Защо мъжете умират млади | webcafe.bg
Webcafe

Защо мъжете умират млади

Webcafe.bg , по Wired.com
08.08.2011, 14:26 (обновена 10.08.2011, 08:45)
бягане, мъже, момчета

Снимка: © Getty Images

Еволюцията залага на по-кратък, но агресивно плодотворен живот при мъжките екземпляри

В животинското царство съществуват много доказателства на твърдението, че мъжките умират по-рано от женските индивиди. Според ново проучване, този последователен, но объркващ модел е неизбежната цена, която мъжките заплащат, за да впечатлят своите половинки.

Емблематичен пример за това са хубарите - големи птици от Близкия Изток, характерни с пищното ухажване от страна на мъжкарите. Мъжките хубари се състаряват по-бързо от женските, а според новите открития на биолозите, най-големите ухажори остаряват най-бързо. Критерият за настъпващата старост в случая е отслабеното качество на семенната им течност.

Повече усилия, вложени в афиширане на сексуалност, означават по-къс живот

"Мъжките, които влагат най-много усилия в екстравагантните прояви на своята сексуалност, навлизат  в "критическата" възраст по-рано," твърдят в новия си научен труд екип изследователи с ръководител Брайън Престън - биолог от френския Бургундски университет.

Основната тема на тази публикация е свързана с остаряването и причините, поради които се случва. От гледна точка на естествения подбор е логично да бъдат елиминирани конкретните гени и мутации, които са отговорни за физическата деградация. Тази идея обаче не отчита неизбежните нападения от хищници, болестите - или пък чисто и просто лошия късмет.

Еволюцията предпочита стратегията на кратко, но разхитително, битие

Продължителността на живота при животинските видове е ниска, така че е възможно еволюцията да инвестира в действия, които носят краткосрочни репродуктивни печалби за сметка на загуби в дългосрочен план. Престън предполага, че "може би балансът между "харчи сега" и "не се притеснявай за утре" е по-предпочитан в природата".

Необходимостта от "разхитителност" обаче не е разделена еднакво между половете. Като общо правило, мъжките индивиди се възпроизвеждат по-лесно от женските. Мъжкото възпроизвеждане е ограничено само от броя на възможните партньори, докато женските са ограничени от изискванията на бременността. Следователно, женските се налага да бъдат по-селективни.

Именно тази селективност предизвиква демонстрациите на репродуктивните способности у мъжките индивиди. Изглежда логично, че мъжките, които инвестират повече в ухажването, се разделят първи с живота - тяхната енергия е похабена в шумните любовни песни и демонстрирането чрез сложни танци на ярката им окраска.

Природният еквивалент на стрийт-рейсинга - и бързото остаряване

Да се върнем обаче към хубарите, които напомнят млади мъже, облечени в кожени якета, надуващи газта на мотоциклетите си, за да впечатлят момичетата наоколо. Както описват Престън и колегите му, мъжките индивиди "създават орнаментален "щит" от дълги бели пера пред себе си, след което започват да бягат с висока скорост, често обикаляйки скала или храст".

Това  е последвано от "издаването на заплашителни крясъци". Мъжките хубари извършват този ритуал в продължение на до 18 часа дневно, месеци наред.

Тези птици са толкова ентусиазирани, че за щастие на изследователския екип на Престън са склонни да "оплодят" макетни кукли, приличащи на женски хубари, в които са поставени предметни стъкла. По този начин учените са способни да съберат изчерпателна информация за качеството на спермата и връзката му с индивидуалните демонстрации на ухажване.

Очерталата се по време на изследванията тенденция е ясна и последователна. Мъжките хубари, които танцуват най-дълго и издават най-шумни звуци, произвеждат най-много и най-качествена сперма, но за много по-малък период от време.

И хубарите си имат своя версия на "кризата на средната възраст"

Качеството на семенната течност, смятано за показател за здравето и физическото състояние на птиците, достига своята пикова точка на четиригодишна възраст. До навършване на шестата година, качеството на спермата намалява рязко.

Подобно на мъжете на средна възраст със спортни коли, обувки от крокодилска кожа и еректилна дисфункция, демонстрациите на репродуктивните способности при мъжките хубари не стихват с отслабването на качествата на спермата.

Учените все още не са изчислили продължителността на живота на изследваните птици, която може  да достигне до 20 години при питомните индивиди. Но според Престън се очаква "общо влошаване на физиологията, което ще доведе до скъсен жизнен цикъл при тези индивиди".

Все пак има и някаква надежда за недотам ярките, но по-търпеливи мъже

Макар че направените открития наистина доказват еволюционната тенденция към жертване на дългосрочното здраве за сметка на краткосрочната полза, "възможно е да съществува и повече от един начин за успешен репродуктивен живот, което означава избор между краткосрочна и дългосрочна стратегия," твърди Престън. "Възможно е по-невзрачните мъжкари да се радват на по-ограничен репродуктивен успех, но за по-дълъг период от време".

Възможно ли е обаче репродуктивните наклонности и последствията за метаболизма от тях да се подчиняват на едни и същи правила както при хубарите, така и при хората, където продължителността на живота при жените е значително по-висока?

"Хората не са поставени под същото напрежение по отношение на селективността на сексуални партньори, както хубарите," твърди Престън - "но да, възможно е да съществуват осезаеми прилики между тези птици и човешките същества".

Така че, момчета, не забравяйте: ако прекалявате с носенето на хубавите си дрехи и карането на бързи коли, успехът ви сред дамите може да се окаже забележително краткотраен.

Което обаче надали ще ви възпре да си купите най-бързото Porsche, нали?

Oще: жени  изследователи  мъже  птици  смърт  сперма  старост  ухажори  хубари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

44 veselavesela | 10.08.201120:00

@ Теа, Леле Мале, що ми обиждате избора, дами Смее се Бесен Бесен

Къде пък и аз го нацелих, върти ,сучи се балканец Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 10:25

43 Svetli44 | 10.08.201114:04

мноу грешно е да се казва че мъжете се състаряват по бързо!!! доказано е че жените стареят по бързо но живеят по дълго и можете да го проверите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

42 lele male | 10.08.201113:59

хммм Теа, аз пък мисля, че той най-късно ще оплешивее Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

41 Thea Atanasova | 10.08.201113:40

Точно си мислех, че балканеца (крайно дясно) изглежда най-смотан от всичките... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

40 Mile Manolov | 10.08.201109:53

Кво ги обсъждате тия от снимката ве... Бахти калитарите.
Половината ще умрат на 4-та бира, а другите в рамките на половин час след 7-мата ;)
Дет се вика един мач на могат да изкарат да изгледат в нормална компания.

Иначе мъжете мрат рано оти сме прости. То не е пиеене, мотори, моунт байкове и сърфове.. напраооо си е насИранье ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 10.08.201100:01

Бозавата тройка у лево оптимистично е напреднала, черната двойка е на режим прихващане. Оставям дамите да помечтаят за момента след който се шмугнат тез весели атлети у десно и почнат да берът гъбки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2011, 17:01

38 спаска николова | 09.08.201123:08

Аааа, таковата ,и аз да си кажа тежката дума.
Защо мъжете умират млади ли?–ми щото им скъсваме нервите ,още от орбитата,преди да сме кацнали окончателно.Да им е интересен живота..иначе скукаааа.
А колкото до снимката...ако поразсъждавам малко–за тичащите...по отлочителните белези...дето се виждат
1. англо–саксонска група–немчуря
2.скандинавска такава
3.англо–саксонска група–англичанин
4.турско–арабски тип
5.балканджия
всички горе–доле,около 20–23 годинки

като погледам фона отзад–умерени ширини на некой американски градец, тичайки по най –външната университетска алея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

37 Thea Atanasova | 09.08.201123:06

Весела как отбой, моля ти се... Смее се Аз се мятам от храстите на номер 2 пък вие се оправяйте с останалите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

36 fALLEN | 09.08.201122:19

to samo крайните не са усмихнати. женките пак на гейчета налетяха... сефте.. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

35 Оня Дето Го Трият | 09.08.201121:36

А всъщност защо изобщо тичат?Чуди се
Някой правилно каза, че ако е за здраве - изглеждат твърде усмихнати....ако тичат след жени пък - не личи да имат особен стимул Намига
   

оценка

+0 -0