Заарската работа | webcafe.bg
Webcafe

Заарската работа

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
03.06.2015, 13:28 (обновена 04.06.2015, 15:32)
ботев

Не че спирането на сирената в случая е особен героизъм. Напротив - в него също се крие заарска работа

Всяка година на 2 юни, щом на обяд прозвучи сирената и призове към обща почит на Ботев и падналите за свобода, с надежда се оглеждаме за онези сънародници, които не я чуват, погълнати от ежедневните си занимания. Очакванията ни не остават излъгани, пълно е с такива, които даже и от формална куртоазия не запазват минута покой, за да си почоплят телефона или да дръпнат един фас.

Те продължават да се движат и то не защото са лоши патриоти, безродственици и не ги е еня за смъртта на героите. Макар действията им на пръв поглед да изглеждат напук на историческата памет, те всъщност са съществена част от нея.

Освободителните ни борби никога не са се отличавали с особена масовост и е някак си е нереално, ненашенско да очакваме кой знае каква задружност от дистанцията на времето. Онези с неотложните ангажименти и забързаното ежедневие също отдават заслуженото на Ботев и бунтовници, само че по начина, по който са го правели голяма част от съвременниците им - игнорирайки ги. Така националната ни линия на поведение си остава константа.

В "Записки по българските въстания" Захари Стоянов описва един твърде емблематичен епизод: "Дълго време ние тичахме из панагюрските улици и следвахме да викаме "бунт" и "на оръжие", но освен пресипналите гласове на Волова и на Бенковски, които така също повтаряха нашите думи малко по-настрана, нищо друго не се чуваше. - Възможно ли е да излезе и тук заарска работа? - питаше ме Икономов".

Заарската работа е препратка към фиаското на въстанието в Стара Загора, където въпреки обещанията и патриотарските клетви, се събират само шепа хора. Останалите се скриват, намират оправдание да не дойдат или просто не обръщат внимание на случващото се. Не че не искат свобода и братство, просто не са убедени, че си струва усилията. И до ден днешен неучастието е съществена част от визията ни за промяна.

Желаем по-добри времена, но ако е възможно да не ни занимават с постигането им. Затова "заарската работа" е чудесен термин за начина, по който ние вършим важни неща заедно. Почитта на героите би трябвало да е най-лесното сред тях, но парадоксално и то не се получава по най-добрия начин.

От друга страна обаче фиктивният, колеблив и незаинтересован стил е най-адекватен за характера ни. Така че нищо чудно, че в минутите за покой някой бърза. Така се прави по български. Другото би било нагла лъжа спрямо светогледа ни.

Затова и твърдим, че се оглеждаме с надежда за онези, които не спират на сирената. Те са важни, дори бихме казали ценни. Те са хората, които традиционно са смятали Ботев за наивна лудетина и освободителното движение за нечия друга задача. 2 юни е и техен празник, защото ако не бяха те, падналите за свобода вероятно щяха да са с по-дълга продължителност на живота, а и извънредността на геройството е видима само на фона на ежедневното и профанното.

Не че спирането на сирената в случая е особен героизъм. Напротив - в него също се крие заарска работа, понеже едно е да уважаваш формално бунтарите, а съвсем друго да осмислиш посланието им през вековете и също да бъдеш бунтар срещу статуквото. Но все пак е нещо някакво минимално усилие да направиш нещо заедно с другите, макар да не си убеден в практическия му смисъл.

 

Oще: 2 юни  драго симеонов  заарска работа  заарската работа  сирена  сирени  христо ботев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2016, 16:40

3 О. Велков | 02.06.201617:15

Да, Драго, заарска работа е. Защото народът ни е с овча и робска психика. Той е свикнал някой да го води и да се грижи за него. Той иска някой да надене хомута и да тегли каруцата, в която се е качил, но без да помага на този отпред, без дори да подвиква окуражително, а напротив - мълчи като пън, и му е все тая в каква посока се дърпа каруцата. Нали той се вози без да влага усилия. Пресен пример е вдигането на цената на билета в Софийския градски транспорт с 60%!!! и овцете се тълпят на касите на ЦГМ, за да си купят карти, щото им излизало по-евтино, вместо да поискат сметка от кметицата за това чудовищно поскъпване. Борбата за защита на правата ни - това не е лъжица за всяка уста и за това сме на тоя хал, за съжаление. Както е написал един наш поет( да ми простите невежеството ) ,,Спете спокойно деца!".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 04.06.201501:42

Хари бе, този твой "евроатлантик" голям познавач на руската литература се е извъдил. Усмивка Най не ми е било евроатлантик, най ми е било изтрещял русофил. Усмивка Или някое "руско другарче", дето смята че всичко значимо в световната история е направено в мада' Ръша. Не бих се учудил, ако е "руско другарче", на което му плащат да се представя за "евроатлантик". Изказването му никак не звучи "евроатлантически". Звучи точно като платен руски трол. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 03.06.201522:45

Вчера един син евроатлантик ме осветли, че Ботев е психопат защото българите не заслужавали да се жертва човек за тях, и че е откраднал прочутите си стихове в "Хаджи Димитър", от Лермонтов! луд!?!?!
   

оценка

+1 -1