За посядането и смелостта, госпожо Найденова | webcafe.bg
Webcafe

За посядането и смелостта, госпожо Найденова

Полина Паунова , http://systemoferrors.blogspot.com
18.06.2012, 13:47 (обновена 19.06.2012, 13:56)
диана найденова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Диана Найденова, покорна пред силните на деня, "смела" пред обикновените хора

Госпожо Найденова, не следя с особен интерес рубриката ви, освен в случаите, когато гост не ви е Бойко Борисов. Тогава се забавлявам искрено. Особено на вметките ви: "Хайде, господин премиер, днес да не говорим за магистрали" и кроткото ви и търпеливо мълчание впоследствие, когато бащицата разказва за всеки сантиметър път, магистрала и лентичка, която е прибрал в джоба си.

Не забелязвам да прекъсвате премиера. Не забелязвам да го прекъсвате. Не съм ви чула да поискате извинение от Бойко Борисов нито за пържолките за кучето, нито за непрестанната благодарност, която той изисква от обществото. Не съм ви виждала да му задавате въпроси настървено. Тогава сте кротка, балансирана, напълно питомна.

Гледах и разговора ви с Петко Цветков вчера. Гледах го с отврат, нежелание и погнуса. Не по друга причина, а защото смелостта ви избуя изведнъж. Не на правилното място. Върху един малък човечец. Защо, госпожо Найденова? Защо не сте така смела с Бойко Борисов? Защо не искате да се извини? Защо не го прекъсвате с думите, че вие сте домакин и вие определяте темпото на разговора? Защо не говорите върху изказванията на премиера? Защо му позволявате да бърза за мач, неглижирайки и вас и зрителите ви. Нима и снощи нямаше мач? Може и Петко Цветков да е искал да го гледа, но не ви го сподели в ефир.

Знаете ли... бях на протестите. Първо като гражданин, второ като журналист. Не забелязах вашата особа там.  А там бяха усмихнати, интелигентни, млади хора. В третия ден на протеста са появиха провокатори. Но нямаше кой от "големите медии" да покаже първите два и да обясни, че националистически организации се появиха като провокатори. Това е детайл, който или не знаете, или не ви е удобен да знаете.

Но пък знаете, убедена съм, госпожо Найденова, онзи стар принцип "Не е важно какво се е случило, важното е как го разказваш". В момента между вас и министър Цветанов, който твърди, че протестите са средище на организирана престъпност, няма особена разлика. В момента между вас и министър Найденов, който поиска малките общини да защитят правителството, няма особена разлика.

И те - като вас, изслушват с разбиране господин премиера. И те - като вас, са смели, когато пред тях стои обикновен човек.

Наскоро един приятел ми каза, че човек разсъждава със задника си - на какъвто стол седне, така започва да мисли. Това е общовалидно за чиновниците. Уви, и за нашата гилдия. Грешката е там, че журналистите се опитват да се наместят на удобен стол. Трябва да сте права, с кецове и да тичате с протестиращите. Тогава бих разбрала мнението ви, макар и негативно. Докато ние тичахме с тях, вие стояхте в апаратната, нали? Или още по-лошо - стояхте си вкъщи и скролвахте нервно по сайтовете на агенциите.

Знаете ли, госпожо Найденова, колкото пъти аз и няколко колеги казвахме на протестиращи, че сме журналисти, виждах по лицата им потрес. Те не ни харесват, защото повечето от нас искат да поседнат за малко - ако не на удобен стол, то поне на колянцето на премиера. И не ни харесват с право. Защото от такава "журналистика" няма смисъл. От подобна медийна независимост няма файда.

Иде реч за смелостта. Истинската смелост, госпожо Найденова, е да прекъснете премиера. Не Петко Цветков. Истинската смелост е да излезете от студиото и да се сблъскате с хората, които вече имат смелостта да кажат защо не харесват журналистите. Защото журналистите се смърсяват с властта.

Впрочем, аз също не харесвам повечето журналисти. Защото търсят удобната смелост. Тази, която няма да наруши съня им и която ще доведе до покана за "заслужен отдих" на министерско колянце. Само такава смелост има в телевизионния ефир. Само такава смелост се лее от епистоларните размисли на вестниците. И така ... смело медиите застават като щит на властта. Също като щитовете на МВР, заради които наш колега безмалко да е със счупено ребро.

P.S. Адски съжалявам за колегата Иван Филчев. Той е пич.

Иначе.. адски съжалявам и за колегите като цяло. Те вероятно са добри хора, разгледани поотделно. Вероятно средата ги е изморила и искат да поседнат... за да помислят със задника си.

Поздрави,

Полина Паунова

Oще: диана найденова  нека говорят  опасно близо  петко цветков  росен петров 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

47 limula | 22.06.201210:47

Браво на авторката, много добре казано ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2012, 18:11

46 Dragomir Tomalevski | 21.06.201218:22

Вече не гледам БТВ , не гледайте и Вие ,има много други стойностни медий.Поседналата госпожа замириса лошо. Не си умирисвайте домовете с БТВ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2012, 18:23

45 гражданин | 20.06.201218:47

Както беше казано и другаде: Независима медия ли да очакваме след като шефката на бТВ има акции в банката на Цеко Минев дето иска да строи пистите на Витоша и в Пирин, че и да не плаща такси.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

44 Manuela Gerenova | 20.06.201208:12

aissan, за боя не си много прав. Първо, това не е решение на абсолютно нищо и със сигурност няма да промени политиката на телевизията. Второ, защо точно операторите, дето са си като товарни мулета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

43 aissan | 20.06.201202:08

Изключително добра статия ! А тази тлъста медийна минетчийка Диана Найденова си вкара такъв автогол , че дори и Рогатият НЕ БИ могъл да и направи ЧАК такава мръсотия ! То , човек каквото сам си направи - никой друг не може да му го направи ! Направо се чудя на госта и , КАК ТАКА не стана и не си замина , оставяйки я да си " домакинства " на воля сама ! Повече от сигурен съм , че в най-скоро време ще я изритат от Босфор Ти Ви ! Щото точно заради такива като нея , и заради другата пачавра Манголюба - така наречената им " телевизия " вече не може да припари никъде ! Напълно са прави хората , че им БИЯТ екипите ! По-гнусна и антибългарска медия - със сигурност не съществува ! Поне до момента ... Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.06.2012, 22:51

42 Denitza Marinowa | 19.06.201222:55

радвам се, че прочетох нещо смислено и добре написано!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

41 fALLEN | 19.06.201221:53

иначе горите растели! непрекъснато, от не знам си коя година. за нищожния мозък на гуспужътъ сигурно всичко е огромно, безбрежно, почти безкрайно, и колкото и да се краде оттам, тя няма да спре да целува задника на крадците, защото ресурсът е безкраен.

ти ебем и боклука!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 10:12

40 Hristo Nikolov | 19.06.201219:15

Гледах интервюто - ама те и двамата са еднакви магарета Много щастлив Много щастлив Много щастлив Всеки си знае своята утопична позици и я отстоява, както лудите отстояват тезата, че са ги отвлекли извънземни Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

39 Дракон с кисело зеле | 19.06.201216:04

Илия, както вече ти беше казано, активната сега младеж преди пет години е била в гимназията.
Пет години са много време.

А как точно Диана Найденова е доказала, че е добър професионалист? С "Мен не ме интересува"? С "Аз съм домакинът и аз откривам и закривам въпросите"? С "Онзи самозван идиот"? С крясъците "Стига крещяхте"? С прекъсване, надвикване, подиграване и лични нападк като демонстрираните в коментираното интервю?

Може и да е добър професионалист жената. Не отричам. Само че с това конкретно интервю се изложи като кифладжия без кифли.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

38 fata morgana | 19.06.201215:33

През февруари гледах интервю на тази жена с министър Трайков. Държа се просто отвратително с него. През цялото време се чудих как не стана и не си излезна от студиото.
   

оценка

+4 -0