Обмисля се спасителен пакет за Ирландия в размер от 80 до 100 млрд. евро... | webcafe.bg
Webcafe

Втората Гърция

Webcafe.bg , По Telegraph
17.11.2010, 12:46 (обновена 19.11.2010, 11:11)
Евро

Задълбочаващата се дългова криза в Ирландия, разпространила се и в други части на еврозоната, е довела дотам еврото и ЕС да се борят за своето оцеляване, предупреди президентът на ЕС Херман ван Ромпой

Е ли Ирландия втората Гърция? Този въпрос плаши финансовите пазари, еврозоната и Уолстрийт. Паниката заради финансовата нестабилност на втора страна в европейския валутен съюз вече обхвана Стария континент и се пренесе и отвъд океана.

В еврозоната натиснаха паник бутона - спасителния механизъм, създаден при трусовете в Гърция, а Дъблин се опитва да успокои пазарите по същия начин, както го правеше и Атина: няма да искаме финансова помощ, защото не е необходима, можем да се справим сами до пролетта на 2011-а, ще наложим икономии и повишения на данъци...

Банките в Ирландия са почти пред колапс заради 110 милиарда евро лоши кредити (в това число и ипотечни). В същото време цените на имотите паднаха с 50-60%, а безработицата се вдигна до нивата отпреди 20 години. Бюджетният дефицит пък е над 12%.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) беше създаден заради Гърция и в името на взаимното подпомагане при финансови проблеми за страни в еврозоната.

В рамките на EFSF шестнайсетте държави от еврозоната могат да предоставят до 440 млрд. евро екстрени кредити на страните  участници, пострадали от кризата. Спасителният механизъм на ЕС позволява също така да се използват 60 млрд. евро, които са събрани от всичките 27 страни от Евросъюза и 250 млрд. евро, предоставени от Международния валутен фонд.

Десант в Дъблин

Висши представители на администрацията на ЕС и Европейската централна банка заминават за Ирландия, за да подготвят почвата за възможна спасителна финансова инжекция в банковия сектор на страната.

По-рано стана ясно, че се обмисля спасителен пакет за Ирландия на стойност от 80 до 100 млрд. евро, както и отделни по-малки суми за стабилизиране на банковата й система. 

Преговорите между 16-те страни от еврозоната в Брюксел снощи приключиха с похвали за усилията на Ирландия за възстановяване, но и с натиск върху правителството й да приеме "подготовка" за програма за кризисна финансова подкрепа.

Днес към 16-те ще се присъединят и останалите финансови министри от ЕС, сред които и шефът на британската хазна Джордж Осбърн. Той заяви, че обмисля да предложи 1 милиард паунда под формата на директна британска помощ за Ирландия.

След снощните преговори на еврозоната, еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че ирландските власти са поели ангажимент да си сътрудничат с ЕС, ЕЦБ - която вече подкрепя ирландските банки с нисколихвени кредити - и МВФ, в опит да бъдат успокоени паникьосаните финансови пазари.

Той заяви, че срещата е довела до "интензифициране на подготовката за потенциална програма, в случай че тя бъде поискана - и в случай, че е необходима".

Но ирландският финансов министър Брайън Ленихан ще повтори отново това, което бе заявил на колегите си министри от еврозоната вчера - че Дъблин въобще не търси спасителна финансова помощ и работи на национално ниво за възстановяването на своята икономика - със стриктен бюджет, който предстои да бъде публикуван в близко бъдеще, и с 4-годишна програма за възстановяване, която до дни ще бъде публично представена.

Изявление на еврогрупата, председателствана от премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, оцени тези стъпки: "Еврогрупата приветства сериозните усилия на Ирландия да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена в бюджетната област, конкуренцията и финансовия сектор." В изявлението се казва още, че предвид продължаващите опасения на пазарите, "може да бъдат необходими допълнителни реформи и мерки за стабилизация".

Инвеститорите се съмняват в усилията на Ирландия да изпълни плана си, тъй като страната има ниска събираемост на данъците и е намалена възможността за растеж. В резултат лихвата по ирландските 10-годишни облигации прехвърли прага от 9% за първи път от създаването на Еврозоната. 

Заедно - в името на бъдещето на еврото

Президентът на Европа Херман ван Ромпой предупреди, че е необходимо страните да "работят заедно" в навечерието на решаващи преговори, чиято цел е да гарантират бъдещето на еврото.

Борсите по света рязко спаднаха заради международни опасения за заплахи за единната европейска валута от разрастващата се криза.

Задълбочаващата се дългова криза в Ирландия, която се е разпространила в други части на еврозоната, е довела дотам еврото и Европейският съюз да се борят за своето "оцеляване", предупреди Ван Ромпой.

"В момента сме в криза за оцеляване," заяви той вчера пред политици в Брюксел. "Всички ние трябва да работим заедно, за да оцелее еврозоната, тъй като ако не оцелее еврозоната, няма да оцелее и ЕС."

Коментарите предизвикаха спад в цените на акции и стойноста на еврото по света. Индексът FTSE 100 на най-големите британски фирми спадна с 2.38 процента до 5681. Акциите на банки, включително Lloyds TSB, бяха сред тези, претърпели най-големи загуби.

В Париж CAC 40 спадна с 2.63 процента до 3762, а във Франкфурт DAX се понижи с 1.87 процента. Индексът Dow Jones спадна с повече от 200 пункта до под 11 000 пункта.

Ирландските власти: Това са спекулации...

Ирландският премиер Брайън Коуен заяви вчера, че страната е уверена, че може да се справи с финансовите си проблеми, и разкритикува "неточните" спекулации за проблемите й. Той обаче посочи, че страната може да потърси международна помощ за своите банки, за да "вдъхне увереност" на пазарите.

В изявление пред ирландския парламент Коуен каза: "Стратегията на правителството се справя с трудностите, пред които е изправена банковата система, внася стабилност в публичните финанси и води до продължаващо подобряване на конкурентоспособността.

Развиването на тази политика е задължително за връщането към растеж, свидетелства за който вече започваме да виждаме. Вълненията на пазарите през последните седмици са свързани с проблеми на по-мащабни опасения от ситуацията в Ирландия. Поради това е подходящо да обсъдим с нашите партньори как в настоящото ни положение могат да бъдат преодолени тези проблеми."

Същевременно обаче Коуен добави: "Ангажирани сме с нашите колеги в обсъждане как най-добре да подкрепим банките и финансовата стабилност."

Дъблин смята, че ще се успее да намали в следващите 4 години бюджетните си разходи с допълнителни 15 млрд. евро, освен орязаните 15 милиарда за изминалите две години.

Ирландското правителство настоя, че може да си позволи да изплати рекордните си задължения, въпреки че има годишен дефицит, еквивалентен на почти една трета от мащабите на икономиката.

През октомври беше огласено, че за спасение на банките в Ирландия правителството ще похарчи 50 млрд евро. По предварителни оценки това ще доведе до бюджетен дефицит от рекордните за еврозоната 32% от БВП през 2011 г. За сравнение паник-бутонът за Гърция беше натиснат при два пъти по-малък.

Прагът за бюджетен дефицит в ЕС е 3%.

Наред ли са Испания и Португалия

Нарастващите пазарни вълнения около Ирландия също така заплашват да хвърлят в криза Испания и Португалия. Цените на испанския държавен дълг рязко се повишиха вчера. Испанският финансов министър Карлос Окана призова Ирландия да спре разпространението на кризата, като действа бързо. "Важното е Ирландия да вземе решение колкото може по-скоро," заяви той.

Но много страни от ЕС ще настояват, че каквито и да е заеми за Ирландия от европейските кризисни фондове ще бъдат отпуснати единствено ако Дъблин започне програма за фискални икономии по условия, поставени и наложени от Европейската комисия и МВФ. Екип от ЕК и МВФ в момента надзирава Гърция, която съгласува всяка мярка, която предприема, с него.

"Не може просто да се хвърлят пари от хеликоптери. Трябва да бъде създадено доверие в институциите, в държавата, в администрацията," заяви Райнер Брюдерле, министър на икономиката на Германия.

Спасителна намеса от ЕС и МВФ би означавала загуба за Ирландия на политически и икономически суверенитет. Това би било изключително спорно положение и би струвало на ирландското правителство настоящото му мнозинство. Висши политици от Германия вчера предложиха Ирландия да повиши и корпоративните си данъци.

Ирландия, наред с Великобритания, са страните с най-значително повишение на подоходните данъци през последната година, показа изследване на KPMG.

Великобритания може да поеме приблизително 7 млрд. лири при спешна спасителна финансова подкрепа за Ирландия. От британското финансово министерство обаче засега още заявяват, че няма официално искане за каквото и да е споразумение. "Не е имало официални искания - и не сме на етап, където бихме били обект на консултации по този въпрос," коментира британски правителствен източник.

Британският финансов министър обяви, че опасенията и спекулациите около финансовото състояние на Ирландия и Португалия показват, че икономиките не са предпазени от риска от срив - но настоя, че Великобритания е "извън зоната на финансова опасност". Той каза, че не желае да добавя спекулации около положението на Ирландия, но добави, че страната предприема "трудни стъпки", за да се справи с фискалната си криза.

Осбърн обяви пред британски парламентаристи: "Това, което става в момента, подчертава факта, че опасенията около проблемите с държавния дълг не са изчезнали - и че трябва да бъдем благодарни, че благодарение на действията на това правителство Великобритания вече е извън зоната на финансова опасност."

Oще: евро  еврозона  ецб  ирландия  испания  криза  мвф  помощ  португалия  херман ван ромпой 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2010, 22:06

3 Code Zero | 18.11.201017:56

Какво стана с „Келтският тигър“? Арогантните финансисти лепнаха на някои държави доста колоритни имена. PIGS: Portugal, Italy, Greece and Spain. Сега с Ирландия стана PIIGS.
Да живеят прасетата! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 18.11.201017:22

"The New Statesman" ще им отива за премиер. На нас също Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 17.11.201015:26

Решението е Китай да им изкупи мизерния дълг! Аиде китайци купихте Гърция, купете и Ирландия, кво толкоз, да има къде да играете голф!
   

оценка

+0 -0