Б(л)ог с нас! | webcafe.bg
Webcafe

Б(л)ог с нас!

Нинко Кирилов
27.01.2011, 10:23 (обновена 02.02.2011, 14:13)
блогове

Писането в блог е лесният вариант на татуировката - не боли толкова и не остава буквално на кожата ти, но маркира със съвършена прецизност конкретен момент от съществуването ти.

Повечето блогъри (егати неологизма...) имат настойчивата и отчайваща необходимост да мрънкат. Както казва герой от един сериал - нещо те дразни и пикаеш през задника си, недоволстваш, някой път дори интелигентно, а друг път просто като пенсионер.

Всяка писаница е рефлексия на конкретно емоционално състояние, облечена във вербални дрешки, гримирана и напарфюмирана от умението на автора да те вкара в своя свят и поне частично да го/я разбереш. Цените са високи, работа няма, политиците са мазни лъжливи копеленца, хубавите жени не пускат на всеки, слънцето грее - тия неща няма да се променят, дори да изпишеш 5 тома и да ги издадеш като бестселъри.

Нали помниш - разликата между тоталитарния и демократичния строй е, че при тоталитаризма не си губиш времето да гласуваш. Да, по-гот е да изкажеш мнение, което да изплескаш в собствен блог или такъв с много автори. Сещаш се това колко ще промени света. Особено ако следваш май почти задължителното условие да пишеш неграмотно и с безумно неясните тези на зверски махмурлия. А пишещите пият, факт.

„How the fuck do you option a blog? What is there to option? The title? The font?" - точно това запита Ханк Мууди в „Califotnication". Никой не му отговори. За сметка на това блоговете разцъфтяват като градински цветя в пролетна утрин и вагини на малолетни ученички в лятна вечер. Кое се отнася повече за твоя блог зависи от пола ти.

Писането остава да живее собствения си живот, както е било при истинските автори, както е и при нас - драскачи, изпитващи чекиджийската необходимост някой да прочете думите ни. Същото, което са искал и големите Уайлд, Хемингуей и Фицджералд. Нещата не са се променили. Имаме достъп до пещерата от думи, където влизаме с взлом и алчно грабим, за да се почувстваме поне за момент оценени, по-високи, силни, неплешиви, сексуално удовлетворени и каквото и да е там, но задължително различни от настоящето си състояние.

Писането в блог е лесният вариант на татуировката - не боли толкова и не остава буквално на кожата ти, но маркира със съвършена прецизност конкретен момент от съществуването ти.

Така ти се дава възможност после да плеснеш тоя момент в спомените си или да го забравиш завинаги именно защото вече си го описал и си се отървал от него. Съвременна псевдоинтелектуална панацея, за която ти трябват няколко минути и поне един работещ в конкретния случай вариант да пишеш - лист и хартия, салфетка, разкъсана празна кутия от цигари и молив за очи на някоя мацка, мобилен телефон, компютър, пишеща машина, но не и диктофон, не.

Само написани думи - това е единственото правило. После прехвърлянето на съдържанието в блога е лесната част.

Можеш да пишеш пиянски sms-и, статуси във facebook и ръкописни писма, които да забравиш в някой вътрешен джоб, да намериш след години и да се запиташ „Какво ли щеше да стане, ако го бях изпратил?".

Честито, сега имаш новия наркотик на незадоволените пишещи душици - блог. Като неорелигия, където да се изповядаш независимо кой и как ще реагира - греховете ти ще са опростени, когато си излееш и червата в блога. Не е задължително да си редовен в него. Но пиши. Това е спасението.

Oще: блог  думи  мнение  писане 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.02.2011, 12:27

7 Raia Petranova | 23.02.201112:45

Съгласна съм абсолютно с Адриан.
Да не говорим, че в четирите Ваши драсканици, които изчетох, не намерих нито нещо ново, нито нещо интересно. Защо ги изчетох, това е друг въпрос.
Драсканиците "Б(л)ог с нас", наред с душевното драйфане "Мац-пис-пис", което ако трябва да пробутвам долнопробна и елементарна психоанализа, бих казала, че сте един от тези, на които "писитата" не връзват, и "Всички ще умрем" са по теми, дъвкани вече милиони пъти. Но видиш ли, щом Вие сте ги написал, значи са велики и все едно току сте окрили топлата вода - става ясно от контекста им. За сметка на това пък, плюете всички останали, които предъвкват стари теми... интересно!
Аз си плюя... плюя си за скапаната държава, за заплатите, за кифлите, за селяните, за какво ли не! Не плюя останалите, които плюят също, обаче. Напротив дори, има чужди неща, които ме вдъхновяват.
Агресията в писането винаги за мен е била конструктивна, но всичко си има граници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2010, 10:49

6 Адриан Николов | 29.01.201118:14

Вестник, списание, стена на тоалетна, блог - какво значение има каква е формата - човек, който има нещо да каже, го казва, независимо по какъв канал. А може би ви дразни демократичността на блогването - възможността всеки, безплатно, да започне да споделя мненията и мислите си с всички в мрежата, които имат желание да го четат? Блогването е като абсолютно всяка друга форма на писане - могат да бъдат открити и бисери, и лайна, има генни и тотални некъдърници. В този смисъл писане на текст като горния няма много смисъл, освен ако причината не е инстинктивната омраза към всеки нов формат, от възможноститие на който хората се възползват...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 21:05

5 Алис --- | 27.01.201121:07

Тъкмо си мислех, че ми се струва познато и се чудех дали съм попадала на блога на автора и си спомних, че вече си изразих хвалебствията в Ентелегентно.

Имаш си фенклуб. Groupie направо :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

4 Многознайковица | 27.01.201117:03

Надявам се "случайностите" наистина да са случайни, а темата ти е бая позакъсняла. Благодарим за труда все пак... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2010, 13:21

3 Boris Loukanov | 27.01.201111:53

Тоя сега откри топлата вода, хората блогват активно повече от 10 години...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 11:04

2 Alice Smith | 27.01.201111:05

Някой май е прекалил с "Californication".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 17:14

1 Mishef | 27.01.201111:00

Стига мрънка бе Смее се
   

оценка

+0 -0