Русия - парад на изкривената информация | webcafe.bg
Webcafe

Русия - една лъжа, повторена сто пъти...

Петер Померанцев*, Тhe Atlantic
11.09.2014, 18:10 (обновена 14.09.2014, 08:21)
пропаганда

Снимка: © www.reddit.com

Щанд за книги на руски, посветени на войната с Украйна. Всичко е обърнато. Руската гледна точка е абсолютно объркваща. И е предназначена основно срещу "противника"

На срещата на НАТО в Уелс миналата седмица, генерал Филип Брийдлав направи смело изказване. "Русия води най-невероятната светкавична информационна война, която сме виждали досега в историята", заяви той.

Сегашна Русия не само използва дезинформации, фалшификации, лъжи, "изтичане" на информация и киберсаботаж, обикновено свързвани с информационната война. Тя създава нова "реалност", пораждайки масови халюцинации, които се преобразуват после в политически действия.

Новорусия - информационна измислица на Кремъл

Да вземем Новорусия - името, което Путин е дал на голяма част от югоизточна Украйна, която се замисля дали да не анексира. Понятието е заимствано от царистката история, когато се е отнасяло за съвсем различна географска територия. Никой, който живее в тази част на света сега, изобщо не е считал, че живее в Новорусия и й дължи вярност като своя родина. Поне допреди няколко месеца.

Сега, Новорусия от въображение започва да се превръща в реалност: руските медии показват карти на нейната "география", а подкрепяни от Кремъл политици пишат "историята" й в учебниците. Тя вече има дори и знаме и новинарска агенция (на английски и руски). И няколко Twitter потока.

Звучи като нещо, извадено от разказ на Борхес. Стига да не бяха напълно реалните жертви от войната, провеждана в нейно име. Изобретяването на Новорусия е знак, че вътрешната система за информационна манипулация на Русия започва да става глобална.

Една лъжа повторена сто пъти...

Сегашна Русия е оформяна от политически технолози - везири на системата, които сътворяват марионетни политически партии и имитации на граждански движения, за да отвличат вниманието на руснаците, докато кликата на Путин консолидира властта си.

Във философията на тези политически технологии, информацията предшества същността. "Помня как създадохме идеята за "путиново мнозинство" и хоп, то се въплъти в реалността", казва Глеб Павловски, политически технолог, работил по избирателните кампании на Путин, но оттогава насам напуснал Кремъл.

"Същото се отнася и до идеята, че "няма алтернатива на Путин". Ние го измислихме. И изведнъж наистина нямаше алтернатива".

Малко насилие, много пропаганда

"Ако предишните авторитарни режими бяха съставени от три части насилие и една част пропаганда, тук практически всичко е пропаганда и относително малко насилие. Путин само се налага да направи няколко арести - и след това да засили посланието чрез пълния си контрол върху телевизията" - коментира Игор Яковенко, професор по журналистика в Московския държавен институт по международни отношения.

Видяхме подобна динамика в действие на международната сцена в края на август, когато на очевидна руска военна инвазия в Украйна - при това относително малка - бе придаден видът на изключително важна и застрашителна.

Путин заговори за нуждата от преговори за автономията и държавността на югоизточна Украйна (с език, който изглежда почти умишлено двусмислен), поразявайки НАТО и сплашвайки достатъчно Киев, за да се договори прекратяване на огъня.

И отново понятието "Новорусия" присъстваше в изказванията му, създавайки усещането, че големи територии са готови да се отделят от Украйна, когато на практика бунтовниците контролираха много по-малка част от нея.

(За по-ранен пример на тези геополитически трикове, вижте президентството на Дмитрий Медведев от 2008 до 2012 година, когато руският марионетен лидер вдъхна в Америка вяра, че е възможно да има насочена на Запад Русия, давайки време на Кремъл да заздрави властта си в страната и да засили мрежите си в чужбина).

Вярата в абсолютната мощ на пропагандата има солидни корени в съветското мислене
Жак Елюл в класическото си изследване от 1965 година по темата пише: "Комунистите, които не вярват в човешката природа, а само в човешкото състояние, са убедени, че пропагандата е всемогъща, легитимна (когато те я използват) и е средство за създаването на нов тип човек".

Има обаче една огромна разлика между съветската пропаганда и сегашната й руска разновидност.
В СССР, идеята за истина бе важна, дори когато се говореха лъжи. Съветската пропаганда стигаше до крайности, за да "доказва", че кремълските теории или дезинформации са факт.

Когато американското правителство обвини Съветския съюз, че разпространява дезинформация - примерно когато се твърдеше, че ЦРУ са изобретили СПИН като оръжие - това предизвика вопли на негодувание от висшите руски политици, включително Михаил Горбачов.

В сегашна Русия, обратно, идеята за истината е неясна

Сега в руските "новини" границите между факт и измислица са тотално размити. Актуалните предавания включват актьори, преструващи се на бежанци от източна Украйна, плачещи пред камерите за измислени заплахи от фантастични фашистки банди.

По време на едно руско актуално предаване, жена разказваше как украински националисти са разпънали на кръст дете в източния украински град Словянск.

Когато Алексей Волин, зам-министър на комуникациите на Русия, бе изправен пред доказателства, че сюжетът за разпъването на кръст е измислица, той не демонстрира смущение, а вместо това заяви, че единственото, което е от значение, са рейтингите.

"Зрителите харесват как нашите основни ТВ канали представят материалите, тона на нашите програми", коментира той. "Делът зрители за новинарски предавания по руската телевизия се е удвоил в последните два месеца".

Кремъл разказва историите си добре, като е овладял перфектно смесицата от авторитарност и развлечение.

Идеята за "журналистика", в смисъла на отразяване на "факти" или "истина", не съществува. В лекция миналата година пред студенти по журналистика в Московския университет, Волин им заяви, че трябва да забравят за идеята да превръщат света в по-добро място.

"Те трябва да са наясно: те ще работят за Човека, и Човекът ще им казва какво да пишат, какво да не пишат, и как едно или друго трябва да бъде написано", казва той. "И Човекът има правото да го прави, защото им плаща".

Целта на тази нова пропаганда не е за убеждава някого, а да кара зрителите да гледат и да насочват вниманието си встрани от наистина важните неща - да пречи на западните тези и сюжети, а не да осигурява контратези и контрасюжети.

Това е перфектен жанр за конспиративни теории, които изобилстват по руската телевизия.
Когато Кремъл и свързаните с него медии бълваха безумни обяснения за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над източна Украйна през юли, те ту пускаха теорията за обстрел на авиолайнер от украински изтребители по американски инструкции, ту тази за опит на НАТО да свали личния самолет на Путин.

Но целта не беше толкова да убедят зрителите в която и да е версия за събитията, а просто да създадат усещане за параноя, обърканост и желание за пасивен живот в контролирана от Кремъл виртуална реалност.

Сега Русия изнася модела си за подмяна на реалността чрез стотици милиони долари, които харчи за международни медии като денонощния многоезичен новинарски канал RT (Russia Today).

В страната RT помага да бъдат убеждавани руснаците, че правителството им е достатъчно силно, за да се конкурира със CNN и подобни телевизии. В САЩ RT не се приема твърде насериозно (ако каналът успее да всее известни съмнения сред американците, толкова по-добре, счита Москва).

Руската пропаганда в Европа

Но в Европа, руската пропаганда е по-могъща, като работи наравно с влиянието на Кремъл върху местните медии, както и чрез икономически и енергиен натиск.

Ситуацията е най-напрегната в прибалтийските държави, където големи количества рускоезично население се обслужват от рускоезични ТВ канали - като латвийската PBK, която купува програми от Кремъл на много ниска цена.

"Огромни части от нашето население живеят в отделна реалност, създадена от руските медии", казва Раул Ребейн, експерт по пропаганда в Естония, където една четвърт от населението са етнически руснаци. Това прави политиката на консенсус невъзможна".

А българските медии?

В изследването си как българските медии отразяват конфликта в Украйна, Христо Грозев от българската организация Risk Management Lab установява, че мнозинството от вестниците в страната следват руските, а не украинските тези за събитията от рода на свалянето на MH17. "Това не е само въпрос на езикова симпатия", казва Грозев. "Руските медии просто разказват повече и по-добри сюжети и именно те се препубликуват".

Спрете лъжата

Организации като украинската StopFake.org работят упорито, за да разкриват дезинформацията в руските и чуждестранните медии. Но за всяка "фалшивка", която улавят, прокремълските новинарски медии създават още хиляди. Тези новинарски организации не се вълнуват дали ще бъдат уловени в лъжа.

Те се интересуват само от кликове и атрактивност за аудиторията.

Подобно на руските си еквиваленти, RT се фокусира и върху конспиративни теории - от "истината за 11 септември" до "тайната роля на ционистите в сирийската гражданска война".
Западните критици често се присмиват на тези твърдения, но отразяването им намира и възприемчива аудитория.

Крайнодесни конспирации

В скорошно изследване, наречено "Конспиративната нагласа в ерата на прехода", разглеждащо конспиративните теории във Франция, Унгария и Словакия, екип от учени от водещи европейски мозъчни тръстове съобщават, че поддръжниците на крайнодесни партии са по-склонни от привържениците на други партии да вярват в конспирации.

А крайнодесните националистически партии, които често идеологически и финансово са близки до Кремъл, бележат възход.

В Унгария "Йобик" са втората по големина партия. Във Франция, Националният фронт на Марин льо Пен наскоро спечели 25% от гласовете на изборите за Европарламент.

"Дали има по-голям интерес към конспиративните теории, защото популярността на крайнодесните партии расте, или крайнодесните партии стават по-популярни, защото конспиративното мислене се налива в информационното пространство?", пита донякъде иронично Глеб Павловски.

Междувременно Америка се затруднява да изпраща убедителни послания към света.
"Америка е в информационна война и губи тази война", заяви Хилари Клинтън пред Конгреса още през 2011 година, визирайки успехите на руските и китайските медии.

Докато Кремъл засилва международната си пропаганда, Западът междувременно изживява собствена криза на вярата в идеята за "истина".

Именно от тази тенденция Кремъл се надява да се възползва

В крайна сметка много хора в Русия и по света разбират, че руските политически партии са кухи и руските новинарски медии бълват фантазии. Но настоявайки на лъжата, Кремъл сплашва другите, като показва, че контролира дефинирането на "реалността".

Ето защо е толкова важно за Москва да премахва и отрича истината.

Ако нищо не е истина, то всичко е възможно. И хората са оставени с усещането, че не знаят каква ще е следващата стъпка на Путин - че той е непредсказуем и поради това опасен. И те остават поразени, замаяни и озадачени от употребата от страна на Кремъл на абсурда и нереалността като оръжие.

* Петер Померанцев е ТВ продуцент, който работи в Лондон. Той е автор на предстоящо изследване за руското въоръжаване откъм информация, култура и финаси. Също така подготвя предстоящата за издавне книга "Нищо не е истина и всичко е възможно", която се отнася до постмодерната диктатура на Владимир Путин.

Oще: война  европа  информационна война  лъжи  нато  пропаганда  русия  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 03.03.201518:44

>вече не само неговата държава ги може тези неща

Очаквам подобна снимка на щанд книги в САЩ, всичките възвеличаващи велик САЩ като покорител на света и назоваващи Канада и Мексико като Новоамерика.
Докато не видя такава снимка твърдението ти, Гюлмезов, остава не само несвързана глупост тип "ама те бият негрите", а и неистина - защото дори боят на негри тук е изцяло мним и в твоята глава. Докато не дадеш снимката, тоест.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

38 scuba | 03.03.201518:16

На Померанцев пожелавам да преглътне портокала,
На Фрида-да си купи дамски превръзки,
На Оня-да го изтрият.
Бълбук!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

37 Шамито | 03.03.201515:21

Божо,много точно.В допълнение–борба за облъчване на зомбитата и в двете направления.Пари,пари и пак пари.Моралът е хумористична категория.Негово величество индивида командва парада.Че има други себеподобни–изобщо не е негов проблем.Еволюцията трябва да се намеси.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

36 Божидар Гюлмезов | 03.03.201512:12

На срещата на НАТО в Уелс миналата седмица, генерал Филип Брийдлав направи смело изказване. "Русия води най-невероятната светкавична информационна война, която сме виждали досега в историята", заяви той.

Сегашна Русия не само използва дезинформации, фалшификации, лъжи, "изтичане" на информация и киберсаботаж, обикновено свързвани с информационната война. Тя създава нова "реалност", пораждайки масови халюцинации, които се преобразуват после в политически действия.
-----------------------------------

Звучи като някой много разочарован от факта че вече не само неговата държава ги може тези неща, ами и противниците вече не се дават така лесно като преди...


Да им е честито, в наше време всичко е толкова перфидно измислено и реално изглеждащо, че отдавна няма значение какво се случва в реалността. Големите си правят каквото си искат, и лъжат както си искат.

Най малкото защото публиката вече е видяла многократните лъжи и на двете (или повечето страни) и вече никой на никого не вярва просто ей-така, и всяка ситуация завършва в една сива зона в която нищо не е доказано, и всеки просто избира да вярва на някоя от страните съгласно собствените си разбирания...


Истината отдавна се знае че няма да излезе наяве, и е ясно че никой от участниците не представя истината, ами само това което му изнася на него - части от истината, подплатени със стабилно количество манипулация.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

35 иван | 03.03.201510:20

Немцов, до смъртта си беше една „стара муцуна” от времето на Елцин. Влиянието му дори сред опозиционните партии беше едното нищо.

Може да звучи зловещо, но благодарение на насилствената си смърт, той се върна в политиката като знакова фигура, стана олицетворение на антируската пропаганда. Независимо, какви ще бъдат резултатите от следствието, за Запада той ще си остане жертва на кървавия диктатор – Путин.

Много е странно, колко висока оценка се дава на руската пропаганда на Запад, до степен да бъде обявена за победоносна идеологическа инвазия. Явно е, че „куца” идеологическата подготовка на населението в Европа. Идеологическата работа на съответните служби и централи не е на нивото на евро-атлантическите повели и очаквания, подценява се, или се върши формално.

Заделените стотици милиони долари за идеологическа борба с руската пропаганда не се използват ефективно, може би защото се „усвояват” от хора, които „на две магарета сламата не могат да разделят”, камо ли да станат „инжИнери на човешките души” и да посочат правия път на заблудените ни съевропейци .........

Да не говорим, колко е ефективна тази пропаганда в България!
Наскоро попаднах на някакви социологически проучвания според които 75% от българите все още гледат на Русия като на приятелска държава!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.10.2014, 23:18

34 Chelsea FC.100005411025002 | 03.03.201501:23

Добре де, като чета тая статия оставам с впечатлението, че руснаците са лъжци, а пък Щатите се чудят само как да помогнат и как да направят по-добър света.
И как го правят това?
Ами като сложат ръка на всичко: като подслушват и контролират, като бомбардират където си искат и като си измислят каквито си искат причини. Защо не наложиха санкции на американците след като се доказа, че влизането им в Ирак беше с изфабрикувано доказателство? В желанието си да си наврат гагата навсякъде и да доминират, САЩ провокираха обаче събития, за които вече съжаляват.
Няма лоши и добри - всичките са една стока в различна опаковка.
Единственото, което е важно е какво става в България.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

33 sim4o | 21.12.201421:16

Верно да го махнат Путин ...
И бой, бой бой по Фридушенките с атомни бомбици ...
Да станат дечицата и на цър-пър и тя да се изкефи, а Фридушенка ???

Готино ... а скоро ли ще е това време - не, не скоро ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.12.2013, 14:21

32 тулса | 08.11.201417:14

Я да го видим този Померанцев що за птица е:
http://www.svoboda.mobi/a/1821177.html
"Я украинский еврей..."(доста типичноУсмивкаТова той го заявява на дикусия на тема Руски англофили на горния линк..Пише човекът за москалите в Западна Украйна,за особените отношения на руснаците към Англия и културата и. В един момент друг участник констатира, че израсналият в Англия Померанцев има доста невярна представа за руското общество. Добавя се, че англоскасонската култура всъщност е доминираща в света, което прави пресилени разните внушения за могъщата руска информационна сила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

31 hidden_in_the_shadows | 15.09.201419:31

Бисер Минчев | 13.09.201407:34
"Значи всичко е измислено! И снимките на обгорените трупове в Одеса са пропаганден трик. И убитата бременна жена е пропаганден трик. И обстрелът на населени места със системи за залпов огън е наужким, и е пропаганден трик. Изобщо всичко е руска пропаганда... А бе що не си.... "

Що не си купим 38 рубли за 1 долар? Ми щото преди няколко месеца бяха 30 рубли за 1 долар... И по-зле ще става.. хахахахха
Мрете в мизерия, типове, за който смартофоните са лусозна стока Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив '
Ха-Ха-Ха
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

30 hidden_in_the_shadows | 15.09.201419:23

Вие си скимтите, а едно доларче вече струва 38 рубли ;–))

Радвам се, че плачете, сълзите ви са радост за мен, скъпи мой русофили добре де, добре
   

оценка

+1 -10