Греховете на разследващата журналистика | webcafe.bg
Webcafe

Греховете на разследващата журналистика

Елена Кодинова
15.11.2010, 14:02 (обновена 15.11.2010, 14:12)
камера

Защо Иван и Андрей се шегуват с точно определени политици и показват „човешката и симпатична" страна на точно определени други?

По времето на социализма, който по силата на възрастта си помня, имаше разни техники за имитиране на свобода на словото. Тогава също можеше да се критикува властта в медиите, но само до заместник партиен секретар или до заместник директор на завод. По-нагоре не беше приемливо.

Така хем народът получаваше клапан, през който да изпусне парата, хем го залъгваха, че живее в демократична среда, хем оставаше общото впечатление, че генералната линия е добра, но има разни враждебни индивиди, които пречат на комунизма да възтържествува. Но те пък са заклеймени.

Не вярвах, че ще се върнем до това положение и дори ще паднем още по-ниско. Сега също е приемливо да се критикува и разследва до заместник. Защото генералната линия е правилна. И като казвам генерална линия, имам предвид, че генерална произлиза от генерал.

Е, някой кьопав министър може да сгази лука. Някой друг депутат може да се обърка. Но общо взето политиката е правилна и на върха на властта стоят свети безсребърници, които по цял ден и по цяла нощ мислят за доброто на народа. Сън не ги лови от грижи за нас.

Ако се вярва на българската „разследваща" журналистика, тези свети безсребърници на всичкото отгоре са и мъченици. Защото управляват един калпав генетичен материал. Който, представете си, има наглостта да си продава бебетата, бъбреците, яйцеклетките, телата.

Как си позволява този народ така да излага своите управляващи?

Добре, че българските „разследващи" журналисти бдят. И заснемат със скрити камери разни хорица, които доведени до пълно отчаяние, се чудят как да изкарат някой лев, за да се нахранят.

След това будните репортери вдигат телефона, звънят на някой от властта, понякога дори на самия министър-председател. Показват им заснетото на лаптопа, властта кима тъжно и накрая взима мъдро решение. Защото генералната линия е правилна, само разни нещастни индивиди пречат на вселенската справедливост да възтържествува. Почти като при социализма. Даже по-зле. Защото тогава се критикуваше до заместник, но обикновените хорица не се пипаха.

Непосредствено след демократичните промени така наречената „разследваща" журналистика извърши огромен грях. Тя се сприятели с мутрите и ги описа като едни романтични робинхудовци, мъжки момчета, които са взели съдбата в собствените си ръце. Те „живеят бързо", умират млади и красиви, манекенки плачат за тях на погребенията им. И никой не разказа, че те всъщност са боклуците, изкрали ДДС-то на държавата или някой друг обществен фонд, с който трябваше да ни се оправят улиците, да се грижат за здравето ни, да се образоват децата ни.

Голяма работа! Я виж колко са сладки тези мутри в черните си дрехи, как се забавляват по цели нощи из заведенията, как им се умилкват най-красивите жени на България, как ги ухажват политици.

Разследващата журналистика не разказа и как тези симпатични мъжкарчета изнасилват и бият жени, продават ги за проститутки, доставят дрога на децата ни, изнасилват се помежду си за отмъщение. Въобще медиите ни спестиха цялата низост на мутренския свят и създадоха нови герои. Всички момченца искаха да са мутри, всички момиченца искаха да са любовници на мутри и да им раждат деца. Разследващи журналистки ахкаха пред мъжествеността им, Слави Трифонов ги възпя: „Ние сме лошите в страшния филм". Завеса. Подсмрък.

Това е лошо, но не чак толкова, колкото грехът, който извършва разследващата журналистика днес. Тя се е гушнала с властта. Размазва в репортажи бедни хорица, но щади управляващите и си сътрудничи с тях в името на благото на народа. Каква пародия! Гьобелс има какво да научи от нашата „разследваща" журналистика.

След демократичните промени не станахме по-богати, не станахме по-свободни - защото сме бедни, а бедният е закрепостен. Единствената ни истинска облага за последните 21 години е свободата на словото. Само това получихме. И ако сега здравата, топла, направо сексуална и изнасилваща свободата на словото прегръдка между медии и власт, ни отнеме това - какво ни остава? Нищо.

Имам няколко идеи за „разследващите" журналисти

Спрете да снимате майки, които си продават децата и глави на семейства, които слагат цена на бъбрека си, за да си оправят дълговете и кредитите. Оставете на мира жените, които ходят до Гърция да си продават яйцеклетките. Запитайте се - кой ги доведе до това състояние? Кой прави възможно и печели от разпродаването на телата и децата им?

Романтичните мутри, които изкрадоха обществените фондове по нечия заръка? Политиците, които не знаят как се управлява държава, но винаги знаят как да излязат от властта по-богати?

Задайте и други въпроси:

От какво се издържа политик, който тръби в медиите, че се отказва от заплатата си в полза на сирачета?

Защо за здраве и образование няма пари, но за магистрали и детски площадки, които се откриват пред телевизионни камери, винаги има? С кого другаруват хората, които печелят обществените поръчки за тези магистрали?

Кой трябва да се погрижи за интеграцията на проститутка, която иска да продаде поредното си дете? Тя ли е виновна, че имаме толкова ниско обществено дъно, което се обитава от над половината от населението?

Кой ви насъсква против циганите, за да отклони вниманието от собственото си забогатяване?

Защо политиците могат да бъдат видени по-често в сатирични шоупрограми, отколкото в сериозни разследващи репортажи? Защо Иван и Андрей се шегуват с точно определени политици и показват „човешката и симпатична" страна на точно определени други?

Защо по новините на bTV пускат „обикновена гражданка", която казва, че някой си важен човек във властта е „новият Левски", но не ме пускат мен, която искам да го питам къде са парите за здравеопазване?

Защо всеки, който пита за имотите на Цветан Цветанов е изкарван гей?

Всяка власт е греховно зачената

Няма невинни там. Достатъчно дълго съм на този свят, за да го знам. Няма месии. Но нали затова е журналистиката, особено разследващата? За да държи този грях по някакъв контрол.

Защото всички нищожества на общественото дъно са родени от този грях. Колкото е по-греховна властта, толкова повече нещастници и лузъри създава. Аз не искам да гледам продукта на този грях. Той е ясен и сравнително невинен, защото никой не го е питал, когато го е зачевал.

 Ако баба гледа марихуана на село, не е виновна тя, а тези, които са изкрали парите за пенсии. Ако лекар взима подкуп, той е по-невинен от тези, които са изкрали парите от здравната каса. Ако майка си продава детето, нея ли да снимаме със скрита камера или е по-редно да питаме защо хората са доведени до такава бедност?

Не искам разследваща журналистика, която ми показва тези нещастници. Аз искам да видя създателите им разобличени. А те по йерархията са над заместник.

Oще: журналистика  мутри  управляващи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2013, 07:34

11 Ska Balkanski | 01.06.201307:37

Страхотен увод, но след това идеята се разводнява.
Повече старание другия път, сега ми звучи изглежда като "недовършена работа".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2011, 00:04

10 Lyubomir Varbanov | 19.07.201207:27

Кодинова,
Тъпо!
И знаеш ли защо?
Защото не предлагаш алтернатива.

Просто да се критикува - затова не е необходимо да си журналист.....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

9 Thea Atanasova | 09.03.201111:59

Да наистина така стоят нещата в наши дни... Това е истината. Ето вчера гледам "Господари на ефира" и колко било лошо и престъпно че в болниците искат личната ти карта в залог за да вземеш болнична количка. Аууу колко лошо нещо. А това, че в болниците са се видяли в чудо, че им крадат количките и постоянно трябва да купуват нови.
Колко малоумен трябва да си за да разбереш, че тези мерки с личните карти са взети, защото няма на къде. Това са крайни мерки наложени от крайната ситуация. Хората КРАДАТ болничните колички!!!
А тия глупаци от "Господари на ефира" директно могат да си връчат по един "златен" (пласмасов) скункс и да се гръмнат. Защото трябваше да помогнат по-скоро на болниците за да се спрат престъпленията и кражбите, а не да отворят вратите на крадците и да им кажат - ЗАПОВЯДАЙТЕ приятно КРАДЕНЕ!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.08.2010, 00:38

8 Николай Георгиев | 15.11.201021:54

Па доста се зачудих, защото и аз ги помня "ония" времена.
Да се критикува зам.-директор е медиите?
Това е пример за глигобадавър. Оная глига, дето дави бадаврите.
Дето демек я няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

7 Начко | 15.11.201019:53

Вместо да защоткате, уважаема, дайте пример - нали сте журналистка? Колежката Ви по медия се занимава с тъпотии за разни измислени университети - Вие разследвайте! Наред с Цветанов можете да подхванете Доганов, Първанов, Овчаров, Костов, Гергов, Петков, Масларова, Арсенова... Дерзайте!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 15.11.201019:52

Брилянтна статия. Точка!
Дали някога ще доживея да гледам например сутрешен блок с Кодинова, вместо с Бареков.... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

5 el viejo | 15.11.201019:11

Имам и аз един въпрос за разчепкване от разследващите журналя:
На всеки е известно колко много се изфука Премиера Бойко Борисов и медиите възнесох рейтинга му до небето, защото в началото на мандата си се договори с фирмата ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ и тя чинно свали цената на строителството на Спортна Зала в София с 10 %, които бяхо около 15 млн.лв.
А, от тогава до сега и докато Бойко Борисов държи Премиерският пост, ще ни каже ли някой разследващ журналист, на какв сума същата фирма е поела държавни и общински поръчки и колко още ше поеме в близките две-три години, под благосклонният поглед на ГЕРБ-ерската власт!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

4 Krasimir Kovachev | 15.11.201016:43

По-голяма простотия скоро не бях чел,мутрите окрали фондовете,магистралите виновни за здравеопазването и науката,управляващите виновни за проститутките,насъсквали ме срещу циганите"иначе ще се влюбя в тях"и т.н. и т.н.При соца обикновенния човек не го били пипали луд!?!?! НЕ! явно си виждала "соца"само по филмовите комедии на 24часа. Статията започва само с "разследващите журналисти" а звършва съвсем в друга насока в стил,кой ми сра в гащите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

3 Белия татко | 15.11.201015:52

Момиченце малко, което си коментирало статията, авторката е писала за така наречените разследващи журналисти, не е разсъждавала за държавата. И много правилно е посочила греховете ня измислените журналя. Ти прочете ли изобщо текста? Или така, да кажеш нещо и ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 14:02

2 Plamena Boneva | 15.11.201015:30

Милата авторка има поредното повърхностно мнение като повечето медийни деца на промените напоследък, независимо ,че тя самата ги недолюбва. Удобно. Отново изпадаме в крайности. Тя казва, че не бива да гледаме горките майки, продаващи децата си, а политиците...и т.н. Не ми се цитира всичко, но като цяло...нека не хулим горкия човечец, бедняк, той няма акъл и не може сам да прецени нещата. Затова ги има големите политици, за да имат акъл и те да решават какво да става в живота на този човечец. Е, не е ли това противопоставяне с основната теза. Не беше ли това и в комунизма. някой определяше модела, а на нас не ни се мислеше, абе това правилно ли е ,или не. нали има някой отгоре...

Да. лошо е, когато глобалната ситуация не ти предоставя условия, и когато цялата система е заседнала още в 1989 и не мърда от там. Но да ви кажа ли...това си е в нашите глави. Нито цар, нито генерал може да го оправи това. и честно, не са ни виновни те. Писна ми само си си търсим оправдания кой политик ни бил виновен. Разберете, че политиците са едни от нас...Ние си ги избираме. Не са ни пратени от господа. Ако ние имаме гражданско общество и воля..да. Но когато вскяка пощаджийка, администраторка, рецепционистка и т.н. ми каже : Абе ти къде се намираш? Това е България!" и това е обяснението за нещо ,което не е в реда на нещата...Ами отказвам да го приема. Какво като е България? Означава ли ,че всички ще абдикираме от позициите си на хора и ще чакаме някой да ни " оправи".

И само още едно нещо...спрете да бъркате магистралите със здравната каса и бюджетите на министерствата. Има си проекти по които се кандидатства и се намира финансиране.Останалото е в повечето случаи 15 % съучастие. Цяла Европа работи на този принцип. Примерно, когато най-накрая скъпите ни преподаватели и професори от БАН и другите университети разберат ,че не живеем вече в 1989..може и за наука и други работи да има пари.
   

оценка

+1 -0