Парче от дървото на Исак Нютон ще лети в космоса | webcafe.bg
Webcafe

Парче от дървото на Исак Нютон ще лети в космоса

Webcafe,bg , по Timesonline
11.05.2010, 16:50 (обновена 11.05.2010, 17:07)
совалка, атлантис

Снимка: © НАСА

Совалката "Атлантис" стартира в предпоследната си мисия

Когато сър Исак Нютон видял ябълка да пада от дърво, движението й надолу го довело до едно от най-великите научни открития - теорията на гравитацията. Три века по-късно британски астронавт има намерение да отнесе парченце от същото дърво на преодоляваща гравитацията мисия в обратната посока.

Пиърс Селърс, който ще бъде последният британец, летящ с космическа совалка, когато "Атлантис" поеме на последната си мисия към края на тази седмица, е поставил в трюма на космическия кораб десетсантиметрова дъсчица, направена от дървесината на същото дърво, вдъхновило гениалния физик от XVII век.

Историческият спомен е поверен на Селърс от Кралското научно общество, на което някога Нютон е бил председател, като част от честванията на 350-та му годишнина. Дървото ще го придружи в неговото пътешествие на 7,9 млн. километра до Международната космическа станция и обратно.

"Докато бъде там горе, то ще бъде подложено на нулева гравитация, така че ако върху него имаше ябълка, тя нямаше да падне. Сигурен съм, че сър Исак би се радвал да види това, тъй като то би доказало, че неговият първи закон за движението е правилен", казва 55-годишният Селърс. След мисията си той ще върне обратно на Кралското общество артефакта, който ще бъде включен в постоянна експозиция.

"Ще го отнеса на орбита и ще го оставя да лети малко, което вероятно ще пообърка сър Исак, след което ще го върна обратно и ще го предам на Обществото", казва Селърс.

"Това е парче от ябълковото дърво, същото, което той е гледал, когато ябълката е паднала и го е насочила към тази идея... Това е нещо страхотно, нали?" - главният библиотекар на Кралското научно общество Кийт Мур потвърждава, че дъсчицата е от ябълковото дърво, което все още расте край някогашния дом на Нютон в Улсторп Манър в Линкълншир.

"Беше забавно. Пиърс се свърза с нас, за да отнесе нещо в космоса, и бяхме изправени пред въпроса какво би могло да бъде, какво би било подходящо. Естествено, веднага ни дойде на ум ябълковото дърво, заради гравитацията. Когато човек е в космоса, може да демонстрира законите на движението на Нютон", разказва Мур. "Идеята е, че това ще вдъхнови хората. Можем да говорим на децата в училище за науката и за нютоновите теории, искаме да вдъхновим следващото поколение учени, физици, математици - и дори астронавти."

Селърс е роден в Кроубороу в източен Съсекс, учил е в училището "Кранбрук" в Кент и в университетите в Единбург и Лийдс. Той е включен в елитния астронавтски корпус на NASA през 1996 г. и е летял в две от предишните мисии на космическите совалки, като има регистрирани малко над 559 часа в космоса.

Съпругата му Манди и децата му - 24-годишната Имоджин и 22-годишният Том, ще гледат старта в петък на "Атлантис" от Кейп Канаверъл за мисията, която ще бъде лебедова песен за тази совалка.

Oще: исак нютон  космос 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.