Welcome to Bulgaria – вампири, череши и оргии | webcafe.bg
Webcafe

Welcome to Bulgaria – вампири, череши и оргии

Диян Божидаров, в. Сега
08.12.2012, 08:56 (обновена 10.12.2012, 08:16)
проституция

Планините са сини, небето като от коприна, но всеки турист оставял най-малко 100 евро за плът, дрога и алкохол.

Тези дни във Варна се състоя туристическа конференция. Събраха се учени от Икономическия университет, хотелиери, туроператори, други видни представители на бранша. Имаше и политици. Изрекоха се такива знаменателни факти и съображения, че би било престъпление да не бъдат споделени.

В основата на дискусиите бе грижата. За човека, бизнеса и световното културно наследство. Екип на Варненската туристическа камара изнесе доклад за новите тенденции в отрасъла. По-специално за разрастването на АСО туризма (алкохол, секс, опиати). Не бяха подминати и наболелите проблеми в сексуалната девиантност. Докладът рече, че в световен мащаб приходите от туризъм за лесбийки, гейове, бисексуални, травестити и други сходни човеци възлиза на 165 млрд. долара за 2012 г.

Догодина сумата щяла да достигне 181 млрд. долара. Увеличението - о, времена, о, нрави! - било два пъти по-голямо, отколкото във всички видове туризъм.

Многострадалната ни България не била подмината от тези тенденции. Планините са сини, небето като от коприна, но всеки турист оставял най-малко 100 евро за плът, дрога и алкохол. Само на Златни пясъци това лято били похарчени 75 млн. евро за подобни удоволствия. Какво остава на Слънчев бряг?

Приходите са хубави, ама голяма част от тях необлагаеми. Пък и АСО туризмът гони възрастните, семействата, съкращава сезона, увеличава престъпността. Този вид ваканция може да е всякаква, но не и културно-историческа, а както знаем, напоследък сме люлка на цивилизации и лувъри.

Затова дискусията взе трезв завой. Учени и бизнесмени дискутираха как да направим тъй, че да отговорим на повика на времето, вписвайки се в упадъчните, но доходоносни тенденции; като същевременно опазим ценностите, културата, историята, нравствената чистота на китната ни родина и нейния туризъм (второто е водещо, да не си помислихте друго).

"Това лято на Златните кило череши се предлагаше за 2.50, а до щанда проститутка предлагаше секс на промоция по 5 лв.", описа проблема един представител на бранша. "А бе, чуждите туроператори сами търсят за клиентите си такива услуги", сподели друг, отдавна прозрял лицемерието на световния морал. "В Гърция и Турция има отделни селища, където купонджиите рушат и чупят цяло лято, а после влизат багери и събарят всичко, за да се сглобят нови постройки напролет", осведоми за чуждия опит трети. "По време на социализма шведи искаха да построят публичен дом между Златните и Албена, но тогава това бе ерес", обадиха се по-възрастните. "Проституцията е била законна в България от 1918 г. до 1944 г.", спомниха си най-старите и мъдри. "Регламентът й се определяше от общините", добавиха те, което, честно казано, си е децентрализация отвсякъде.

Дебатите придобиха такава пространствено-времева дълбочинност, че спокойствието на ерудит като варненския кмет Кирил Йорданов изхвърча подобно капаче на чайник, заврял върху вечния спор между високата нравственост и дребната човешка нужда. "Страшна работа!", възкликна той, слушайки доклада и се върна назад във времето, когато бе съдия във Варна. Тогава, в годините на моралния социализъм, девойки, предлагащи удоволствия, били записвани като камериерки. Така хем били опазвани законът и моралът на социализма, хем били задоволявани желанията на туристите. А и девойките трупали трудов стаж, добавям аз.

Плодотворната дискусия даде високи резултати. "Туристическият бранш иска узаконяване на проституцията, за да може тази дейност да се регламентира, да намалят рисковете и да излезе от сивата икономика. Курортистите, идващи у нас за секс, алкохол и опиати, трябва да бъдат насочвани към определени за целта селища. Старите и неизползваеми къмпинги могат да бъдат превърнати в подобни селища. Така няма да бъде смущавано спокойствието на другите туристи, а и ще се намалят рисковете пред останалите видове туризъм, сред които и културно-историческия ", предадоха в края на срещата информационните агенции.

Тъй АСО туризмът се превърна в асо пика - кеф ти вампири, кеф ти череши и оргии.

Тази скромна конференция мина-замина и за щастие няма да доведе до никакви практически резултати. Но разказвам какво се говори на нея, тъй като то трябва да бъде чуто. Знам, че сега ще се хвърлят стотици приказки колко хубаво е в Амстердам, как парите не миришат, как мафията ще понесе жестоки удари с легализирането на проституцията... За който не е разбрал, подчертавам: на гореописаната дискусия бяха казани големи глупости, затова ги разказвам.

И накрая още две изречения, абсолютно сериозни. Живеейки в материален свят, ние приехме материалното възмездие като прекрасен метод за изкупуване на обществени грехове. Превръщаме например един недопустим до вчера бизнес в законен, бившият сенчест бизнесмен става легален, плаща данъци. Правителството отчита удари по сивата икономика, тя де факто и де юре се свива, а обществото рядко се пита за цената. Тя е задълбочаване на деградацията, легализирането й, което не се измерва с пари. "Регламентирането" на проституцията, опиатите и алкохола би насърчило ценностния упадък, но в днешно време всичко се измерва с пари и аз не съм сигурен, че посредством парите мога да докажа тези твърдения.

Segabg.com

Oще: варна  туризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

21 скучко | 10.12.201216:40

Я, паяка се появи! Къде плете до сега паяжини бе? Плези се Зачезна още от ранния петък на тоя 8-ми декември, та изпусна сума ти раздумки. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

20 паяка | 10.12.201216:34

Ц-ц-ц-ц-ц-ц, ти пък много разбираш, бе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

19 скучко | 10.12.201215:35

Седим си с един приятел от Банско през далечната 1994г. в местното кръчме "Гюмовото" ( на бански диалект Джумовото), мааме свински р`ебра с пражен компир, смукаме цръвено вино и си говорим за ...( не е това за което си помислихте) за бъдещето на Банско като световна столица на ските! По това време "Мотиката" беше последната кръчма по пътя за пистите а "Стражите" стояха пусти сред нищото от десно на пътя. Моят другар се беше размечтал за тълпите от скиори дето стават рано, хапват банички с боза в местната пекарна, лъзгат се цел ден по пистите, вечерта доволни и щасливи пияа ракия и вино и ручаа пръжоли, шисшета, чюфтета и чибапчита в меаните. Е добре викам му. Първи ден така, тори пак. Еми ако на третия поиска за разнообразие- ей така да разпусне в приятна женска компания, да си опита късмета на карти или зар, или просто да похарчи някой лев на машинките, тогава ко прайм? Ами на един му е кеф да се пързаля, ама други двама трима дето са с него- те какво ще правят по цел ден и пр. и пр. Ми нема такива неща казва! Тук, в Банско, брантии (леки жени) и хазарт не е имало и нивгаш нема да има! Наште жени че ги оскубаа и натепаа! Ми хубаво викам. Щом е така ще гледаш Банско- ски столица през крив макарон. Не мина се време и те ти Мултаците напраия хотел , че го кръстиаа "Банско" , че го напуния с л`еки жени и рулетки и само чистачките беаа от Банско. После додоа и друзе (други хора), и друзе и они се така, само некой готвач и чистач от местните моралисти. Сега вече "Джумовото" е СПА "Свети Георги" , " Мотиката" и Стражите" се водят централна градска част ... и те така! Седи ми си ние пак вече у СПА-то и се сещаме за що му бех говорил, а он - е прав беше ама я дебела глава не слушах , те затова ся, я на место чорбаджия- на друзе аргатувам!
Та с целилийо тоа моабет казвам, че туризъм без хазарт и проституция не само не може ама не бива и да има! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

18 Vankata_820 | 10.12.201212:56

До kateraqa:
Вярвам ти, все пак рядко се вижда такъв разнобой в нищоговоренето на някой!Усмивка
Пожелавам ти успех и израстване в кочинката, уважавайки помията от предишния строй, която не спира да те следва навсякъде!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2012, 17:30

17 kateraqa | 09.12.201223:49

За мен нещата са ясни !

Трудно е да се научиш да уважаваш себе си, а когато стане това ,ще почнеш да уважаваш и другите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

16 Vankata_820 | 09.12.201222:57

Предишния коментар беше до kateraqa!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

15 Vankata_820 | 09.12.201222:56

Ами сваляй гащичките и скачай в гетото, ами не ни приспивай с нищоговоренето си!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2012, 17:30

14 kateraqa | 09.12.201218:13

Обществото това сме ние,всеки от нас е единица във формирането му ,естественият му път е то да израства и да е самоусъвършенства до степен ,в която да почне само да се отърсва от пороците си ,но това е бавен ,дълъг и труден процес ,които се крие ,още дълбините на семейството.
" Правилният тон" към отделният индивид е основата ,която в по късен етап ще подсили здравината и морала срещу собственият ни упадък!

Утопия е да се мисли ,че идеалът ще бъде постигнат ,но да кажем ако имате пет деца и сте дали добър и правилен тласък към животът на всяко едно от тях ,логично е повечето да станат добри граждани!
Сами си отговорете дали това се прави сега в БГ. ,дали е правено някога някъде и какви са резултатите!
Не мисля,че трябва да се ангажираме с разсъждения и оплюване на даден обществен строй!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 15:49

13 be_google | 09.12.201212:29

Да, вярно е!!!
туризма носи файда и далавера най-вече на мафията!!!

Ако някой тук е имал полза нека да го каже.....ако си е платил и данъците де, че хвалби без покритие....ония дянковите само дебнат на гюме някой серсемин да се похвали! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

12 Антикомунист | 09.12.201210:25

Vankata_820.... Пляскане

Напълно вярно.
   

оценка

+1 -0