Най-трудно е в момента да се отучат гърците от практиката на малките пликове - "факелаки" , и криенето на данъци | webcafe.bg
Webcafe

Данъчните в Гърция броят басейните ръчно и от Космоса

Webcafe.bg , По NY Times
03.05.2010, 17:46 (обновена 04.05.2010, 16:53)
Пирея

Данък лукс беше въведен в Гърция за яхти,луксозни имоти, басейни, лимузини и др. и заради това данъчните там гледат и сателитни снимки...

В богатите северни предградия на Атина, където летните температури често надминават 32 градуса, само 324 жители са маркирали полето в данъчните си декларации, където сочат, че притежават басейн.

Разследващите от данъчната полиция обаче са проучили сателитни снимки на района - обширна серия от скъпи вили, скрити зад високи огради - и констатирали доста различна цифра: 16 974 басейна.

Този тип мащабни измами за притежаваното имущество - и други биещи на очи случаи, които изплуват в новините в гръцките медии, подсказват за зашеметяващия мащаб на данъчните измами, които отдавна са практика и начин на живот в страната.

Подобно избягване на плащане на данъци играе сериозна роля в дълговата криза на Гърция, а тъй като страната се бори да въведе ред в финансите си, в момента данъчните измами там се преследват по-упорито от когато и да е. Укритите данъци са за 23 млрд. евро, една шеста от БВП.

Различни изследвания, включително и на Федерацията на гръцките индустриалци, обаче пресмятат загубите на правителството от избягване на плащане на данъци на близо $30 млрд. годишно - цифра, която отдавна щеше да е решила дълговите проблеми.

"Трябва да пораснем," казва Йоанис Плакопулос, който като всички притежатели на будки за вестници трябва да започне да издава касови бележки и да започне да използва касов апарат след новите данъчни закони. "Трябва да се научим да не мамим - или да позволяваме на другите да мамят."

В навечерието на спасителното споразумение с ЕС и МВФ, който призова за тежки жертви от страна на гърците - включително строги мерки за икономии, съкращения и резки увеличения на данъците, много гърци казват, че се чувстват ограничени от финансовата криза, която тласна страната на ръба на банкрута.

Но дори и сега промяната няма да бъде лесна. Експертите сочат, че избягването на данъците е част от по-широка култура на рушвети и корупция, пуснала здрави корени на местна почва.

Плакопулос, който подкрепя повечето от новите стъпки на правителството, признава, че той и неговите приятели са се шегували кои са най-добрите начини да избегнеш данъчното облагане.

За да получат по-добри грижи в националната здравна система, гърците редовно плащат отделно на лекарите на ръка - практика, известна като "факелаки," гръцката дума за малък плик. А подкупването на държавните служители за смазване на колелата на бюрокрацията е нещо толкова стандартно, че хората знаят тарифите. Те казват, че например за 300 евро можеш да получиш стикер за инспекция за вредните емисии на автомобила.

Според експерти най-агресивни в избягването на плащането на данъци са самонаетите - голяма група хора в тази страна на малки фирми. Сред тях са не само шофьорите на такси, притежателите на ресторанти и електротехниците, но и инженери, архитекти, адвокати и лекари.

Измамите често са направо безочливи. Когато данъчните власти наскоро проучили доходите на 150 лекари с офиси в луксозния атински квартал "Колонаки", където са разположени магазини на "Прада" и "Шанел", повече от половината са декларирали доходи под $40 000. Тридесет и четири от тях са обявили по-малко от $13 300, цифра, която въобще ги освобождава от плащане на каквито и да е данъци.

Подобни доходи са немислими, заявява Илиас Пласковитис, главен секретар на гръцкото финансово министерство, който отговаря за преработката на данъчните закони на страната. "Необходима е по-висока сума от тази само за плащането на наема в този квартал," казва той.

Според него има само неколкостотин жители в тази страна с население от 11 млн. души, които миналата година са декларирали доходи над $132 000. И все пак признаците за богатство изобилстват.

"Има много хора с къща, с вила в провинцията, с две коли и може би малка лодка, които твърдят, че печелят по 12 000 евро годишно," казва Пласковитис. "Човек не може да плаща за отоплението на такава къща или да си купува бензина за колата с подобно ниво на доходите."

Гръцкото правителство си е поставило за цел да събере поне $1.6 млрд. повече данъци от миналата година - скромна цел според Пласковитис. Но държавниците от Европейския съюз са били толкова скептични, коментира той, че дори не са позволили цифрата да бъде включена в прогнозния бюджет, използван при преговорите за пакета от помощи за закъсалата страна: "Те казват: "Да, да, чували сме това и преди, но никога не се случва", казва отговорникът за гръцката данъчна реформа.

През последното десетилетие Гърция всъщност дори намали данъчните си сборове, въпреки че икономиката процъфтяваше. Доклад на ЕС от 2008 г. за гръцките данъчни дефицити съобщава, че между 2000 и 2007 г. средният растеж на номиналния брутен вътрешен продукт на страната е бил 8.25 процента. Растежът на данъците обаче е бил само 7%.

Как Гърция се е оказала в тази ситуация е донякъде спорен въпрос. Някои го приписват на дългия престой на Гърция под турска окупация, когато гърците са привикнали да възприемат властта като враг. Други сочат, че ако оставим класическата история настрана, Гърция всъщност е сравнително млада демокрация.

Каквато и да е причината, Костас Бакурис, председател на гръцкото поделение на антикорупционната организация Transparency International, казва, че гърците редовно са изправени пред съблазънта за дребна корупция. "Ако те отидат на автомонтьор, цената е една, ако не искат касова бележка - доста по-висока с нея," коментира Бакурис.

По думите му собствената му сестра наскоро споделила, че се чувства неудобно да иска от лекаря си касова бележка. "Казах й, че това е безумие," ядосва се той. "И все пак сред нас съществува това усещане."

Различни изследвания стигат до извода, че сивата икономика в Гърция представлява 20-30 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Фридрих Шнайдер, председател на икономическия факултет в Университета "Йоханес Кеплер" в Линц, прави проучване на сивата икономика в Европа - според него Гърция е била на ниво 25 процента от БВП през 2009 г. Той предвижда тя да се увеличи до 25.2% през 2010 г. За сравнение, в неговото изследване САЩ  регистрират 7.8% дял на сенчестата икономика от БВП.

Гръцкото финансово министерство смята, че новите данъчни закони, които също така увеличават тежестта на данъка върху доходите и ДДС, са положили юридическата основа за по-добро изпълнение на данъчните сборове. В миналото Данъчният кодекс даваше на много категории работници специален статут. На цели професии беше разрешено да декларират предварително зададени доходи. Например притежателите на будки за вестници можеха просто да заявят, че са получили доход от 12 000 евро, без да декларират каквито и да е допълнителни подробности.

Сега повечето от тези изключения са елиминирани и Данъчният кодекс е опростен. Също така се предлагат различни поощрения, за да събират хората касови бележки - важна стъпка според властите в намаляването на неофициалната икономика.

Като допълнение към това данъчната администрация е реорганизирана, така че регионалните поделения ще имат доста по-ограничена автономия.

Пласковитис казва, че данъчните вече са започнали да използват технологии за повторна проверка на заявените приходи. Освен това са предприети и конкретни стъпки като например дистрибуторите на луксозни коли да дават списъци с клиентите си. Много гърци по негови думи вписват луксозните коли като фирмени - практика, която вероятно ще бъде отхвърлена в бъдеще: "Не смятаме, че човек има нужда от "Порше", за да продава "Кока-Кола"," коментира той.

Очакванията на Пласковитис са скоро хората да видят резултати. "В близките седмици", казва той, "ще затваряме фирми, ресторанти и лекарски кабинети, защото не са си плащали данъците."

Но въпросът колко бързо ще бъде постигнат напредък засега остава отворен. Промените провокираха протести и дълбоко негодувание сред някои кръгове на гръцкото общество. Например председателят на Съюза на лекарите, работещи в гръцки държавни болници, 60-годишният Статис Цукалос, нарича загубата на специалния данъчен статут на членовете на съюза нечестна и плод на погрешно разбиране. Той твърди, че специалното ниско данъчно облагане е предвидено, за да компенсира факта, че лекарите получават много ниско заплащане.

Говорейки за лекарите в квартала "Колонаки", които са декларирали ниски доходи, той коментира, че те може току-що да са стартирали практиката си - или да са купили недвижим имот там с помощта на родителите си.

Остава неясно също така дали данъчните в страната ще бъдат на нужното ниво, за да постигнат резултат. Много гърци казват, че данъчните имат репутацията на едни от най-лесните за корумпиране държавни служители. Някои твърдят, че проблемите с данъчните обикновено се решават с разделяне на дохода на три - една трета от това, което дължиш, плащаш на държавата, една трета на данъчния - и една трета остава в твоя джоб.

Фрозо Ставраки, която е данъчен служител от 27 години, и в момента е на висок пост в съюза на данъчните, веднага признава, че има "известна корупция" сред данъчната администрация. Но тя твърди, че политиците никога досега не са искали да се проявява твърда ръка.

"Разпорежданията отгоре бяха да се реализират ежедневните данъчни сборове," казва тя. "Бяхме заети да проучваме декларации, да проверяваме тези, които си плащат данъците, не тези, които не го правят", казва тя.

Oще: гърция  данъци  данъчни  имоти  корупция  мвф  подкупи  споразумение  укриване 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.