Защо България не е Танзания | webcafe.bg
Webcafe

Моя страна, моя Танзания

Виктор Кортов*
02.11.2014, 00:47 (обновена 03.11.2014, 13:32)

1 от 5 снимки Назад Напред

танзания

Снимка: © djbolivia.ca

Танзания. Правило номер 1: колкото по-опасно и нахално караш, толкова по-бързо ще стигнеш

Не бих казал, че българите сме зли или озлобени. Смятам, че сме най-обикновени хора със своите проблеми. Смятам, че живеем в истинска и цивилизована държава и понякога си изпускаме нервите, но в това ни е чара. Ето примерно какво се случва на други места по света.

През последния месец останах с доста смесени чувства към Танзания.

Дори не знам от къде да започна. Може би с факта, че това вероятно е най-спокойното място на света. Тук никой не бърза за никъде, но пък да си възможно най-нагъл на пътя е задължително.

Колкото по-опасно и нахално караш, толкова по-бързо ще стигнеш.

Това е тукашната концепция за движение, която респективно създава безобразни задръствания и всякакъв вид катастрофи. Смачкани ламарини, пешеходци пресичащи на прибежки и припълзявания като смели кубински опълченци, клаксони и дебилните изражения на шофьорите са абсолютното всекидневие. На някои места може да видиш и светофари, но пък те не са задължителни.

Защо да чакаш светофар, щом може да пренебрегнеш всички закони, включая тези на Айнщайн и Нютон и да направиш адско задръстване?

Минаваш на червено, като, разбира се, внимаваш за тези на които им свети зеленото и за тримата кретени, решили също да минат на червено, щото не си все пак ти най-умния и се съобразяваш с:

1) регулировчик

2) десетина ученика

3) две жени с кошници на главите

4) няколко кокошки

5) две нагли Баджаджита

6) едно Дали-дали

7) трима улични продавачи

и

8) няколко моториста!

Да, цялата тази галимация наистина може и съществува само(!) на едно кръстовище. Знам, че горната информация ви дойде повече, та сега почвам да разяснявам по точки.

Точка първа.

Тук разбира се също има полиция, но думичката е доста преувеличена. Редовите полицаи нямат коли, дрегери, палки, актове, оръжия. Просто стоят на пътя и спират, който им хареса.

Сега, харесването също, разбира се, има някои фактори, щото човека взима приблизително 200-300 български лева и не се напъва много за всякакви дреболии.

Да, ама четирима бели в една кола определено не са дреболия.

Знае се, сигурно дори е народно поверие, че белите имат пари, та опитите да изцедят каквото могат от тях не престават. Това важи и за полицията.

Обичат да спират и да си търсят начин да си изкрънкат някой лев. Последният, който ни спря, направо си поиска 150 лева (един лев е близо 1000 танзанийски шилинга), но след упорито циганене от наша страна и писане по ръката му, защото човека нямаше дори и лист хартия, успяхме да свалим мизата на 60 лева.

Корупцията тук е начин на живот и достига всички държавни служители - без изключение.

Цените са тройни на българските, а заплатите варират средно между 300 и 400 лева. Пияни полицаи с автомати са ни спирали само защото сме изглеждали подозрително. Взеха по 20 лева на калпак, трябваше да ги почерпим хората някак си.

Но много се отклоних от главната тема, нека се върнем на въпросното кръстовище. Там, сред разразилия се хаос, е застанал регулировчик. Един такъв с белички дрехи, прилично изглеждащ.

Проблемът е, че вместо да въведе ред, успява някак си да направи по-голямо задръстване и скоро изчезва някъде, между лъскавите брони на автомобилите. Не забелязва двете леки катрастрофи и старателно се опитва да разчисти всички коли от пътя, но не му се получава.

Тук трябва да отбележа, че всички карат огромни коли, джипове, пикапи и обичат да получават книжките си срещу 100-200 лева, без дори един час зад волана.

Вероятно богатото ви въображение може да си представи за какво иде реч, но повярвайте ми - реалността е неосписуема.

Точка втора.

Учениците вероятно са от близкото училище, струващо колкото образованието в Оксфорд. Но, въпреки това, когато попиташ децата колко е пет по осем, получаваш различни отговори, вариращи между 90 и 180.

Същото важи и за повечето хора, които трябва да отбележа, че приличат на деца в пети клас. Неадекватни и необразовани. Виж обаче, ако трябва да се открадне нещо, тогава стават изключително съобразителни.

Та тези мили дечица, се опитват да пресекат на пешеходна пътека, само дето на никой не му дреме и общо взето, пресичането се превръща в бягане на зиг-заг, плахи погледи за идващи коли и, разбира се, не се намира дори един възрастен, който да им помогне. В повечето случаи дори ги освиркват, докато 3 тонен автомобил лети към тях с приблизителна скорост от 80 километра.

Точка трета.

Жени с кошници на главата. Тук всички носят всичко на главите си. Не знам защо. Момиченцата са тренирани от малки да влачат големи тежести, което води до гръбначни увреждания, но разбира се, на никой не му дреме. Имаше една жена с толкова големи торби, че дори тя самата не се виждаше от тях.

Точка четвърта.

Кокошките са общо взето само за цвят, по-умни от собствениците си, успяват да се шмугнат между автомобилите, като дори не успяват да внесат хаос в движението, защото както казахме вече, на никой не му пука.

Точка пета.

Баджадж - така се наричат местните мини таксита. Малки, закрити триколки без врати. Движат се по-хаотично от топче за флипер. Шофьорите им са изключително опасни, безотговорни и направо малоумни. Смятат, че щом са малки значи могат да минават покрай, над, под и зад колите, превръщайки се в предпочитан начин на транспорт и увеличавайки броя си многократно, респективно и задръстванията.

Точка шеста.

Дала-Дала - местният градски транспорт. Малки и смачкани автобусчета, миришещи гадно, бълващи още по гадна смрад от ауспусите и пълни до горе с хора, стърчащи по всевъзможен начин от прозорците.

Климатици автобусчетата нямат и просто не бих искал никога да разбера какво е да се возиш в такова нещо при 30 градусова жега. Мога само да се надявам, че някъде в Ада, това е изтънчено мъчение за български депутати.

Точка седем.

Улични продавачи. Сякаш изплуват от нищото. Просто виждат колоната от коли и навлизат на платното като вълна. Обитават определени места и продават неща, които биха влезли в употреба на сливенски циганин и педофил. Предлагат джапанки, щипки, медицински постери с дечица и указания кой орган къде е. Има също точилки, карти на Африка, фъстъци, фалшиви дискове, раздърпани тениски, части от стълба и всичко друго, но не и вода.

Изключително нагли са и респективно като видят бял - мрънкат двойно. Налага се да си вдигнеш прозорците, което пък от своя страна води до "лека" форма на изпотяване, придружена с дехидратация, гърчове и понякога смърт.

Тук трябва да отбележа, че климатиците не са препоръчителни поради здравни съображения и силно увеличават риска от заболявания.

Точка осем.

Мотористи. Хора, явно мразещи живота и прелитащи на "без коз" където могат и където сварят. Често минават на косъм от катастрофа с фатални последици, но явно им харесва. Не носят предпазна екипировка, но пък карат със зимни якета в 30 градусова жега. Много са готини.

Към целия колорит можем да прибавим и няколко пешеходеца с панталони пет номера по-големи, понеже, така си мисля, тук не е модерно панталоните да са с твоя размер и колкото по-разпасан си, толкова си по-куул.

След гореописаните приключения и чудесата на които се нагледах, смело мога да заявя, че

България е една изключително цивилизована държава, с високоинтелигентни таксиджии и прекрасни хора, които просто си висят в задръстването

Е, понякога се случва да сгрешат, докато шофират, но пък осъзнават грешката си вместо да те гледат с празен поглед и да се питат защо по дяволите тоз бял човек крещи така по тях.

Българското задръстване, най-здравословното и хубаво задръстване в целия свят!

Продължение: "Моя страна, моя Танзания - част 2"

* Статията е в отговор на статията на Мария Касимова "Лоша и озлобена? Българка"

Oще: автомобили  българия  правила  танзания  транспорт  трафик  улици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

39 dedo adji | 23.11.201411:02

Станков разбърка застоялата локва и ми напомни друг случай, свързващ Африка и Америка. На един кораб в нигерийски води нахлуха банда черни, грабнаха капитана - американец и го отвлякоха за откуп. Мен, другия бял човек на парахода, не ме пипнаха. Изглежда екипажът от местни джуки им е казал: "Тоя не е американец, никой няма да плати и два цента за него" Тъй, че Ролинс да внимава с прокламирането на американските ценности, да не го объркат за американец и го отвлекат за откуп, който никой няма да плати. Отива в казана.
Ончо не го мисля, той остава в Люлин или Младост. И там на никого няма да мине през ума да очаква за него 2 стотинки откуп.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.09.2011, 09:07

38 Martin Stankov | 23.11.201409:31

Автора нали знае, е Танзания се намира в Африка! Това е различен континент, където всичко това е в реда на нещата! Даже Танзания е една от хубавите страни там, заедно с Кения и Мозамбик! Да пробва малко Еритрея, Джибути или Судан...тогава и роман ще напише, освен ако някое пишлеме с автомат не го затреля някъде по улиците на Африка! Има една абревиатура на английски, която описва всичко три думи - TIA - This is Africa!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

37 dedogo6 | 04.11.201412:24

Деовинчо, лично познавам човека, написал това, и той наистина е там.И леееко да е преекспонирал нещо,за останалото му вярвам на 100%.
Докато ти, Деовин-е, преекспонираш всичко, и на всякъде , за да си отгоре ,по-по и най, и да се чувстват хората около теб непълноценни.
В крайна сметка , за кво я чете статията?
За да я коментираш?Почваш много да приличаш на един друг тука, дето е на всяка манджа мерудия.... та по този повод да те питам - кога ти остава време да работиш, щото там където твърдиш ,че си ,не толерират мързелите... Подозрителен

От другата статия си го пействам, защото очевидно и тук важи, Деовине.... Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

36 deowin | 03.11.201419:23

>американците повечето вече ползват 6-ца

Не.
Бегъл поглед в метрото показва, че огромното болшинство са все още на видимо по-дебелите 3ки и 4ки.
Изобщо, доста е забавно как хора, които или не са стъпвали в САЩ, или са минавали по пристанищата (жокер - пристанищата са като хотелите; няма значение в коя държава си - няма как да усетиш живота на средния човек от престой в хотел или пристанище), "знаят" отлично всеки детайл от живота на американеца. И някак странно случайно тези детайли винаги съвпадат идеално с всички отрицателни предубеждения за американците, и, конкретно, всичко, което ги описва като по-тъпи, по-загубени, по-дебели, по-нещастни, по-зомбирани от теб. Защото ти си велик, което става единствено видимо ако опишеш другите като пълни нещастници.

А статията е абсолютна боза - безумно тъп, уличен стил (плюс смехотворна, напълно неуместна претенциозност - "Айнщайн и Нютон"), силно ограничен речник, съчетан с богатството на изразителни средства на петокласник-алкохолик, реториката - изпъстрена с потвърждения на вече съществуващи предубеждения, диви генерализации на основата на силно съмнителни и вероятно повърхностни и бегли наблюдения от ограничени лични преживявания, и прочие кух популизъм без капка същество.
Относителна рядкост е стилът на статията да издава толкова силно ниското образование, битовия характер и плебейския (във възможно най-лошия смисъл на думата) произход на автора.
   

оценка

+2 -14

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

35 Xaoc | 03.11.201417:11

Излезе официалната информация:
http://www.prosperity.com/#!/

Очевидно сме по-близо до Германия, отколкото до Танзания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

34 Папърдак | 03.11.201416:02

Бойчев, премери температурата, вземи хапчетата, направи си една злобарка и легай в кревата. Смее се Смее се Смее се Извън темата! луд!?!?! смешник
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

33 Boicho Boichev | 03.11.201415:45

Ако вземем за критери броя на хората ,които искат да имигрират в дадена държава то България ще да се е превърнала в последните две години в рая на земята, та не можем да си опазим границите от хилядите напиращи имигранти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

32 Boicho Boichev | 03.11.201412:26

Хайде пак глупости от сорта- Германия рай небесен.Ами като преди малко в кантората ми бяха германско-българско семейство, което съвсем съзнателно е избрало да живее в България вместо в Германия, и твърди , че си живее живота тука, в България?В София от Имигранти не можеш да се разминеш- хиляди и хиляди хора, които предпочитат да живеят в България, вместо някъде другаде.А тая приказка с чемодана - ами кое ви спира да хванете влака в обратна посока- за Лондон или Берлин , или други "райски места".
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

31 Оня Дето Го Трият | 03.11.201412:02

Да не се повтарям, ама казахме вече причината що на Роуъновците им пречи ЕС и да сме близки с развитите страни. Друго си е да сме в политически съюз с Танзания:

"И Роуън няма да се чувства второ качество човек вече. Ще го пращат в комисии в общия ни парламент с Танзания и ще обяснява на негрите кой е Сократ докато те го гледат ококорено."

А не като сега германец като види Роуън да се чуди как държат такива некадърни хора на държавна служба и им плащаме заплати. Трябва да сме луди би си казал немеца луд!?!?!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

30 Xaoc | 03.11.201411:51

На мен пък ми е интересно как под развита цивилизация разбирате само САЩ. Смее се
Нека изброя държави на които се възхищавам : Финландия, Швеция, Норвегия, Южна Корея, Нова Зеландия, Швейцария, Япония, Германия. Какво е общото между тези географски отдалечени държави - образованието. Интелигентните нации са стигнали в крайна сметка до извода, че качественото и достъпно образование води до по-добър живот:
http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/education/

От друга страна, Русия далеч не е от държавите с най-ниско качество на живота и най-малка свобода. Примерите отново ги знаем - Куба, Северна Корея, Венецуела. А ако се погледне статистиката, се вижда, че некачественото образование и високата корупция вървят ръка за ръка и по този показател България е по-близко до Танзания, отколкото до Германия Усмивка
   

оценка

+3 -0