Претендентите за наследници на WikiLeaks са много, но най-опасна сред тях е хакерската група | webcafe.bg
Webcafe

Anonymous - или как ще тече информацията в бъдеще

Webcafe.bg , По CNN
24.02.2011, 15:13 (обновена 26.02.2011, 09:18)
Лаптоп

Снимка: © Getty Images

WikiLeaks може би вече е с единия крак в гроба

Месеци са минали от последното голямо публикуване на документи от WikiLeaks, а членовете на екипа - бивши и настоящи - твърдят, че броят сътрудници на сайта е толкова скромен и средствата толкова малко, че нямат възможността да анализират предоставен от вътрешен човек голям пакет документи, за който се твърди, че назовава поименно богати и влиятелни глобални фигури, замесени в данъчни измами.

Основателят Джулиан Асанж, описван като мегаломан в разкриваща подробности за организацията книга на бивш говорител на WikiLeaks, е изправен пред екстрадиция в Швеция по обвинение в сексуално насилие (виж вдясно). Много наблюдатели предсказват, че вероятно след това ще бъде екстрадиран в САЩ.

Това би означавало, че бързо изтича времето да си платите за присъствието на Асанж на ваше парти, но пък има основателни причини да си купите тениска "Освободете Асанж", вече предлагана в онлайн магазина на WikiLeaks.

Бюджетът на нашумелия сайт е на червено - и шансът да оцелее е малък

Надали обаче няколко тениски ще са достатъчни, за да измъкнат WikiLeaks от неплатежоспособността. Повечето финансови институции побързаха да прекратят контактите си със сайта след публикуването на хилядите американски дипломатически телеграми м.г. А даренията за организацията са възпрепятствани по всички възможни начини.

Асанж, временно освободен в Лондон, този месец създаде страница във Facebook с връзка към PayPal и молба: "Нуждая се от вашата помощ. Моля за дарения." Миналата седмица той е съобщил пред швейцарския вестник "Tribune de Geneve", че WikiLeaks губят по $600 000 на седмица. Остава неясно къде отиват тези пари, или за какво се плаща с тях.

"WikiLeaks би могъл да се окаже бързо изгряла и още по-бързо залязла звезда. Това не е сайт със солиден бизнесплан или стабилна група от финансови поддръжници," коментира Джонатан Зитрейн, професор по Интернет право и компютърни науки в Харвард. "Но идеята, че изтичанията на информация могат да се случват - от служител-ренегат или чрез огромно, подобно на петно от петролен танкер, изтичане на данни заради хакване, има по-дълъг живот."

Ако все пак WikiLeaks залезе, какво ще изгрее на тяхно място?

Част от наследниците на WikiLeaks каузата все пак подкрепят статуквото. Няколко сайта с предпочитания към публикуване на изтекли документи претендират да бъдат вероятните наследници на организацията на Асанж.

Greenleaks.org и GreenLeaks.com се борят да се превърнат в основен сайт за публикуване на пазена в тайна информация за екологични проблеми. Бившият говорител на WikiLeaks и бивша дясна ръка на Асанж - Даниъл Домшайт-Бърг, пък е стартирал OpenLeaks, място за събиране и публикуване на всякакви тайни сведения.

В своите мемоари, които ще излязат от печат този месец - "WikiLeaks отвътре: времето ми с Джулиан Асанж и най-опасния уебсайт на света", той описва WikiLeaks като организация, отклонила се от първоначалната си цел да разкрива малки, но важни пакети от документи.

И вместо това поддала се на стремежите на Асанж да разпространява огромни изтичания на данни, като военните архиви за Афганистан и Ирак и дипломатическите телеграми.

Домшайт-Бърг твърди, че неговият сайт ще бъде по-прозрачен от WikiLeaks по отношение на начина си на действие. Най-важното обаче е, че той няма открито да публикува информация, а ще я предоставя на репортери и организации за защита на човешките права, които да я разпространяват по-нататък.

Зад идеята обаче застават и чисто хакерски общности - които са непредвидими

Вероятно най-спорното прераждане на модела на WikiLeaks обаче е дело на Anonymous - хакерската общност, прочула се в цял свят с блокирането през декември на работата на уебсайтовете на MasterCard, Visa и PayPal.

Хакерите обявиха, че атаките са отмъщение, след като фирмите прекратиха връзките си с WikiLeaks. Оттогава Anonymous са станали по-сложна организация - и според експерти е разумно да се очаква, че те биха могли да правят нещо повече от това просто да изчакват някой да им предостави тайни документи. Те например биха могли да хакнат самостоятелно свръхсекретни военни и корпоративни компютърни системи.

Този месец Anonymous лансираха anonleaks.ru, сайт, който съдържа претърсваема база данни с десетки хиляди вътрешни електронни писма от американска фирма за сигурност, чийто уебсайт бе хакнат наскоро.

Твърди се, че изпълнителният директор на компанията HBGary Federal е съобщил на репортери, че неговият акаунт в Twitter е бил "превзет", а домашният му адрес и номерът на социалната му осигуровка са се появили на страницата му в Twitter. Съобщение до HBGary Federal от Anonymous пък е било публикувано на хакнатия сайт на фирмата: "Ще ви дадем урок, който никога да не забравите: не се занимавайте с Anonymous."

Писмо от Anonymous директно до HBGary Federal бе публикувано на най-големия пиратски сайт в Интернет. В него се заявява: "Смятаме, че е време да прехвърлим дейността си на ново ниво".

Хакерската общност е отмъстителна към всеки, който се рови в дейността й

Публикувана на anonleaks.ru информация, чиято достоверност засега няма как да бъде потвърдена със сигурност, твърди, че HBGary Federal са предложили на Американската търговска камара и "Банк ъф Америка" атака или подкопаване на имиджа на противниците им, включително чрез разпространение на фалшива информация за Anonymous.

Асанж преди време беше заявил, че WikiLeaks планират "огромно изтичане" на информация за голяма банка - и възникнаха много хипотези, че именно "Банк ъф Америка" е била евентуалната жертва.

Говорителят на банката Скот Силвестри обяви, че финансовата институция няма никаква връзка с HBGary Federal. Висш представител на Американската търговска камара разпространи идентични изявления. Междувременно вестниците "New York Times" и "USA Today", както и онлайн изданието Salon.com подробно отразиха битката между Anonymous и HBGary.

Понастоящем сайтът на HBGary Federal е неактивен, а телефонните номера на офисите им в Колорадо не отговарят.

Anonymous водят "гангстерска война" срещу всеки, които им противодейства

Същевременно сървърите на близката до HBGary Federal компания HBGary Inc., базирана в Сакраменто, Калифорния, също са хакнати - и съдържание от тях също е публикувано на anonleaks.ru.

"Това, което се случи тук, е престъпление. Бяхме жертва на хакерска атака," заяви Джим Бътъруърт, вицепрезидент на HBGary Inc. "Но това е и нещо повече. Наши служители получават обаждания от Anonymous, в които се отправят заплахи за физическа разправа. Хората ни се опасяват за личната си безопасност."

Бътъруърт, който отговаря за установяването на причините, поради които компанията е била хакната успешно, казва, че в момента HBGary си сътрудничат с представители на полицейските и съдебни власти.

В последните две седмици Anonymous непрекъснато са "бомбардирали" сървърите на HBGary Inc., опитвайки се да получат достъп, заявява той. Офисните факсове са заляти с факсове с мантрата на Anonymous: "Ние сме Anonymous. Ние сме цял легион. Не прощаваме. Не забравяме..."

"Това вече се превръща в гангстерска война," коментира Бътъруърт.

"Ако законите пречат на свободата на информацията, майната им на законите"

Единственият път, когато медиите успяха да се свържат с някой, претендиращ да бъде част от Anonymous, бяха през декември - приблизително по времето на атаките над Master Card и Visa, когато бяха разпространени две кратки съобщения от двама души.

В едното се заявяваше, че Anonymous смятат действията си за "демонстрация срещу всичко, което хората не са в състояние да променят по законен път. Представител на организацията също така беше заявил, че основната им цел е "свобода на информацията - всякаква информация и всичката информация."

От декември бостънският хакер Грег Хауш е единствената публична личност, свързвана с Anonymous. Той твърди, че не е част от настоящите действия на хакерите, а само следи порталите им за комуникация. "Anonymous ще продължават да правят това, което преценят, срещу хората, които застават на пътя им," заявява Хауш за anonleaks.ru.

Anonleaks.ru използват руски домейн, тъй като той не е толкова леснодостъпен за американските власти, коментира Хауш. Това обаче не означава непременно, че anonleaks се поддържа на територията на Русия. Според него хакерите от сайта също така желаят да заявят пред света, че "Anonleaks няма за цел да става WikiLeaks. Те се опитват да бъдат съвсем различен вид сайт".

Никой не може да предвиди следващия им удар

С тази теза се съгласява и адвокатът Крис Ридър, член на Центъра по въпросите на Интернет и обществото към Станфордския университет: "Това определено е съвсем нов вид сайт, без съмнение. По-скоро нов в незаконния аспект," казва той.

Въпреки че засега малцина са чували за HBGary, това не е причина да се подлага на съмнение автентичността на anonleaks.ru. "Да, засега това е малка фирма, за която не е чувал почти никой," твърди Ридър. "Но защо всички смятат, че те не биха хакнали следващия път база данни на военните или на корпорация, която да е позната на голяма група хора? Това зависи единствено от техните намерения. Какво възнамеряват да правят Anonymous за в бъдеще?"

Без съмнение Anonymous разполагат с технологиите, за да правят каквото пожелаят, коментира Хосе Назарио, анализатор във фирмата за следене на събитията в Интернет Arbor Networks. Основният предмет на дейност на Arbor е предотвратяване на хакването на сървъри на клиентите им, предимно частни компании. Поради това Назарио от месеци е наблюдавал комуникацията на потребителите от Anonymous в онлайн чат-канали.

"Армията им е много по-голяма," твърди той, основно заради преработени от самите Anonymous инструменти за хакване и създадените от тях силни уеб-приложения.

Хиляди хора от цял свят, обединени от обща кауза: да няма неразкрити тайни

Anonymous са улеснили всеки желаещ да им даде възможност от разстояние да влизат в компютри и да използват системите в мащабна хакерска акция. Назарио разкрива: "Наскоро наблюдавах чат-канал, където присъстваха хиляди потребители, забавляващи се и обсъждащи какво да правят занапред. В по-ранни моменти те бяха стотици."

Мисълта за армия от хакери-майтапчии, ровещи се в електронната ви поща, кредитната ви история и бизнес-дейност, е меко казано притеснителна. Но би било грешка членовете на Anonymous да бъдат представяни като забавляващи се злодеи, единодушни са Ридър и Зитрейн. По думите на Ридър Anonymous директно променят културата на комуникации в Мрежата. "Те в момента оказват сериозно въздействие върху идеята какво означава да се публикува информация онлайн."

Развитието на технологиите е даденост, а достъпът до данни ще става все по-гъвкав, допълва Зитрейн. Опитите групата да бъде спряна - без значение дали чрез съдебни процедури или обвинителни актове, ще имат много по-мащабни последици от борбата на една фирма с група хакери.

Възможно е в крайна сметка това просто да сложи край на нещо, което винаги е било смятано за крайъгълен камък на Интернет: анонимността.

Oще: anonleaks.ru  anonymous  wikileaks  джулиан асанж  документи  интернет  информация  комуникация  онлайн  портали  сайт  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

2 Toni Andonov | 06.03.201111:13

Създателя на Уикилийкс, искат да му видят сметката, за това го обвиняват и съдят. Всичко е поръчка на богатите и властимащите. Света е прогнил от техните кражби и измами. Защото, за да си богат трябва да си ЛЪЖЕЦ, ИЗМАМНИК, УБИЕЦ! Радвам се, че съществуват Анонимните хакери, които да оказват съпротива.ЕДИН ДЕН ОНЕПРАВДАНИТЕ ЩЕ ВЪЗСТАНАТ СРЕЩУ БИЧА НА БОГАТИТЕ И СВЕТА ЩЕ ТЛЕЕ В ОГЪН И ПРАХ ОТ ХИЛЯДИТЕ ГЛАСОВЕ НА ПОРОБЕНИТЕ. ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ ТРЕСЕ ОТ МАСИТЕ ВЪЗСТАНАЛИ СРЕЩУ ДНЕШНИТЕ ФАЛШИВИ БОГОВЕ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 10:51

1 Kiril Varbanov | 25.02.201116:22

Хм, какъв точно е проблемът да се публикува информация, например, че еди коя си петролна компания е отравяла Амазонка през последните 20 години ? Или че шефът на еди-коя си фирма е предлагал пари на друг голям шеф, за да му прикрие големите бонуси, раздадени по време на криза ? Информацията си е информация - това не е противозаконно - против него е да лъжеш, да я криеш.
   

оценка

+0 -0