До 20 години в Източна Европа ще има само старци и роми | webcafe.bg
Webcafe

До 20 години в Източна Европа само старци и роми

Проф. Бела Покол
12.03.2011, 16:43 (обновена 14.03.2011, 14:59)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Източноевропейските страни не могат да съществуват дълго с такова население от застаряващи пенсионери и безработни роми...

Населението на Европа застарява и отчайващо намалява, като през втората половина на този век ще започне демографски срив на европейската цивилизация, както писа преди близо век Освалд Шпенглер (немски философ и историк, един от основоположниците на философията на културата - бел. ред.).

Според някои изчисления функционирането на обществата в западноевропейските страни ще изисква всяка година по два милиона имигранти.

Засилената от миналата година предпазливост срещу мюсюлмански имигранти и изявленията на видни западноевропейски политици (Меркел, Камерън, Саркози), че ще има по-строг контрол над имиграцията от страни извън ЕС, изпрати важно предупреждение до източноевропейските интелектуалци и политици, които се безпокоят за демографското бъдеще на своите страни.

Има информации, че отварянето на западноевропейските държави за граждани от източните части на ЕС вече е привлякло няколко милиона работници, и според изследвания други милиони граждани от източните страни в ЕС имат твърдо намерение да отидат на постоянна работа в богатите държави в съюза.

През последните 10 години 3 милиона румънски граждани се преселиха да работят в по-богатите страни на ЕС (преди всичко в Испания и Италия), както направиха и 3 милиона поляци (насочили се главно към Великобритания), а България загуби почти 1 милион души по същата причина.

Изследванията сочат, че от тези страни много граждани само чакат да паднат напълно границите в съюза, за да отидат да работят в Западна Европа.

Паричният поток от роднините зад граница спира

Въпреки че парите, изпращани от работниците зад граница, помагат на първо време на техните страни, семействата им по-късно се преселват при тях и паричният поток спира. Така например, румънските гурбетчии изпратиха у дома си 38.8 млрд. долара за петте години от 2004 до 2009, но поради недостига на строители тяхната собствена страна започна да изпитва постоянни трудности. През идните години още милиони граждани ще напуснат Румъния!

Останалите източноевропейски страни имат същите трудности и въпреки че днес медиите там пишат главно за загубата на лекари и други квалифицирани кадри, след време ще има много професии, в които няма да достигат подготвени хора. Защото в Западна Европа са добре дошли всякакви кадри - от лекари и инженери до миячи на чинии и хотелиери.

По този начин източните части на ЕС ще се опразнят и след няколко десетилетия в тези страни ще останат само възрастни хора, които не могат повече да работят, както и граждани, които не могат да се интегрират в западноевропейските държави. Това е не само изтичане на мозъци, а изтичане на цели народи!

Къде да отидат милионите роми


Несъмнено ще има голяма битка между страните от Западна и Източна Европа по въпроса къде да отидат милионите роми. Много вероятно е западните държави да дадат милиарди евро, за да задържат ромите по родните им места в Източна Европа, и на първо време големи части от тези хора няма да се придвижат на запад. Но така населението в тези страни ще се състои само от милиони пенсионери и милиони цигани.

През последните 20 години безработицата сред ромите във всяка източноевропейска държава бе около 80-85% и всички реалистични оценки показват, че е възможно намаляване само с няколко процента. Голямото мнозинство роми не може да работи в сложни и развити производствени системи и живее само от субсидиите и детските помощи от държавния бюджет.

Източноевропейските страни не могат да съществуват дълго с такова население от застаряващи пенсионери и безработни роми и ако емиграцията на тяхното активно население продължи, ще има срив.

Кога ще се случи? Ако се сбъднат прогнозите, най-вероятно крахът ще настъпи след 2030 г. Мисля, че е крайно време да започне дебат за това опасно бъдеще!

* Проф. Бела Покол е преподавател по социология в университета "Отвош Лоранд", Будапеща

Публикацията е в сайта на в. "Сега"

Oще: емигранти  пенсионери  роми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

21 koce | 08.05.201109:27

Да не забравяме че огромното количество цигани изкривява и без това кривата ни изборна демокрация.
За никой не е тайна че техния вот се купува евтино. Всичк знаем че Георги Първанов на президентските и БСП с ДПС на парламентарните избори взеха 100% от циганския вот.
Не смятам че изборната демокрация е предвидена за ефекта от толкова мащабен недемократичен вот.
И то се вижда - държавата ни все повече заприличва на Путинова Русия
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 01:31

20 jasonn | 14.03.201118:43

След 20 години най много да започне физическо изтребление на циганите Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

19 Скапаняк | 14.03.201118:33

За Душко Добродушков!
Не съм германофил, а Душко е комунистическа подлога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

18 Amor Mio | 14.03.201114:51

Решението е едно. Край на социалната държава. Всички от социалните служби на работа към МВР да опазват обществения ред, защото сега е страшно, а по-нататък - познайте. Не вярвах, че е възможно да умра с пистолет в ръка, но това е вече много вероятно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

17 Душко Добродушков | 14.03.201114:04

Това,че България няма да я бъде стана ясно още през 1918 г., но германофилите не го проумяха и повториха грешката през 1941 г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

16 Скапаняк | 14.03.201109:58

Това, че България няма да я бъде стана ясно още през 1944 г., но русофилският ни народ едва сега усеща каква я свърши съветския ботуш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

15 Душко Добродушков | 13.03.201123:04

"Освен това не е възможно някакъв немски учен да е писал за такъв проблем преди век, защото тогава нещата са били съвсем други".

Какво да каже човек на такова блажено невежество? Щом Шпенглер стана "някакъв немски учен" работата е ясна! А сега Хирамчо да ти го обЯсним по-просто къде е проблема със застаряващото население. Колкото повече застарява то,толкова по-голям е натискът над пенсионната система,защото пенсиите трябва да бъдат изработени от някого и понеже младите са малко нещата стават неудържими. Или пенсиите на Запад трябва да паднат,за да има за всички или както пише авторът трябва недостига на работна ръка да се попълни отвън. А иначе обществото колкото и да е напреднало технологично се подчинява на природните закони,според които оцеляват само жизнените популации,т.е. тези,които са повече. Просто тук бройката е от значение. СфанА ли за какво иде реч?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2011, 22:09

14 Хирамчо | 13.03.201122:33

Това са манипулации на някаква унгарска промивачка на мозъци вероятно професор колкото Юлиан Вучков и Кушлев. Това са глупости, които се тиражират от известно време и не знам защо хората се връзват, нещо като проблема с глобалното затопляне... Остарявало населението - къде е проблема? Откога количесвото прави качество? По тази логика бангладеш и индонезия ще са най-богатите страни, нали? Важно е не количеството население, а качеството на населението - образование, здравеопазване, технологии, материална кулктура. Няма никаква нужда да се внася каквато и да е работна ръка в България. Имаме достатъчно квалифицирани кадри за квалифицираната работа и мангали за общаци. Строителството отшумя, производството замря и не виждам какво плачат за липса на хора. Хора има за всичко. Европа ще се преориентира към разрешаване на емиграцията на бели хора от християнски държави като Румъния и България, в перспектива Украйна, Беларус, Молдова и т.н, респ- ограничаване потока от Африка и Азия. Намаляването на населението не е проблем само по себе си, едни създава, други решава, напр. безработицата и жилищния проблем в големите градове. Нямаме основание заникаква тревога. Спокойно правете и отглеждайте повече бели деца - имат бъдеще както в България, така и в Европа, така и навсякъде. това е най-големия капитал на планетата.
Освен това не е възможно някакъв немски учен да е писал за такъв проблем преди век, защото тогава нещата са били съвсем други. По това съдя, че материала е бошлаф..Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 13.03.201119:45

Братята роми праят цигански работи Много щастлив .Изнежените либерали,скоро ша ги клецат циг...пардон-роми.В Северна Европа пакистанците, индусите и арабягите вече са ги метнали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

12 No name | 13.03.201119:37

Атеист, по комунистическо циганите ги разселваха по ТКЗС-тата и там бачкаха по нивите, даваха им къщи и децата им ходеха на училище, без да ги питат за това, какъв им бил манталитета. А сега сам виж на какво са се обърнали от етнически им особености: http://joropentagram.blogspot.com/2010/08/paradise-hotel.html
НЕ НАРОД, А МЪРША! Бесен
   

оценка

+0 -0