Лекарите – грубияни, пациентите – нахалници | webcafe.bg
Webcafe

Лекарите – грубияни, пациентите – нахалници

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
24.06.2015, 19:43 (обновена 27.06.2015, 16:27)
болница

Снимка: © Getty Images

Провалът на реформата е загубата на доверие в здравеопазването

На 1 юли се навършват 15 години от старта на здравната реформа в България и все повече си задаваме въпроса „Защо лекарите са грубияни?". А защо пациентите са нахалници? И изобщо къде бъркаме?

При все по-калната политика в сферата на здравеопазването, непосилно тежката социална отговорност и вечно вперените медийни очи задържането на стола на здравния министър става по-трудно от крепенето върху механичен бик в лунапарк.

Да започнем с малко история. Съвсем малко.

Запомнихме проф. Гайдарски със скандалите му с проф. Чирков, Божидар Нанев - със скалъпеното обвинение за източване на здравния бюджет с доставките на „Тамифлу", Ана-Мария Борисова - с фразата „Усмихвам се", презрителното й отношение към журналистите и рекордно късия й мандат. Стефан Константинов беше запомнен с предизвестената оставка, след като „се изпокарал с абсолютно всички" (по думите на Бойко Борисов), а Десислава Атанасова - с „добрите й намерения".

Таня Андреева премина сравнително тихо, а министър Москов пое мандата си дръзко и получи широко одобрение и от гилдията, и от пациентите с предложението си лекари да бъдат придружавани от полицейска охрана, когато ходят на адреси в ромските махали. След това обаче беше подложен на критика от същата гилдия и същите пациенти заради амбивалентните си предложения за сливане на болници и санкциониране на пациенти, които не се явяват редовно на профилактичи прегледи.

Не искам да критикувам безогледно - някои от тези министри свършиха добра работа, други - имаха намеренията да свършат такава, но бяха възпрепятствани. Или пък не им достигаше политическа воля, или знания, или решителност. Неуспехите на конкретни министри и изобщо на отделни лица на политически длъжности не са страшни.

Някъде в лабиринта на Минотавъра Реформа, обаче, се случи нещо страшно - изгубихме връзката лекар-пациент.

Взаимното доверие и уважение между хората и техните лечители беше пометено от урагана на политическите грешки, смазано от несъобразителността на старателни журналисти и захвърлено в бездната на омраза и невъзприемане на другата гледна точка.

Станахме свидетели на жестоки крайности и от двете страни, забравяйки, че няма две страни. Всеки е потенциален пациент, включително лекарите. И място за борба няма.

Обобщаването е пагубно за поколенията. Не всички лекари са грубияни, не всички пациенти са идиоти.

За съжаление, системата създаде почва, уютна за конфликтни между тези „две групи", а медиите съвсем услужливо успяха да насадят неодобрение и дори омраза към цялото лекарско съсловие, което пък от своя страна започна да вижда пациентите като врагове. Всичко това доведе до абсолютно недопустимо лекарско отношение и до статуси от типа на „kvo vi stava beeeee, sh***ni lekariiiiii" (видян лично от мен).

Не вярвам в умишленото, целенасочено унищожаване на българския народ със средствата на неработещи политически ходове и неуместни медийни напъни, но дълбоко вярвам в безмерната глупост, която води до тежки последици.

Истината все се крие в малката история на малкия човек. Точно там трябва да търсим онова острие, което е опряло в нишката на свещените отношения лекар-пациент и застрашава общественото здраве повече от заразен с ебола купонджия в дискотека.

И за да не говорим без пример, защото това води до внезапна скука, ето два хипотетични примера за „другата гледна точка":

Пример за пациенти:

Знаете ли, ако работите като семеен лекар, наричани с не дотам уважителното „ДжиПи" и сте на линия за пациентите си 24/7, ще бъдете много уморени.

Когато дойде 27-мия за деня пациент с думите „Записах си час за невролог, искам направление", ще му обясните, че направлението е чек на стойност 15 лв., че то се дава в определени бройки от НЗОК и тъй като е краят на тримесечието, направления вече няма, но ако желае - ще изслушате какви са симптомите му и ще му дадете лекарски съвет.

Да предположим, че той ви отговори, че е здравно осигурен и иска направление. Точка.

Вероятно ще му обясните, че ако му дадете въпросния талон, ще бъдете глобени, че целта на медиците в доболничната помощ е да приемат хората с оплаквания, за да преценят дали да ги насочат към специалист; че ако пациентът е решил сам или благодарение на някой форум, че има нужда от преглед при невролог, винаги може да си плати прегледа.

Нека предложим, че той отново ви каже, че е здравно осигурен, изисква от вас направление сега и вие сте длъжнен/длъжна да му го дадете, защото сте полагали Хипократова клетва. В противен случай, той ще се подаде сигнал срещу вас в лекарската комисия и ще се обади на „Господари на ефира" . Мисля, че ще се ядосате.

Пример за лекари:

Да, вие сте учили 10 години, работили сте поне още толкова и знаете, че има болести, които не се лекуват и смъртта е неизбежен факт, а това ви е направило цинични към прекаленото вглеждане на хората в здравето им и вкопчването им в живота.

Но да си представим за момент, че 83-годишната ви майка, която пие по 10 хапчета на ден, вдига висока температура през нощта и се обаждате на лекар, защото се страхувате за живота й.

Лекарят идва уморен и отегчен, преслушва я и й прави ЕКГ, след което заключава, че предвид напредналата й възраст и многото й заболявания, може спокойно да очаквате най-лошото.

Вие му обяснявате, че сте наясно със състоянието и възрастта й, но това е вашата майка, която е седяла до леглото ви три дни и три нощи, когато са ви оперирали от апендицит и цял живот чинно си е плащала здравните осигуровки и че бихте искали да влезе в болница, за да се погрижат за нея по възможно най-добрия начин.

Да приемем, че лекарят ви отговаря, че никоя болница няма да я вземе, тъй като няма данни за остро заболяване и евентуално може да се обадите в Бърза помощ, да преувеличите симптомите й, и те евентуално може да я приемат за ден, два, но като цяло е по-разумно да потърсите хоспис.

Вие, обаче, знаете, че хосписите са места, в които хората биват заведени, за да умрат и отново му казвате, че тя до вчера е варила сладко от ягоди и е ходила до Горна Баня за вода и все пак ви се иска да се намери начин да я приемат в болница и да я стабилизират.

Да си представим, че лекарят - вече на вратата и видимо ядосан, че сте го разкарали в 2 часа през нощта - ви отговори, че може би е време да приемете реалността, че хората умират и че системата е такава, че няма как за майка ви да бъде оказана повече грижа от изписаните лекарства и че трябва да позволите на живота да поеме своя естествен ход или в случая - естествен край. Мисля, че ще се ядосате.

Ето - всички можем да се ядосаме.

Има факти: лекарите не са богове, а хора. Някои от тях са добри професионалисти и са отдадени на лекуването, други - са грубияни по природа или циници по стечение на обстоятелствата. Хората са чувствителни към здравето си и това на своите близки. Някои от тях изпитват уважение към лекарската професия, други - смятат докторите са продажни печалбари и се отнасят към тях с агресия и императивност.

Обществото е конгломерат от безбройни характери и гледища, но за да има то своите устои и стълбове, би следвало да се спазват някои правила на общуване, които може да не гарантират вечен живот и непоклатимо здраве, но осигуряват предпоставки за качествена грижа за човешкото здраве и опазване на авторитета на цяло съсловие - не какво да е съсловие, а онова, което има знанията и възможността да удължава живота ни.

А ако тези общовалидни правила не се спазват - и най-мощният бум на фармацевтичната индустрия няма да ни спаси.

Oще: джи пи  доверие  здравна реформа  здравни осигуровки  лекари  министерство на здравеопазването  министър на здравеопазването  нзок  пациенти  петър москов  реформа в здравеопазването 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

9 Дракон с кисело зеле | 27.06.201516:19

Та хайде ако са поели тази огромна отговорност, и всъщност не са печалбари и прочие, и прочие, да си я носят. А ако не могат, да си търсят друга професия.
---
А хайде ти да не сравняваш шофьорската работа с лекарската, че звучиш просто малоумно. Никой не си хваща такси, за да седне зад волана и да слуша как таксиджията ръкопляска на уменията му да управлява автомобил, обаче по някаква причина много хора отиват на лекар, за да си направят сами диагнозата и да слушат как лекарят ръкопляска на познанията им по медицина. Затова и се появяват такива статии:
http://www.webcafe.bg/id_1895526619
Твърде често пациентът отива на лекар, не прави това, което лекарят му е препоръчал, и после лекарят по някаква причина излиза виновен, че не го е излекувал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2014, 16:45

8 GRINGO | 27.06.201510:26

Какво сте ги начунголили лекарите , да не са ви некви богове. Аман.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.06.2015, 02:12

7 Стоян Стоянов.10205544717591898 | 27.06.201502:26

Ей,Ежко ли си,Пинко ли си, като казваш, че професията"лекар"е основно ОГРОМНА отговорност, помисли ли КАК се носи тази отговорност?И не говоря дали някой става за това,или не,а по-скоро,дори и да си свръхотдаден на професията "лекар",дали е въобще възможно психически и физически да издържиш-да се занимаваш 24/7 с мъката и болката на хората,които,под предлог,че са "чувствителни" към тяхното здраве,уплашени изнервени или стресирани, често се държат отвратително с единствения,който може въобще да им помогне,а именно лекаря,искайки от него в качеството си на клиенти,заплатили за здравната услуга,качество и производителност-точно като на поточната линия в завода!И КАК точно лекарят да запази спокойствието,състрадателността и обективността си,когато срещу него често са озверели и настървени кретени,заплашващи лекарите( които,между другото,са също в огромната си част потърпевши) за 25-те години тежки несполуки в държавното здравеопазване?
И за да не става тука роман,ще цитирам публикация в социална мрежа от вчера на един колега-четете,и помислете КОЙ от всички вас,които плюете,без да сте попадали в такава ситуация,и на КАКВА цена може да носи такова бреме,и КАКВО би му коствало това....... :
=========================
......"Няма по-голямо бреме от това, непознат човек да ти каже, че ти доверява живота си, защото чувства, че ще му помогнеш. Тежко е да ти доверят живот, а то ние друго нямаме.
Винаги, когато опитваш да отнемеш болката от някого, губиш два пъти повече от себе си и печелиш част от болката. Никога не си един и същ човек, винаги си с частица по-малък от преди.
Да трябва да кажеш на някого, че е обречен и в отговор да получиш признание, че казана от теб, новината изглежда по-лека за преглъщане.
Всичко в един ден...инквизиция за душата...
Докога?..........."
========================

Оставам безмълвен - а и не е необходим коментар.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:24

6 Ежко Таралежко | 26.06.201502:03

Чакай, чакай, чакай - какво значи уморен и оттегчен. Това да си хуманен медик е най-вече отговорност. Огромна отговорност.
Аз, да речем, съм ИТ специалист. По цял ден, всеки ден, понякога с доста часове допълнително работно време отговарям на едни и същи, често безумни въпроси. Това дава ли ми право да се държа гадно? Не. И ако го правя ще бъда обявен за грубиян, клиента ще се оплаква от мен, и вероятно ще понеса санкции.
Същото е и с шофьора, и с готвача, и с чиновника, и с лекаря. С тази разлика че ако аз направя грешка, понеже ми е досадно и съм изморен, някой глупак някъде няма да може да пише глупости във Фейсбук, докато при същото положение клиента на лекаря може да остане инвалид или да гушне букета.
Та хайде ако са поели тази огромна отговорност, и всъщност не са печалбари и прочие, и прочие, да си я носят. А ако не могат, да си търсят друга професия.
Не съм против лекарите като цяло - държа се културно с всекиму, докато самият той не предизвика в мен негативна реакция. Но хайде вместо генерално да ги защитаваме, да си признаем, било то и тихо, че има и такива медици (независимо дали са единици или голям процент) който не стават за тази професия. И си заслужават кофти отношението.
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

5 Виктория Пенелопова 07 | 25.06.201519:06

Написаното е твърде повърхностно, но с претенции за анализ. Уебкафето експлоатира темата, интерес има, редно е да потърси автор/и, които следят процесите в отношенията пациент/лекар. Много ще се учудя, ако се появи публикация от журналист, описващ позитивно един работен ден на д-р Х. Или историята на един излекуван пациент. Ама кликчетата, кликчетата....Така че, журналята, айде "не по-високо от обувките", моля. Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 25.06.201518:48

Не разбирам, защо журналистите решиха че могат да дават оценка за труда на всакакви други професии просто защото знаят как и имат къде да пишат Чуди се ...
Нещо, което тръгна като статия целяща да ни поучи да погледнем и с очите на другата страна, завърши като обикновено оплакване от лекар, базирано на лично преживяване.
Авторката не успя, макар и да се опита, да види гледната точка на лекаря. Предпочете да го нарече отегчен, уморен и незаинтересован, макар че и е предложил всички възможни решения в неговите правомощия. Дебел намек за некомпетентност, демек. Щом на часа не се преувеличат симптомите и не се извика хеликоптер до болницата всичко е недостатъчно грижовно, и то по вина на лекаря. Се ла ви, за съжаление здравомислещи хора не останаха почти.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 25.06.201515:35

Има нещо сбъркано в градацията.Негово величество пациента или негово Величество ЛЕКАРЯТ.Ако първият набляга на факта че плаща и иска–вторият набляга на факта лекувам и искам.Пазарна икономика.Морал и пари–са несъвместими понятия.Затова на първо място е негово Величество ЛЕКАРЯТ.Приемете го и тогава ще задействаме Хипократовата клетва.А факта че има мърши и в двете общности–това не обезсмисля идеята.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 25.06.201514:41

Много вярна статия!!!
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 25.06.201511:06

Както винаги, журналистите са невинни!!
Политици, пациенти, лекари.... А безумните писания по адрес на лекарите, правилно наречени "мършоядство", кой ги твори?? А безумните сайтове, с още по-безумни форуми, където се диагностицира и лекува на воля. В неделя, в гледаното предавене на Кулезич, представиха баща на дете с аутизъм, който си направил барокамера и си го лекувал, не само, ами лекувал и други деца с подобни проблеми срещу заплащане. Иначе бил инженер. Та......медиите са огромна част от недоразуменията между пациенти и лекари. Защото оплювайки редовно и безпардонно лекарите, произвеждат точно "нахални" пациенти с много права, но без никакви задължения. Помислете само за момент, как се чувстват нормалните лекари, пребити от работа и съвестно изпълняващи задълженията си?
   

оценка

+10 -0