Сделката между Skype и социалната мрежа превръща Facebook в телекомуникационен гигант | webcafe.bg
Webcafe

Обади ми се от Facebook

Webcafe.bg , по Daily Beast
08.07.2011, 11:20 (обновена 25.07.2011, 18:08)
Фейсбук

Снимка: © Getty Images

Facebook и Skype са естествени партньори. Facebook обслужва значителна част от човечеството - над 750 милиона души, идентифицирани чрез истинските си имена и снимки (Марк Зукърбърг потвърди лично тази цифра - за първи път)

В сряда Facebook и Skype обявиха, че потребителите вече ще имат възможност да осъществяват видеоразговори в социалната мрежа. Новата услуга радикално улеснява процеса по реализиране на видеочат - и ще даде възможност дори на най-скараните с технологиите да ги използват. Това е нова стъпка напред към близкото бъдеще, в което Facebook е още по-обвързан с ежедневието на модерния живот.

Какви са изгодите за двете компании от подобно сътрудничество

Facebook и Skype са естествени партньори. Facebook обслужва значителна част от човечеството - над 750 милиона души, идентифицирани чрез истинските си имена и снимки (Марк Зукърбърг потвърди лично тази цифра - за първи път).

От своя страна Skype работи с най-голямата мрежа за oнлайн гласови и видеоразговори. Не е ли логично двете услуги да бъдат комбинирани, за да се създаде по-добър начин за откриване на хората, с които искаме да общуваме?

Съоснователят на Facebook Дъстин Московиц се оплакваше от така наречената "реалистична самоличност" - която например асоциира хората  с числа, вместо имената им. Защо ви е да следите нечий домашен телефонен номер, GSM номер, служебен номер, Skype адрес, email адрес, Twitter име и всички други начини, с които те се обозначават?

Защо вместо това да не можем просто да щракнем с мишката върху името на вашия приятел и да се свържете с него? Това е новото откритие, към което се стреми съюзът Skype/Facebook - макар че по никакъв начин то няма да е единствено.

Набиране на всеки, който пожелаете, с кликване върху името му във Facebook

След изявлението на двата гиганта, представители на Skype обявиха, че следващата стъпка в партньорството между двете фирми ще бъде предоставяне на възможност на потребителите да набират всеки офлайн телефон от интерфейса на Facebook.

Това от своя страна ще направи изтеглянето на софтуера на Skype излишно, както създаването на акаунт в програмата, което досега беше задължително - и вероятно е разколебало милиони хора да използват полезната услуга.

Това е и моментът, в който Skype ще усети истинската финансова изгода от партньорството си с Facebook. Докато новата функция за видеочат е безплатна и дори не носи марката на Skype, ще струва пари да се набере обикновен телефон от интерфейса на Facebook, точно както до момента Skype взема такса от няколко цента за набиране на външни номера.

Вероятно Facebook ще изисква от потребителите си да заплащат с вътрешната парична единица за мрежата, наречена "Кредити", като хвалят ползата от дадения продукт.

Друго неизбежно нововъведение в краткосрочен план ще бъде възможността за провеждане на гласови или видеоразговори с всеки от списъка с приятели във Facebook, което от своя страна означава потенциална възможност за разговор с всеки, регистриран във Facebook - и то само чрез кликването върху името му.

Това ще доведе до още един огромен удар срещу "реалистичната самоличност", а когато това се случи, популярността на услугата ще скочи до небето. Подобен ход ефективно ще превърне Facebook в по-добър интерфейс за Skype, но от друга страна ще направи адресите в Skype и усилията по създаване на нов акаунт там напълно излишни.

И разбира се, това ще бъде много полезно не само от компютрите, но и от мобилните телефони, където повечето хора провеждат основната част от разговорите си. Това също е въпрос на време.

Съюз на Стив Балмър и Марк Зукърбърг срещу Google

Това със сигурност е сплотяваща сделка. Skype е в процес на изкупуване от Microsoft; Microsoft и Facebook  са дългогодишни партньори, сплотени от силната си неприязън към Google. Връзката между Facebook и Skype дава възможност на функции за комуникация, за които Google може само да мечтае. Следователно, инициативата на новия собственик на Skype да развие още по-здрава връзка с Facebook тепърва напредва.

Все още можем само да гадаем как всичко това ще се отрази на новото партньорство на Microsoft с производителя на мобилни телефони Nokia и еволюцията на собствената мобилна платформа на Microsoft - Windows Phone 7, но едно е сигурно - със сигурност едното ще окаже сериозен ефект върху другото. Може би в съвсем близко бъдеще ще се появи Facebook телефон, произведен от Nokia, работещ под Windows, който да е специално конфигуриран за Skype.

Facebook се превръща в централен метод за много видове комуникация - не би било пресилено да кажем, че става въпрос за нов глобален телеком. Със сигурност социалната мрежа вече е много повече от уебсайт, в който децата ни си уговарят среща в мола.

Скоро Facebook ще се превърне в универсална платформа за комуникация

Въпреки това, все още е модерно някои интелектуалци да се отнасят с пренебрежение към Facebook, особено в САЩ и някои западноевропейски държави. "Това е играчка за деца" казват те, или "Нямам време за още един начин на комуникация. За какво ми е Facebook?".

След като обаче Facebook и Skype разширят и задълбочат партньорството си и социалната мрежа се превърне в най-лесното и евтино място за провеждането на какъвто и да е било разговор, подобни коментари малко по малко ще започнат да изчезват.

Oще: facebook  google  skype  видеочат  комуникации  марк зукърбърг  платформа  социална мрежа  стив балмър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2011, 17:23

4 Swingers_Sf | 24.07.201119:49

фейсбук е един сайт,чиято мода ще отмине съвсем скоро и ще стане както много други.
всяко чудо за три дни.
имам и обосновка за това,но тя е ясна на мнозина.
сайт,който няма ясна насоченост,рано или късно замира.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 13.07.201110:21

Всеки има право на мнение, друг е въпрса какво разбира, и какво не.

Всичко хубво събрано на едно място няма. Колкото и да се интегрират или дезинтегрират, резилтатът накрая е една голяма боза. Да видим как Микрософт ще плува без чичко Били на борда...

Колкото до Факбука - прекалено много спам, и клю-клю. Друго нищо не виждам в него...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

2 sarfios | 10.07.201121:34

Като не разбираш от IT, защо си правиш труда да пишеш? Днешно време всеки може да споделя мислите си в интерент, а лошото е, че много хора го приемат за чиста монета, главната причина skype и facebook да създадат video chat, беше зареди анонса, че google+, че ще предложат такава услуга. И разбира се, facebook няма възможностите да я предложи сама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 10.07.201116:17

И се започнаха едни контакти, една социализация... Шокиран
   

оценка

+0 -0