Църквата – източник на чалга, алчност, нетолерантност, материализъм | webcafe.bg
Webcafe

Тази Църква не е онази, която спаси евреите

Вени Марковски
07.09.2010, 13:13 (обновена 08.09.2010, 17:15)
Митрополит Николай

Снимка: © БГНЕС

Пловдивският митрополит НИколай връчи анти-гей награди

Повод за днешната ми бележка са информации от българските медии.

"В съслужие с митрополит Николай бе и Аталлах Ханна, говорител на православната църква в Йерусалим, който е тук по покана на пловдивския владика. По време на молебена, митрополит Николай изтъкна, че благодарение на вярата на хората, осъществили съединението ни, и вярата в Христос ние днес живеем единни и в свободна държава.

Но не произнасяме ли днес думата съединение по инерция, приемайки факта за даденост и можем ли да почувстваме надеждите и възторга на българите, така, както те са я почувствали тогава, попита митрополит Николай. Във всички държавни документи на съединена България се казва Бог е с нас, и днес Бог е с нас, но дали ние сме с него, попита митрополитът.

Казва се, че идеалът на българското общество сега е Европа, но коя Европа - на християнските ценности или на влиянието на еврото, на вярата или на алчността, продължи с въпросите владиката. По мнението му, е тъжно да се признае, но сега някои искат нацията ни да се обедини около материализма, алчността и чалгата.

След приключване на молебена митрополит Николай не отговори на въпроси на журналисти кое налага посещението на Аталлах Ханна, за когото израелското правителство излезе с изявления, че е името му е замесено с тероризма. Владиката не пожела да коментира и посещението си в Пазарджик и високите отличия, които ще даде там на кмета на града и прокурор Стефан Янев."

Аз написах кратко съобщение във "Фейсбук", че тази Църква не може да е онази, която спаси българските евреи, онази, която построи Рилския манастир, но пък поведението й съвпада много с това на послушната и придворна на Политбюро на БКП църква, в която Патриархът (ех, как не ми се иска да използвам главна буква "п") се возеше в мерцедес и бе на обслужване в гаража на УБО.

Владиката Николай е онзи същият, който разпореди да бият камбаните в Пловдив, защото се женел някакъв тв-водещ. Владиката Николай е онзи, който каза, че загиналите преди година в Охрид българи са били Божие наказание затуй, че приемаме Мадона да пее в България.

Ако този владика беше прокурор или съдия, до този момент всички управляващи щяха да са скочили срещу него с призиви ВСС да вземе отношение. Но за уронване престижа на Църквата няма наказание. Може би защото не може да се урони онова, що го няма?

Вижте какво казват самите свещеници за "дядо Николай":

"Ама моля ви се, оставете го този Николай, той толкова глупости прави и говори, че това си е негова работа, разгневи се Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той определи проявите на Николай като "меко казано" ексцeнтрични. Бог е любов, той обича всички, никого не наказва. Трудностите, бедите и бедствията са резултат на човешка грешка, последствия от действията на човеци, посочи още митрополит Кирил.

Не мога да кажа дали Мадона е виновна. На Бога въпроси не се задават. Това пък заяви Сливенският митрополит Йоаникий. Ние не можем да говорим от името на Бога, защото нямаме такива права. Ние се прекланяме пред Бога, не изследваме неизследимото, защото е невъзможно, каза още той."

С думите и действията си дядо Николай демонстрира не само, че стои над Църквата, но и говори от името на Господа, като твърди, че днес той бил с нас. Но услужливо забравя да сподели как точно е разбрал, че Господ е с нас, след като се съмнява, че ние сме с него. Речта на владиката не е църковна реч, а реч политическа. Да не говорим, че съдържа нескопосан опит да се имитира Левски с неговото "ние сме във времето и времето е в нас"...

И накрая, да завърша с един цитат от владиката: "...тъжно е да се признае, но сега някои искат нацията ни да се обедини около материализма, алчността и чалгата."

Да, наистина е тъжно, че самият владика иска да обединява нацията около материализма, алчността и чалгата, защото как другояче може да се тълкува това, че в нарушение на всички канони, именно по негово разпореждане биха камбаните в Пловдив за сватбата на един най-обикновен тв-водещ? А призивите му за нетолерантност към различните, за това, че те са извратени, показват, че правилно Варненският митрополит отбелязва какви неща говори в Пловдив неговият колега. Чудя се: дали народът заслужава Църквата или Църквата заслужава народа си? Какъвто и да е отговорът, той няма значение, защото двете се допълват "чудесно".

Тъмен ден е днешният за съединена България, смрачи се от думите на дядо Николай и не виждам как ще се просветли. А липсата на реакция от страна на Светия синод доказва, че съм прав да питам дали Църквата не е източник на чалга, алчност, нетолерантност и материализъм.
______

Актуализация, 19.47 часа на 6-и септември:

Приятели във "Фейсбук" ме информираха, че "същият този владика е постоянен член на държавни делегации водени от президента и министър председателя, което в някаква степен обяснява защо е толкова нагъл, има подкрепата на държавата в тяхно лице, а освен това и на определени олигарси". Други написаха, че човекът имал "Ролекс" за $ 10 000. Трети попитаха колко му струват ръкавелите... Не ми се иска да пиша повече по тази тема, но ми се струва, че трябва да променя заглавието на бележката от "Църквата - източник на чалга, алчност, нетолерантност, материализъм?" на "Църквата - източник на чалга, алчност, нетолерантност, материализъм". Без въпросителен знак.

Бел.ред.: Публикуваме вчерашния материал от блога на Вени Марковски с незначителни съкращения. Заглавието е на редакцията.

Oще: вени марковски  гей  митрополит николай  православие  църквата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.01.2012, 10:44

18 Atanas Manolchev | 11.01.201210:47

Да вярваш в господ в 21 век е все едно да вярваш в дядо коледа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

17 Българолюб | 24.09.201011:54

Просто са жалки нападките за часовника на отец Николай!Големи смешници сте !По скоро сте тръгикомични жалки поплювковци! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

16 Българолюб | 24.09.201005:53

Какъв е пък тоя мухлю вени марковски дето тръгнал да ме съди мен православния и стотици милиони като мен бе мамка му и комунистическа и юдинска кой му дава право да насажда верска нетърпимост и умраза към християните.Е гати му и болшивиците безродни комунисти ще ги съдя за насаждане на верска не търпимост и умраза и съветвам всеки православен да се защитава и да търси сметка на такива бесновати копелдаци като автора на тази гадория1Трябва да се защитаваме братя и сестри православни не да стоим безмълвни !Борете се за вярата ХРИСТОВА Не оставяйте такива комунистически отрочета да се гаврят с вас и свярата ви!Борете се!Да живее православна България долу левичарските комунистическо глобалистични антихристиянски домогвания!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

15 Ateista | 10.09.201007:10

Константинееееее,ти си за лудницата Коцееееее.
Не знаех,4е има такива идиоти,като тебе,но болни хорица има навсякъде...
Споделям мнението на Айсберга и От4ето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

14 collapse | 10.09.201002:12

Някой изобщо съмнявал ли се е в това, което ще каже Николай... Отново откривам пазителя на "всичко българско и родно " Константин да нагрубява присъстващи хора. Имахме малко спречкване с него под една подобна статия... Дано да не е писал нищо друго, че хората започват да му се смеят. Не може един гей да заклеймява гейовете, кога ще го разберете това... Изказванията на този човек наричащ себе си дядо Николай са направо смешни и от всякъде бият на незнание и незачитане на духовните закони. Ако че е учил толкова години за тази му религиозност... Как става така , че този 34 годишен "младеж" по стандартите на българската църква става най-главният в Пловдив? Константин - ти знаеш ли? Как той бе предпочетен пред един смирен човек отдал 30 години от живота си на служба на църквата? Я - май не се знае нали... Аз съм твърдо ЗА статията в този и вид, знаейки какво става в българските църкви... Няма обаче кой да погледне и да успее да оправи нещата там... за съжаление - все по-малко хора ще влизат в църквите и което е по-важното - все по-малко млади хора...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 18:00

13 Exjoy | 08.09.201018:12

"Но не произнасяме ли днес думата съединение по инерция, приемайки факта за даденост и можем ли да почувстваме надеждите и възторга на българите, така, както те са я почувствали тогава, попита митрополит Николай. Във всички държавни документи на съединена България се казва Бог е с нас, и днес Бог е с нас, но дали ние сме с него, попита митрополитът."

Добре го е казал дядо Николай, неговите молитви да имаме. Колкото до статията......пълна манипулация Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 13:13

12 pelikan | 08.09.201015:13

Хората сами ще си изберат нова вяра и нови владетели и сами ще отворят света за "княза на тъмнината"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

11 ot4eto | 08.09.201012:38

Ако "учението" на европейския съюз е дяволско, то аз съм готов да стана слуга на сатаната - свободна търговия, свободно пътуване, права и защита на индивида, свобода на словото, свобода на вероизповеданията, толерантност към малцинствата и какво ли още не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2010, 11:53

10 Ivo | 08.09.201010:52

Леле тоя поп на снимката прилича на магьосника от Мордор - ама едно към едно -

А за статията - по безочливо, двулично, себелюбно, материално-ориентирано, алчно съсловие от българската православна църква просто няма.
То не са имоти, коли, търговия със сребърни предмети, освободени от данъци търговски дейности, паразитност цял живот и астрономически такси за погребения, кръщенета и сватби. Оялисе със сьомги, кашу и Джак Даниелс отчета от всякакъв калибър - това е институцията за пране на много пари БПЦ - дърводобив, фалшиви иконописи, които уж били благословени и вход за тоалетната в църквите, където звучи радио Веселина и се говори на МА
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 10:03

9 Mito Matanov | 08.09.201010:03

Прощавай брат,
нека не съдим, за да не бъдем и ние съдени. Всеки, като човек, прави грешки, и ако с вяра и смирение подходим към словата на духовниците, може да получим полза.

- "Чудя се: дали народът заслужава Църквата или Църквата заслужава народа си?"
Църквата на земята, това са християните. Ние не заслужаваме Църквата Христова, но само по милост Божия, биваме допускани до нея.

Ще ти цитирам някои чужди мисли (които надявам се не променят смисъла си измъкнати от контекста):
към стареца Паисий Светогорец:
"- Отче, какво изисква Бог и какво очакват хората от свещеника?
- Това, което изисква Бог, е много велико, сега да не говорим за това. Какво очакват хората: Някога свещениците извършваха духовни подвизи, имаха добродетели, бяха свети хора и народът ги почиташе. Днес хората искат две неща от свещеника - да не е сребролюбец и да има любов. Когато открият тези неща в един свещеник, считат го за свят и тичат да отидат на църква. А щом прибягват към Църквата, тогава се и спасяват. После Бог снизхожда и спасява и свещеника. Във всеки случай, свещеникът трябва да се отличава с голяма чистота. "


Отностно евроинтеграцията ще ти цитирам архим. Евгений:
"Свети апостол Павел пък казва: "В последни времена хората ще отвърнат слуха си от истината и ще се насъберат лъжеучители да им гъделичкат слуха". Именно това днес се изпълва. Западът е достигнал до апогея на своята дяволска мощ и няма накъде повече да върви. Затова те се обръщат към Изтока, искат и ние да приемем тяхната вяра такава каквато я имат. Те искат да ни учат на тяхната култура.
Всеки народ влиза в Европа със своите ценности. Това единствено не важи за нас православните. Напротив нашата политика е ориентирана към подмяна на ценностната система."

пп. за източниците на цитатите, виж в гоогле.
   

оценка

+0 -0