Какво е общото между Вагнер и козметиката | webcafe.bg
Webcafe

Какво е общото между Вагнер и козметиката

Елица Рива
13.02.2013, 11:20 (обновена 13.02.2013, 11:32)
Пееща жена

Отвсякъде ни убеждават кое е добро за нас

Цитати. Докъдето поглед стига. Левски, Ботев, Айнщайн... о, и да не пропуснем Паулу Куелю и Кърт Вонегът. Наскоро попаднах на козметична компания, използваща цитат от Вагнер. "Joy is not in things, it is in us". "Радостта не е в нещата, тя е в нас".

Това малко изречение направо изби рибата и ме накара да напиша нещо по въпроса. Ако радостта е в мен, защо ми трябва да си купувам техен продукт, който да ме прави щастлива? Нали радостта е в мен? Какво общо има Рихард Вагнер с козметичната индустрия? А с радостта?

Да не би това да е някаква нова козметична линия за интелектуалци? Какво би било продължението? "Улови духа на Вагнер, потопи се в Рейнско злато".

Защо напоследък накъдето и да се обърнем, ни заливат цитати и лозунги, зад които стоят хора, които постоянно се опитват да ни убеждават кое е добре за нас? Защо гениални цитати се вадят от контекста им, за да служат на дребни цели като например на тази да продадем нещо, даОтв успокоим съвестта си, да се оправдаем...

Водопад от мъдри думи без капка смисъл. Игри на думи. Бърболещене. Говорилня с дъх на бонбони за гърло. Улавям се все по-често, че и аз започвам да мисля в цитати. Постоянно ми се въртят мислитe на разни хора и умишлено се опитвам да прекъсна веригата, да помисля, да си изградя мнение, пък макар и грешно.

Може би това, от което имаме нужда, е да дръпнем шалтера и да чуем мислите си. И лист хартия, за да ги запишем, каквито и да са. Може би това, от което имаме остра нужда, е тишина.

Oще: думи  мисли  цитати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 14.02.201311:15

пияния е прав за конкретния цитат. радостта е нематериална и не може да има предметно позициониране. но и човешкото тяло е материално, тъй че радостта не се местонахожда в него, за да бъде изведена оттам чрез удоволствие или хм, инквизиция. всъщност вагнер е инквизитор на музиката и може да се харесва само на любители на садо-мазо радости. при идейната безпътица и сивата скука - чантичка на шанел на баклавички със синджирче може да се приеме зь класика\ muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

3 Radenko Kostadinov | 14.02.201302:47

По-вероятно е да са използвали негов цитат, защото 2013-та е юбилей от рождението на Р. Вагнер (200г.). Тази вечер пък ние имахме концерт по случай 120г. от смъртта му: "Sonate für Wagner".
Та ако рекламата е била немска, най-вероятно просто в тази връзка са използвали известен негов цитат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 13.02.201314:00

Общото е, че някаква част от постиженията на съвременната козметика и медицина се дължат на работата и труда на немските учени от времето на Хитлерова Германия. Вероятно музиката на любимия композитор на Фюрера е вдъхновявала и тези учени да измислят, подготвят и провеждат своите медицински (и други) опити върху доброволни кандидати от цигански, еврейски и друг, не-арийски произход.
Вероятно една част от тези козметични компании са стартирани с нацистко злато и са наследени от арийци, които почитат дедите си. Друга част пък със сигурност са собственост на богати евреи, които също по този начин отдават почит на своите предци. Това "Joy is not in things, it is in us" е всъщност много, много вярно. Нима най-хубавия сапун не се получава от човешка мазнина*?!?! А тя, мазнината си е точно "in us" Много щастлив
За това, авторке, по задълбочено трябва да се разгледа тази тема, да се претеглят фактите за да не се стига до кратка, но тъпа и погрешна статия като вашата. Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

1 джЕнерала | 13.02.201312:59

Ъ?...
Да. "Бърболещене." 100%. не разбирам
   

оценка

+0 -0