Как Баба Дора изяде главата на Босия | webcafe.bg
Webcafe

Как Баба Дора изяде главата на Босия

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
24.07.2018, 18:16 (обновена 26.07.2018, 16:02)
Баба Дора от село Шарково

Снимка: © Radio 999

Кауза след кауза, мода след мода

Винаги съм се питал каква е рецептата на славата, на тази тъй лелеяна слава, за която мнозина са готови на какво ли не. Във всички случаи славата е известност - колкото повече хора са чували за някого, толкова повече си заслужава и ти да си чувал за него: "Шириле, Шириле, знам те аз тебе - "Малка нощна музика": та-да-да-дамммм!...".

Втората заповед от Декалога (Десетте Божи заповеди) гласи: "Не си прави кумир..", но кой да слуша Моисея! Ние имаме денонощна нужда от кумири. Правим си ги, за да покажем колко достойни и морални сме, покланяйки им се.

Обикновено тези кумири са хора като нас и олицетворяват благородна кауза, с която се идентифицираме:

Алпинистът Боян Петров - смелост, висота на мечтите, мъжество, полет на духа, предизвикателство;

Десислава Иванчева - борец за природата, олицетворение на отхвърлянето на статуквото, гласът народен срещу олигарсите и строителните предприемачи;

Босия - доброволният страдалец, вечно протестиращият срещу каквото и да е, готовият на саможертва в името на справедливостта, вечно гладуващият и вечно оцеляващият;

Баба Дора - женицата от народа с огромно сърце и обветрено от слънцето лице (доколкото слънцето е в състояние да обветря), козарка, сполетяна от трагедията да се умъртви стадото й (колко кози е умъртвила тя собственоръчно през годините е друг въпрос), беззащитна селянка, обсадена от бездушни фигури в бели гащеризони - символ на системата и политическото статукво, а сред тях като самотен лъч светлина - Корнелия Нинова в каручка.

Помня, че в началото на 90-те излезе забележителен филм - "Да разлаем кучетата" (Wag the Dog).

Президентът на Щатите беше сгафил нещо, май по тънката част, и представянето му на избори беше под въпрос. Тогава неговата администрация извика безпардонен PR, изпълнен от Робът де Ниро, и му плати луди пари, за да отклони общественото внимание от същинския проблем.

Понеже проблемът беше голям, PR-ът го маскира с още по-голяма мистификация - произведе несъществуваща война на Балканите. Имаше нагласени снимки в студио на бягащи млади жени с пеленачета и тъй нататък. Когато всичко това се оказа недостатъчно, PR-ът реши да прибегне до последното си оръжие - да създаде герой. Измислиха някакъв войник, когото са забравили на бойното поле, измислиха му прякор ("Старата обувка" или нещо такова) и започнаха да отразяват действията по връщането му в родината.

Целите Щати се разтресоха от вълнение и съпричастност! Но това не стигна, ами една нощ Робърт де Ниро излезе и разхвърля няколко чифта стари обувки по дървета и жици. Спонтанната, "нестандартна", "антисистемна" и "бунтарска" инициатива се поде от всички и през следващите дни дърветата на градовете се оказаха окичени със стари обувки в знак на солидарност с героя от несъществуващата война.

Дори му измислиха и песен, която бързо превърнаха в хит. Платиха на Уили Нелсън да я композира и запише. Цялата страна се чувстваше бунтарска, съпричастна и антисистемна. Никой вече не помнеше изцепките на президента.

Не казвам, че Босия или Баба Дора са такива машинации, но те са герои, възприемани от масите по един и същ начин, независимо как са подготвени и осъществени.

Те може и да не са по никакъв начин подготвени и осъществени, може да са неподправено спонтанни, но това не променя нищо.

Такива са кумирите. Ние ги избираме за кумири, защото се солидаризираме с каузите им, за да мислим себе си за по-възвишени. Но много лесно ги забравяме.

Победи ли каузата на Босия, преди да го забравим до такава степен, че той да се принуди да пише "последен постинг"? Ще победи ли каузата на Баба Дора, която в момента е на мода, но след броени дни на свой ред ще потъне в забвението на безразличието?

Не.

Защото ние не сме хора на каузите, а хора на модите. "Вижте ме какъв революционер съм - аз подкрепям Босия! Вижте ме какъв народняк съм - аз подкрепям Баба Дора!". Всичко това е подходящо за забавление във фейсбук, но за нищо друго не става.

Какво се случи с един от поредните кумири - Десислава Иванчева? Лицето на обикновените хора, боркинята, която щеше да изтръгне квартал "Младост" от лапите на мафията, народната трибунка, която щеше да спаси градинките на дечицата, човекът от народа, който натри мутрата на статуквото? Влезе в ареста за подкуп. За подкуп от същите тези строителни акули, от които щеше да брани простия народ.

Справедливостта не е цирк. Тези дни ми се мерна във фейсбук една моя стара приятелка, която се оплакваше, че някакви нейни съседи готвели на балкона (а не в кухнята, както е редно) и ароматизирали нейния бит. Ако ароматите били приятни, каза тя - хайде, как да е. Обаче миризмите били долнопробни и смущавали сетивата и душата.

Добре де, мама му стара, като те усмърдяват съседите, оплачи се на тях, оплачи се на районния кмет, оплачи се на полицията! Защо се оплакваш на фейсбук? Защо ли? Защото реакцията, подкрепата, аплодисментите и лайковете на себеподобните са много по-важни от смрадта на манджата на комшиите.

Докато това е така, ще има и герои като Босия и Баба Дора. Ние ще се караме за тях и чрез тях ще проверяваме благородството си.

Но когато накрая ни стане тъпо от целия цирк, ще се сетим за всичко друго, но не и за Моисей, който с развята брада преди 17 века каза: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи" (Изх. 20:4-6).

Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: безразличие  герои  иван стамболов  иван стамболов - сула  идоли  каузи  кумири  мода  морализъм  сула 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

22 Dox | 30.07.201817:48

Да.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 30.07.201808:12

Доксе,
Затова ли не те лови сън в 1ч посред нощ, да споделиш, че си израсъл на село? Такива, между другото оставате все по-малко, не, че е добре или зле, просто факт. И как това те прави по-меродавен? Веднага ти признавам по-голяма компетентност за овцете и козите. В тая област не се и опитвам да се меря с тебе, наскоро питах покойната си тъща имат ли рога женските овце. И го забравих.
Като познаваш толкова добре народа и едрия и дребен рогат добитък, и толкова дълбоко преживяваш участта им, включи ли се в живата верига за защита козичките на баба Дора? Или Партията ти възложи други задачи?
И в каква връзка намесваш патриотизма? Аз не съм голям а обикновен патриот, но патриотизмът тук няма нищо общо. Огнище на епиддемия се ликвидира с крути, понякога безжалостни мерки и в България и в Русия и в САЩ и в Бангла Деш. А болшевик да говори за патриотизъм, то все едно Шорош да говори. И болшевиците и глобалистите иската обезличаване на нациите вимето на светлите си идеали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

20 Kenny McCоrmick | 30.07.201807:14

"За разлика от теб, аз съм израсъл на село, а не в саксия..." - смешник смешник смешник
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

19 Dox | 30.07.201800:54

Дедо,
За разлика от теб, аз съм израсъл на село, а не в саксия. И такива като баба Дора съм виждал стотици. Знам защо изглеждат така. Знам защо са такива лицата им. Защо са такива зъбите им. Знам и как миришат и знам и защо.
За това, за разлика от теб, Дедо, аз познавам народа си, докато ти - не. Ако, че се пишеш големия патриот. Същото може да се каже и за ФаСула - типичен пример за екземпляр, който мрази народа си, защото не го разбира. Друг е въпроса, че е лишен от способността да осъзнае, че не го разбира, защото не го познава. А не го познава, защото и той, като стотици подобни нему самозванци е расъл в саксия. Но, е решил, че именно това му дава предимство и превъзходство. Проблемът си е негов.

Ти сам се наричаш "по-прост", гледайки на света с "аргументи и факти". Това е точно така, но, изборът си е твой и в такава ситуация не бих могъл да ти помогна. Съжалявам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 28.07.201817:35

Ти голям душеведец се извъди, бе Доксе. И спец по внушенията. Аз, като по-прост гледакм аргументи и факти, а който се поддава на внушения сам си е крив. Гвардията на курнелия и някакво бургаско Израждане внушиха на овчарите, че властта ги мами и те се хванаха. Хем им плащат веднага, вкл. и за немаркираните хайванчета. Има и европейски пари. Защото става въпрос за ЧУМА. Аз не знам как се разпространява чумата, и ти не знаеш, и селинджърс не знаят. Знаят само ветеринарите. И точно тях не ги пускат да вземат проби, насъскани от тия, на които не им пука ното за овцете и козите, нито за овчарите и козарите. Само и само да играят контра на правителството. Не, че го хваля, но в случая действа решително, макар и бавно.
А баба Дора не е никаква мъченица, просто нещастница, пострадала от обстоятелствата. И е вече обезщетена И сигурно също си е хапвала козя пастърма собствено производство. И аз не отказвам, подозирам, че и ти. Мъченица и знаме я направи опозицията и сурат тефтерът, без тя, горката, да има хабер.
Ти си почитател на Чудомир. Прочети разказа "Тактика", в който се разказва за аналогичен случай. Ама не е същото, защото там става въпрос за частник търговец, а не за идейни борци за правата на човека и животните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

17 Dox | 27.07.201823:32

На снимката е една мъченица, гушнала козичката си. Ти, не ми се вярва да го направиш, защото най-вероятно ще я изядеш. Но, понеже питаш какъв е този жалък примат - може би е най-добре да погледнеш в огледалото.

За съжаление, това едва ли ще ти даде отговор на въпроса, защото, първо - трябва да знаеш какво е това огледало. И второ, трябва да знаеш, че в него виждаш себе си. За което си требе яка еволюция, а ти дори не си все още в началото на този процес.

Съжалявям! Макар и да се опитах, не мога да ти помогна!
Мъка!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

16 SamVaims | 26.07.201823:52

Какъв е този жалък примат, дето е гушнал козата на снимката?
Толкова е мизерна, че прилича на рускиня.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 26.07.201813:17

Напротив, Дедо,
Ангажира се. Прочети пак целия абзац за Иванчева. ФаСула представя нещата така, сякаш са вече свършен, неопровержим факт. Ти разсъждаваш адвокатски, но това в случая не е от значение. От значение е какво внушава ФаСула. А той внушава именно това. Ако беше разсъждавал адвокатски, нямаше да пише нищо по въпроса, докато не се произнесат всички съдебни инстанции. Макар че, и тогава не можем да сме 100% сигурни, особено пък, когато става дума за български съд. За това и аз реших да го подкарам по същия начин, както и ФаСула.
Колкото до Панорама - не я гледам, защото телевизия почти не гледам. Но точно тогава попаднах в края на предаването, та се загледах.
Както и да е, Дедо, ФаСула пише грамотно и има богат речник. Но, за мен това никога не е било от определящо значение. От значение е - що за човек, що за душа е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 26.07.201811:03

Докс не е бил в колата. И аз не съм бил. А ти, змей, беше ли и видя ли филанкишията? Видя ли изобщо 70х евра? И защо плагиатстваш от ибрикчията, който се стряска насън от зелени човечета, а ти от червената армия?
Сула на казва за Иванчева нищо повече от "влезе в ареста за подкуп". Дали е взела подкуп или не, той не се ангажира, аз също. Цялата афера ще се точи с години и накрая няма да се учудя, ако се замаже, и Иванчева се върне не на бял кон, но не и в килия. Докс непредпазливо се ангажира, че не е. Той изобщо се ангажира с много работи, най-паче с левия проект, но в нета е безопасно. Смята Панорама за боза, но я гледа. Както правилният руснак си пие водката - с отвращением.
Както и да е, Докс и Иванчева са странични. Статията ни занимава с Босия и баба Дора и легиона от техни симпатизанти и поддръжници. Които по заповед на щуката (Курнелия) превключиха от единия на другата. Не ми пука нито за Босия, нито за баба Дора. (За козичките ми е жал) И на тях не им пука. Цялата работа е организирана акция за подронване на доверието в правителството. То, горкото, не, че се радва на голямо доверие, но друго засега нямаме, и по всяка вероятност ще си изкара мандата. А после, каквото курнелия и доган покажат.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 26.07.201810:49

Змея | 26.07.201808:39

Статията е на място, защото това е истинското положение на нещата
=======================

"Истинското положение на нещата", според статията, е такова:
1. Ние сме склонни да си създаваме кумири.
2. Кумирите са най-често есхибиционисти от сорта на цитираните четирима / Боян, кметицата, Босия, Баба Дора/, търсещи слава.
3. Този сбор от тщеславни фейсбукари+собствената ни глупост ни пречи да бъдем истински граждани.
---------------

Наричаш тази елементарно сбъркана схема ИПН? Съгласен си, че споменатите четирима са от един сорт? Че Баба Дора и Боян са просто Босия и фризьорката, само че с други имена? Съгласен си с отсъствието на третата страна в този тип истории - медиите и скритите зад тях политически и икономически интереси? Само не възразявай с разказаната в текста история от Wag the Dog! Веднага след този разказ Сульо прави уговорката
===
Не казвам, че Босия или Баба Дора са такива машинации, но те са герои, възприемани от масите по един и същ начин, независимо как са подготвени и осъществени.
Те може и да не са по никакъв начин подготвени и осъществени, може да са неподправено спонтанни, но това не променя нищо.
===

И след тази уговорка - нито дума повече за нашенските сиви интереси, дирижиращи определена част от този тип славни истории в несъмнено свой интерес. На топа на устата са само "есхибиционистката" Баба Дора и ние, поучаваните от сульовци идиоти. А истинският корен на злото във всичко това са именно скритите манипулатори! Сили, които Сульо несъмнено брани в текста си!
Ти наричаш тези послания на сульотворбата "истинско положение на нещата"?
Хе, хе Смее се
   

оценка

+0 -0