Налага се да си изцапаме ръцете | webcafe.bg
Webcafe

Налага се да си изцапаме ръцете

Калин Семенов
18.06.2013, 16:17 (обновена 21.06.2013, 07:29)

1 от 10 снимки Назад Напред

протест 620

Снимка: © Явор Николов

Вярната посока е към държавните институции

Няколко протеста с възходящ граждански ентусиазъм и своеобразен апогей, вливане на съмнителни елементи сред протестиращите, подмяна на първоначалната идея на протестите, разпиляване на исканията, затихване

Дотук се движим предимно в този кръговрат, щом решим да излезем на улицата. Властта се преструва, че не ни разбира и извлича лични ползи, докато ние забравяме за какво сме излезли първоначално. Резултатът е, че накрая се случва това, което искат те, а не ние.

Тези протести също вече смениха идеята си - от опълчване срещу едно конкретно назначение към искане за смяна на цялото правителство.

Февруарската вълна пък започна заради цените на тока, неусетно (дали спонтанно?) премина към оставка на правителството, впоследствие идеите се разпиляха и размиха.

Днес проявяваме ли някакво недоволство от цената на тока?

Не е приятно да го признаем, но досега успешно успяваха да ни подменят исканията. Комуникацията ни с властта се губи и има логика да обвиняваме предимно тях - те се правят, че не ни разбират, извъртат идеите ни, пращат агенти на протестите и се мъчат да ги яхнат с променлив успех.

Загубена кауза

Но трябва да потърсим вината и в себе си. Когато уловим енергийната вълна и сме в центъра на народния гняв, има риск много бързо да забравим точно защо сме отишли там. Ставаме много податливи на манипулации и лесно подемаме скандиранията на тези до нас, пък тях кой знае кой и с каква цел ги е докарал...

Фокусът просто се губи и докато се усетим, ставаме неволни поддръжници на неясна чужда кауза. Накрая на протестите пък се чувстваме употребени.

Още студентските изригвания срещу тройната коалиция през януари 2009 г. разочароваха много от участниците в тях, които осъзнаха, че макар и косвено са спомогнали ГЕРБ да спечели убедително изборите няколко месеца по-късно.

Тъжна истина е, че досега почти всеки път, когато излизахме на улицата, всъщност вършехме добра работа на тези, срещу които надигахме глас. И доста ефективно успявахме да заздравим статуквото, пък дори и след смяната на някои фигури в него.

Накрая оставахме с впечатлението, че от нас нищо не зависи и сме само пионки.

Как да избягаме от "Параграф 22"?

От последната вълна е видно, че ставаме все по-зрели и осъзнати протестиращи, но нека не забравяме естествените несъвършенства на тълпата като явление.

По начало тя е силна и ефективна, когато трябва да направи нещо деструктивно или възпиращо - да свали правителство, да не позволи назначение или законова поправка.

Нормално е да имаме такива цели, но не трябва да забравяме, че сме излезли и защото като общество се нуждаем от определени градивни промени, а не само от свалянето на конкретни властимащи.

Нужните подобрения в механизмите са много по-важни за нас от това коя партия управлява в момента и кои нейни креатури заемат високите постове. Както вече се убедихме, лицата може да ги сменяме през няколко месеца, но полза никаква.

Също не бива да забравяме кои са общите искания, които ни обединяват, и да не ги заменяме волно или неволно с някакви наши лични желания. Най-сигурният начин да се разсъхне един протест е всеки да започне да протестира за нещо свое си.

Това са всеизвестни неща, но е смайващо колко лесно можеш да ги забравиш, докато си сред народа и се носиш по изпълнените с приповдигнато вълнение улици.

Да си изцапаме ръцете

Естествените слабости на тълпата налагат предприемането на други мерки. Само че все още не ни бива в по-трудната част - градивната, която идва след вълната и която осъществява промяната.

Израелският писател Етгар Керет дойде в България в разгара на февруарските протести. С натрупания опит като активен участник в протестите в Израел през 2011 г., той ни посъветва да си изцапаме ръцете в политиката, ако искаме нова реалност.

"Следващата стъпка, след като протестираш и заявиш какви са проблемите, е да предприемеш някакво действие, нещо конструктивно. Ние си мечтаем, че ако крещим достатъчно силно, министър-председателят и цялото правителство ще се променят и изведнъж ще станат честни хора, но не става така", каза най-четеният израелски писател от своето поколение.

"Единственият начин да повлияеш дългосрочно на системата е отвътре. За да създадеш желаната нова реалност, трябва да си изцапаш ръцете, да влезеш в политиката, да формираш нови неправителствени организации, да използваш колективната енергия, за да промениш страната си", добави той.

Но организациите, които дотук се формираха покрай българските протести, така и не успяват да направят убедителен преход от деструктивно към градивно поведение. Узряването на гражданското неподчинение става бавно.

А иначе масовото излизане навън си е най-приятната част от процеса. Атмосферата е романтична, енергична и опияняваща. Вдъхва мечти, надежди и любовни трепети към едно по-добро утре. Но нейният заряд е хаотичен и бързо гасне. Идва време за следващата крачка.

Oще: българия  българска пролет  параграф 22  порочен кръг  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2013, 08:32

38 Vladimir Dosev | 21.06.201308:55

В същност защо статията дели света на две, тези "тук на площада" (протестиращите) и онези лошите, които в момента стоят на кормилото но властта. Аз съм сигурен, че 90% от тези дето са на площада, ако има начин изведнъж да ги сложим на "кормилото да управляват", разликата със сегашните няма да е много голяма, а с времето почти няма да има никаква разлика. Останалите 10% изобщо никога няма да хванат кормилото поради ред причини, които няма да изброявам сега (всеки може да се досети). И така оказва се абсолютно безсмислено това викане по-площадите,, защото в края на краищата довежда до същото, което е било преди това. Другия вариант е да си стоим само на площада и да крещим, та белким някой от управляващите се плаши, и прави нещо добро. Явно такъв вариант е невъзможен защото все някога ще им писне на тези на площада, а и нали трябва да ходят да си изкарват прехраната, и все някога ще се уморят. Т.е. то лошото управление е заложено априори във всеки от нас с възпитанието му от първите му години и не трябва да търсим кой да ни управлява справедливо, а трябва да отворим училище за превъзпитание на почти цялото население на България. Това също е невъзможно, така че виждате омагьосания кръг, в който се въртим и като чели няма изход, а в същност изхода е съвсем другаде и се казва "излизане от матрицата", но за това трябват "здрави гащи" и умение, и желание
да работим с мотиката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

37 Bezpartien | 20.06.201322:34

http://bnt.bg/bg/news/view/103231/ima_li_plateni_agitki_razsledvane_na_bnt

Това ли били протестиращите и народа? Чуди се Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

36 Bichkiiata | 20.06.201319:06

Ванчо, дете мое това беше само цитат.
Аз от преди 15 години не съм в България, а тиквата ми е по-противен и гея...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

35 Vankata_820 | 20.06.201316:38

До Bichkiiata:
Ако Бойко спечели, изходът отново е в Терминал 2 за Средната класа - това ли искаш?!
Не се съмнявам, че Бойко ще е възлова фигура в изборния келепир, след преднамереното поведение на всички академични циркаджии и фантоми, но това не е някаква изненада - толкова ли си платен, че да му се радваш на Боцко Ритнитопков?!
Ако напусне България, Средната класа, си оставате със "сърп и чук" в ръцете, доживотно!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

34 Bichkiiata | 19.06.201323:46

Тръгваме на нови избори и ги печелим. Връщам се и ще им е…а майката! Така отговорил Бойко Борисов на въпрос дали ГЕРБ ще участва във въртележките за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Това съобщиха отлично осведомени източници от най-близкото му обкръжение.

Той бил категоричен, че дори да има възможност да състави кабинет с гласовете на ДПС и част от групата на БСП, няма да го направи, защо бил сигурен в изборната победа. Веднага след избухването на протестите представители на ГЕРБ потърсили контакт както с недоволни от Станишев социалисти, така и с по-периферни фигури от ДПС. Борисов обаче бил твърд, че ще се бори за пълно мнозинство на предсрочните избори, които най-вероятно ще се проведат през есента, ако Орешарски подаде оставка под натиска на улицата. Борисов бил сигурен, че ще участва активно в съставянето на новото служебно правителство, което Плевнелиев отново ще трябва да назначи.

Лидерът на ГЕРБ разчитал на още по-убедителна победа, защото след обръщането на палачинката служебният кабинет, полицията и прокуратурата щели да работят изцяло за него.

Според официална информация на последните избори контролираният вот е стигнал рекордните 18%.

По-голямата част от тях са отишли в ГЕРБ, партията, която на практика организира изборите. Сега, след демобилизацията в БСП и ДПС, Борисов очаквал да подобри още повече резултатите от последния вот и се заканвал тежко на всичките си външни и вътрешни врагове
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

33 koya sam? | 19.06.201323:39

И полезните идеи да са в основата на протеста. Като ръководството го поведе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

32 koya sam? | 19.06.201323:37

Това обаче не пречи идеите да се събират по интернет и да се анализират после от експерти и ръководството, което да ги издига официално.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

31 Rowan | 19.06.201321:02

Ивайло, преди съм обяснявал тук малко от теорията на организациите, сега ще се огранича само до това което споменаваш. Идеята ти е за организация от естествен тип (това ще са всички българи които искат наистина нещо да се промени) - по дефиниция общност от хора с общ мотив (мотива за промяна), базирана на уеб средата. После говориш за ясни цели - абсурдно е да се обединят група хора с ясни цели, щото всеки ще си дойде със своята такава и ще си я отстоява твърдоглаво, докато се изпокарат всички.

За да стане организация обаче и да има някаква тежест в пространството, тя трябва да си изгради структура - шеф, подшефове, някой да формулира целта и пътя за постигането й и т.н. Тук идва момента на разпадането, щото всички членове са равнопоставени по отношение на създаването и се смятат за равнозаслужили за шефското място. Същото се случи с форума "БГ-мама" преди години. 150к членове и като се опитаха някои от тях да се кандидатират за ръководен пост - демек да структурират организацията и да формулират цели, всичко се разпадна. Примера влезе в учебниците по теория на организациите.

Другия вариант има бъдеще - изкуствена организация - с обща цел. Това се прави, като група от сравнително известни личности формулират какво точно искат да стане - целта. Те да съберат поддръжка в нета и т.н. Ти да си забелязал такива хора в публичното пространство?

За да стане това обаче, някой трябва да формулира целта, да я обоснове и да събере поддръжници. И целта трябва да бъде: какво трябва да стане (и ти го казваш, ама какво точно да е то?), а не какво не искаме, щото от второто власт имащите винаги се измъкват с козметични мерки и промени, най-много да жертват някого за успокоение на масите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2013, 20:14

30 Ivailo Yanev | 19.06.201320:24

Rowan bate и ти като автора също си „надушил пътя“ –дал си правилна на сока и добре си описал проблема но не си дал възможният отговор а той е : по „вторият начин“ такава организация всъщност ще е доста силен опонент тъй – такава организация би следвало да е неформална нейните членове или хората "работещи" за нея това ще са всички българи които искат наистина нещо да се промени имат идеи и желание за борба. С ясна идея какво точно да трябва да се промени стъпка постъпка тази работа може да се върши през интернет то ще представлява създаване на конкретни искания за промени а най –силното оръжие ще е народът той и сега протестира но когато се стигне до решителната крачка а именно алтернативата всичко се обърква ...
Защо след като хората имат време да протестират да коментират да правят блогове и тн. Не отделят по час да споделят идеите си да ги оформят да се обединяват под тях да ги разпространяват и да обединяват и когато настъпи момента да се отстояват алтернативните решения на народа ?

В интернет до голяма степен има анонимност- дали някой се интересува от една facebookgroop-a или от някой коментар или форумна тема ? От гледна точка на това че има милиони потребители на интернет в страната които постоянно са в контакт помежду си колкото до данс да тя може да излезе с компромати срещу личността но може ли чрез компромати да изкара компромати срещу една идея зад която стоят хиляди анонимни потребители, които са обединени под една обща мярка като всеки съвсем ясно я подкрепя поради лични виждания ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

29 Rowan | 19.06.201319:18

Хмм, надушва пътя автора, ама в края хукна из тръстиката. Идеята неправителствени организации да променят нещо в страната си е мъртво родена.

Щото всяка организация се състои от хора, пък те требе да кльопат нещо, пък кльопачката е с пари. С други думи тези организации или трябва да се финансират от някого или трябва да са за благо роду. По първия вариант те ще са зависими от източника си на финансиране и ще изпълняват неговите интереси, по втория - ако изобщо се сътворят, ще са безкрайно слаб противник на власт имащите партии, дето къде законно къде не се финансират от бюджета на държавата. И то здраво.

Отделно дето партиите ще се възползват от средствата на подчинените им силови институции. Бедна ви е фантазията каква компроматна война може да спретне ДАНС срещу личности застрашаващи статуквото. А ленивите за престъпниците от национален мащаб съд и прокуратура, ще покажат завидна инициативност, строгост и скорост само на базата на недоказуеми в никоя нормална държава съшити с бели конци обвинения.

Войната е предварително загубена. Няма лесен начин за справяне с толкова безскрупулни хора като любимите ни политици. Не се посрамват да задигат милиони от гърба на данакоплатци със среден доход съпоставим само с този на някои африкански държави, та ще оставят някакви си неправителствени организации трайно да им мътят водата.
   

оценка

+2 -0