Това ли е най-големият проблем на България? | webcafe.bg
Webcafe

Това ли е най-големият проблем на България?

Ясен Бояджиев , Дойче Веле
28.11.2011, 11:00 (обновена 29.11.2011, 16:56)
шистов газ, протест

Шистовият газ в България е далечна и съвсем хипотетична перспектива. Засега не се знае дали въобще има газ

Проблемът, който сън не дава на повечето български парламентарни партии, не е рухващата пенсионна система, нито опасното за здравето здравеопазване, нито пък произвеждащото неграмотни хора образование.

Не е и непомръдващата конкурентоспособност на икономиката, набиращият скорост социален и ценностен разпад, нито непрогледната засега енергийна зависимост. Българските партии нямат ясна и дългосрочна идея какво да се прави по всички тези въпроси. Или във всеки случай не са ни я съобщили.

Шистов газ? Да се забрани!

Но за шистовия газ имат. За броени дни три партии, независимо една от друга, внесоха кой от кой по-категорични законопроекти за неговата забрана. Активността им особено се засили, след като за това ги призова лично премиерът и, въпреки че привидно е на обратната позиция, обеща и неговите депутати да подкрепят забраната.

Нещо повече - вносителите жестоко се изпокараха кой пръв се е сетил и кой на кого е присвоил политическата инициатива. Официално тя е мотивирана със загриженост, че добивът на шистов газ ще остави „една трета от страната без природа, без здраве и без поминък", като я превърне в „истинска, натурална пустиня".

Реални рискове и откровени фантазии

Разбира се, специалистите не са единни в оценката си за екологичното въздействие на съществуващата технология за добив на шистов газ. Но дори на фона на тези различия подобни апокалиптични прогнози са много силно преувеличени и направо фантастични. Те обаче попадат в „благодатна среда" и допълнително подхранват създадената вече около шистовия газ страхова истерия.

Аргументацията на противниците на шистовия газ се крепи на един филм, изграден върху предположения и интерпретации и отдавна опроверган с факти. Те освен това се позовават на приетата някъде забрана за добив. Несравнимо повече страни обаче, включително и близо до България, добиват или усилено се готвят да добиват шистов газ, което вече радикално променя световния пазар.

Всяка намеса в природата, естествено, е съпроводена с рискове. Рискове носят и „конвенционалните" дълбоки сондажи, каквито в България е имало стотици, и минното дело, и хидропроектите. Да не говорим за изграждането на атомна електроцентрала в земетръсна зона или за разтоварване на петрол в открито море, от които, както е известно, най-пламенните противници на шистовия газ в България хич не се притесняват.

Неговият добив съвсем не е безрискова технология. При определени условия обаче рисковете могат да бъдат сведени до минимум, а добивът като във всяка подобна дейност трябва да бъде подложен на строг контрол и технологична дисциплина. Технологиите, впрочем, също бързо се развиват към повече сигурност и безопасност.

Да се направиш на загрижен, за да те харесат

Шистовият газ в България е далечна и съвсем хипотетична перспектива. Засега не се знае дали въобще има газ. Още по-малко - дали, ако има, добивът му ще е възможен и рентабилен. Нещата са на етап разрешение за проучване, който би отнел години. Самото проучване би продължило още повече време. Така че до евентуална експлоатация на евентуалните залежи би могло да се стигне след 10-15 години. Защо е тогава тази трескава политическа експлоатация на самата тема за шистовия газ?

Причините са две. От една страна темата е безобидна и беззащитна, удобна като боксова круша. Дава възможност спокойно да се направиш на загрижен за и без това достатъчно наплашените хора, да им се харесаш без това да ти струва нищо - няма нужда да се аргументираш или да измисляш някакви сложни решения. Въобще, качваш се на влака на популизма, а него стачка не го лови. Покрай това можеш да покажеш, че си важен, че те има и да решиш някой и друг конюнктурен проблем на политическото си оцеляване.

От друга страна обаче темата за шистовия газ е и опасна. Но не толкова за природата, колкото за интересите на съществуващия газов и енергиен монопол и неговите храненици. Важен в случая е не толкова страхът на хората, колкото страхът от евентуална алтернатива.

Евентуалното наличие на залежи от шистов газ, дори само потенциалната възможност за тяхното разработване би променила значително енергийните позиции и шансове на страната. Може би затова внесените законопроекти се опитват да забранят не само добива, но дори и знанието дали някога въобще ще има нещо за добиване. Такава политика е по-опасна и вредна от всякакви сондажи.

Дойче Веле

Oще: забрана  шистов газ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

66 crazyforest | 30.11.201113:39

http://www.youtube.com/watch?v=ccRwfiZj934&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2011, 21:17

65 Boyan Zlatarev | 29.11.201121:35

Г-н Ясен Бояджиев,
показвате невероятна арогантност с настоящата статия, която не се обуславя на никакви факти, а чисто и просто излага собственото ви НЕКОМПЕТЕНТНО мнение по много важен за страната ни проблам. Много лесно се пишат измислици когато човек дори не си е направил труда да проучи на място ситуацията, а тя е...в този момент знам със сигурност поне за една сонда за шистов газ, която видях вчера със собствените си очи. Сондата е част от цялостна инсталация разположена на около 30-40 декара площ непосредствено до нивите на село Рогозина в добрич. Сондата работи денонощно без почивка и до нея могат чсно да се видят басейна за заразените води и тръбната инсталация за хидравличния шок. Това е РЕАЛНОСТ и се случва в момента. Ако не вярвате елате до село Рогозина да се убедите. Така наречените проучвания са единтични с процеса на добив на шистов газ и по само себе си носят абсолютно същите рискове. Много ми е тъжно че изстрадалото ни общество бива манипулирано със статии като тази, когато хората и без това имат достатъчно проблеми.
Боян (Каварна)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2011, 09:30

64 open your Mind | 29.11.201115:25

Не виждам как бай ти американец ще се юрне да харчи милиони, в търсене на газ и това в полза на приятелския български народ. Мислете, мамка му- освен частните нефтени корпорации и част от политическата върхушка, никой друг няма да е на далавера, даже напротив-най-много наистина да вземат да и разкажат играта на Добруджа! Малко мислете и влезте в реалността, все пак в България живеем, наивници!!! Взривявай сонди !!! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

63 vitenu | 29.11.201115:23

Сребърниците на Чичо Сам са стигнали и до тоя мизерен сайт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

62 boris | 29.11.201114:20

Най-големият проблем на България са журналистите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

61 fALLEN | 29.11.201113:41

не знам за кво руско енергийно лоби иде реч, но доколкото си спомням тоя шистов газ можел да покрие само 5-10% от вътрешните ни нужди. за кво падане на цените, за кви енергийни лобита бълнуват разни олигофрени?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2011, 10:21

60 Йоан | 29.11.201111:22

ДА, ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА

Трябва да спасим Родината си от унищожение. Каква безопасност, какви държавни органи, какъв екологичен контрол у нас?

"Шеврон", дето имат 15-20 милиарда долара годишен оборот, да не би да вземат да се загрижат за безопасността на България и за здравето на нейните граждани, вместо да си напазаруват цялото екоминистерство, Народно събрание и Министерския съвет накуп? И

При такова талибанско управление на държавата гражданите могат да се защитават само с талибански методи - протести и ако не помогнат - взривяване на сонди бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 03:15

59 Sailor | 29.11.201104:05

Уфффффффффффф, изписах цял роман за коментар и накрая не успях да го пратя,че се и затри нейде Бесен За това сега обобщено с две думи: трябва да сте мега тъпи и слабоумни, за да си мислите, че някой( аз или Петкан или Драган) ще намаже нещо от цялата тази газова работа. Не виждам как бай ти американец ще се юрне да харчи милиони, в търсене на газ и това в полза на приятелския български народ. Мислете, мамка му- освен частните нефтени корпорации и част от политическата върхушка, никой друг няма да е на далавера, даже напротив-най-много наистина да вземат да и разкажат играта на Добруджа! Малко мислете и влезте в реалността, все пак в България живеем, наивници!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2011, 02:05

58 Borislav Tsokov | 29.11.201102:12

Aбе шибаняци от този кретенски сайт, не разбирате ли, че в тази скапана държава само природата ни е останала?! Само това си имаме като богатство. Другото ни го взе мафията, която си има държава. То и от природата не е останало кой знае колко, съсипаха северното черноморие Георги Илиевци, Павловци и Милен Велчевци, и други мутри, сега се целят в южното. Но поне да не си творим почвата и да не измъчване варварски земята си!!! За това се борят хората, подкупни курви от Дойче Веле и подгласници от webcafe!

Филмът GASSLAND е спечелил няколко международни награди и е бил номиниран за ОСКАР, оправете си информацията! Няма нищо подвеждащо в него, всичко е абсолютна истина. Аз в този помиярски сайт, ясно е, че повече няма да стъпя Удивителна Ама ще препоръчам на всички мислещи също да не го правят..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

57 Pavur Pezev | 28.11.201123:01

През 56-та,британците се помъчиха да изтръгнат Суецкият канал от ръцете на Насър-американците беха против,щото им замириса на опърлен чифут от новоизлюпената Чифутландия и изненадаха англичаните отзад.Египтяните пускаха охотно ирански военни кораби през канала и американците ореваха орталъка.Спетнаха им революция,с лайнян привкус на западна демокрация.Иран е бурето с барут,което при гърмежа си,ще замаже лайната от посраното евро,което се крепи с наколко байпаса и няма да живее дълго и посраната американска задлъжнялост.
   

оценка

+0 -0