Хубав ден за българската мистикокрация | webcafe.bg
Webcafe

Хубав ден за българската мистикокрация

Калин Семенов
04.06.2015, 16:59 (обновена 11.03.2016, 17:35)
Врачка

Снимка: © Getty Images

Продължава битката за сърцето на всеки български мистикократ. В нея се борят окултисти, феномени, всенародни лечители, гадатели, "общественици", а вече и официални представители на властта. Установената от тях мистикокрация прави човек зависим, лесно манипулируем и лесно управляем

И като се завъдиха едни магийки, едни ритуали, едни суеверия, та цяла пролет! Тихо, кротко, ден и нощ.

Онзи ден "единственият дипломиран екзорсист в България" прочисти Министерския съвет от злото, изгони духовете от сградата и предложи частните си услуги на всеки министър, който не може да овладее лошотията в себе си.

В друг хубав ден за българската мистикокрация кметът на Нова Загора Николай Грозев нареди главните пътища на общината да бъдат поръсени със захар - древно предание, което да прекрати серията тежки катастрофи в града. Преди години и в Пазарджик ръсиха захар против уроки, а в Несебър бяха на крачка от тази мярка.

Годините си минават, а българската мистикокрация е все толкова аткуална.

Става въпрос за явление, производно на идиотокрацията, което се основава на предмодерната суеверност и езичество на българина. На убеждението му, че живее в свят на сложни преплитащи се енергии, магии, древни предания и надлъгване с отвъдното. На изпитвания масов страх от заобикалящата реалност, която е опасна и изисква човек да се подсигури със свръхестествени протекции.

Мистикокрацията повелява врачки и гледачки с етикет "от ранга на Ванга" да бъдат търсени от медиите и да ни обясняват живота и света около нас, да плашат с болести и бедствия и да известяват кога България "ще се оправи"; астролози да правят хороскопи на властимащите и да чертаят съдбата им; феномени и екстрасенси да помагат на непознати в преки предавания по телевизията; да се робува на фатализъм, на лишени от смисъл и от елементарна логика ритуали и традиции.

Мистикокрацията не се практикува в някакви затворени среди, тя е навсякъде около нас и връзката й с държавната власт отдавна е налице.

Ако трябва да се върнем назад, за нея допринася още Людмила Живкова, увличала се по източни философии, религиозни секти, езотерика и алтернативна медицина, градила таен енергиен център в Хисаря, зареждащ я с позитивна енергия. Даже миналата година нейни последователи викаха духа й с ритуал на Петър Дънов.

Лесно е да подминем подобни практики с известна насмешка и да кажем, че всеки си вярва в каквото иска, а светът познава и далеч по-странни религии и митологии.

Но мистикокрацията не е безобидна и представлява проблем, еднакво засягащ и вярващите, и невярващите.

Преди десетина години проучване на "Галъп" показа, че 60% от българите вярват в магиите. Заради това обстоятелство в България е възможно вместо да се поемат реални стъпки за решаване на проблемите, да се замазва положението с ритуали, които властимащите даже подкрепят и инициират без капка срам. И така подсилват внушението, че причина за бедите на обществото са свръхестествени обстоятелства извън нашия контрол.

"Безсилни сме", съобщават ни те, "И ние, и вие. Каквото има да става, ще става. Можем само да баем, да поръсим, да пръснем светена вода, да чукнем на дърво и да се надяваме злото да си иде".

Поразително прилича на прословутото "Да се снишим, докато мине перестройката", макар че в случая снишаването е пред въображаеми сили. Целта обаче е една и съща, да свикнем с приведената стойка.

Колко възхитително удобно за всички на отговорни постове! Така в XXI век борим катастрофите със захар, корупцията с екзорсизъм, а при бедствие вдигаме ръце и казваме "Природа, какво да я правиш".

Хайде да открием топлата вода: човек (независимо набожен или не), който контролира живота си и осъзнава, че може сам да определя своето бъдеще, не търпи такава власт. Не става въпрос дали гласува и за кого, а че самото му общество не произвежда такива кандидати за власт.

Как да стане това в България, докато не изчезне вярата в магиите?

А мистикокрацията не означава само безотговорност, тя е и идеална почва за манипулации.

С нея българинът лесно бива подлъгван от митологични внушения, образи и стилистика от приказките. Способен е да избере за премиер човек, когото разпознава като юнак, воюващ срещу триглава ламя-коалиция. Доказано би избрал и някой завърнал се честит крал.

Същият българин би се надигнал масирано само срещу очевидните „лоши" в чисто естетически план, които приличат я на мутант от дарк фентъзи, я на злия везир от „Аладин".

Лесно го манипулират и с митологични понятия като задкулисие - нищо незначеща паразитна дума, използвана под път и над път, внушаваща тайнственост, обгърната с власт.

Зад сбърканите представи обаче няма нищо мистично и свръхестествено. Вместо кралю честити има безнадежден мошеник, вместо юнак има компрометиран, преял с власт и потънал в зависимости авторитар с далеч не толкова приказно минало. А вместо задкулисие има съвсем конкретни хора с конкретни активи, оплетени като черва, до болка известни и до болка земни, тъй като нищо човешко не им е чуждо.

Все още ли мислите, че изреденото няма нищо общо с някакво си поръсване със захар, което „дори да не помогне, поне няма да попречи"?

По-добре помислете пак.

Oще: безотговорност  власт  внушение  врачки  гадатели  демокрация  екзорсист  захар  идиотокрация  контрол  култ  людмила живкова  магии  манипулация  мистика  мистикокрация  отец гелеменов  предсказание  природа  ритуал  свръхестествено 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

19 Mako | 07.06.201513:39

krismin | 07.06.201511:28
Стига с този негативизъм :-)
........................................
Не става с лозунги. Преди наистина да започнем да преодоляваме негативните трендове в обществения ни живот трябва първо да си дадем ясна сметка за състоянието на нещата. А то следното:
- около 20% червени бабички / до десетина години ще измрат, но засега са налични/;
- около 15% цигани, но около 40% циганета в малките класове на училищата;
- около 15% граждани с турско самосъзнание, силно инфлуирани от ДПС;
- около 15% лузъри и натурални идиоти, готови да гласуват за атакуващи бюреци от всякакъв тип;
- отрицателен прираст на населението, застаряване, деквалификация, олузъряване;
..........................................

Лошата новина е, че няма държава по света / поне на мен не ми е известна!/, която да е постигнала просперитет над средния при подобно състояние на нацията. Добрата новина е, че имаме своите шансове да опитаме. Основанията? Достатъчно, ето едно очевидно: въпреки съкрушителните демографски дисбаланси, стандартът на живот у нас е доста над очакванията...И то при положение, че в страната ни в момента се краде като за световно. Ако успеем да намалим кражбите и вложим спестения ресурс в образование и иновации - след 10-15 години можем да накараме доста хора да цъкат от удивление: Мангалистан с един приличен средноевропейски стандарт. Всичко е в ръцете ни / това за "ръцете" е метафора!/!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

18 krismin | 07.06.201511:28

Стига с този негативизъм :-)
Един приятел американец, слушайки как оплювам системата ни и народо психологията ни веднъж ми каза "Вие не сте по-лоши от нас, само много лошо ви прецакаха по-силните на деня. Просто не знаеш какво наистина се случва тук. Защото имаме много добра пропагандна система".
Докато разни избиващи си комплексите журналисти не престанат да ни набиват в главите, че сме идиоти, няма да се оправим. Вместо да ни накарат да повярваме, че сме способни да се справим, те ежедневно ни повтарят, че сме тъпанари, заслужаващи съдбата си. Така не става. Ще затъваме още повече, водени от мисълта - "ами идиоти сме, толкова можем".
Мотивирайте ни, неуважаеми журналисти. "Ти можеш" дава много по-добри резултати, от "Ти си идиот, толкова можеш". Но това изисква акъл и цел. Всички успели нации имат много силно чувство за национална гордост, създадено от пропагандна машина.
Ама нашите журналисти са такива идиоти, толкова могат Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 07.06.201510:46

16капита Силвър | 07.06.201500:31


Не виждам как фактът, че американците гласуват за Буш-младши или французите за Оланд, ги прави по-умни от нас

...................................................

Ами, провери какъв е стандартът на живот на американци, французи и може би ще "видиш"!
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

16 капита Силвър | 07.06.201500:31

"Това, че сме нация от идиоти, е физически установим факт, а не твърдение на някаква статия в накакво кафене. Достатъчно е да се огледаме около себе си, да си дадем сметка, че 20% от нас посмъртно гласуват за БКП, 15% за ДПС, по около 5% за Атаки, Бюреци, Енфесебета и ЕнДеСеВета и пр бекапета и нещата стават кристално ясни....От останалите по-малко от 50% - масово се гласува за Мутроцветя и разни симпатични пияници...
Това е положението!"

Не виждам как фактът, че американците гласуват за Буш-младши или французите за Оланд, ги прави по-умни от нас.
Да не говорим пък на какво дередже в това отношение са гърците, които гласуват за Ципрас, и още повече руснаците, които гласуват за Путин.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

15 krismin | 06.06.201521:25

Казах ти аз, че не ставаш за тази работа, ама кой да ме слуша :-)
Суеверие е всичко, което аз и ти сме посочили. Черни магии, черни котки, разсипване на захар, числото 13 , астрология, духове и екстрасенси, носене на талисмани и всичко останало свръхестествено, за което се има вяра, че може да повлияе хода на дадено събитие без да има реални данни за това.
Можеше преди изобщо да започваш каквато и да е дискусия, да се запознаеш какво е суеверие.
Няма малко или голямо суеверие. Има малки и големи групи от хора, които вярват в него.
Просто има суеверия, за който плащаш на някой друг да ти направи това, което смяташ, че ще повлия на нещо, което искаш да стане. Като врачки или магьосници. И суеверия, които ти сам спазваш - като например да не минаваш под стълба или на петък 13 не започваш нищо ново. Ако искаш и ти може да си измислиш дори някое. Като например да ходиш само с едни и същи щастливи гащи на някой изпит.(което си е суеверие без да плащаш на никой). Има опити, че измислянето на ритуали наистина дават резултати. Просто повлияват положително или отрицателно на мисленето според случая и ритуала. (не ме карай да ти търся линкове, намери си ги сам). Суеверията съществуват от хилядолетия и ще си векуват. Просто защото така сме устроени. Българите са точни толкова суеверни, колкото всички останали. Само, че на някои нации това им личи, на други не толкова.
Дано си разбрал от къде идва погрешната ти гледна точка. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

14 Mako | 06.06.201520:48

krismin | 06.06.201518:34
@ Мако

Браво! Много щастлив Много щастлив Много щастлив. Ура! Май успя да му запушиш устата за известно количество време!
........................................

Както е видно - доста наивен възглас Намига
Момъкът триумфално се появи. И, разбира се, никакъв коментар на позиция, която го зачуква. Това е принцип в поведнието на този псевдонаучен Щурчо - неудобното никога не се коментира!

Смее се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

13 Georgi Marinov | 06.06.201519:22

И още нещо -- имам чувството, че не изхождаме от общо разбиране за значението на думата "суеверие". Това с числото 13, минаването под стълби, чупенето на стъкла и пр. са достатъчно дребни неща, за да не им се обръща внимание. По-съществено е значението на думата, което включва по-сериозно ирационални вярвания, като астрологията, екстрасенството, черните магии и пр.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

12 Georgi Marinov | 06.06.201519:18

Пиша през фейсбука защото не ме е срам да си застана с името зад позициите.

А тезата ми е следната:

1) Като цяло в България вероятно има повече невярващи хора от САЩ
2) Обаче като цяло гласът на рационалността у нас на практика въобще не се чува -- в САЩ има много по-гласовита атеистичн общност
3) Тенденцията у нас е към все по-нарастваща дерационализация на обществото, което е тясно свързано с 2
4) По отношение на суеверията, в САЩ са много по-религиозни и по-теологически ортодоксални. У нас от теологията никой не се интересува и се правят едни такива идиосинкратични синтези на православие със нерелигиозно суеверие. В САЩ това го няма
5) Причините за това са както последиците от комунистическия период, така и характеристиките на православието отразени в народопсихологията. Затова тук се прави синтеза между нерелииозно суеверие и традиционна религия, а на запад нещата дивергират в по-голяма степен или към придържане към някаква теология (ако и тя самата да не традиционната ортодоксия) или към рационализъм -- понеже там хората традиционно са се интересували от обективната истина в много по-голяма степен. Като това са общи тенденции, не абсолютни характеристики - и у нас, и на запад, има астролози, и у нас и на запад има хомеопати, и у нас, и на запад, източният мистицизъм е популярен (врачките са единственото по-скоро уникално за нашите условия явление). Разликите са в пропорционалното влияние.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

11 krismin | 06.06.201518:34

@ Мако

Браво! Много щастлив Много щастлив Много щастлив. Ура! Май успя да му запушиш устата за известно количество време!

@ Gerrgi Marinov
А за да можеш да твърдиш, че американците вярват също толкова в същите суеверия като българите, трябва да знаеш колко от българите врват в суеверия и в какви. Ти не си ми представил такива данни
.....................................
ПредставилА, ама карай.
Няма защо да ти предоставям данни кой точно в какво суеверие вярва. Различните народи имат различни суеверия. Ама това си е суеверие. Ако с искането на такова изследване целиш да докажеш, че американците са въпреки всичко по-рационални от нас българите, не ти се получава. Защото ние може да сме откачени да вярваме, че като разсипеш захар, ще прекратиш проклятие ама американците са не по-малко прости да вярват, че като напишеш на табелата на 13 етаж - 14 на 80% от небостъргачите това ще го заличи като етаж и от 12 ще скочиш на 14 директно.
Стига, глупости, драги. Занимавай се с биология. Дано там си по-добър с логическите заключения. (И да видяла съм, че си завършил MIT. То за това си сложил линк към фейса си. За да го видим всички)
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 06.06.201516:10

Georgi Marinov | 06.06.201515:07
Ти сериозно ли постави под съмнение разбирането ми на английския
............................................

След като на предоставената статистика ти отговаряш с георгимаринованото " даването на линк съвсем не е еквивалентно само по себе си на това да дадеш линк, който да подкрепя тезата ти." възможностите са само три:
1. Не знаеш английски, поради което отвръщаш "по принцип" / поза "Паметник"/.
2. Знаеш английски, но не можеш да осъзнаеш прочетеното / поза "Стена на плача"/.
3. Попръцваш / поза "Издуващ се пуяк"/.
Кое от трите е вярно?
   

оценка

+1 -4