес.

Ако Сандо ви даде пари назаем, то непременно ще е защото има някаква изгода от вас. Ако приеме да ви помогне да смените маслото на голфа си, то ще е за да си изпроси малко от вашата течност за чистачки. Ако ви предложи да отидете на вилата му, за да си починете през уикенда, то ще е за да му помогнете да оберете лозето (като не очаквайте да ви възнагради с нещо повече от 100 грама гроздова).

Каквото и да прави, където и да ходи - Сандо никога не остава с празни ръце.

Но все пак и Сандо има своите положителни качества - държи на семейството си и работи здраво за неговото благо. Но този му позитив не бива да ви заблуждава! Много внимавайте с неговия опасен чар! Сандо е добър актьор и на моменти успява да ни заблуди, че е Сашо, Алекс или Ацко. Но в следващ момент постъпва егоистично и отново показва истинското си лице.

Aлекс/Лекси

Алекс (или по-рядко Лекси) е малко по-особена форма на Сашо и е пълната противоположност на Сандо. Макар и да не разкрива своите позитивни емоции и мисли така директно, както симпатично умее да го прави Сашо, той притежава всичките негови добри качества и притежава не по-малко чувство за хумор.

Алекс обикновено е интелигентен пич. Любознателен е и има много голяма обща култура. Житейското му любопитство, примесено с общителността му, често води до моменти, в които той просто не спира да говори. А това му свойство е важна съставка от неговия чар.

Освен това, че е доста по-умен и любопитен от повечето хора, които познавате, Алекс обожава да приключенства. Ако ви възникне яка оферта за екскурзия или почивка; ако ви попаднат билети за театър и се чудите кого да поканите - знаете, че Алекс е човекът!

За разлика от Сашо, който е доста по-небрежен към външния си вид, Алекс е доста суетен тип. Дали заради западното му гальовно наименование или поради неговата начетеност, Алекс е доста европейски ориентиран и дори визуално се различава от типичния балкански субект.

Алекс е мил и грижовен и към семейството си, и към приятелите си, докато Сашо често е склонен да пренебрегва най-близките си в името на стабилните социални контакти. Той често ще подари цвете на либето си или ще плати сметката на приятелите си в кръчмата, за да демонстрира своята учтивост.

Алекс не просто е добър и сърдечен човек - той държи и околните да забелязват това, за разлика от Сашо, на когото просто не му пука какво мислят другите за него.

Ацко

Ацко е най-невзрачната и тъжна версия на Александър. Всъщност Ацко е провалената версия на Александър - името, което всява респект само по себе си - точно защото не излъчва никакъв респект.

Ацко е посредствен и страхлив тип, чиято глава е пълна със стереотипи, а мисленето трудно му се отдава. Той вярва в световната конспирация, която му пречи да бъде Сашо, Сандо или Алекс. Често е футболен запалянко и на избори гласува за националистически партии. Склонен е да обича Путин или Че Гевара повече дории от майка си.

Ацко по нищо не прилича на Алекс, защото се къпе чак когато започне да усеща с иначе изостреното си обоняние, че е дошло време да го стори. Не може да се каже, че притежава и нещо от Сашо, защото никога не би могъл да бъде лидер. Иначе понякога Сандо може да проявява характеристиките на Ацко, но Ацко никога не би могъл да притежава дори и малко парченце от Сандо.

Макар и да е безхарактерен тип, на Ацко някак все му върви с жените. И това нерядко предизвиква изумление в околните - да им се чуди човек какво намират у него.

Но нека не фатализираме излишно - винаги има надежда, че славното име „Александър" е оставило поне малък отпечатък в характера на Ацко, макар и класната ръководителката в прогимназията да е последният човек, който го е наричал така.

Вероятно някъде дълбоко у себе си Ацко таи един Сашо, Алекс или Сандо. Може би при благоприятни обстоятелства - подходяща компания и умна и търпелива жена - Ацко може да се трансформира поне в Ацето, което е доста по-симпатичната гальовна версия на величественото собствено нарицателно.

Oще: алекс  александър  александър велики  ацко  имена  имен ден александър  сандо  сашо 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2016, 13:11

4 Сийка Чолакова.1048051291939690 | 31.08.201612:25

Рядко скучен текст.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 22:22

3 GBB | 30.08.201615:25

Наистина ли актьорът Александър Сано гласува за националистически партии и е фен на Путин и Че Гевара?
А ще изпитва ли топло и уважително отношение към държавата си България ако тя си остане член на ЕС не на Евразийския съюз?

Статията е написана много лигаво. За мен Александър Сано се срина до имиджа на жена си - държанка на мутри. Може пък да е и полезен идиот, което е още по-тъпо.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

2 Stanimir Popov | 30.08.201609:55

Ъ-ъ-ъъ-ъ-ъ, WTF!?
WTF!?
WTF!?
WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?WTF!?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

1 prqkor | 30.08.201609:39

Ами аз не го обичам. Това е мъж тип жена. Нели го "взе" тоя голотар и беше като прислужник - гледа и детето , готви , пере , чисти , са се праи на мъж Смее се
   

оценка

+0 -1