Прошко Прошков: Да излезем от обувките на Софиянски | webcafe.bg
Webcafe

Прошко Прошков: Да излезем от обувките на Софиянски

Емилия Милчева
06.10.2011, 13:16 (обновена 08.10.2011, 00:58)

Столицата може да стане по-добър и уютен град за живеене за всичките си над 1. 360 милиона човеци и човечета, които живеят тук. Как я смята тая работа кандидат-кметът на София от Синята коалиция Прошко Прошков: Вижте и чуйте (във видеото).

Паркинги под детските площадки - и публично-частни партньорства

Проблемът с паркингите е частично решим в рамките на един кметски мандат. Столичната община отказва да разпише процедури и да създаде нормативна уредба за публично-частни партньорства.

По отношение на паркингите общественото обсъждане, обявяването, жалбите ще забавят всяка една процедура за ПУП (подробен устройствен план). Хората имат огромно недоверие към Столична община. И всеки един проект, който се обявява, дори и добър, предизвиква огромна лавина от жалби и съдебни дела в Административния съд именно заради недоверието.

Например има план за изграждане на подземен паркинг край хотел Хемус, до метростанцията, който ще побере малък брой коли, но все ще е от полза. Обаче процедурата е в съда.

Има няколко ПУП за моя район, влезли в сила - точно в кварталите, където са строени блокове по времето на 60-70-те години, без паркоместа и без гаражи. Идеята е да се изградят паркинги под детските площадки, които в момента са амортизирани, след което да възстановим детските площадки отгоре. Това не трябва да предизвиква притеснения, тъй като входовете и изходите са далеч от детските площадки.

Това е начинът да се създадат такива планове.

Подземен кадастър

Заради проектите за подземни паркинги и други, една от стъпките, които възнамерявам да направя, е актуализиране на подземния кадастър на София. Незнанието му предизвиква, при това сериозни, проблеми при строителството на метрополитена.

Никой не знае или има частична информация какви комуникации има отдолу, поради което не можем да имаме механизъм да оценяваме предварително проектите, които остойностяваме, нито да прецизираме сроковете по изпълнението им. Но по отношение на подземния кадастър нищо не се прави от години. Чудя се защо. Но тази инвестиция си струва.

Паметникът пред НДК? Ние предлагаме, хората избират

Паметникът пред НДК има и плюсове, и минуси. Плюсовете са, че той е толкова абсурден, че може да предизвика небивал световен интерес със своята абсурдност. Поне такива мнения съм чувал от мои приятели германци, които са стоели в благоговение и недоумение пред това нещо...

Но с това няма да стане визитката на София и не бива. Моето лично мнение като управленец е, че тази среда може да се облагороди. Можем да имаме на това място нещо по-красиво и по-добро.

Обсъждането трябва да се направи по следния начин - предлагаш няколко алтернативи на хората как да изглежда това място като визия и те да помислят искат ли го или не.

Общо комунално предприятие за чистотата

Чистотата в София трябва да бъде издигната в абсолютен култ. В момента на почистването се гледа като проблем на екологията, а трябва да е елемент на инфраструктурата. Екологичното мероприятие е преработката на отпадъци, рециклирането, концепцията за "зелен град".

Но чистотата е също и безопасност - когато почистваме пътища, ние почистваме и шахтите, което в момента не се прави, изрязваме и опасните клони, подменяме и осветителни тела...

Всички тези дейности трябва да минат на отговорност на една единица, а не между пет-шест дружества. Имам предвид общо комунално почистване. Това е работещ модел - стига да няма политически назначения, да има ефективно управление на мениджъри и да не генерира печалба.

Необходима е децентрализация по отношение на сервизните центрове - така е в доста германски общини. В София е неефективно както лятното, така и зимното почистване. За много улици са необходими по-малки и по-компактни машини.

Закриване на "Софийски имоти"

Концепцията за общинските дружества трябва да се преразгледа и да се оцени всяко едно от тях. Със сигурност едно от дружествата, които ще закрия, е "Софийски имоти".

Въпреки изявленията на Бойко Борисов, то продължава да същестува. И отказва да се откаже от част от собствеността си, дори и от тази, която са зелени площи по Общия устройствен план (ОУП). А те трябва да бъдат извадени от капитала на "Софийски имоти", за да се предпазят от каквито и да било разпоредителни действия...

За инфраструктурата

Необходим е нов подход към общинската собственост. Как без собственост един кмет ще прави площадки, училища, каквото и да е. В София израснаха огромни нови квартали, населени с млади семейства, и като няма места, общината сега е принудена да купува земя - ако тръгне да реализира такъв проект.

Не трябва да се продават сега терени, за да се финансират с парите...

Електронна община: гражданите проверяват онлайн

Eдна от основните ми идеи е в рамките на 2-3 години да се изгради ново доверие между администрация и хора, като всеки лев се проследява къде отива.

Бюджетът на София в момента е около 1.2 милиарда лева, от които приходите на общината са около половин милиард. Този половин милиард всеки гражданин трябва да е наясно как се разходват.

Разликата между мен и ГЕРБ е, че те си представят електронната община като един процес на местене на папки - т.е. няма да местим вече папки или ще местим по-малко и ще автоматизираме деловодни и други процеси. Само че идеята в този век вече надскача това и отива към отворените данни.

Целта е в крайна сметка всеки гражданин да може да проследи как се разходват неговите средства като данъкоплатец през разходите на общината. Информация за планирани проекти, кой ги изпълнява, на каква цена, в какъв срок, как са избрани изпълнителите. Ако е изпълнено калпаво, има ли наказания, има ли глоби.

В София има достатъчно хора, които биха се интересували от този процес - и така ще има коректив.

"Топлофикация-София": либерализация на входа и изхода

Смятам, че "Топлофикация-София" не бива да бъде приватизирана на този етап. Единственото по-лошо от публичен монопол е частният монопол.

Да си я представим на 3 части: производството на топлоенергия, разпределителната мрежа, разпределението на топлинна енергия до домовете. Когенерацията задължително - производството на ток не трябва да спира.

На входа и на изхода е необходима либерализация По средата - разпределителната мрежа, остава общинска. Това не е невъзможно и предвид загубите, които са преодолими - 15-16%.

На входа е нужна диверсификация на производството, т.е. суровината не трябва да е само природен газ, дори и от геополитическа гледна точка - за да се намали зависимостта на града от руския природен газ. ("Топлофикация-София" е най-големият консуматор на природен газ в България - бел.р.). Вариантът мазут не е добър, видяхме го при кризата от януари 2009 г. - има нисък КПД и не е екологичен.

Вариантът е диверсификация на енергийните източници. Един от тях е геотермална енергия. Установено е, че в София има такава и може да се използва за тези нужди. Другият вариант е биомасата и свързването на преработката на отпадъци с "Топлофикация". Това беше и част от критиките на ЕК към избраната технология за третиране на отпадъци.

И се получава: геотермална енергия, отпадъци, биомаса и природен газ, който също остава. Така може да се намали цената на мегаватчас, тъй като "Топлофикация" е в менгемето на цената на природния газ, който определя ДКЕВР, и на топлинната енергия, която също определя ДКЕВР. Дружеството не може да се вмести в нея и трупа загуби.

На изхода либерализираме пазара, за да се даде възможност топлинна енергия да ни продават различни доставчици. Така, ако сме недоволни и има решение на етажната собственост, ще можем да сменяме доставчика.

Между самите фирми пък ще се създаде конкуренция - ще ни обещават топломери или програми за саниране на сградите чрез изплащане през сметките...

Това е единственото що-годе работещо решение. А инвестицията за технологична промяна на самите ТЕЦ-ове, за да използват алтернативни източници, ще се избие.

Тротоарни плочки - от строителни отпадъци

Биомасата не се използва. Трябва да започнем да оползотворяваме всеки отпадък. Плащаме за това фирми да кастрят дърветата на София, а тази листна маса не се използва. Например една детска градина може да се отоплява с котел, който струва между 10 000 и 30 000 лева, с такъв тип гориво.

Строителният отпадък също може да се рециклира и използва отново за елементи от градската инфраструктура. Ако Столична община продължава да натъпква депото във Враждебна със строителен отпадък, ще бъде подложена на все по-големи санкции.

Мечтата ми е плочки за тротоар да се правят от рециклиран строителен отпадък. Себестойността е същата като за конвенционална плочка, но не генерираме строителен отпадък и не плащаме глоби за това.

Международен конкурс за площад "Славейков"

Като човек, живеещ с книгите и обичащ книгите, бих провел дебат как искаме наистина да изглежда този площад. Ако ще е с книги, то нека да не е в този вид - не им отива на книгите и на тези, които ги продават. В случая с площад "Славейков" не става дума за букинисти, нито за висока литература, имаме пиратски софтуер, и книги, които са по-скоро за гари и летища.

Ще направя международен конкурс за "Славейков", в който да се поканят архитекти от цяла Европа. Една от причините за София да не се чува е тази, че никога не е имало такъв конкурс, освен първата лястовица сега - направиха един международен конкурс за метростанции. Нека хората да видят на изложба проектите и да видят идеите.

Визия за площад "Славейков" могат да дадат креативните хора. След това решението ще е на кмета и СОС. Но нека да го разчупим тоя площад, в момента не е красив.

Иначе не отхвърлям идеята за книги, отпред е и Столичната библиотека, но искам да видя в такъв конкурс и проекти, които предвиждат използване на площта под площада. Ако позволи подземният кадастър. Виждал съм подобни неща в Германия и Франция.

Северозападът има нужда да дръпне нагоре - и изкуството ще помогне

Дисбалансът в София е видим и ясен от години. Северозападът има нужда да дръпне нагоре. "Развитието" на южните квартали доведе дотам, че те представляват ад в момента. Общината и законодателството допусна през годините строителство в територии, които не са готови да бъдат урбанизирани - няма пътища, отчуждаване, подземна инфраструктура.

В същото време се повишиха таксите за строителите - 50-60-70 000 лева за средностатистическа сграда, а срещу това те не получаваха инфрастрактура от общината до вратата на кооперацията или офиссградата.

Северът е мястото с бъдеще в София, има добри екологични заложби, близостта на Стара планина не трябва да се пренебрегва, както и спирането на "Кремиковци". ОУП също го предвижда. Възможността на млади хора с добри доходи да заселят тази част на София ще оживи Севера.

Има въздух и в кварталите зад Централна гара - все още, за разлика от Центъра. Междублоковите пространства дават възможност за рекреация, спорт, забавление на деца. И  при саниране на сградите тези райони могат да се превърнат в приятно място за живеене.

А когато докараме и културата там, защото това е, което гетовизира Севера на града, средата ще се промени. Факт е, че там има хора, които не се усещат като част от тъканта на София, не идват до центъра... А процесът на слепване, на социалната кохезия е през културата.

Това би могло да стане през нетрадиционните форми на изкуство, които харесвам и поддържам в Лозенец през проектите около Водната кула. Осъществими са и в периферната част на града.

Могат да ги "подслонят" стари изоставени сгради, гари например, за жалост те не са общинска собственост. Захарна фабрика можеше да стане такова място. Ако я притежавах, бих я направил по начина, в който е преобразена стара пивоварна в Берлин. Там можеш да изпиеш бира, да гледаш кино, да отидеш на театър и се събират много хора - дори може да печели.

Такива места алтернативните форми на изкуство ги намират и обживяват. Обживяването на едни квартали става през възможността да имаш общинска собственост и да я даваш на млади хора, творци, безплатно. Само да си плащат режийните, да канят свои приятели, да реализират изкуството си.

Този модел работи успешно в гетовизирани квартали на Берлин, където западащи улици са превърнати в пулсиращи от живот. Постепенно, когато този процес тръгне и кварталът придобие по-престижен статут, общината въвежда наем за помещенията, завишава критериите към тях.

Защо да не го направим и в София - и общинският жилищен фонд да отдели специална квота за хора, които се занимават с наука и изкуство, включително и чужденци, вместо програма за стипендии. Дай възможност за живеене в града, а такива хора впоследствие стават и комуникатори, и реклама...

Отивам и разрушавам Виетнамските общежития

Благоустройство на гетата. Отивам и разрушавам Виетнамските общежития! Но не и тази среда, в която живеят в момента. Там има ромски семейства, които живеят нормално - плащат си тока, опитват се да е чисто. До тях е пълна развала.

Не може да продължава и вандалстването спрямо влаковете, които минават покрай гетата. Незаконните постройки трябва да се премахнат и да се прехвърли извън сервитута на жп линиите.

Има голям стремеж към интеграция в много от ромите, установих го при срещите ми. А България има нужда както от работна ръка, така и от образовани хора. За да бъдат съпричастни към процеса на интеграция, изграждането на домовете им може да започне с техния труд.

Това е въпрос на воля. И не е въпрос на един кметски мандат. Но трябва да се бутне тази гадост, в която живеят, и да се благоустроят, и да наложим еднакви правила за всички. Обидно е за ромските малцинства да бъдат третирани като хора, които не могат да плащат комуналните си сметки. И образование, разбира се. Сила и воля и образование.

Първите три - в първите 100 дни

Изборите приключват в края на октомври. Самото време предполага, че едно от първите неща е да видя правенето на бюджета за 2012 г., за да го спася да не се прави като всяка друга година - копираме предния, индексираме го през инфлацията и няма никаква мисъл с проектите.

Ще задвижа всичките мои затлачени преписки (като районен кмет на Лозенец - бел.р.), ще върна зелените площи в публична общинска собственост. Ще започна процедурата по одитиране на всички общински дружества, за "Софийски имоти" - и по премахване.

Ще се погрижа за зимното почистване, защото в момента се хвърлят страшно много пари за зацветяване и "пудрене" на столицата. Ако са останали пари след всички тия пудрения - да помислим за зимното почистване.

Ще направя пълна инвентаризация на всички улици в София, това е работа за 2-3 месеца. Това означава категоризацията им по значимост - какъв тип трафик минава през нея, дали е от обществено значение, след което ще ги инвентаризираме като необходимост при всяка ситуация, свързана със сняг, коя да се чисти първа, втора, трета...

Кастрацията трябва да почне от "Екоравновесие"

Кастрацията трябва да почне от "Екоравновесие"! Да, Йорданка Фандъкова уволни предишния директор, но е факт, че сравнително скъпо и неефективно излиза обработката и кастрацията на куче. Със сигурност има корупция в цялата система. Необходим е сериозен контрол върху ветеринарните служби и докторите. Удостоверението, че едно куче е кастрирано, дори и домашно, да не се фалшифицира. Затова и виждаме "кастрирано" куче с малки до него...

Това, което трябва да се направи, не е фундаментално различно от стратегията за справяне с бездомните кучета, просто трябва да има контрол, че се прави.

Чистотата е част от този проблем. Защо контейнерите да не се прибират и заключват за квартали като "Люлин" и "Обеля" в специално пригодени за това къщички, за да не се разнасят отпадъците? Международни неправителствени организации предлагат средства за прибиране и кастриране на бездомните кучета в приюти...

Да се наложат високи такси за тези, които развъждат кучета. Мащабна програма за кастриране на кучетата безплатно в селата до София, откъдето идва голямата вълна на бездомните. Не виждам причина да не можем да решим този проблем в рамките на един мандат.

"Екоравновесие" ще остане - за да функционира като зоополиция. Да действа в случаи на лошо отношение към кучета, в случаите, когато се намира куче, да бъде издирен собственикът му - по идентификационния чип това ще е възможно, да бъде наказан.

Смятам да увелича местата в парковете за разходка и игра на домашни кучета, за да бъдат максимално щастливи собствениците им.

Проблемът с кучетата ще продължи да се решава по хуманния начин, по който е започнала процедурата. Но трябва да се случва истински.

Да излезем от обувките на Софиянски

Администрацията на Йорданка Фандъкова и председателят на СОС (Андрей Иванов) отново се опитаха да запазят контрола на тези, които държат Общинска банка - фирмите на Ковачки, както е известно (те имат малко над 26% дял). Не свикаха Общо събрание, както е редно по закон, на което да се приеме нов устав и да се смени начина, по който се управлява банката, с обикновено мнозинство да се вземат решения. Декларирана е подкрепа на БНБ по този въпрос. Сега има обещание да се свика Общо събрание на 14 октомври, ще следя внимателно този процес.

Далаверата с Общинска банка беше продължена с изключителна охота от Бойко Борисов. Той добре стъпи в обувките на Софиянски и предишното управление на София. Управлението на ГЕРБ продължи и разшири тарикатлъците на Софиянски.

Общинска банка трябва да си я върнем, тя ни е важен инструмент - за финансиране на проекти по енергийна ефективност, достъп на кредити за саниране, за реставрация в центъра на града. Отнемането на тази собственост от общината и "предаването" й в частни ръце беше престъплението на века.

Oще: велоалеи  гета  инфраструктура  кастрация  книги  кучета  ндк  общинска банка  отпадъци  оуп  площад славейков  проекти  прошко прошков  пуп  роми  софийски имоти  софия  столица  столична община  терени  топлофикация  чистота 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

4 Mike13 | 13.10.201115:05

За да се промени моделът на управление на София, трябва да изберем млад политик, който да има визия за развитието на града и воля да управлява прозрачно като Прошков!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 08.10.201122:06

Моя глас го имаш, надявам се да не са всички тъпаци като тия под мен ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

2 scorpio | 07.10.201119:27

Ах, сладур ненангледен!!! Ма 'А като си почнАл да обещаваш, поне е една писна за Формулата дай... ей го Мухльото - обеща спортна зала, обеща още един Национален стадион... ако ще се бориш с Борисов (пардон - Фандъкова), торбат с обещанията трябва да е бая по-голяма и по-шарена.
Виж, ако си тръгнал да се бориш със Софиянски, първото, което трябва да разбереш е, че неговите "тарикатлъци" са направо девствени сълзици пред твоето словоблудство и манипулиране... Кой създаде Общинска Банка? (Софиянски) С каква цел? ("тарикатлъци" - да стимулира приватизацията и строителството) Кой беше против нея? (Вили Лилков - вашия човек - дето под път и над път какнижеше, че Общината не трябвало да се занимава с несвойствени, финасови, дейности... и да се приватизира). И сега какво? Не чухме една сериозна приказка откъде ще дойде финансирането на всички тия мечти... "Щото общинския бюджет може да е 1.2-1.3 млрд, но досега никога приходнат му часн не е била изпълнявана и се налагало Държавата да помага. Но е дно е Да си Фандъкова (ГЕРБ) а друго е да си Прошко и да чакаш на Държавата (Бойко)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2011, 14:57

1 valdemir | 07.10.201115:52

Абе пи*ка ви ленина на всички управляващи помиари,как за толкова години не чух като предизборна агитация,че някой ще направи нещо за младите?Например ще се организират безплатни курсове за изучаване на езици,науки и т.н.,а само ми се биете в гърдите кой чисти сняг,кой пълни дупки и кой кастрира песове.Осъзнайте,че трябва да инвестирате в бъдещето на тая скапаана държава и че мангалите с каруците,които ви избират сега не могат да се подпишат и няма как да влезнат в парламента,но к'во ви пука бе важно е сега да сте на власт,а като имате парички да осигурите вашите деца да учат и живеят в чужбина предполагам ви е през ку*а тука к'во ще става след 15тина години.
   

оценка

+0 -0