Кабинетът официално призна провала си в реформите. Е, и? | webcafe.bg
Webcafe

Кабинетът официално призна провала си в реформите. Е, и?

Таня Петрова, в. Сега
14.09.2012, 09:11 (обновена 14.09.2012, 09:28)
Министерски съвет

Снимка: © Sofia photo agency

Реформаторите в най-реформаторското правителство

Със завидна лекота най-реформаторското правителство призна провала на опитите си за реформи. Записа го в официален отчет, гласуван от министрите без думичка коментар. Реформите закъсняват или съвсем се провалят, но какво от това? Медиите мълчат, а кабинетът вече лети по магистралите към следващия мандат. За него ни се обещават не просто реформи, а същински чудеса.

Нехайното отношение на правителството към опитите на финансовото министерство да следи напредъка на националната програма за реформи надали учудва някого. Упорството на Симеон Дянков да отброява изпълнени и неизпълнени мерки в началото на мандата изглеждаше като престараване, а в края му вече е пародия.

Този спектакъл отдавна е останал без публика - част от зрителите са заети да гледат екшън с участието на бистришки тигри и етрополски ловджии, а другите просто са уморени и не очакват нищо, ако въобще са в България. Има и трета група наблюдатели, за които се предполага, че могат да се месят и да променят сюжета - анонимни еврочиновници, но те логично не проявяват особен интерес към качеството на филма - стига им що-годе скалъпеният на хартия сценарий.
Тази пошла продукция загуби на обществото поредните 4 години.

Покрай голямото очакване на реформите, отложени за след "голямото изобличаване", цели системи минаха на аварийно захранване, а други нямаха този късмет и бяха разпарчетосани. Това на хартия може да изглежда като поредния скучен отчет на чиновници, които от тримесечие на тримесечие попълват механично някакви графи, но в реалността е равносилно на провалени шансове. Тук калта по самото понятие "реформа" не помага - 4 загубени години са 4 загубени години, а в някои сфери има и връщане назад.

В сектори като образование и здравеопазване провалът може да бъде количествено измерен - брой необразовани и болни хора, от които се очаква да произвеждат добавена стойност. От 2004 г. насам образованието очаква чудодейна промяна - по-кратко основно образование и модерно и разделено на две обучение в гимназиите. И докато в мандата на тройната коалиция нещата в средното образование все пак се получаваха - и благодарение на упорит министър, и благодарение на събудилата се гилдия, в ерата "Игнатов" времето сякаш е спряло.

От образователното министерство се леят екзотики и лозунги, а малкото налични механизми за видимост и контрол на случващото се сякаш не съществуват. Така актуалността изчезва, сега и тук нищо не се случва, но за бъдещето ни се обещават величави неща - училищата да са със звезди като хотелите, а клиентите им - учениците, да са в центъра.

В здравеопазването завоите са толкова много, че някои неща съвсем избледняват. Това правителство наистина ли искаше да вдига здравните вноски? Наистина ли твърдеше, че парите за здравеопазване са малко - защото после пък уверяваше, че никой не е давал повече за здравеопазване? И като дава, защо почна да взима - и големия резерв на здравната каса, потънал във фискалния резерв, и пренасочваните ежегодно суми от вноски към бюджета на здравното министерство, действие, което бе обявено за противоконституционно?

Защо се поти над някаква си здравна карта на болниците, като изпълнението й се отлага за 2020 година? И какво собствено свърши, за да има по-добър достъп до по-качествена здравна помощ? На фона на кадрила в здравното министерство тези въпроси звучат като формулирани от лунатици.

Краткият преглед в останалите сфери се оглежда и в официално обявените от финансовото министерство числа - сред забавените мерки от програмата на реформи най-много са в сферата на бизнес средата, науката и иновациите. В това няма нищо чудно, след като три години държавата има само министър на енергетиката със съвсем формално добавен ресор икономика, а финансовият министър малко се позаблуди, че с фиктивно нисък дефицит и отлагане на милиони левове разплащания държавата ще влезе в чакалнята на еврозоната.

Наука официално се твърди, че не съществува, защото институтите на БАН били слаби, ерго не съществува и финансова политика за нея. Някои сектори като МВР пък са трайно подминати от реформите. Вицът "реформи в МВР" хич не е смешен. МВР пилее най-високия бюджет в държавата, а заплатите на най-масовите категории униформени наистина са ниски. В отчаянието и липсата на доверие към системата битовата престъпност съзнателно е зачеркната - сякаш не съществува.

Една реформа все пак се счита за успешна - административната. Така чиновниците, но не всички, а кои точно не се знае, се оказаха единствената група с увеличение на доходите до момента. Това впечатли дори позитивния Росен Плевнелиев.

На този фон Европа се кани да следи България за приемането на стратегически документи за реформи в отделните сектори. Еврочиновниците ще броят колко стратегии сме приели и ако сме забравили някоя до 2016 година, финансирането по съответните европрограми може да бъде спряно. При лансирането на новия механизъм на натиск министърът по еврофондовете Томислав Дончев някак смутено призна, че за Европа наличието на стратегически документи е показателно, че правителството има визия за последователна политика. Националната програма за реформи, която се проваля официално, е точно такава хартия. Е, имаме я. Е, и?

Segabg.com

Oще: бойко борисов  герб  правителство  реформи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

4 Arsen Lupin | 16.09.201211:14

ако не се отървете от злокачествения тумор Държавна Сигурност, която се е впила във всички жизненоважни системи на това общество, изхода е един - бавна и мъчителна смърт! Това единствено може да стане или с преврат, който реално няма от кого да бъде извършен, или с излизане на барикадите, което е специфично за други народи, но не и за българите... е, ясно е какво ви чака тогава
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 18:57

3 Милчо Иванов | 15.09.201214:03

Настоящата статия е статия която можеше да бъде написана в края или след мандата на всички правителства изредили се до сега от 1989г. насам, че и преди това. Как толкоз години не можахме да разберем, че живеем в условията на капитализъм и всичките ни неволи изредени в статията не са патент на изредилите се от тогава до сега власти? Защо забравяме толкоз бързо празните обещания на въпросните правителства и критикуваме само настоящото. Тъпо и упорито се връзваме на обещанията на следващото, избираме го на власт, и след това пак същото разочарование. До кога? 23 години малък период ли е за да разберем какво става всъщност? Или поне да започнем да мислим в тази посока. Наближават избори. За кого ще гласувате? Разберете едно, за когото и да гласувате, резултата ще е пак същия. Пътя към по-добрия живот и мечтаното от нас оправяне на държавата не минава през този вид избори, предлагани ни вече почти четвърт век. Тотална промяна на конституцията и промени на много принципи ухажвани от 68 годишната власт е необходима. Без тях нищо не правим!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 12:44

2 Иларион Спиртомиров | 14.09.201213:15

Ъхъ, Е И…
И кво толкова ше рече някой, чудо голямо, провалил се кабинета че и си признал, ми я вижте предните колко се провалиха и мълчат кат партизанин на партийно събрание. Идат новите избори, няма лошо аз мисля стига вече тея са били депутати, дайте да ги сменим със цигани, тогава ше тръгне работата, щото циганин как дава а… свикнал е само да зема а за да зема требе да има кой да го направи, значи извода е че мангалите ше ни оправят образованието всички ще минем съкратен курс по джебчиство и беж в европа на турне че да подпомогнем българската икономика, ще изкараме и курс по металознание и техника на събиране, и … пак в европата да им съберем жиците, ще ги пуснеме в кремиковци и европейците ше си купуват жици иначе няма ток. Ше реформират и здравеопазването по техния си начин, болни деца няма да се лекуват ами направо ше се правят нови, болните ше ги оставяме в европа по кофите а те ше си ги гледат, нали им застарява населението, даже ще са доволни, че може и такса бебе да им искаме, пенсионерите, всички в европа на просия че тук и без това няма кой да дава, а така ще вкарват евро че и ДДС ше им се сложи демек хазната само от тях ше се пълни, и ще има за помощи на социално слабите роми. И още много хубави неща може да ни научат циганите, нали са волни души, умеят да оцеляват на предела, затова да си изберем цигани за депутати и някой баш мангал са президент, те тогава ще потекат пари към нас и ще се чудим де да ги дяваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 14.09.201212:03

още цигани...
   

оценка

+0 -0