Културни войни: хипстъри срещу патриоти | webcafe.bg
Webcafe

Културни войни: хипстъри срещу патриоти

големият лебовскиГолемият Лебовски
09.11.2016, 10:28 (обновена 11.11.2016, 18:33)
Хипстъри и патриоти

Космополитните, модерни, хаштаг-веган-маркетинг ориентирани прогресивни либерали versus ядосаните, анцуг-щанги-ММА-алкохолно просветени националисти.

България е мирна страна по повечето цивилизационни стандарти, поне за момента няма враждуващи етнически или идеологически групировки и организации. Под враждуващи имам предвид истинско насилие - бомби, атентати, отвличания, кланета, избиващи се сепаратисти, паравоенни движения, заучени ръкостискания и други форми на физически екстремизъм.

В същото време у нас очевидно има дълбоко разслоение и сравнително ниски стойности на социалния капитал. Обществото е перфорирано от релефни разломи и противоречия, но нашите конфликти са културни, а не от плът, пот и плазма. Кръвна плазма.

Импулсът към насилие и избиване на тези, които не мислят като нас към момента няма ярки проявления в материя и се изразява основно в гневни статуси, пиянски заклинания и жалби до комисията за защита от дискриминация.

Ала сблъсъци на радикално различни колективни проекти за живот има и те ще стават все повече и по-интересни. Както казват по-ерудираните - „Предстои ни шит шоу, дами, господа и други заинтересовани!"

Един от най-интригуващите съвременни културни конфликти е между две сравнително еластични, но все пак добре дефинирани групи, които условно и за улеснение ще наричаме „хипстъри" и „патриоти".

Знаете за кои градски племена иде сеч, пардон реч: космополитните, модерни, хаштаг-веган-маркетинг ориентирани прогресивни либерали versus ядосаните, анцуг-щанги-ММА-алкохолно просветени националисти.

Какви са плюсовете и минусите на двете групи, какво ги събира и разделя?

Плюсове при хипстъри и патриоти се откриват по-трудно от трезвени мъже и девствени жени в долнопробна кръчма в събота в четири сутринта.

Хипстърите ходят по арт фестивали, гледат скандинавско, корейско и индонезийско кино, но продължават да мислят, че ВимВендерс е по-голям творец от Скорсезе. С други думи културният им живот остава кух, тъжен и празен като нов български сериал или като партиен лозунг два дни след избори.

Патриотите обичат филмите на Скорсезе, без да знаят кой е той, а това, че цитират сцени от „Добри момчета" се обезсмисля в момента, в който някой батковец без ирония сравни Хенри Хил с Иво Карамански или Майер Лански с братя Илиеви.

Хипстърите са тези, които обикновено след избори пишат с погнуса как масата отново е прецакала техните хора и се заканват да напуснат страната. За жалост не го правят.

Патриотите пък обикновено след избори вдигат вой за конспирации, и се заканват да направят така, че само те да останат в страната. За щастие не им се получава.

Хипстърите галят продупчените си уши със саунд на ъндъргрануд банди, които често са съставени от техни приятели и познати. Патриотите също слушат ужасна музика.

Хипстърите обичат винтидж дрехите, патриотите се прекланят пред вилидж стайлинга. И двете групи имат склонност да демонстрират принадлежност към съответния колектив със своите културни униформи - дърварски ризи, скини джинси, свръх дълги пуловери и иронични тишърти при едните, анцузи, мъжки чантета-диагоналки и прилепнали по тялото блузки в черно, бяло или тропическо при другите.

Хипстърите си падат по хумус, патриотите предпочитат пържено. Първите обикновено са много слаби или „скинифет" - гърчави, но с тлъстини. Вторите са мазно-мускулести - големи „ръки" и масивни кореми.

В София и другите големи градове хипстърите могат да се наблюдават в центъра, докато патриотите обитават основно кварталите. В повечето ситуации двете прослойки не се засичат - социалните им предпочитания са драматично различни. Онези места, които привличат представителите и на двата колектива са особено сакрални храмове на истинския мултикултурализъм.

Хипстърите и патриотите не се състезават за ресурси или за женски. Тяхното съревнование е идейно. Или безидейно - зависи от ъгъла, под който наблюдавате обществения пейзаж. Културните колизии възникват и се изострят в периоди на нестабилност или усещане за нестабилност.

Хипстърите презират патриотите и ги смятат за прости и свирепи, винят ги, че продават страх от бежанците и търгуват с омраза към малцинствата. Патриотите се отвращават от хипстърите, за тях те са слаби и безгръбначни, неспособни да защитят жените и децата от каквито и да е било опасности, особено от ислямизацията.

Патриотите си представят как ще наритат хипстърите, а хипстърите искат държавата да нарита патриотите, защото все пак са пацифисти, нали.

И двете групи се отличават с тесногръдие, позьорщина, социален ексхибиционизъм и повишени нива на психологическия токсин, наречен колективизъм. Те са предвидими, лесно разпознаваеми и имат нужда едни от други.

Истината е, че имаме нужда от тях и тяхната културна конфронтация. Всъщност нямаме нужда, но хипстърите и патриотите са тук, за да останат, така че нека ги приемем като форма на развлечение. Но в малки дози, защото са като наситените мазнини и простите въглехидрати - запушват артерии всякакви и засилват глада ни за джънк.

Oще: какво обичат патриотите  какво обичат хипстърите  кои са хипстърите  културни войни  културни войни в българия  патриоти  разслоението на нацията  хипстъри  хипстъри срещу патриоти  хипстър културата у нас 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 15.10.201721:26

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2016, 21:51

4 Nacho Simeonov | 09.11.201621:52

Много реален анализ на две безполезни групи от хора...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

3 Мунчо | 09.11.201621:44

Кефиш ма, шти звънна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

2 Conspirator | 09.11.201621:32

Лебовски,сменил си социалният колектив.Пишеш все по-качествени неща.
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2016, 13:21

1 Анатоли Нанков.340662716294008 | 09.11.201613:22

Браво, поредната добра статия!
   

оценка

+0 -0