Борци и цени | webcafe.bg
Webcafe

Борци и цени

Емил Хърсев, в. Сега
07.03.2011, 13:17 (обновена 08.03.2011, 11:19)
плодове, зеленчуци

Само др. Ленин преборил цените - направо ги отменил, заедно с парите...

Ще ми се да се втурна в оспорваното състезание за творци на нови административни капацитети. Засега водят най-големите европейски братя, германските, с новото чудо БОРКОР - поредна комисия за борба с корупцията. Следва ги по петите енергичният земеделски министър, който след Агенцията по храните (БАБХ) прави комисия да бори цените. Съперник и съавтор му се яви стръвният дисидент Христо Комарницки с идея за подобаващо борбено име на новия орган - БОРЦЕН. Аз пък искам

да направим ЩУРОБОР,

супер извънредна комисия с чисти ръце и горещо сърце, за борба с щуротиите. Тя трябва да получи статут на психополицейски орган, разследващ социални психопатии, персистиращи индивидуални налудности и прочие щуротии в държавните органи и подведомствените им администрации.

Щуроборците трябва да могат да нахлуват във всяка служба и бюрокрация, да описват и изземват писмени дивотии, на място да освидетелстват чиновници в маниакално, сумрачно и всякакво безумно състояние, веднага да закриват болната служба, да не зарази и другите наоколо.

Не е на шега. Ако наистина пуснем един лют ЩУРОБОР из ведомствата, много пари ще спестим от закритите ненужни и вредни измишльотини. Да вземем за пример бъдещия БОРЦЕН. Историята знае, че

най-големият борец с цените е др. Ленин

Всички други борци са се напъвали да ги увеличат, по-често да ги намалят (така гонели светлата и всенародна мечта за безплатен обяд и растящи по храстите кюфтаци). По-скоро рано, отколкото късно (всъщност почти веднага) пазарът тръшвал в туш всички борци за ценова справедливост. По-точно ги оплитал в "паяжината на Хикс", това е един прост геометричен модел, ползван от Джон Хикс за нагледно обяснение какво става с търсенето и предлагането, когато някой борец наруши равновесието.

Паяжината показва как всеки опит да се свалят насила цените омита подценените стоки от пазара и настава дефицит. Обратният напън да вдигнат цените над пазарното (т.е. най-ниското конкурентно ниво) първо съсипва продажбите. С едно важно изключение при т.нар. нееластични монополи. Само др. Ленин преборил цените - направо ги отменил, заедно с парите. Оттогава икономистите са научили правилото:

победата над цените ражда купони

и административна система за разпределение, позната като порциониране (rationing). Порционирането на потреблението налага планиране на производството, насилствени доставки, от които никой няма интерес и пр., и пр. до ГОЭЛРО. Познати са ни последващите процеси, в тази бърканица вече бяхме. На младите предлагам един увлекателен разказвач, Янош Корнай, който просто и почти правдоподобно описа провала в една "Икономика на дефицита".

Но да не преувеличаваме, никой не мисли да контролира цените, няма да печатаме купони и няма да затваряме пазара. Това е невъзможно най-малкото поради якото външно окачване в системата на европейските общности. (На ден три пъти по три пъти се кръстя и славя онзи 1 януари 2007 г., когато по трансцендентен* начин България се озова в Европейския съюз. За нас от ЕС по-голям ЩУРОБОР няма, нищо че и в Брюксел имат спешна нужда от щуроборци.) Но ако няма да възкръсва др. Ленин, защо ни трябват и

какво ще правят нашите борци с цените?

Членоразделен отговор досега не съм чул. Могат да тормозят лакомите производители и търговци вербално и с наказателни проверки. (Наказанието "тормоз чрез власт", "гонка по устав" му викаше старшината, сигурно е балкански принос към пеналната теория).

Но големите търговци на дребно, т.нар. "вериги", по-успешно изтребват лакомията, та конкурентите им и производителите жално и често пищят. И го вършат безплатно за данъкоплатеца. Щатните борци с цените ще пишат още доклади и ще кроят стратегии как държавата да овладее цените. Полза от такива писмена няма, защото не е измислен начин някой, бил той и гениален държавник, да овладее пазара. И все пак

икономиката има нужда от управление,

включително държавно, от прогнозиране и регулиране на цените. Доста държави имат такива служби (те нямат нищо, ама нищо общо с примитивните нашенски идеи за борба с цените). Не че дават видим резултат, но поне поддържат бази данни за цените, плащат перспективни разработки как местните отрасли да станат по-конкурентоспособен.

От тях бизнесът черпи информация. На наша почва дотам умни служби няма да се прихванат. Няма климат и култура за тях, ще се изродят.

*За Имануел Кант "трансцендентно" е онова, "което отива отвъд всяко възможно знание на човека".

www.sega.com

Oще: боркор  ленин  цени  щуробор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

4 randome | 07.03.201123:22

леле....и тук ли "хърсев"???
....тези "от село" вече си продадоха "нивичките" и взеха кредити......(нема повече,,,и в склада свърши).
при "изкупна цена" 20.ст на кило (не можеж да го накараш да се върне).
колкото и да пишеш по "медиите".
7 млн население(ако е вярно),,,2 млн (само в софия).
КОЙ РАБОТИ????????????
икономистите обаче говорят Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 07.03.201115:56

Павур така си е от всякъде Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 07.03.201113:47

А така-обясни на простия мат'рял,че играта с цените е за негово добро,за да може 'демокрацията'да жъне победа след победа,а не да се надява на 'комунистически'регулации и порциони и да си мисли,че производителите тънат в разкош.Ами той е теглил кредит,цените на суровините се вдигат,горивата и те,иска да направи най-малко 200 % печалба...Не става и тегли още кредити вместо да обяви фалит и да спре да се мъчи-и себе си и потребителя.Ай сиктир и изостанали пост-социалистически бетонени тикви такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 07.03.201113:45

Между другото това ЩУРБОР може лесно да се прочете по още един актуален начин с "Ш" вместо "Щ". Ама (и) според мене вредите от шуреите са далеч, далеч по-малки от бедите от щуротиите... Повтарям се, но както казах в друг коментар институциоалния произвол е вече над критичната граница. В България няма закон има тълкувания на текстове от ведомства. Това е по-лошо и от феодализма - там приумиците идват поне от няколко добре известни тикви, при нас хиляди кратуни по неведоми пътища определят едно или друго за законно и незаконно и съвсем ведомо могат да вкиснат живота на всеки без съд и присъда.
   

оценка

+0 -0