Най-отвратителното в българската държава | webcafe.bg
Webcafe

Най-отвратителното в българската държава

Албена Ивайлова*, Facebook
16.01.2014, 11:20 (обновена 20.01.2014, 13:31)
лекари в операция

Лекарите се борят за живота ти, след което попадаш в лапите на чиновниците от НЗОК

Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след поредните часове, пропилени в опит да си регистрирам поредния протокол за лекарство за рак на гърдата.

Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер.

Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни, грозни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фандъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни хора.

Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като предверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък.

Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми.

И, разбира се, днес (вчера, бел.р.) ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години???!!!

Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин-пациент!

Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент, чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа"?!

Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като й пожелах да не научи. Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки, че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си...

За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора, а за свини - свини-майки и децата им. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало.

*Албена Ивайлова е пиар специалист, бивш шеф на правителствения пресцентър в кабинета на Иван Костов.

Oще: здравеопазване  лекарства  лечение  нзок  протоколи  рак  рак на гърдата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2013, 19:18

31 Marin | 20.01.201418:04

Болката в статията е достатъчна за да не се пробват като коментатори дежурните такива. Отвратителна държава, отвратителни коментари. Абе вие не разбрахте ли за какво става дума?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

30 Папърдак | 20.01.201416:52

добре, дошъл!

Атанасовден - Св. Атанасий Велики и св. Кирил Алексaндрийски

Именници: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Тинка

Атанасовден се празнува на 18 януари. Разрешава се вино и елей.
Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра. Участвал в Първия Вселенски събор, дето се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. За вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия тъй настоявали да се върне епископът им, че императорът като се опасявал от бунт, се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години. поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

29 Папърдак | 20.01.201416:44

луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

28 Дара | 20.01.201413:35

Отношението , което авторката описва , е меко казано жестоко.
Съчувствах и симпатизирах на авторката до :
"тази държава не е за хора, а за свини - свини-майки и децата им"

Сигурна съм, че "свините майки и техните деца" не са сторили нищо лошо на авторката. Кое я кара да мисли, че те би трябвало да бъдат третирани лошо?
Чудя се дали наистина има такова нещо като карма.

Но това е в съвсем друга сфера на разсъждения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

27 паяка | 20.01.201412:55

Смее се ВлАчи, и аз го гепих от едно място, дедиГош!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

26 dedogo6 | 20.01.201412:49

Паяче, крадем! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

25 паяка | 20.01.201411:00

В началото Бог сътвори небето и земята. Земята бе покрита с броколи, карфиол и спанак, и плодове най-различни: червени, жълти, оранжеви и всякакви, и животът на Адам и Ева бе здрав и дълъг. И сътвори Сатаната сладоледа „Делта” и кашкавала. И попита Сатаната Адам: „Искаш ли да си хапнеш?” И Адам му отговори: „Да!” И добави Ева: „И аз искам! Два сладоледа!” ...И наддадоха Адам и Ева всеки по 3 килограма. И сътвори Бог киселото мляко, за да съхрани Ева фигурата си такава, каквато я харесва Адам. И сътвори Сатаната бялото брашно, маята и захарта, и ги смеси. И Ева мина от размер 42 на 50. И каза Бог: „ Яж с апетит тази зелена салата от моята райска градина!” И каза Сатаната: „ И добави дресинг с майонеза и синьо сирене, хапвай чеснови питки и пий Coca-Cola.”И след вечерята Адам и Ева отпуснаха коланите. И каза Бог: „Давам ви свежи зеленчуци за здраво сърце и зехтин студено пресован.” И сложи Сатаната на масата капама, печено прасе и панирано пиле. И подскочи холестерина на Адам и Ева до небесата. И сътвори Бог картофи, запечени без масло, с повишено съдържание на калий и други полезни ингредиенти. И обели Сатаната картофи, наряза ги на тънки резенчета, изпържи ги в маслена баня, посоли ги щедро и ги нарече „чипс”. И качи още килограми Адам, а Ева получи целулит. И сътвори Бог маратонките и ги даде на децата си, за да стопят излишните килограми. И даде Сатаната на Адам и Ева кабелна телевизия с дистанционно, за да не се напрягат като превключват програмите. И Адам и Ева се смееха и плачеха срещу светещият екран, и си обуха анцузи с ластик на корема. И даде Бог на Адам и Ева постното месо, диетичните продукти, и кълновете, за да не приемат много калории. И сътвори Сатаната McDonald's, и бургери Big Mac. И попита Сатаната Адам: „ Искаш ли и пържени картофи, и бира?” „Да ! – отговори Адам – Голяма порция! И няколко бири!” И получиха Адам и Ева инфаркт! И въздъхна Бог, и създаде байпаса. И усмихна се Сатаната, и създаде здравната каса.


/открито някъде из ФБ/
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 20.01.201400:03

Съдбата има кофти чувство за хумор.
"През 1998 година Народното събрание прие Закон за здравното осигуряване (ЗЗО). С него в страната ни беше въведено задължителното здравно осигуряване. По силата на чл. 6, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване е създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която започва да функционира на 15 март 1999 година."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

23 Mile Manolov | 19.01.201423:52

" *Албена Ивайлова е пиар специалист, бивш шеф на правителствения пресцентър в кабинета на Иван Костов."

Котенце мило.... Покрай драгалевския мавър треаше да направиш некой лев.
Не искам да хейтвам ама... вие си ги създавате. Надявам се всички управлявали (и помагачите им тип пиар и етк) банту кенефа да изгният на тия две пейки!

нека! ще!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

22 Boicho Boichev | 19.01.201408:16

А коя е тази "онази държава", идеалната, подредената, с блестящото обслужване на гражданите от манекенки в бяла премяна, без никаква бюрокрация и разтакаване.Гадно е - но чия е грешката- на чиновничката или на доктора, изготвил документите.
В един нормален свят авторката въобще няма да ходи назад-напред , а информацията от компютъра на доктора ще отива до компютъра на касата, оттам - в аптеката, която е най- близо до пациентката.От аптеката ще изпратят лекарствата до дома на болната с куриерска служба.Технически и технологично е напълно възможно, а защо не се прави- не знам.Може би като гласуваме и избираме, трябва да избираме някой който знае как и иска да го направи.
Истината е че държавите, държавните структури, държавните процедури по целия свят са много изостанали от съвременните технологии.В Бг още повече.
Между другото- за "електронно правителство" българската държава е похарчила...повече от 100 милиона лева!Без никакъв ефект и никаква следа от някакво електронно правителство.
Огромен проблем в целия свят, но преди всичко в Бг е смайващата, непостижима от ума неефективност на държавната администрация.
   

оценка

+1 -2