Това общество не обича безработните също толкова, колкото не обича и бедните | webcafe.bg
Webcafe

Кога утре ще е днес

Стефан Стефанов
29.12.2010, 16:50 (обновена 03.01.2011, 13:20)
Пейката

Снимка: © Стоян Георгиев

Това общество не обича безработните също толкова, колкото не обича и бедните. Ако си безработен, значи не правиш никакви пари и с други думи си равен на пенсионерите, лудите и циганите. Тях също никой в тази държава не ги обича, затова съответното отношение от страна на държава и граждани към тях е емблематично.

За статистиката направо те няма

В същото време ти, безработни човече, се опитваш да съществуваш със  сума, с която разполага и някой конгоанец  на ден (чието извинение може да бъде, че в Конго се води перманентна гражданска война. А какво може да бъде твоето?). Безработицата прави така, че социалният ти статус да е толкова нисък, че за статистиката направо да те няма.

А държавата отчита твоето съществуване единствено поради факта, че все пак трябва да гласуваш отвреме-навреме. За това, че си безработен, си персона нон грата в страната (съжалявам, но си е точно така), защото нямаш пари да си платиш дори бирата... И въпреки това се опитваш да гледаш на нещата позитивно.

Чашата е наполовина празна, чашата е наполовина пълна и това са пълни простотии, защото, когато чашата си е празна отвсякъде, няма как да е наполовина пълна. В същото време не си оставил много шанс на оптимизма, освен ако не се "случи нещо", което очакваш безуспешно горе-долу от гимназията насам. То така и не се случва. Май идеята е била да не се случи.

По-свободни? Десет пъти по-зависими са от средата

Така или иначе, безработните са най-непоносимите типове, защото нямат доходи, по цял ден могат да циклят в Интернет, могат да стават от сън късно следобяд, да пушат от цигарите на другите, да харчат пари, каквито нямат и въпреки това да не спират да пият. А в същото време да имат всичкото право на света да мрънкат и да псуват по правителството.

Безработните може би до известна степен са по-свободни от роботниците, но в действителност са десет пъти по-зависими от заобикалящата среда. Зависими от тази среда, повече от обикновеното, безработните стават част от тази среда.

Така безработицата може да се превърне в начин на живот. Нещо като падане в забавен каданс, нещо като нож с две остриета - или по-скоро като гмуркане в локва.

Онези преструванци предписват пенкилери

Безработицата се разглежда като масово заболяване, срещу която всичките фалшификати на депутати от парламента  се преструват, че предписват масови лекарства, които обаче не вършат никаква работа на човека.

Всъщност, отделният индивид няма значение за никого, защото таргет групата винаги, за който и да е сектор от политическия, социален или бизнес маркетинг да става въпрос, е масата.

Индивидът Х сред масата тук  все още няма работа, все още харчи пари, които няма, CV-ата се пускат като писма в бутилки в интернет, все още няма пари,  компромисите винаги са в името на светлото бъдеще, което се задава от има-няма десет-двайсет години, родил се е тъп, но пък е сравнително млад, не познава някой, който да е просперирал чак толкова много, нито пък познава някой, забогатял с честен труд, токът спира, земетресения го друсат, апатията го изсмуква.

В тази среда, без да го осъзнава, индивидът Х, всъщност се оформя като най-добрия роботник, защото му е все тая какво ще го програмират да върши. По същата лежерна схема и ще  му платят. По същата лежерна схема той няма да си плати парното. По този начин лежерната схема на масовото не-плащане се явява единствената закономерност на пазарната икономика у нас.

А Схемата е играта, която не познаваш - сложна координатна система от връзки и познанства, която е силна с това, че се  е наложила като обществена тайна. Общественият механизъм се  е задвижил в обратната посока, всички са доволни, че проклетият влак, в който се возят, въобще върви, въпреки че предимно пълзи.

Грозно

Докато влакът си пълзи по релсите нагоре, които винаги водят надолу, човешкият материал  вече се изнервя и иска другите човешки материали наоколо да ги няма. Грозно. И после започват емигрантските депресии.

Нито един политик в България не е  работил против емиграцията. Всички те са се захванали  за полите на едно празно понятие като демокрацията, което да изкривяват и да интерпретират, както им изнася. Демокрацията е нужна само на онези, които я размахват като знаме. А всичко, от което имаме нужда е една чиста  и свята република.

Колкото повече газиш, толкова повече затъваш

Проблемът на безработния човек е, че рано или късно започва да живее с това. Колкото повече минава времето, колкото по-безработен ставаш, толкова повече свикваш с мизерията и компромисите. Понеже, ако  общовалидното правило е, че икономията е майка на мизерията, у нас мизерията е майка на икономиката, затова, колкото повече газиш в блатото на безработицата, толкова повече затъваш в него.

В един момент човек се замисля защо въобще трябва да работи, при положение,че много от хората около него  работят и пак нямат пари.

Безработният човек трябва да открие логиката за себе си, да извлече есенцията на момента, за да оцени по достойнство преимуществата на осемчасовия работен ден във Фейсбук, забавянето на заплатата, която чакаш  от миналия месец, офисните интриги, които са проводник на едно всеобщо и върховно отегчение, както и с възможността заплатата да не ти стига за нищо.

И едното и другото не е хубаво,  с тази разлика, че роботещият човек има какво да изгуби, докато в същото време безработният няма какво да спечели. Мрачните размишления са свързани с преоткриване на тоталното безсмислие на работата, парите и пазара въобще.

Рано или късно, всемогъществото на валутата ще даде своята закономерна обратна реакция и от това няма да произлезе нова Ком-Соц идеология, ами по-скоро ще доведе до пост-ядрено завръщане към племенно -обществения строй.

Дотогава, когато няма оправия, трябва да стиснеш зъби и да продължиш напред. Но какво става, когато това, което правиш, е да стискаш зъби, а продължаването напред го оставяш, за когато имаш пари за билет?

Oще: безработен  безработица  демокрация  република  статистика  статус  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:43

17 Alejandro Alejandrov | 15.03.201216:22

Статията има своите попадения определено ми хареса но... според мен проблема не е само наш проблема е глобален не знам от каде да започна даже Много щастлив капитализма като система не работи изживяла е своите дни и бих казал че с продължава нето на съществува нето и ценностите които защитава провокира всичко най-лошо в нас. има много ''печални''статистики като например 3 милярда живеят с по малко от 2.5$ на ден а 80% от населението на земята преживява с под 10$ на ден с развитието на технологии те работната рака ще стане излишна заводи които са имали персонал от стотици души сега в тях се разхождат 5 човека в престилки и следят ''новия персонал''. всеки ден технологии те се развиват и съвсем скоро човешкия труд ще се обезсмисли.капитализма е пред своя крах в момента се подържа изкуствено на живото подържащи системи е Много щастлив ако пък оцелее сигурно скоро ще имам бар код на врата... жестокост,беззаконие,нетолерантност депресия това са плодовете на системата в 21век... четеики какво сам написал гледам че почвам да звуча като анонимните и се притесних да не стана жертва и аз на полицейско насилие или да не стана известен като терорияга не сам сигурен дали ще ми понесат светлините на прожектори те Много щастлив Много щастлив Много щастлив самия факт че тази мисъл ми минава през главата маи говори по добре за времената в които живеем. може би предстои битка между доброто и злото или битката вече се е състояла ама сме я проспали и злото е на кормилото на съдбата ни избора тук според вече ограничава до дали ще продължа ваме ''да си налягаме парцалите'' или ще дадем всичко от себе си за да променим света в които живеем избора дали да погледнем на думите на Хамлет като ирония или като присъда '' какво невероятно произведение е човека колко благороден в разума си колко безграничен в заложбите си във формите в движението колко изразителен и възхитите лен в действието като ангел в развбирането като Господ''
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

16 h3b2 | 03.02.201203:56

Чудесна статия, поздрави за автора. Всичко е толкова абсурдно вярно , че чак ми се дорева.
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 04.01.201110:19

Мариана, че какво да им обичаш на безработните (призиви за обич към безработните) Усмивка Те нали затова са безработни, защото не им се работи. Лудите и циганите не са такива по собствено желание, за разлика от безработните. Правиш ли разликата между цигани, луди и безработни???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

14 heat | 04.01.201110:06

Ако приемем истината, че в обществото властва закона на джунглата то безработните болните и сакатите са най-уязвините създания. И докато за хората с недъзи дори и да имат борбен дух е трудно заради физическата преграда то за безработните спокойно можем да приемем, че не са се адаприрали към околната среда по чисто психологически причини, не не се борят а чакат някой да ги храни. Птицата се учи да лети в момента когато спрат да я хранят, за съжаление българското общество е устроено така, че родителите се чувстват длъжни да се грижат за децата си докато са живи, и така порастналите "пилета" нямат нужда от летене след като всичко им идва наготово. Аз съм на мнение че обществото трябва да помага на слабите безспорно, но да се разглеждат работещите като хора нямащи свобода, а безработните имащи свобода е просто смехотворно. В природата гепарда има ли свобода? Ако не хване плячка (в нашите условия-ако не работи) 4-5 дена умира от глад. Нашето общество се грижи за тези които им е по-лесно да не "ловуват" но съм против тези индивиди да тълкуват мързела и безделието като свобода, те са живи единствено заради благоразположението на обществото или къртовския труд на родителите си! Който от тях няма съвест нека да папа наготово, но да се твърди че това е правилно, да се намесва думата свобода е най-малкото проява на лош вкус и евтино комедиантство.

Николай Кирков,
Господине, защо да сте паразит, вие живеете напълно за своя сметка, всеки има право да разпредели изкараните си пари във времето, всеки има нужда от почивка.

А работодателите никак не са експлоататори, те са стълбовете на които се крепи обществото, защото акумулират богатството на една нация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

13 Mariana Antova | 03.01.201116:31

Негативните коментари към автора на статията само доказват, колко той (авторът) е прав в тезата си.
Българинът НЕ обича безработните!
Както и циганите,..., както и обратните, както и богатите, както и умните, както изобщо всички, които са РАЗЛИЧНИ от него самия...
Всички в матрицата! Там ще сме щастливи... може би!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.01.2011, 12:28

12 Николай Кирков | 03.01.201112:33

Прочетох статията, прочетох и коментарите и не мога да не си кажа мнението. Работя от 7 години и след толкова много бързане, блъскане и българска простотия си казах, че е момента за почивка. Спестил съм си пари поне до лятото, естествено че разчитам на приятели- това прави ли ме паразит на обществото колеги??? Защото след това яко бачкане сега искам просто почивка и по-малко простащина!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

11 Alice | 01.01.201121:21

Все пак някои са те разбрали, човече! Честно казано, и аз не знам кой е по-нещастен - роботникът или безработниците, защото все са роби. Знаеш ли, май разликата е, че ако си обичаш работата - не казвам работодателя, фирмата и прочие глупости, просто обичаш това, което правиш, роботникът е щастлив, просто защото не е роботник. Много щастлив Освен това е гадно да нямаш пари, няма как да си доставиш/купиш/поръчаш/направиш куп хубави неща - е, освен ако мама и тати не са баровци, то се знай Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

10 Krasimir Kovachev | 01.01.201112:47

Браво г-н Стефанов, отличен автопортрет сте си направили,не сте си спестили нито самокритиката,нито простотията и черногледството. Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 11:22

9 Borislav Borisov | 01.01.201106:04

Да припомня само тази известна статия, според която сме просто най-оплакващата се нация, често без да има повод за това. Но аз си мисля, че това е от по-старите поколения, които са свикнали друг да се грижи винаги за тях - държавата. Днес се налага да разберем, че държавата - това сме ние.
http://www.economist.com/node/17722557
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2010, 17:16

8 Емил Копчев | 31.12.201017:21

ТОЗИ КОЙТО Е НАПИСАЛ СТАТИЯТА Е ПЪЛЕН ИДИОТ И ЦИНИК.
Пожелавам му горещо някой ден и той да стане такъв - безработен, защото е много лесно да ръсиш глупости когато си вземаш жалкия хонорар за да пишеш такива излияния из нета и си мислиш че ТИ с нещо си пполезен на обществото.
Да безработния човек свиква с мизерията не защото му харесва, а защото ако не се адаптира или ще превърти или ще се самоубие. На това му се вика приспособяване.
Да има хора които им харесва да не работят нищо, но и в белите държави има такива - но все пак те са един малък процент от всички безработни ( в тази графа не включвам етническите малцинства, там проблема е от съвсем друго естество)
И докато в България се намират хора да пишат такива глупости срещу заплащане предпочитам да съм безработен "боклук" отколкото нечия журналистическа подлога.
   

оценка

+0 -0