Циганите и циганиите | webcafe.bg
Webcafe

Циганите и циганиите

Григор Гачев
10.05.2012, 11:59 (обновена 13.05.2012, 12:59)
Роми

Снимка: © Дарик радио - Сливен

Защо им е на политиците да ни лъжат за циганите

- Ало, Григоре, можеш ли да поемеш Ханс за към два часа? Да, знам, ама просто се налага. Моля те, направи нещо...

Беше точно преди празниците. И понеже доста от клиентите ми вече я караха празнично, реших да кръшна от работа за два часа.

Ханс (името е променено) работи в Европейския парламент, като помощник на някакъв депутат или парламентарна група. Прави обиколка из Югоизточна Европа, по няколко дни на страна. И аз трябваше да се явявам временно негова бавачка... Натоварих го в колата си и тръгнахме на тур из София.

Бързо забелязах, че слуша с половин ухо обясненията ми за историята, географията и културата на града. Но пък доста внимателно оглеждаше всичко - сгради, автомобили, улици, хора... Помоли ме да разгледа крайните квартали. И някъде към края на първия час поведе разговор:

- Григор, спътниковата телевизия в България евтина ли е?

- Не, естествено. Защо?

- Това са ромски жилища, нали? Гледам, че са целите окичени със спътникови антени. А по другите жилища са голяма рядкост.

В момента минавахме покрай два цигански блока в Люлин. Обитателите им бяха насядали на пейките отпред, подритваха боклуците по тротоара и зяпаха минаващите автомобили.

- Културата на част от ромите в България е такава. Спътниковата телевизия се цени много повече от други неща. При българите е обратното - опитах се да бъда дипломатичен.

- Откъде имат пари за спътникова телевизия? Доколкото ми е известно, безработицата сред тях е голяма. И гледам, че много от тях не вършат нищо в работно време.

- Ами... така е у нас.

Внезапно срещнах насмешливия му поглед.

- Колегата ти ми каза, че циганите са голям проблем в България. Че отказват да работят, че вместо това се занимават с престъпност. И че държавата е вдигнала ръце от тях и не ги закача.

- Не всички цигани са такива. - Наистина го мисля. Познавам достатъчно цигани, които се скъсват от честна и тежка работа, и си живеят достойно трудния живот. - Някои, уви, са.

- Каза ми също и че в обществото се трупа напрежение срещу тях, и че е възможно да избухнат конфликти. Ти какво мислиш?

- Не е изключено. Както сам казваш, тези хора правят каквото си искат и законът не ги закача.

- А защо законът не ги закача?

Отведнъж ми кипна.

- Защото са под закрилата на големите правозащитни организации от Европейската общност. Те могат да те убият, и няма дори да ги вкарат в затвора. А ти опиташ ли да се защитиш от тях, дори законно, ще лежиш. Българите сме благодарни от сърце на ЕС за това.

Погледът му само стана още по-насмешлив.

- И кой ти каза, че организации в ЕС защитават циганите?

Както внезапно се ядосах, така внезапно и ми мина ядът. Знам някои неща по въпроса, а преди да ги зная съм ги подозирал. Но реших да се направя на тъп и да видя доколко изрични ще станат думите.

- Отвсякъде го казват. Медии, политици, новини...

- Политиците, които ви управляват? Медиите на тяхната мафия? Новините по точно тези медии?

- А как е тогава, ако ни лъжат? И защо ще ни лъжат?

Ханс въздъхна уморено.

- И тук е точно същото като в Румъния, Григор. Преди да тръгна по Балканите, не го и подозирах, но там го научих. И тук го виждам с очите си. Даже повече е.

- И какво е?

- Никой в ЕС не защитава циганите, Григор. Най-малко пък румънските и българските. Кой в ЕС според теб има изгода да ги учи на престъпност и безнаказаност? Мислиш, че германците примерно искат да си създадат още престъпници, които да идват в Германия да ги грабят и така нататък?

- Тогава защо? Как така циганите печелят при безумни условия дело след дело срещу държавата ни в Страсбург?

- Собствените ви политици ви лъжат, Григор. Те са, които оставят престъпници да спечелят дела срещу България. Нарочно и умишлено. Те са, които подсигуряват безнаказаността и протекцията на ромската престъпност. В Европа знаем това, но не можем да направим много. По-скоро се чудим как вие не го знаете, и защо не вземате мерки.

- Защо им е на политиците ни да ни лъжат за циганите?

- Как се печелят избори в България, Григор? С гласовете на циганите. От българите гласуват на избори много нисък процент. Затова гласът на циганите тежи. А те гласуват както нареди местният цигански барон. Който не изпълни заповедта му рискува здравето, че и живота си... А тези барони са престъпни барони. Издържат се от престъпност. Тези 20-30 лева, които циганите получават за гласа си на избори, рядко ги дават наистина политическите партии - дават ги най-често бароните, уж са от партиите. А на бароните се плаща с безнаказаност. Правят от престъпност десетки пъти повече пари, отколкото раздават по избори. Изкарват ги от вашия джоб.

- Така ли мислиш?

- Странно ми е, че има българи, които не го виждат. При положение, че всички тези пари излизат в крайна сметка от техния джоб, от тяхната кола или жилище. (Предполагам, че Ханс имаше предвид, че ги крадат от джоба, колата или жилището.) Странно ми е как чакате някой друг да ви спаси от това, че ви крадат. И че сериозно вярвате, че ЕС е виновен за това. Да си чул някога циганин престъпник изобщо да се е опитал да съди в Страсбург примерно Германия или Франция? Няма и да чуеш. Тези държави не сключват сделки за безнаказаност с престъпниците, така че няма да ги оставят нарочно и да спечелят делото. И престъпниците го знаят, и не се и опитват. А българските престъпници знаят, че ще бъдат оставени да спечелят делото, така е договорено. Затова и съдят България.

- Уверен ли си?

- А ти не си ли, Григор? Дето цял живот живееш тук и всичко това става пред очите ти?...

Оттам нататък разговорът кривна надругаде, после предадох Ханс на следващата "бавачка" и т.н. И чак сега намерих време да го напиша тук.

А трябваше по-рано. Веднага. Не че не си го знаем, и съгласните и отрицателите. Просто тези неща трябва да се казват.

 

Oще: блок  град  европарламент  култура  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

27 explorer | 01.06.201217:35

Ще си позволя да изкажа лично мнение. Чудя се на някои българи, които успяват да видят сламката в циганските очи и не виждат гредата в нашето българско око.
Ако започнем от историята, направо съм потресен от изнасилването й от някои сънародници. Все бях чел безумия, но не бях стигал до историческата необходимост от нацисти, които " да оправят положението". Ако сме се докарали дотам, язък за завършеното образование на въпросните индивиди!
Освен това съм изумен от лицемерието, на хора, които смятат че трябва да се започне от билетчетата, и тока и пропускат масовото неплащане на осигуровки от българи например. Да не говрим за рекета и схемите на по-високо ниво, при които ако направим съпоставка м/у малцинства и мнозинство, не е трудно да се познае резултата, дори без да се търси класифицирана информация.
Да не говорим за неглижирането на отговорността ни като мнозинство да си изберем почтени и кадърни управници - т.е. да гласуваме информирано и след това да започнем да им държим сметка изпълнението на обещанията, които са дали. Защото тук основно е заровено кучето - ако някой може да си купи управлението с по някое кебапче или някой лев, после е най-лесно да управлява както си ще и да каже че цигани (евреи, сектанти или каквото малцинство има под ръка) са виновни за незпълнението на общанията и ........историята се повтаря, за наша сметка Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

26 Bobby_gBG | 01.06.201212:47

Алянски не те знам как въобще успя да го напишеш това нещо на шльокавица, при положение че кирилизатора на сайта е пуснат по подразбиране, ама гледам последното е адресирано към мен, и се измъчих да прочета маймуницата ти за да видя че пишеш неща които ги знам отлично.

Въпроса ми обаче е - и какво от това? Какво точно искаш да кажеш? Защо го каза, и защо го адресира към мен.

И този път - пиши на кирилица. Не е особено трудно. Даже по-трудното в този сайт е писането на маймуница отколкото на кирилица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2012, 08:55

25 aliqnski | 01.06.201210:11

GOSPODIN GYULMEZOV VIE NA VQRNO ZNAETE KAKVOE DUMATA GYULLMEZ SAMO ISKAM DA VI POPITANM VIE IMATELI DECA
I ZNAETE LI PO KOLKO DECA RAJDAT SEGA6NITE MLADI SEMEISTVA 1 MAKSIMUM 2 ASKO NE VIARVATE PROVERETE MLADOTO POKOLENIE MOIAT BA6TA SA 4 BRATQ I 2 SESTRI NIE SME 3 BRATIA I 2 SESTRI AS IMAM 1 DETE BRATIATA MI SA6TO A IMAM MNOGO PRIATELI KOITO SE DVUOMIAT DA LI DA SI NAPRAVIAT DETE
VAPREKI 4E NESA OT TIA DETO NESI PLA6TAT SMETKITE ZA TOKA I VODADTA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2012, 08:55

24 aliqnski | 01.06.201210:02

TOVA ZA BABI4KITE GOSPODIN RADNEV 6TE VI KAJA SLEDNOTO PREZ DALE4NATA 94 g BIAX NA KOMANDIROVKA VAV SOFIA PRATEN OT VOISKITE NA REPUBLIKA BG BIAXME 9 DU6I 4 BALGARENA I 5 CIGANINA EDIN DEN REDNIKA DOBREV ILI DALGIA KAKTO GO NARI4AXME V KAZARMATA NESE IAVI ZA VE4ERIA PRIBRA SE OKOLO 2 hs SUTRINTA I ZNAETELI KAKVO E NAPRAVIL GOSPODIN RADNEV IZNASILIL E BABI4KA NA 73g I QE UDO6IL REDNIKA DOBREV E BALGARIN NO ZA MEN PRESTAPNIKA NQMA ETNOS TOI TRQBVA DA BADE SADEN ZA PRESTAPLENIATASI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2012, 08:55

23 aliqnski | 01.06.201209:48

6TE VI KAJA I ZA SATELITNATA TELEVIZIA TIA SE GLEDA PREDIMNO OT ROMI KOITO GOVORIAT PREDIMNO TURSKI EZIK I TAZI TELEVIZIA NE SE PLA6TA GOSPODA TQ E BEZPLATNA I IMA NAD 150 KANALA NA TURSKI EZIK ZA TOVA IMA MNOGO SATELITNI 4INII NA POKRIVITE NA KA6TITE I BLOKOVETE IM
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2012, 08:55

22 aliqnski | 01.06.201209:43

GOSPODIN RADNEV MOJELI DA MI KAJETE KOGA ZA POSLEDNO VIE STE VLIZALI V NQKOIA ROMSKA MAXALA 150 lv SA DOSTA SABLAZNITELNA SUMA AKO JELAETE DA NAPRAVIM EDIN EKSPERIMENT SAS VAS
AS SAM OT ST ZAGORA TAM IMA EDIN KVARTAL KOITO SE KAZVA LOZENEC AKO NAISTINA DARJITE NA DUMITE SI ZAPOVIADAITE I NAPRAVETE EDNA OBIKOLKA TOVA E EDIN OTGOLEMITE KVARTALI NA STZ S NASELENIE PREDIMNO OT ROMSKI PROISXOD AKO SE PRITESNIAVATE MOGA DA VI OSIGORIA OXRANA OT MOI PRIATELI BALGARI KOITO DOSTA 4ESTO MI IDVAT NA GOSTI I TO SAMI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2012, 08:55

21 aliqnski | 01.06.201209:22

ZDRAVEITE NA VSI4KI 4ETOH VNIMATELNO STATIATA I VSI4KI KOMENTARI NO ISKAM DA VI KAJA NE6TO KOETO NIKOI OT VAS NEMOJE I NIKOGA NQMA DA RAZBERE PORADI PROSTATA PRI4INA 4E NEE ROM ILI SIGANIN KAK TO VIE KAZVATE 6TE NAPI6A TOVA KOETO ZNAM AS RODEN SAM PREZ 75 g TAKA 4E ZNAM VREMENATA O6TE OT KUMONIZMA DO DNES ZAVAR6IL SAM SREDNO SPECIALNO U4ILI6TE OPERATOR V MEBELNO PROIZVODSTVO ILI PROSTO KAZANO DARVODELEC NIKOGA NESAM Q RABOTIL TAZI PROFESIQ PREDPOLOJETE ZA6TO
SLUJIL SAM 18 MESECA ZA NA6ATA MILA REPUBLIKA BULGARIA OPITVAL SAM DA ISKARVAM PREXRANA TA SI 4ESTNO PREZ CELIAT SI SAZNATELEN JIVOT KATO SAM PROBVAL KAKVO LI NE ZNAETE KAK E V BG TOVA KOETO PI6ETE VIE SAVSEM NE OTGOVARIA NA ISTINATA GOSPODINA KOITO PONQKOGA SI PIEL BIRI4KATA SAS TIAX E DVULI4NIK ZA6TOTO SAS TIAX E EDIN A SLED TIAX SAVSEM DRUG TAKA 4E SI ZADAVAM VAPROSA DALI I MOITE PRIATELI BALGARI NE PRAVIAT TAKA SAS MEN POVIARVAITE TE NIKAK NESA MALKO
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 20:58

20 naglfar | 17.05.201222:17

давам на другарката Ina Nedel 150 кинта суха българска пара да мине по определен маршрут и да излезе невредима от циганските гета
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 20:58

19 naglfar | 17.05.201222:12

Дали мизерията кара циганите да убиват и изнаси;ват бабички а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 20:58

18 naglfar | 17.05.201221:49

Ето как левичарски настроена грайндкор банда за пръв път ме грабва със заглавие-NAPALM DEATH
   

оценка

+0 -0