Мръсни пари? Проверете си портфейла | webcafe.bg
Webcafe

Мръсни пари? Проверете си портфейла

Webcafe.bg, по CNN
31.03.2013, 14:01 (обновена 02.04.2013, 08:18)
портфейл

Швейцарските франкове са най-мръсни

Ако някога сте мислили, че мръсните пари се намират единствено в офшорни банкови сметки, потърсете ги вместо това в собствения си портфейл.

Само не забравяйте после да си измиете ръцете

Почти 60% от европейците са убедени, че парите в наличност са най-мръсното нещо, с което те имат контакт, като те изпреварват опорите за ръце на ескалаторите, бутоните в терминалите за плащания и книгите в библиотеките.

Това сочат данните от проучване на 1000 души, разпространено от Mastercard (които очевидно не са съвсем безпристрастни, предвид факта, че основният им продукт е средство за безналични разплащания).

Допълнителни 83% от респондентите, избрани на случаен принцип от 15 европейски страни, вярват, че парите в наличност спомагат за пренасянето на много бактерии. И са прави.

Независими тестове на европейски пари, извършени от екип учени от Оксфордския университет през декември 2012 г., разкриват, че средностатистическата банкнота съдържа 26 000 бактерии, достатъчно микроорганизми, за да ви призлее, и вероятно част от тях дори спомагат за разпространението на болести.

"Представите на европейците за мръсните пари не са напълно необосновани, заявява в разпространения пресрилийз Йън Томпсън, професор от Оксфордския университет, който е извършил тестовете с банкнотите. "Банкнотите, които анализирахме, съдържаха средно 26 000 бактерии, което за доста патогенни организми е достатъчно за пренасянето на инфекция."

Дори най-новите, и поради това най-чисти банкноти са съдържали 2400 бактерии, като

швейцарските франкове и датските крони са се оказали най-мръсни сред всички

"Бактериите идват от контакта с многобройни ръце," казва Хани Фам от Mastercard. "Тези банкноти имат дълъг период на обръщение, като се предават от ръка на ръка от различни хора - и е неизбежно върху тях да се натрупват микроорганизми."

Естествено, компания за кредитни карти като MasterCard има собствени икономически интереси в опитите хората да бъдат разубедени да използват пари в наличност.

"Всъщност не изтъкваме предимствата само на кредитните карти: просто казваме, че потребителите все повече се ориентират към алтернативни форми на плащане - не само заради чистотата им, естествено, но и заради по-голяма леснота, удобство и много други причини," контрират от Mastercard обвиненията в пристрастност на проучването.

С или без материален интерес на поръчителите на изследването, факт е, че парите са доста мръсно нещо

През 2002 г. изследване, публикувано в изданието Southern Medical Journal, също откри изобилстващи от бактерии банкноти. Над 80% от анализираните банкноти в обръщение тогава са пренасяли микроорганизми, които могат да са вредни за хората с понижен имунитет.

Седем процента от банкнотите в това изследване са показали следи от бактерии, които могат да причиняват сериозни заболявания, включително златисти стафилококи и клебсиела пнеумония, констатира изследването. Само 7% от банкнотите са били без микроорганизми.

Друго проучване, проведено през 2008 г. в Университетската болница на Женева, Швейцария, е установило, че някои грипни вирусни клетки могат да оцелеят до 17 дни върху швейцарските банкноти, съобщава SmartMoney.com.

Какво е решението? За предотвратяване на инфекции, учените съветват да се спазва базова хигиена: да държите ръцете си далеч от очите, носа и устата, когато пипате банкноти, и да си миете сравнително често ръцете.

"Прането" на пари не ги избавя от зарази и опасни вещества

Няма гаранция обаче, че това гарантирано ще предотврати замърсяване на банкнотите с незаконни субстанции.

Миналата година трима служители в супермаркет в Мичиган се оказаха в болница, след като са държали пари, замърсени с отпадъчни продукти от производство на метамфетамини, съобщава местен новинарски източник.

Кокаинът също е чест замърсител на банкнотите, поне в САЩ. Проучване от 2009 г., организирано от университета "Дартмут" в Масачузетс, установи, че близо 90% от банкнотите в обращение в Америка съдържат следи от кокаин.

Ако нямате достатъчно пари в джоба, вместо да ругаете монополистите, които ви ги отнемат скоропостижно, приемете, че те ви правят услуга - и ви пазят от болести :)

Oще: бактерии  болести  инфекции  мръсни пари  пари  портфейл  разплащания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

6 Зеленото човече | 02.04.201311:08

Затова се мъча да плащам само с карта, но разбрах, че при всяка транзакция ми вземат 20 ст. Та... ще продължа май да се занимавам с мръсни пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 01.04.201316:35

Отворих си портфейла ...и скоро няма да се разболея...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

4 Konstantin | 01.04.201316:02

Елементарно е банкнотите да се правят от материя, която убива микроорганизмите! Австралийските долари, например, могат да се перат наистина - печатани са върху материя, която е водоустойчива.
Но това с "мръсните пари" си е едно към едно промоционална кампания за въвеждането на подкожния чип.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 01.04.201315:31

Изкупувам изгодно мръсни пари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

2 Кака Мара | 01.04.201312:42

Открихме отново топлата вода.... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 01.04.201312:17

Започна психологическата обработка на стадото за тоталното заместване наличните с електронни пари, всъщност за чипосване на населението и окончателното му заробване в Новия Световен Ред.
Уж ни правят услуга, ауу колко са опасни наличните пари, ще ви разболеят, чичко Ротшилд е измислил начин да ви предпази, ха със здраве!
Народеее!!!
   

оценка

+0 -0