Водата и парадоксът на пластмасовите лъжички | webcafe.bg
Webcafe

Водата и парадоксът на пластмасовите лъжички

Боян Юруков
19.10.2010, 10:50 (обновена 20.10.2010, 19:44)
минерална вода

Снимка: © Боян Юруков

Две бутилки на бюрото ми в офиса

Отивате в кафене, взимате си кафе, добавяте мляко и захар, разбърквате и пиете. Къде е парадоксът тук? В повечето случаи кафетата предлагат малки пластмасови бъркалки или лъжички, чиято единствена цел е да се бърка кафе или чай за няколко секунди. После се хвърлят и остават в сметищата хиляди години.

Отбелязвам всичко това, защото ми направи голямо впечатление една реплика във Facebook - парадокс е, че е по-лесно (и дори по-евтино) да се произведат, доставят, използват и изхвърлят такива лъжички за еднократна употреба, отколкото да използваме метална и да я мием.

Същият парадокс се получава при водата - предпочитаме да я бутилираме, пренасяме през хиляди километри, изпием и хвърлим бутилката. Това коства хиляди барели петрол за пластмаса и бензин, както и хиляди тонове боклук на година. В Германия пластмасовите бутилки се връщат в магазина, за да не свършат в сметището. Общата заблуда обаче (поне сред колегите ми) сякаш е, че те се рециклират. Истината е, че просто ги изгарят.

Същото ще се случи с двете бутилки на снимката горе. За да ги изпия в Германия (където авторът живее - бел. р.), те са произведени във Франция, напълнени са с по 1-2 литра вода, пренесени са на 1500 км и доставени в офиса ни. Чешмата в кухнята е на 3 метра от касата с бутилки.

Вместо това може просто да усъвършенстваме филтрирането на чешмяната вода и да подменим цялата водопроводна мрежа. Така ще се губи много по-малко вода в системата.

В България на места загубите стигат до 50%. Ако ги ремонтираме, ще взимаме по-малко вода от околната среда, ще отклоняваме по-малко реки и качеството на водата ще е много високо. Всъщност в някои отношения стандартите за чешмяната вода са по-високи от тези за бутилираната, но заради недостатъчните инвестиции във водопреносната система тези стандарти не се достигат винаги.

Тук идва моментът с парите. На година крайният потребител харчи милиарди в световен мащаб за бутилирана вода. Ако дори малка част от тях отиват за филтри в сградите и подмяна на тръби, ще спрем да правим разлика в качеството. Всъщност в някой градове в България водата, която влиза в системата, е дори по-добра от минералната, но заради лоши тръби докато стигне до домовете се скапва.

Голяма част от "минералната вода", която пием, пък дори не е минерална, а филтрирана чешмяна. Това показва, че пиенето на минерална вода е повече мода, отколкото нужда. Някои видове минерална вода в България наистина имат полезни свойства заради различни минерали и йони, но първо, те са много малък процент от продаваното количество, и второ - последните губят тези си качества след известно време. В крайна сметка всичко е рекламен трик и най-голямата част от цената е такса "имидж".

Решението

Говори се за забраняване на найлоновите торбички. Много страни по света са го въвели (включително Китай) и напълно го поддържам.

Смятам обаче, че е още по-наложително да се забрани бутилираната вода и по-точно - тази в пластмасови бутилки. Да, това ще означава край на многомилионен бизнес в България, но вредата е много по-голяма.

Не е нужно, а и възможно, да стане рязко. Вместо това може да се въведе висок данък върху всяка продадена бутилка, който да се използва целенасочено за подобряване на водопреносната система и инсталиране на филтри в сградите. Това ще има голям ефект - чешмяната вода ще е с много високо качество и хората постепенно ще се откажат от минералната вода. Особено неизгодни ще са малките бутилки, при които парадоксът е най-голям.

Друг ефект на тази привидно крайна мярка е, че ще се създаде голям пазар за филтриращи устройства, което в световен мащаб е преуспяваща индустрия. Инфраструктурата в градовете ще се подобри неимоверно, за което и сега се дават стотици милиони по еврофондовете и се откриват хиляди работни места. Освен това, хората ще ги е повече грижа за замърсяването около градовете им, което влияе на качеството на водата и към този момент.

Oще: боян юруков  бутилки  вода  екология  минерална вода 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

21 lk | 28.10.201012:34

Е, да - грузинската Borjomi в стъкло, естествено, е 2,60 за половин литър, но е истинска минерална с максимално запазени качества. Ако можех да си позволя бих пила само такава, но...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 23:08

20 Boyan Yurukov | 25.10.201011:54

@Nevermind - първо, не казвах, че 90% от бутилираната вода в България е чешмята, а "голяма част". Също така загледай се колко от продаваната вода е "трапезна" или "изворна".

Минералната вода в България наистина е много хубава и доста хора имат възможност да си я набавят направо от изворите, но докато стигне до останалите потребители в пластмасови бутилки, качествата й са под съмнение. Има дори изследвания, че пластмасовите опаковки реагират с храните и течностите в тях и отделят токсини. Макар и малък, този ефект се натрупва през времето.

В Германия наистина има евтини алтернативи, но това е водата, която са поръчали в офиса. Евтините води са си чиста проба чешмяна вода. Тук пият всъщност най-много газирана и по-голямата част от нея е филтрирана чешмяна, която се газира след това. Тази, която е естествено газирана и истински минерална, въобще не струва по 19 цента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 23:29

19 bulbuzzer | 21.10.201014:23

Добра статия, авторът е преразказал филма "Tapped" 2009! Ето го и трейлъра:

http://bulbuzz.com/buzz.php?key=255

/натиснете в/у YouTube иконата/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

18 skd911 | 21.10.201002:51

Освен това авторката не е права за водата в България. Аз лично не знам да има минерална вода дето да е от кранчето. То си личи по вкуса коя вода каква е и човек може спокойно да я провери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

17 skd911 | 21.10.201002:48

Това ще е върха на простотията. Всъщност истината е че за да достигне чешмяната вода качеството на минералната, трябва да стане в пъти по скъпа. Проблемът не е пречистването, а тръбите, как ще се поддържат тези тръби ?! Никой си няма на идея.......


Относно пластмасовите шишета, явно авторката не знае, че е много по скъпо (разбирай отива повече енергия и материал) да се върнат стъклените шишета, да се измият и после да се върнат в употреба. Т.е. миенето преработването на стъклените шишета ще руши повече природата и ще се дават повече пари. Да не говорим че е установено, че производството на ново стъкло излиза по евтино отколкото да се рециклира старото........ т.е. дори новите стъклени шишета излизат по евтино от миенето на старите. Да не говорим че ако някой е държал някакви химикали в тия шишета и после те просто се измият, няма да има ефект и някой може да се отрови при повторното им ползване.


Колкото до металните лъжички, това за миенето може и да става за вкъщи, но в практиката е напълно неприложимо. Ако ти днес трябва да измиеш хиляди лъжички ще изхабиш повече енергия, отколкото да произведеш нови пластмасови. Знам че звучи и изглежда фрапиращо но е така. Хора които не са се занимавали с наука трудно го разбират, защото си предствят домашни условия. А да речем не си дават сметка че миенето не е безплатно, когато е в големи мащаби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

16 lk | 20.10.201021:17

http://www.agencia-sliven.com/index.php?id=27867
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

15 lk | 20.10.201021:10

http://www.rz.mikc.bg/node/621
Ето още по темата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 16:41

14 Nevermind | 20.10.201016:47

Състоянието с питейната вода в Германия е повече от ужасно. Пия минерална вода общо взето от както съм се родил и има няколко неща, които забелязвам:

1. Авторът се е спрял на Volvic и мога да потвърдя, че това е най-хубавата вода в Германия, най-много се доближава до БГ водите на вкус. Цената доколкото си спомням обаче се въртеше около 1 евро за 1,5 л. бутилка, при положение, че имаше и евтини алтернативи от други марки за по около 15 цента..

2. В няколко коментара се споменаваше, че 90% от минералните бутилирани води в БГ били от крана??? Поне що се отнася до двете бутилиращи фирми на минерална вода Горна Баня, мога да спомена, че такъв момент не съм забелязал.. Пил съм вода от извора около 18 г. от живота си и едва в последните няколко семейството мина на бутилирана вода. Вкусът е същият.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 14:39

13 SpriXo | 20.10.201015:01

Съгласен съм със статията.
Напомня ми на товва клипче : http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 14:52

12 Teodora Ptrva | 20.10.201014:55

Само между другото - голяма част от пластмасовите бутилки предназначени за преработка се преработват на синтетични влъкна в китай. От тях после се правят пуловери.
Но вярвам, че това не става с всички и че позицията на автора си остава валидна и важна.
   

оценка

+0 -0