През лятото може и да има сделка между Вашингтон и Европейската комисия да се следят европейските банкови транзакции в търсене на финансиране на тероризъм | webcafe.bg
Webcafe

САЩ все пак ще рови в банковите трансфери в ЕС

Webcafe.bg
26.03.2010, 14:37 (обновена 26.03.2010, 15:01)
Барак Обама

Снимка: © БГНЕС

Белият дом все пак ще постигне своето - американските разследващи ще имат достъп до банковите транзакции в ЕС

Нова сделка, позволяваща на американски разследващи да следят европейските банкови транзакции в търсене на финансиране на терористи, може да бъде сключена преди лятото, съобщиха от Европейската комисия по време на представянето на мандата им за преговори.

"Американците желаят да стартират преговорите веднага, а ние се надяваме, че ще можем да ги финализираме преди настъпването на лятото," каза еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от EU Observer.

Неофициално наричаното "споразумение SWIFT" по наименованието на едноименната базирана в Белгия фирма, улесняваща международните банкови преводи, представлява временно споразумение, позволяващо на американски разследващи да получават огромни количества данни за европейските банкови транзакции под предлога на борбата срещу тероризма - търсене на финансиране на терористи. Предложението за споразумение бе отхвърлено през февруари от Европейския парламент.

Законодателите не бяха удовлетворени от нивото на защита на данните, както и от това, че са изключени от преговорите, провели се м.г. по време на ротационното шведско председателство на ЕС, когато Малмстрьом беше министър на Швеция по европейските въпроси.

Отхвърлянето стана въпреки интензивното лобиране от страни-членки и висши представители на американската администрация, като постави под напрежение отношенията на Европа с администрацията на Обама и накара дипломати да се оплачат, че парламентът демонстрира безотговорност по отношение на въпросите за сигурността.

Шведският политик подчерта, че новият мандат ще вземе предвид притесненията на Европарламента, включително като редовно докладва пред ЕП.

"Мисля, че научихме важни уроци от историята в този случай... Комисията трябва да бъде уверена, че имаме най-високото възможно ниво на защита за личните данни - и това е нещо, което се надяваме да постигнем с това," каза Малмстрьом.

Тя подчерта, че програмата е помогнала и на европейските разследващи, като американските следователи са информирали европейските си колеги, когато са откривали информация за евентуално финансиране на терористи, която е попадала в тяхната компетенция.

Създадена в резултат на атаките върху Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г., американската програма за проследяване на финансирането на тероризма прослушваше дублираща база данни, която Swift поддържаше на американска земя. След като се разчу, че европейците не знаят за това, Swift решиха да преконфигурират сървърите си от януари 2010 г. насам, така че европейските данни повече да не бъдат дублирани в САЩ.

Междинното споразумение беше насочено към избягване на "дупка в сигурността," позволяваща информацията да тече непрекъснато към американските власти.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг предложи едно от решенията да бъде ЕС да създаде своя собствена система за следене на подобно финансиране. "Донякъде разчитаме на възможностите на американците да анализират данните... необходимо е да изградим нещо подобно," каза тя.

Подобна перспектива остава далечна, тъй като по нея трябва да се постигне съгласието на страните-членки, като се вземат предвид разходите, които би включвало изграждането й, отговори г-жа Малмстрьом.

Първите реакции от членовете на Европарламента по темата показват, че второ споразумение би срещнало по-слаба съпротива, след като депутатите изгладиха междуинституционалната битка за власт.

Холандският европарламентарист от Либералната партия Жанин Хенис-Пласшерт, която препоръча предишното споразумение да бъде отхвърлено, приветства предложенията на Европейската комисия.

"Насърчена съм от включването на по-голяма прозрачност, реални права за поправки и корекции... ограничения в мащаба и продължителността на съхранението на данни, забраната на прехвърлянето на данни към трети страни и реципрочност, чрез която ЕС би разработил собствена система за проследяване на финансирането на терористи, вместо да изнася събирането на разузнавателна информация в САЩ," обяви Пласшерт.

След като бъде одобрен от страните-членки, мандатът ще позволи на Еврокомисията да преговаря с американските власти. Окончателното споразумение след това ще изисква одобрението както на националните правителства, така и на парламента.

Oще: swift  ек  сащ  тероризъм  транзакции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.