Шефът на Apple си чете мейлите - и им отговаря | webcafe.bg
Webcafe

Имате поща - от Стив Джобс

Webcafe.bg
25.03.2010, 14:50 (обновена 26.08.2011, 22:45)
Стив Джобс

Стив Джобс е един от най-уникалните мениджъри и личности в съвременния свят

Йезпер Сьодерлунд, музикален продуцент от Гьотеборг, Швеция, имал удоволствието този месец да получи по електронната поща съобщение от една дума.

Думата била "не".

Подателят на писмото бил вероятно най-известният бизнесмен в света, Стивън П. Джобс, изпълнителният директор на Apple, съобщава NY Times.

Сьодерлунд писал на Стив Джобс с въпроса дали би могъл да свърже услугата за данни на своя iPhone към предстоящия iPad. Джобс отвърнал на писмото след половин час - и въпреки че отговорът бил формален, все пак Сьодерлунд казва, че е бил много щастлив от него - след което той прокънтял по цял свят, като бил препратен на блог, посветен на новини от Apple.

"Когато се събудих на следващия ден, той беше навсякъде в Интернет," казва Сьодерлунд. "Почти всеки Web сайт за Mac беше го публикувал - а най-големият вестник в града писа за него. Имахме повече посещения на моя Web сайт за 12 часа, отколкото сме имали през цялата година. Беше лудница."

Apple са общоизвестна с потайността си компания. Малкото публични изявления на компанията се подлагат на анализи от запознати фенове с усърдието на експерти по криминология. Но понякога Джобс възприема по-личен подход към споделянето на информация - и когато имейл съобщенията му се появяяват на екраните на компютрите на случайни фенове и критици, те могат да вдъхновят екстаз и благоговение.

"Боже, никога вече няма да си чистя пощата," казва Девир Кахан в осемминутен видеоклип в YouTube, който е направил миналия месец, след като получил съобщение от Джобс.

Кахан, който е на 14 години и живее в района на Ню Йорк, се оплакал от проблем с клавиатура на Apple. "Скоро ще има софтуерна корекция," гласял отговорът на Джобс. "Съжалявам за грешката."

Въпреки че е известно, че Джобс понякога отговаряше на мейлове, изпратени на широкоизвестния му адрес, преди да се оттегли заради проблеми със здравето м.г., той изглежда не само е възобновил тази си практика, но и е наваксал темпото. Блоговете на тема Apple отчитат приблизително дузина такива съобщения в последните няколко седмици - и те са само тези, които са били споделени публично.

Джобс не отговаря на въпрос за навиците си да отговаря на имейлове, изпратен директно до него, а Apple не коментират. Но личи, че съобщенията се изпращат от самия Джобс - и те предизвикват резонанс в света на феновете на Apple до почти абсурдна степен.

Джон Девър е отпечатал личното си съобщение от Джобс и го е залепил на стената на стаята си в общежитието на университета във Вирджиния. 23-годишният предприемач е писал на Джобс, за да му поднесе похвалите си, но също и за да се оплаче как адвокатите на Apple изискват той да промени името на програмата си за копиране на музика - iPodRip.

"Промени името на приложението. Не е чак пък толкова фатално. Стив," писал Джобс в отговор.

"Бях изумен. Мисля, че се разтреперих," Девър си спомня момента, когато електронното писмо се е появило в пощенската му кутия. Няколко седмици по-късно, той си спомня по-спокойно за отговора. "Някак си си представих как той пише това, докато отива до банята или нещо подобно," казва Девър.

Андреа Непори, 25-годишен блогър от Италия, получил едно от многото съобщения, изпратени тази седмица, след като попитал човека начело на Apple дали iPad ще осигурява достъп до безплатни електронни книги онлайн.

"Аха," отговорил Джобс.

Непори разказва, че веднага съжалил, че не е задал по-добър въпрос. Но е впечатлен от отговора. "Не знам да съм чувал Стив Балмър или някой друг изпълнителен директор да отговаря на мейлове," казва той. "Може би пък никой не им пише."

Oще: apple  мейл  стив джобс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.