По стълбата към обвинението | webcafe.bg
Webcafe

По стълбата към обвинението

Webcafe.bg
08.05.2014, 19:09 (обновена 10.05.2014, 08:17)
Дивизиева

Снимка: © webcafe.bg

Как се развива кариерата на Мария Дивизиева през годините

На 9 май Европа празнува своя ден на победата. На тази дата празнува рожден ден и началникът на кабинета „Орешарски" Мария Дивизиева. По случай празника, тя получи подранил "подарък" от прокуратурата - призовка, а след това и обвинение. Дивизиева е обвиняема по делото, по което и магистратите Веселин Пенгезов и Петър Петков. Според прокуратурата тя умишлено е улеснила (като помагач) председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков за предоставяне на неверни сведения пред ОПАК за усвояването на еврофондове по времето, по което е била зам.-министър на държавната администрация.

В политиката от 25-годишна

Кариерата на 38-годишната Дивизиева започва през 2001 г., когато завършва образованието си по право в СУ. Тя започва стаж при юриста Пламен Панайотов и участва в създаването на НДСВ, но отказва да влезе в кандидат-депутатските листи.

През първите две години от мандата на Симеон Сакскобургготски, Дивизиева е парламентарен секретар на министерство на икономиката, където Николай Василев е министър. Когато той поема транспортния ресор (2003-2005), Дивизиева се мести в новото министерство заедно с него, влиза и в борда на Летище София.

Като член на Министерство на икономиката Дивизиева става и член на борда на директорите на "Благоевград БТ" АД.

Двамата с Николай Василев продължават да работят в тандем и когато при управлението на тройната коалиция той става министър на администрацията и административната реформа. Нейните функции включват административната реформа, регионалната координация, европейските въпроси и европейските фондове.

По това време отговаря и за проектите по Оперативна програма „Административен капацитет", заради която именно е и отправеното към нея обвинение. По проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. По посочения проект обществени поръчки обаче не са били провеждани. Според окончателен технически доклад за ОПАК от 26 номеври 2009 г. Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения и обещание да се даде помощ на магистрата Петър Петков, за да се заобиколи процедурата и да се усвоят парите.

Дивизиева е била разпитвана във връзка с разследването последно в средата на миналата година.

След като напуска поста си в министерството на държавната администрация, Дивизиева влиза в ръководството на "Експат груп" - дъщерно дружество "Експат капитал", в която изпълнителен директор е Николай Василев.

През 2008 г. в групата се създава и дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са били бенефициенти по проекти, финансирани по ОПАК. Една от тези фирми е "Актив груп" - на съпругата на Сергей Станишев - Моника.

Дружеството държи 20% от дяловете в "Консорциум за диалог с администрацията", който се оказва с поръчка за информиране на обществото за програма ОПАК, а комитетът за наблюдение на ОПАК в този период се ръководи от Дивизиева. Две години по-късно започва предварителна проверка по случая, която не стига до съда.

Докато Николай Василев е все още министър през 2008 г., в София е създаден "Експат бета" АДСИЦ, в който участва и Моника Йосифова (Станишева). Дружеството стана известно неотдавна заради изкупуване на 140 000 кв. м земя в регулация в курорта Камчия, за които бившият земеделски министър Мирослав Найденов твърдеше, че са на съпругата на Станишев, и че са от заменки.

Найденов бързо беше опроверган, но по-интересно е, че лицата, които продават парцелите в Камчия на "Експат" ги закупуват от Държавната агенция по горите по 7.8 лв. на кв.м и след това ги препродават на "Експат" за 32 лева на квадратен метър.

Предизборно и следизборно

Дивизиева продължава с кариерата си, като работи по предизборната кампания на Меглена Кунева и участва в създаването на сдружението „България на гражданите".

Когато след парламентарните избори през 2013 г. Дивизиева приема да застане начело на кабинета „Орешарски", въпреки че е бременна в седмия месец, неин спътник в живота е сегашният министър на културата Петър Стоянович. Стоянович, който е бивш председател на движение „Гергьовден" - след Любен Дилов, е един от учредителите на Движение „България на Гражданите", което вече е част от Реформаторския блок.

На 40-тия ден след раждането си синът на Дивизиева и Стоянович беше „орисан" от дъщерята на Сергей Станишев и Моника Йосифова - Дария, както и от щерката на Николай Василев. Подробно описание на разчупването на погачата беше отразено в доста медии, очевидно не без съгласието на замесените.

Мария Дивизиева се върна на работа скоро след като роди през юли.

Реакции към скандала

Дивизиева определя обвинението срещу нея  като недоразумение. Според председателя на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев присъствието на Дивизиева като началник на кабинета е голям комплимент за правителството на Пламен Орешарски. Пред bTV той дори пожела в българската държавна администрация да има повече хора като нея, защото „тогава нашата държавна администрация щеше да е много по-близо до това, което хората очакват".

Бившият министър Николай Василев също заяви пред телевизията, че не вижда как тя може да е злоупотребявала с европари и гарантира за нея, като изтъкна, че я познава от 12 години.И министър-председателят Пламен Орешарски защити началника на кабинета си. По думите му обвинението засяга случай от преди години и няма общо с настоящото правителство. Последният коментар на Орешарски по случая беше, че на този етап това е само обвинение.

Oще: веселин пенгезов  камчия  мария дивизиева  моника станишева  ндсв  николай василев  опак  петър петков  пламен орешарски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2014, 09:36

3 dedo_goshko | 10.05.201415:25

Един-единствен път съм комуникирал с Мария Дивизиева и ми направи наистина изключително добро впечатление! И затова вече вярвам в поговорката "любовта е сляпа", защото пък с половинката в живота й се познавам що-годе доста добре и по-нагъл, неприятен гъзолизец, склонен да продаде и собствените си родители за пари и власт, не съм срещал!!! Да не говорим за отявлената му склонност към политическа проституция - от СДС, през Гергьовден, през България на гражданите и накрая хоп - към БСП ... Е, това наистина е прекалено, само на простия българин не му е ясно какво и защо става така ... И тъй като г-н Стоянович е твърде нагъл и прост, за да се извини за политически проститутското си поведение, то тогава поне Мария да го направи ... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 09.05.201414:43

познаваме се лично и колкото да не ми се иска, съм на едно мнение със Станишев и Ники Василев. Мария е в класи над типичните бюрократи/политици и е много приятен за общуване човек. Най-вероятно в случая, покрай сухото, гори и суровото, ако си послужа с метафората от предния пост Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 09.05.201412:20

Няма дим без огън. За да се стигне до "само обвинение", със сигурност има някаква причина. Едва ли е просто ей така, щото не е симпатична на някого.
Освен това, престъпленията не трябва да имат давност.
Само дето, за съжаление, ще си остане наистина "само обвинение" и едва ли ще се стигне до съд и логични последици, освен ако Орешко не опъне чадър над нея, за да и се размине. Както става в 99% от подобните случаи.
   

оценка

+0 -0