Национализиране на елита | webcafe.bg
Webcafe

Национализиране на елита

Webcafe.bg, по worldcrunch.com
03.04.2013, 16:56 (обновена 05.04.2013, 08:03)
Владимир Путин и Дмитрий Медведев

Снимка: © Фото пресс-службы Президента России

... Или новият план на Кремъл да смаже несъгласните

През февруари 2010 руският вестник "Ведомости" публикува журналистическо разследване по разследваше обвиненията за корупция срещу Елена Скринник, тогавашен министър на земеделието.

Tази статия лесно би осигурила повод за съдебно преследване, но Скринник продължи да работи за правителството чак до май 2012, а властите реално не проявиха особен интерес към твърденията за корупция чак до ноември миналата година. Понастоящем Скринник е извикана на разпит, както и много други бивши министри и чиновници.

Да сравним това със случая Владимир Пехтин, член на управляващата партия и председател на комисията по етика в руския парламент. Блогър разкри, че той има недеклариран имот в Маями, и Пехтин подаде оставка почти незабавно. 

Преди година това би било невъзможно

Руските правителствени структури доскоро не обръщаха внимание на медиите, особено пък на блоговете. Ала правилата на играта са се променили, констатират представители на властта и бизнес елита.

Знаци за масираното разследване на нарушения сред държавния елит започнаха да изникват още миналата година, няколко месеца след като бяха прокарани нови закони, ограничаващи уличните протести и създаващи стриктен контрол над организациите с нестопанска цел.

Миналия август, правителството започна да обсъжда закон, според който държавните служители и хора на избираеми обществени длъжности няма да имат право да притежават банкова сметка или имоти в чужбина.

Гласуван беше закон за банковите сметки в чужбина, който обаче мина почти незабелязано


Според новите регулации, руснаците и хората с постоянно руско жителство са задължени да извършват всичките си транзакции чрез руски банкови сметки. Това означава, че ако някой получава заплащане в чуждестранна банкова сметка, тези пари трябва да бъдат прехвърлени на руска сметка= Eдинственото изключение е за руски граждани, които живеят в чужбина и не се връщат в Русия дори веднъж годишно.

"Благодарение на това правило почти всеки може да бъде обвинен за нарушител. Повечето хора от средната класа имат сметки в чуждестранни банки - хората ги използват, за да плащат за образование, медицински услуги и за да държат парите си на някое надеждно място, където личната им информация е зашитена," обяснява счетоводител, помагащ на руснаци да си откриват чуждестранни сметки.

"Разбира се, те не разкриват на правителството или данъчните, че тези сметки съществуват. Сега това става незаконно, макар че на практика данъчните нямат достатъчно ресурси, за да открият всички руснаци с чуждестранни сметки. Реалната опасност е, че ако си имате проблеми по някаква друга причина, те ще се доберат до сметките ви в чужбина и ще конфискуват всичко в тях". 

Национализиране на елита


През октомври руското правителство стартира нова програма за "национализиране на елита". Това е понятие, измислено от Костантин Костин, съветник на президента Путин. Костин разкри, че Кремъл цели да промени манталитета на много елитни руски бизнесмени, които възприемат Русия като държава, която да експлоатират, но в крайна сметка смятат да живеят другаде.

Други източници, близки до Кремъл, признаха, че има и друг мотив за тези закони. Според тях въпросната национализация на елита е директна реакция на масовите протести миналата година, изискващи честни избори в Русия. "Правителството е убедено, че чужди правителства стоят зад тези протестни движения," заявява един от източниците.

Същият този източник добавя, че когато Путин е казал, че Хилъри Клинтън може да стои зад протестите, той не просто е разигравал театър пред публиката, а наистина е вярвал в това. "На този етап Путин осъзна, че голям брой хора на обществени постове, депутати и бизнесмени, са зависими от Запада - заради децата им, които живеят там, имотите, които те са си купили в Лондон и банковите им сметки в Швейцария. Така му хрумна идеята да се опита да върне всичко това в Русия, така че Западът да няма такова влияние".

Един руски висш чиновник си спомня дипломатическа среща със САЩ във връзка с американския противоракетен щит. Един от преговарящите от американска страна е заявил на Русия да спре със заплахите, че ще удари с ракетите си европейски градове, заявявайки в очите на руската делегация: "Наистина ли смятате, че ще повярваме, че ще нанесете удар по град, където учат децата ви, или където държите парите си? Не ни правете на идиоти." Членовете на руската делегация дълго време обмисляли този коментар. 

Ограничаване на пътуванията в чужбина


Според хора, близки до Кремъл, тези закони са инструменти, позволяващи на правителството да контролира елита. Те обаче разполагат и с още един инструмент: ограничаване на пътуванията зад граница. Вече съществува пилотен проект към ФСБ (агенцията-наследник на КГБ).

Според него служителите трябва да предадат задграничните си паспорти и ще могат да ги получат обратно само с разрешението на шефа си. Освен това, според настоящите закони, неплатена глоба за превишена скорост е достатъчна причина, за да бъде отказано разрешение за напускане на страната.

Броят на руските държавни служители от всички нива на йерархията, които притежават имоти в чужбина, е доста висок. За някои от тях новите правила ще означават, че те ще напуснат държавните постове - особено хората с бизнес минало, които биват избирани на тях.

Но притежаването на имот в чужбина не означава непременно, че някой е богат до степен на финансова независимост - и за мнозина това ще доведе до избор между дългогодишна кариера и ценни ваканционни имоти. Също така това означава, че правителството ще изгуби голям брой служители, които ще решат, че работата за властите не оправдава тези ограничения. 

Това ще означава, че настоящите бизнесмени никога няма да се месят в политиката


Според интервютата на "Комерсант", все повече държавни служители търсят начини да напуснат публичния сектор, в това число и полицията и други агенции, съдействали за приемането на новите закони. Според източник от руските правоохранителни органи, всички се оглеждат за работа в частния сектор. Тези хора може и да нямат луксозни апартаменти в Маями, ала вероятно имат пари в Латвия, Кипър или скромно апартаментче в България.

По думите на руския милиардер Михаил Прохоров, чийто активи в чужбина включват баскетболния отбор Brooklyn Nets, правителството се опитва да постигне две взаимно изключващи се цели: да угоди на гласоподавателите и същевременно да ограничи реалните дискусии около корупцията.

"Кремъл има избор - или да започне да приема насериозно корупцията, което означава приемане на закони, важащи за всички, или да обуздае цялата тема за корупцията с всякакви възможни инструменти".

В момента единственото, което е ясно е, че старите правила на играта вече не важат, а новите правила затрудняват преценката какво ще е позволено и чии прегрешения ще бъдат опростени. Тази несигурност със сигурност има един очевиден ефект: руският елит става много неспокоен.

Oще: бизнес  владимир путин  власт  елити  корупция  разследване  русия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2013, 21:17

6 Danisco | 08.04.201316:50

Метеора има син! На 24 години (ненавършени). Живее в Лондон и работи в една банка на Канари Уурф. За Коледа Метеорови бешя там на гости. И щерка им дойде от Бремен, та се събраха цялото семейство за празненството. Факт, който се случва за трети път от 2005 година насам.
Ти, Леле-мале, по-добре кажи докъде стигнахте с приготовленията на абитуриента!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 08.04.201310:25

Айде не ми се прави на Вежливият лос...
Издъни се вече... (Метеора няма син Удивителна )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2013, 21:17

4 Danisco | 04.04.201321:00

http://www.youtube.com/watch?v=FMRBC1ecWO4

Паяче, Леле... Това ми е "личната карта". Моята лична идентификация.
Обяснявал съм защо не мога в работно време. Няма нужда да се повтарям...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2013, 21:17

3 Danisco | 04.04.201320:55

Този факт е "в наличност" повече от година назад! И две мнения няма!

http://www.youtube.com/watch?v=Z9m9uUA87X8
Наздраве, "мнително" паяче!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 04.04.201316:23

Смее се Смее се Смее се Смее се ХАХАХХ... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

1 YOLE | 04.04.201315:53

Льоля и паяка са много готини пички.
   

оценка

+4 -0