Ново изследване установи, че пашата на добитък може да намали емисиите на парникови газове - въпреки метана, който отделят | webcafe.bg
Webcafe

Ново двайсе: Кравите пасат - и охлаждат планетата

Webcafe.bg
09.04.2010, 16:45 (обновена 09.04.2010, 17:20)
Крава

Снимка: © BGNES

Няма нужда да ставаме зорлен вегетарианци, за да спасим планетата от затопляне...

Селскостопанските животни всъщност може би имат дори позитивен ефект върху околната среда, според ново изследване, показващо, че пашата на крави или овце може да намали емисиите на парникови газове.
 
В миналото защитниците на околната среда, от лорд Стърн до Пол Маккартни, приканваха хората да спрат да консумират месо, заради метана, произвеждан от добитъка, причиняващ глобално затопляне. Но ново изследване установява, че добитъкът, пасящ на ливадите в Китай, всъщност намалява друг парников газ - азотния окис.
 
Авторите на изследването, публикувано в сп. "Nature", казват, че това не означава, че животновъдството за хранителни нужди има добър ефект за околната среда във всички страни. Но при определени обстоятелства може да има по-добър ефект върху глобалното затопляне животните да бъдат оставени да пасат трева.

Изследването разпалва отново споровете дали да бъде консумирано червено месо, след като други проучвания обявиха, че яденето от тревопасни животни на трева във Великобритания и САЩ се отразява добре на околната среда, стига животните да са свободни.

Клаус Бутербах-Бал от Технологичния институт на Карлсруе, Германия, е провел изследването в областта Вътрешна Монголия в Китай. Той е установил, че тревните площи генерират повече азотен окис през времето, а пролетното топене, когато овцете и другите селскостопански животни не излизат на паша. Това се дължи на факта, че парниковият газ, още известен като "газът на смеха", се отделя заради присъствието на микроорганизми в почвата. Когато тревата е висока, снегът се сляга, запазвайки микроорганизмите на топло и осигурявайки вода, но когато тревата бъде отрязана ниско от животни, почвата замръзва и микроорганизмите умират.

Бутербах-Бал казва, че изследването обръща хипотезите за пашата на кози и селскостопански животни: "Като цяло досега се приемаше, че ако увеличавате броя на добиръта, получавате ръст на емисиите на азотен окис. Но случаят не е такъв," казва той.

Предполагаемите емисии на азотен окис от пасищата в умерените райони - като Вътрешна Монголия, както и големи региони от САЩ, Канада, Русия и Китай, генерират около една трета от общите емисии на парникови газове всяка година. Азотният окис е третият по значимост парников газ след азотния двуокис и метана.

Но Клаус Бутербах-Бал посочва, че изследването не взема предвид метана, получаващ се от добитъка, или въглеродния двуокис, получаван при ерозия на почвата. Също така той подчертава, че голяма част от червеното месо, консумирано в западноевропейските държави, е от интензивно отглеждани животни в южните страни.

Според него изследването не променя призива за ограничаването на червеното месо, но показва, че тревопасните селскостопански животни невинаги допринасят за глобалното затопляне.

Oще: глобално затопляне  добитък  крави  метан  парникови емисии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

2 Ицо | 16.11.201015:01

Мдаааа ... лошото е обаче че кравите пърдят.
И така отделят парников газ. Също и овцете.
Едни имаха идея да сложат на всяка овца по една бутилка на гърба в която да се събира този газ.
Въобще идеи много .... и луди много.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

1 SeoKungFu | 21.05.201022:00

Това вече е голям булшит с тия теории ахаха Много щастлив
   

оценка

+0 -0