Бащата на Брайвик: Синът ми да се бе самоубил | webcafe.bg
Webcafe

Бащата на Брайвик: Синът ми да се бе самоубил

Tomas Kvarnkullen , Expressen
27.07.2011, 14:43 (обновена 28.07.2011, 10:32)
андреш брейвик

Снимка: © 2083 - A European Declaration / Screenshot

Андреш Брайвик е най-кървавия масов убиец в историята на Норвегия.

Йенс Давид Брайвик (76) се надявал на спокоен живот като пенсионер във френската провинция. А сега знае, че никога няма да го постигне. Бившият дипломат е баща на Андерш Беринг Брайвик - масовият убиец от Норвегия.

В дълго интервю с Expressen той говори за възпитанието на сина си, загрижеността за собствената си безопасност и какво изпитва към детето си в момента.

В малкото френско селце е тихо. В далечината се чуват само колите, поели към близкия град. Вилата на Йенс Давид Брейвик е скрита зад друга къща, имотът е защитен от ограда, а чакълената пътека води към голяма заключена порта.

Бившият норвежки дипломат и държавен служител се е преместил тук след пенсионирането си. При тишината и спокойствието. Но сега всичко се превърна в кошмар.

„Бях напълно парализиран"

Говорим близо два часа, след като той се съгласи да даде интервю за сина си, обвинен за бомбите в Осло и касапницата на Ютьойя. Бащата казва, че иска да избегне спекулациите и дори да каже на цяла Норвегия, че не е могъл да направи нищо, за да предотврати случилото се. Йенс Давид Брайвик и съпругата му чули за бомбите в Осло и кървавата драма на Ютьойя в петък следобед и започнали да следят драматичните събития по BBC. Когато седнал пред компютъра и влязъл в норвежките новинарски сайтове, той видял снимка на сина си и съобщение, че е заподозрян като масов убиец.

"Бях напълно парализиран. Не можех да повярвам на очите си. Звучеше ми невероятно, не исках да е вярно. Знаех, че не е 1-ви април, но се почудих дали изобщо е възможно."

- А какво изпитвате в момента?

- Ужасно е. Чувствам се напълно нещастен. Ужасно е за мен лично, както и за страната ми.

С Йенс Давид Брайвик сме седнали край градинската маса зад къщата, съпругата му ни носи кафе. Това е дворът, в който той се грижи за растенията си и прави дървени рамки за картините на жена си.

Често потъва в дълги мълчания и е очевидно потресен от събитията от последните дни.

„В шок съм и вероятно все още не съм осъзнал напълно какво се е случило. Изпълнен съм с толкова тъга и отчаяние. Искам, не искам - и аз съм замесен. Аз съм неговият баща. Надявам се хората да разбират, че нямам нищо общо с извършеното от сина ми", казва той.

Йенс Давид Брайвик е работил като дипломат. Бил е служител на норвежкото външно министерство от 1965 до 1996 година. Бил е консул в мисиите в Лондон и Техеран. Получил е и назначение в Париж.

Никакви контакти от 16 години

Когато родителите му се развеждат през 1980, Андерш Беринг Брайвик е само на година. Баща му по това време отива да живее в Лондон, майката и синът остават в Осло.

Заради номадския живот на бащата, двамата започват все по-рядко да си общуват през годините, докато момчето расте.

- Не сме се виждали изобщо през последните 16 години, от 1995. Той беше трудно дете. Искаше да върви по собствен път и никога не е изпитвал особена нужда да общува с мен.

- Кога го чухте за последно?

- Преди много години, може би десет. Беше кратък телефонен разговор, напълно официален. Просто ме поздрави и не каза нищо съществено.

Йенс Давид Брайвик и съпругата му непрекъснато обсъждат помежду си случилото се. Трудно е да не го правим, обясняват те. Припомнят си последните си срещи с Андерш. Отбелязват, че винаги е бил малко отнесен. Като тийнейджър правел графити, което му се струвало „готино". На някакъв етап заявил, че не иска никога да се жени и да има деца. И не го били чували да изразява категорични политически позиции. Само, че бил противник на Европейския съюз.

Политическите мотиви

- Изобщо нямах представа, че е десен. Самият аз се определям като центрист, може би леко вляво. Знам, че майка му изобщо не се интересува от политика. Така че убежденията му не идват от нас.

Лоши отношения

- Как бихте го описали и какъв беше, докато растеше?

- Като повечето момчета. Никога не сме имали добри отношения като баща и син. И двамата сме затворени хора. Идвал е в дома ми като беше малък. С майка му се разделихме набързо и аз заминах за Лондон. Той живееше с нея, а аз - в чужбина.

- Вие сте бащата. Как се чувствате?

- Ужасно. Не мога да проумея още случилото се. Защо го е направил и какво е ставало в главата му? Съпричастен съм към жертвите, към всички тези невинни хора. Не се чувствам като негов баща.

- Как това ще промени живота ви?

- Ще трябва да живея с този срам до края на дните си. Хората винаги ще ме свързват с него. Та нали съм му баща! Но нямам нищо общо с него. Надявам се хората да не ме винят. Но няма да го преодолея лесно. Още дълги години ще мисля - как се случи? И защо точно моят син?

- Ако можехте да му кажете нещо - какво би било?

- (Дълго мълчание.) Не знам. И не съм сигурен, че ще ме чуе, защото той сигурно живее в друг свят. Не мисля, че ще ме разбере. Той трябва да проумее тъгата и страданието, които причини. Отне и съсипа толкова животи. Трябва да се замисли за последствията.

Да се бе самоубил

Разказва какво е казал, след като е видял първите снимки от Осло и Ютьойя и осъзнал степента на трагедията.

"Как е могъл просто така да избие толкова невинни хора и да си мисли, че не върши нищо нередно? Че така трябва. Трябваше да се самоубие след това, което е направил."

Преди да се разделим на портата, Йенс Давид Брайвик казва, че бъдещето го плаши. Във френската провинция той може да запази личното си пространство. Но ще му е много трудно изобщо някога да се върне в Норвегия. Със съпругата му си говорили, че това може да е опасно за тях, някой да се опита да ги нарани.

"Има и други луди хора. Притеснявам се от тях. Никога не се знае какво могат да си помислят и на какво са способни."

По време на интервюто домашният и мобилният му телефони непрекъснато звънят. Журналисти от няколко държави се опитват да се свържат с бащата на масовия убиец.

По-предната вечер на портата се позвънило. А предната - алеята се напълнила с репортери и фотографи, които се опитвали да проникнат в имота. Настъпил такъв хаос, че се наложило френската полиция да се намеси. Снощи Брайвик се обади на Expressen, за да каже, че вече е под полицейска охрана, защото станало прекалено опасно за него.

Oще: андерш брайвик  атентат  баща  масов убиец  норвегия  тероризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.07.2011, 16:10

7 Hristo Tsolev | 30.07.201116:15

откъде на къде съдите човека как да си възпитавал детето Усмивка да не би той да му е казал иди избии хората , що за мнения праскате. Заслужавал да бъде мразен ? Ти пък кой си да казваш кой да е мразен и кой не Усмивка Всеки има право да си избира живота , той е избрал живот без синът си. По никакъв начин не може да бъде съден за каквото и да е , защото е направил своя избор. Нито пък е отговорен за 0.00001 процента от случката. По тая логика на света трябва да има 2 милярда масови убиици ако бащите са виновни за такива неща понеже не обгрижват децата си нон стоп цял живот. Това е просто поредния луд , лудостта е болест, която просто се случва. Никога нищо няма как да е перфектно. Норвегия са пример за една от най цивилизованите държави в света , за най грамотно , култорно и цивилизовано общество. И все пак подобни неща се случват. Никой не е виновен за подобно нещо, просто от време на време се появява някой луд човек, лудостта е болест. Така е било в последните няколко хиляди години Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

6 Божидар Гюлмезов | 28.07.201118:55

такъв баща заслужава да бъде мразен.
Лично е отговорен за това което е направил сина му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 27.07.201116:40

Еми затова сега ще го мразят и него, покрай синът му... Понеже е бил невероятен баща... Баща-мечта дето се вика... НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 27.07.201116:18

"Но нямам нищо общо с него"

Май е требвало да почне от тоя бастун. Дейба и егоистичната свиня деба!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

3 Мина | 27.07.201115:58

Този изобщо не е цвете за мирисане. Но не го е възпитавал. И това, че не е бил при сина си е конкурира с най-лошото възпитание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

2 Nikoj Nqkoj1 | 27.07.201115:52

Изоставил е сина си на 1 година, с млада майка която хем да работи хем да го гледа. Голям мъж, и съпруг е тоя дипломат.
Точно като тукашните подобни екземпляри тип Варери Божинов - той пък си заряза бременната жена с Валери младши.
Боклуци има навсякъде по Света, и са точно едни и същи, без значение в коя държава или в кой град са се родили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

1 fALLEN | 27.07.201115:43

abe toq баща и той един баща... да ти умре коня. да изоставиш син на 16... май не само синът му е за тая крайна мярка.
"пенсионерът се надявал на спокойни старини". не знам, как някой истински човек би бил спокоен, като знае, че е изоставил сина си като непотребна вещ до кофа за боклук...
   

оценка

+0 -0