ЕС - балон, който предстои да се спука | webcafe.bg
Webcafe

ЕС - балон, който предстои да се спука

Webcafe.bg , businessinsider.com
04.06.2012, 14:10 (обновена 06.06.2012, 08:25)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

"Твърдя, че самият Европейски съюз е реално балон, който предстои да се спука"

Джордж Сорос изнесе реч за кризата на Еврозоната в Тренто, Италия. Препоръчваме ви да я прочетете в пълния й вариант, поместен на личната му уебстраница, тъй като тя започва с кратък преглед на икономическите му теории (които се крепят на идеята, че пазарите са дълбоко несъвършени и склонни към образуването на "балони", основани на човешките грешки и липсата на информация), след което изчерпателно обяснява как всичко това "се връзва" с настоящата криза в Европа.

Сорос успява да погледне към проблема от всички възможни страни

Ето една убийствено добра негова характеристика на Еврозоната: "Твърдя, че самият Европейски съюз е реално балон, който предстои да се спука. По време на своя апогей, ЕС бе "фантастичен обект" по дефиницията на психоаналитика Дейвис Тъкет - нещо нереално, но изключително привлекателно.

ЕС бе въплъщението на едно отворено общество - обединение от нации, основано на демократичните принципи, гражданските права и законността, в което нито една нация или националност да няма доминантна позиция.

Интеграционният процес бе оглавяван от малка група държавници с визия за бъдещето, които практикуваха дефинираното от Карл Попър т.нар. "поетапно социално конструиране". Те осъзнаваха, че съвършенството е недостижимо, затова си поставиха ограничени цели и фиксирани срокове, след което мобилизираха политическата воля за една малка крачка напред, осъзнавайки напълно, че в момента на нейното постигане, нейната неадекватност ще стане очевидна, което от своя страна ще наложи необходимостта от още една крачка напред. Този процес се захранваше от собствения си успех - подобно на един типичен финансов балон. Ето как ЕОВС бе преобразена стъпка по стъпка в ЕС.

Германия беше начело на всички тези усилия. Когато Съветската империя започна да се разпада, лидерите на Германия осъзнаха, че повторно съюзяване е възможно единствено в контекста на една по-обединена Европа - и имаха готовност да направят значителни жертви, за да постигнат това. Когато ставаше въпрос за сделки и компромиси, те бяха склонни да допринесат малко повече и да вземат малко по-малко от останалите, като по този начин улеснят постигането на споразумение. По това време немските политици настояваха, че Германия няма независима външна политика, а единствено европейска такава."

Но след това настъпва моментът, в който Германия изоставя идеята за федеративна Европа и прекъсва този прогрес още в неговата зародишна форма...

"Кулминацията на този процес настъпи с подписването на договора от Маастрихт и въвеждането на еврото. Това бе последвано от период на стагнация, който след колапса през 2008 г. се трансформира в процес на дезинтеграция. Първата крачка бе предприета от Германия, когато след банкрута на "Лемън Брадърс", Ангела Меркел обяви, че гаранцията, обхващаща други финансови институции, трябва да се осигурява от всяка отделна държава самостоятелно, а не чрез съвместни действия на Европа като цяло. На финансовите пазари им отне повече от една година, за да осъзнаят смисъла на това заявление, което е доказателство за тяхното несъвършенство."

Това е наистина важен за осъзнаване аспект

От доста време бе на дневен ред въпросът: Защо пазарът считаше Испания/Гърция/Италия/т.н. за безрискови държави до един момент, след което се реши, че те са изложени на сериозен кредитен риск? Отговорът на Сорос е, че те наистина са били безрискови по същество, докато посоката на ЕС е била към засилена интеграция. Това обаче е приключило, когато Меркел е направила цитираното по-горе заявление, че "при потъване на банки, всеки да се спасява самостоятелно".

Въпреки факта, че еврокризата е налице от три години насам, все още има много хора, които не могат да посочат нейните основи толкова точно, колкото Сорос го прави в следващите абзаци:

"Договорът от Маастрихт бе несъвършен в основата си и демонстрираше, че властите не са безпогрешни. Най-голямата му слабост бе напълно известна на неговите архитекти: той основаваше паричен съюз при отсъствието на политически такъв. Въпреки това, неговите създатели бяха убедени, че при възникване на необходимост политическата воля би могла да бъде генерирана, за да се предприемат необходимите стъпки към един политически съюз."

Ала еврото имаше и други дефекти, за които "архитектите" не подозираха

"В ретроспектива сега е напълно ясно, че основният източник на проблеми е фактът, че държавите в еврозоната са отстъпили на Европейската централна банка правото си да емитират фиатна валута. Те не осъзнаваха какво означава това, още по-малко пък го осъзнаваха и европейските институции.

Когато еврото бе въведено, регулаторите позволиха на банките да купуват неограничени количества държавни ценни книжа, без да заделят какъвто и да е собствен капитал; Централната банка от своя страна приемаше равностойно всички държавни ценни книжа в своя дисконтен прозорец. Търговските банки на свой ред прецениха, че им е изгодно да събират книжата на по-слабите членове на еврозоната, което да им донесе няколко допълнителни базисни пунктове. Именно това накара лихвените проценти да се доближат, което от своя страна допринесе за разминаване в конкурентоспособността.

Германия, борейки се с проблемите на обединението, предприе структурни реформи и стана по-конкурентна. Други държави се радваха на бум на имотния пазар и потреблението на база евтини кредити, което ги направи по-малко конкурентни. И тогава настъпи крахът през 2008 г., който създаде условия, които не бяха предвидени в Договора от Маастрихт. Много правителства се наложи да прехвърлят банковите пасиви в собствения си баланс и да се прибягнат към огромно дефицитно финансиране. Тези държави се озоваха в позицията на страна от третия свят, която е станала силно задлъжняла от валута, която не контролира. Благодарение на разделението в икономическите показатели, Европа реално се раздели на държави кредитори и държави дебитори. Това на свой ред воде до много сериозни политически последици."

Какво е предупреждението на Джордж Сорос

По моя преценка, властите имат период от около три месеца, в рамките на който те все още могат да поправят грешките си и да обърнат нещата. Под "властите" имам предвид основно немското правителство и Бундесбанката, защото в контекста на една криза, кредиторите заемат управляващи позиции и почти нищо не може да бъде направено без подкрепа от страна на Германия.

Сорос приключва речта си с апел, че "трябва да направим всичко възможно, за да убедим Германия да демонстрира лидерство и да запази ЕС като "фантастичният обект", който беше навремето. Бъдещето на Европа зависи от това."

Oще: германия  джордж сорос  евро  ес  криза 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 06.06.201223:04

>Само да вметна, че САЩ още в началото горещо приветствуваха създаването на ЕС, "мъжете разбраха защо"

Нециник като мен би изказал противното мнение - че САЩ приветстваха създаването на ЕС, защото мислеха, че това означава повече стабилност и по-добри изгледи за търговия и други взаимноизгодни отношения.

Но да, това обяснение е значително по-скучно от твоето конспиративно такова. Друго си е да има подмолна дейност, световна конспирация, еврейска задруга, и велик план на илюминатите..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

18 Dian Dorev | 06.06.201214:34

какъв Европейски-това е евреиски съюс..А до каквото се доксне чифута-циганина
се изражда... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

17 Doberman | 06.06.201211:36

Хахаххахахаха, евро_оптимист, къде бяха тия принципи, когато Русия спря вноса на полско пилешко и Полша в отговор спря газа за цяла Европа? 2008-ма.

А къде бяха тия принципи, когато само Холандия наложи вето на България за шенген? А къде са тия принципи, когато става дебат за удари на НАТО, където и да е? А къде са тия принципи, когато Франция и Германия си затварят границите за по няколко месеца и цялата източноевропейска и арабска сган се пренасочва към Испания, Португалия, Италия и нагоре към Скандинавските държави?

Евросъюзът е обречен от момента, в който се разпадна СССР, единствената сила, която бе в състояние да го поддържа като противовес на себе си. Всичко, което се случва в него от онзи момент нататък е завладяване на бивши съветски територии, после утвърждаване на властта там, а сега се достига до извода, че леко са се поизхвърлили и всеки започва да си гледа интереса. Ако си мислиш, че не съм прав, виж какво се случва в САЩ - вече 12-та година отчаяно си търсят врагове. Европа реагира по друг начин и толкова късно първо, защото не е държава и второ - и в плановете на САЩ и в плановете на СССР, Европа беше просто бойното поле на действията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2012, 21:32

16 evro_optimist | 05.06.201221:58

Сладурчета, някой от вас знае ли какво е всъщност ЕС? И как може да се рападне? ЕС не може да се разпадне, точно защото се крепи на принципи, които са универсални цивилизационни принципи : правата на човека, общия свободен пазар и обществения интерес над частния (за разлика от САЩ). Никой от членовета на ЕС не би имал мотивация да напусне, никой политик не е толкова смел, колкото и да е луд.

А въпросният господин Сорос е международен престъпник с влезли в сила присъди в много държави, както и персона нон-грата в много други. Всяко нещо казано от този човек е в полза на неговия престъпен интерес, жалко че има толкова подлезурковци, които го боготворят. Той не е създал нищо и ще си замине с печална слава от този свят.

Знаете ли че във френското правителство на земеделието има например по-голяма бюрокрация от колкото във всички органи на ЕС? А знаете ли, че една изключително всеобхватна директива на ЕС се придвижва за 2 години, а българското министерство на Енергетиката например, за 4 години сътворява един полуумрял закон, който е посмешище за страната, и на който има критична реакция от ЕК в рамките на 1 седмица с конкретни критики. Колко е неефективна ЕС бюрокрацията а? Със сигурност е на светлинни години от нашата.

Не забравяйте, че Европейския Съюз се гради на държави дали есенцията на световната цивилизация в областта на Демокрацията, Правото, Търговията, Науката итн. И в момента Германия и Франция, който са водещите страни имат реални икономики, произвеждащи машини, знания, лук и картофи, а не печатница за фалшиви банкноти и два самолетоносача, което е САЩ.

Най-малкото, хитрец като Сорос никога няма да Ви каже, кой ще е следващия балон? Къде беше той преди краха на борсите през 2008, имотния срив и т.н. Смятате ли, че този изпечен мошеник, осъден наскоро във Франция (където правото долу-горе го има) за борсови измами е бил изненадан в деня на борсовия срив, дали този човек говори наистина, това което мисли?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.06.2012, 17:45

15 Tot Amon | 05.06.201217:46

Сорос просто ни подготвя за краха на еврото и взъцаряването на Световна централна банк - нещо, което ние вече ви казахме - http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/2012_04_01_archive.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

14 Чинчифон | 05.06.201212:58

Мисля,че балонът вече е спукан.Защото гръбнака на цялата европейска цивилизация е държава,която трябва да напусне!Макар,че всички ползват знанията и опита,който тя е дала на света БЕЗВЪЗМЕЗДНО!Във всички европейски държави децата учат Питагоровата теорема,но никой не плаща на наследниците на Питагор,или поне на неговата държава.Нали уж бяхме демокрация с пазарна икономика? Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

13 post deluvian | 05.06.201210:28

само да спомена, за кой ли път, че европа се управлява безобразно и безотговорно от дебилни брюкселски бюрократи, които с резолюциите си фалират цели браншове, а решения, касаещи препитанието и живота на десетки милиони хора, се вземат от неспециалисти и без обосновка. В някои страни безработицата вече е 25%, но това никак не притеснява жизнерадостния и скъпоплатен бюрократ да пуска идиотски резолюции - днес се борим с найлоновите торбички, утре с кривите краставици, правим под магистралите тунели за костенурки, къщички за щастливи кокошки, сега се канят да качат акциза на горивата, така че литър нафта да стане 4 лв, изобщо всякакви безумия, на които сякаш целта им е да затрият европейския бизнес.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 20.10.2011, 20:29

12 Jorko Ivanov | 05.06.201209:32

Ами че то САЩ имат по-голям дълг и по-голям дефицит и не им пука дотогава докогато се намират инвеститори, които да купуват ЮС трежърист (дълг). Че в Европа има 2-3 гнили ябълки е така, но дори и те да излезнат от Еврото няма да стане апокалипсис.... Европа преживя 2 световни войни, една криза ли няма да преживее?

Всяка криза е ново чисто начало рестартиране на системата и заместване на неработещите модели с нови. Не виждам защо трябва да се драматизира толкова, аз съм готов да получвам по-малко пари или да плащам по-големи данъци, но държавата да си изплаща и намалява дълговете. Много хора са готови на това, така че политиката да действа...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

11 Doberman | 05.06.201209:06

Хе, тоя Сорос, лисицата пършива. Смее се

Хем казва, че в Европа няма политическо единодушие, а във формирование като Еврозоната и въобще ЕС, то може би е най-важната основа (и е абсолютно прав), хем казва "Германия, действай!". Как подкокоросва само.

Тоя човек прекрасно знае колко много е "обичан" и как такова изказване може само да навреди на Еврозоната и на лидерската позиция на Германия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 05.06.201201:20

американски евреин и спекулант се е загрижил за доброто на нас европейците
------------------

нас..... за вас европейците ^^
май пийнах повечко Усмивка
   

оценка

+3 -0