Шанхай въплъщава на практика идеите на Експо 2010 | webcafe.bg
Webcafe

Експо 2010 - фабрика на китайската мечта

Webcafe.bg
26.03.2010, 13:14 (обновена 28.03.2010, 17:21)
Чиния

От център на опиумните войни в началото на миналия век, Шанхай днес е един от най-уникалните и интересни мегаполиси в света

Малко повече от месец остава до откриването на поредното световно изложение на 1 май. От първото такова, провело се в Лондон през 1851 г. под името Велико изложение на промишлеността на всички страни, досега е имало около 70 изложения, на които различни страни са представяли постиженията си в областта на промишлеността, занаятите, технологиите, услугите, изкуството и така нататък. За домакини на Expo 2010 се конкурираха Китай, Русия, Южна Корея, Мексико и Полша, но в крайна сметка за място на новото събитие бе избран Шанхай, като основен аргумент за това са огромните икономически промени, през които е преминал градът през последните 30 години.

Така най-големият индустриален град на Китай, център на две опиумни войни в началото на миналия век, наричан "Париж на Изтока, блудницата на Ориента" става домакин на световното изложение.

Разположен е край устието на река Яндзъ, а името му буквално означава „на морето". Възникнал като рибарско селище, днес той е мултикултурен космополитен град. Сп. "Форбс" го постави начело на класацията си "Най-велик град на бъдещето".

След одобрението на кандидатурата на Шанхай администрацията на китайския град обяви намерението си да го превърне в "мегаполис от глобално значение", което доведе до нов подем на градското строителство. През трите години, в които Шанхай се бореше за правото да бъде домакин на световното изложение, в града бе реализиран тригодишен план за защита на околната среда, включващ проекти за пречистване на водата и въздуха, комплексно реорганизиране на селскостопанската инфраструктура, ликвидиране на последиците от замърсяване с промишлени отпадъци и други подобни.

При проектиране на озеленяването е бил използван опитът на Лондон и Париж. По време на изложението обитателите на града и туристите се приканват да използват екологични средства за придвижване, да ходят повече пеша, да карат колело или да се възползват от градския транспорт, за да не увеличават въглеродните емисии.

Колкото повече наближава откриването на Експо 2010, Шанхай минава през стремителни промени - прокарване на метро, градска железница от олекотен тип, свръхскоростен монорелсов влак на магнитна основа, мащабни пътни възли, небостъргачи на мястото на някогашните едноетажни къщички... Реално градът ще въплъти на практика мотото на изложението - "По-добър град, по-добър живот".

Доколкото през 2020 г. две трети от населението на света ще живее в градовете, в периода от май до октомври тази година представители на всички континенти ще обменят опит в областта на градското развитие и ще видят с очите си нови модели за градски живот, ще оценят съвременната дейност на човечеството и ще обменят новаторски идеи за решаване на екологични, енергийни и други урбанистични проблеми.

На свой ред китайските власти държат да не пропуснат възможността след олимпиадата още веднъж да представят на света един по-позитивен имидж на страната, превръщайки Експо 2010 в своеобразна "фабрика на китайската мечта".

Надеждите са около 70 милиона посетители да се запознаят с туристическите забележителности на града като високия 492 метра Световен финансов център, телевизионната кула Pearl Tower (468 м) - третата по височина в света и най-висока в Азия, и небостъргача Дзин Мао (420 м). Предвижда се небивал скок на китайския туризъм във връзка с изложението.

Сайтът на New York Times наскоро включи Шанхай сред 31 места по света, които туристите би трябвало да посетят през 2010 г. Очевидно част от идеята на домакините е чуждестранните гости -освен със забележителностите, да опознаят и реалния живот на обикновените шанхайци, както и самите китайци да получат досег до нравите и обичаите на другите страни. Леко спорно е обаче до каква степен това представя реалната картина на страната, известна със стремежа си да цензурира по идеологически съображения какъвто и да е "подривен" културен обмен, особено със САЩ и западноевропейските страни.

На много от сградите в китайския мегаполис вече се вижда талисманът на изложението - синьото човече Хайбао. Ликът му е буквално навсякъде - по билбордове, витрини, сгради, големи дисплеи, културни центрове, музеи и всички по-значими обекти в града. Въпреки напоследък свързваме синьото повече с "Аватар", за китайците синият цвят на фигурката символизира бъдещето, морето и технологиите - все теми, които ще бъдат в центъра на вниманието по време на експото - най-вече заради защитата на околната среда и технологиите, които допринасят за по-екологично бъдеще.

Експо-градчето се простира на територия 5.28 кв. км и съдържа разнообразни футуристични павилиони, отличаващи се, почти без изключение, с авангардна архитектура. Сред най-оригиналните акценти са тези на домакините, както и на Обединените арабски емирства, Великобритания, Австралия, Русия, Испания, Полша, Тайван, Швейцария и други.

Представят се близо 200 държави, а за ориентирането на туристите и превода ще се грижат близо 170 000 доброволци. Експоцентърът е най-голямата постоянна сграда за изложението и с размерите си от 140 000 кв. м ще е мястото на многобройни мероприятия, конференции и форуми за времето на изложението.

Отделно е предвиден и културен център с размери 126 000 кв. м, който разполага с огромна зала, побираща до 18 000 души, както и огромна, единствена по рода си в Китай сцена, която предлага 360-градусова видимост.

За времето на изложението ще се проведат близо 20 000 събития - както от страна на организаторите, така и на изложителите; предвиждат се национални дни на съответните страни, културни мероприятия, представяния на китайските провинции и друг.

Безспорно обаче в центъра на вниманието ще са конференциите на различни теми - практиките за подобряване на качеството на живот, свързани с урбанизацията, технологиите и опазването на околната среда.

Oще: експо 2010  китай  шанхай 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.