Особености на живота в България | webcafe.bg
Webcafe

Особености на живота в България

Християна Драгостинова
30.05.2013, 10:57 (обновена 02.06.2013, 17:37)
жена, парк

Снимка: © Getty Images

Проблемът на държавното ни управление не е в некомпетентността на управляващите, в "системата" или в ширещата се корупция и шуробаджанащина, а в самите нас

Преди седем години случайно участвах в един младежки обмен в Холандия. Тогава за пръв път ми се случи да вляза в кметство и да видя истински кмет на живо. Освен че го видях, чух от него и интересни истории за местното управление и самоуправление.

Как например, хората искали да се построи детска площадка в квартала им. Създавали проект, разпределили си отговорностите и кандидатствали за финансови средства. Как общината одобрила проекта и хората, повтарям - хората от квартала се заели със строежа на площадката. Просто, лесно и ясно.

Помня недоумението, в което изпаднах тогава и в което вероятно са изпадали мнозина сънародници, озовавайки се за пръв път в друга по-подредена страна. Заради въпроса: "Защо при нас не е така? Защо?"

Отговорът на този въпрос дойде доста години по-късно.

Казват, че в България всички разбират от футбол и политика. Именно футбол и политика, а не риболов и садене на леща, примерно. Защото футболът и политиката са изключително подходящи мишени за изливане на трупаната в продължение на дни, месеци и десетилетия агресия.

Агресия, която се лее от Facebook, от различни знайни и незнайни блогове, ежедневници, телевизии. Агресия, която се отприщва като пропукан бент. Агресия, която винаги е индиректна и чийто обект е далечен, имагинерен и достатъчно абстрактен, така че да се избегне поемането на лична отговорност.

Помня, че в далечната 1990-та, в зората на демокрацията, беше много модерно в детската градина да се делим на седесари и бесепари, след което здраво да се налагаме един друг... но това е друга тема.

Проблемът на държавното ни управление не е в некомпетентността на управляващите, в "системата" или в ширещата се корупция и шуробаджанащина. Проблемът е доста по-дълбок и се корени в особеностите на нашия манталитет, култура и възпитание, формиран в продължение на стотици години.

Вероятно в годините на османско владичество е било полезна стратегия "да си траеш" и да псуваш под сурдинка. Вероятно тази стратегия е вършела работата и по времето на Държавна сигурност.

Днес времената са различни.

За съжаление насадените от онова време „правила на поведение" продължават да оказват своята пагубна власт. Има една приказка за слона от цирка. Слонът, който никога не се осмелява да избяга, защото от малък е окован. И така е свикнал със своята безпомощност, че дори когато вече оковите ги няма, той не вярва, че може да бъде свободен.

Ситуацията в нашата мила родина е идентична. Дотолкова сме свикнали да се възприемаме като неспособни, безпомощни и зависими от така наречените „управляващи", че изобщо не се замисляме. Че всъщност сме свободни. И че ние също можем да бъдем управляващи.

За да може това да се случи обаче, е необходимо изграждане на личностна зрялост, на способност да поемаме отговорност за действията си и за собствения си живот. А не да прехвърляме вината на политици и управляващи.

В България обичаме да си прехвърляме вини. Детето от малко бива захранвано с обилно чувство на вина: „Виж сега какво направи, добрите деца не правят така...". Една колежка се шегуваше, че първата дума, която децата научават е „не", защото непрекъснато я чуват от околните.

Как тогава да очакваме децата да пораснат като едни инициативни и отговорни възрастни, щом като стремежите към творчество и себеотстояване биват кастрирани още в зачатие?

Неспособно да се опълчи на майка си, детето преглъща, преглъща и преглъща гняв. И понеже в природата нищо не се губи, един ден задържаната агресия се връща към него под формата на мазохизъм и автоагресия. Порасналото дете ще стане примирен възрастен, който ще се напива до безпаметност в петък вечер и ще псува Бойко, Волен, Левски, ЦСКА... няма значение кого.

Хубавото е все пак, че не всички сме родени с вериги на краката...

В града, в който работя, група тинейджъри решиха, че искат в парка да има метална конструкция, където влюбените да закачат катинари, както се случва в други европейски страни. Свързаха се с общината и конструкцията вече е факт.

Може това да ви се стори като смешно постижение на фона на проблемите с електроразпределителните дружества, безработицата, монополизацията на държавата от една шепа хора и т.н. Но това значи много.

Значи, че нагласата на младите хора, поне на някои от тях, вече е различна. И те вярват, че могат. Това е най-важното в случая.

Oще: агресия  българия  гражданско общество  инициатива  политика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2016, 16:53

13 Martin Nedeltchev | 28.02.201619:22

така е - възпитавайте, без да насаждате стериотипи.

нека младите сами видят кое може, кое няма да стане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.12.2012, 18:06

12 undertow | 03.06.201322:59

Ето малко пояснения след десетина часа проучване (реших че заслужава повече от пет минути. Заслужава дори финансова ревизия, ама кой знае... може и това да се случи). Нали все пак трябва да "скъсаме синджира" и да не сме като "слона от цирка"? Никой от познатите ми там (Стара Загора), не е чувал за въпросната конструкция. Никой не знае за това, никой не го е виждал. Питах и пак питам, как ни доближава до Европа нещо за което никой не е чувал? Модерно ли е? Ако е модерно, това прави ли го европейско? Ако го прави европейско, ние европейци ли сме, правейки същите тъпотии като тях? Защо се опитваш да вменяваш на читателите си Драгостинкова, идеи и мисли в които самата ти не вярваш? Защо написа следното: "Проблемът на държавното ни управление не е в некомпетентността на управляващите, в "системата" или в ширещата се корупция и шуробаджанащина"? Мислиш ли, че ще получаваш заплата и хонорари ако това което твърдиш беше вярно? Точно там е проблема на тази държава. Точно фирми, фонданции и прочее паразити, закачени за вимето на държавата, пият кръв, благодарение на "некомпетентността на управляващите, "системата" и ширещата се корупция и шуробаджанащина". Финансирани сте от европейски фондове, държавни фондове, 'нам 'кви фондове, но в крайна сметка парите ги даваме ние. Ние - данъкоплатците на заплата. Кажи колко струва въпросното съоръжение с катинарите? Кажи колко пари спечели фондацията ти от това? Питай "Финансов директор", "Главен счетоводител", "Младши счетоводител" и "Касиер-счетоводител"! Питай ги и публикувай отчета (той и без това трябва да бъде публична информация). Писна ми от тези гнусотии. Писах под друг ник ("Мъц"). Един циганин много ми се обиди, 'щото му казах някакви неща които не му харесаха. Сега ще пиша с този ник. Мисля да ви издавя всички крадливи, манипулативни гадове които пишете тук. Мисля да ви издавя с въпроси и ако поне на една гад му стиска, нека отговори. Кога ще спрете да правите хората на наивни маймуни?

ПС
"Зараза" - предполагам това е някакъв вид креативно мислене и ви се струва в "Самаряни" като добра идея. НЕ Е!!! Играта на думи между "зара" и "за, "за зара" - "зараза"... не е добре. Вярвай ми. "Аз съм лекар". Не сте добре според мен. Мисля че единственото което би ви излекувало е мощна финансова ревизия. Трябва да бъдете разпитвани и проверявани за всяка стотинка която е минала през вас. Но пък от друга страна вие имате повече счетоводители и финансисти, отколкото специалисти с които твърдите че помагате на хората.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 12.12.2012, 18:06

11 undertow | 03.06.201312:39

Не трябват особени умения за да се разбере след пет минутно търсене защо е написана тази безумна статия. Християна Драгостинова е психолог в сдружение "Самаряни" в гр. Стара Загора ("В града, в който работя..."). Стара Загора е и въпросния град в който общината е изградила "метална конструкция, където влюбените да закачат катинари". " Оригиналната идея е на млади доброволци от клуб "Зараза" на старозагорското сдружение "Самаряни". Това е цитат от статия в новинарски сайт. Колко сложно е да се събере 2 и 2 за да се получи 4? Авторке бива ли да изпишеш толкова глупости, само за да оправдаеш в заключение, едни безмислено изхарчени пари? Колко ни доближи до Европа конструкцията с катинарите? Колко струва на общината този проект? Колко пари спечели от проекта сдружение "Самаряни"? От раздел "контакти" в сайта ви, става ясно че имате двама психолози, но за сметка на това пък имате "Финансов директор", "Главен счетоводител", "Младши счетоводител" и "Касиер-счетоводител"! 'Де се вика... самаряни... самаряни... колко да сте самаряни?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.07.2011, 03:12

10 djeisanborn | 02.06.201309:33

До Автора:
Проблемът на Българските управляващи (било то политици или месни управляващи), е точно в манталитета. Много малко от Българските управляващи НЯМАТ нужното ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ да бъдат управляващи, защото тв са станали управляващи точно със шуробаджанащина, въпреки че са избрани от народа, но не всеки има привилегията да бъде сред малцината Богоизбрани за когото народа да може да гласува.
ПРИМЕР: Кристиан Вигенин е роден на 12-ти юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство , специалности "Международни отношения" и "Макроикономика". През изминалите години участва в редица обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. КАКТО ПО ПОЛИТИЧЕСКА ЛИНИЯ, така и във връзка с професионалното си обучение и развитие. От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерство на финансите. От март 2001 г. Кристиан Вигенин започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП, като го ръководи в периода от 2003 г. до 2010 г.АКТИВНАТА МУ ПОЛИТИЧЕСКА РАБОТА ЗАПОЧВА ПРЕЗ 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на 3 мандата - до 2000 г. - е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и заместник-председател... В България всяка година завършват около 600 студенти по специалността Международни отношения и се съмнявам останалите 599 да не искат да специализират в чужбина, но...
И в нашият квартал си направихме градинка с трева и дръвчета и то с инициативата на хората от квартала и с помоща на Общината и кмета, но когато на човек му се наложи да отиде в общината за помощ тогава отношението е коренно различно, бюрокрацията е непреодолима. Тоест ако даден гражданин реши да направи нешо за обществото и то е безплатно за дадената община всичко е ОК, но когато Общината трябва да помогне на този свой гражданин тогава всички врати за него са затворени, ОСВЕН АКО НЕ Е ЧОВЕК НА НЯКОГО ИЛИ НЯКОЙ НЕ СЕ ОБАДИ ЗА НЕГО.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

9 Ицо | 31.05.201309:33

Това ми хареса :
"Всяка конструкция за влюбени катинари, крачка по пътя на демокрацията"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 30.05.201317:24

Да ви еба майката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

7 Dimitar Stamboliyski | 30.05.201317:12

Wtf, влюбени катинари? Като разигравките на съдебна зала по съвецкото телевидение. Имитация и пълна пунта. Прогресивните млади с инсталация... Просто, отново Wtf!?!

Ауторке, аз пък да се изтъпаня, колко тесни връзки поддържам с община Амстердам като бивш неин гражданин и в качеството и на наш настоящ клиент Намига Повярвай ми и там съществуват "хубавите познанства". И да, когато говориш от 1 л. мн. ч. - обясни ми кои сте вие. Ама като на глупак, защото ми се счува, че и мен ме намесваш без да съм те молил!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 30.05.201314:28

Статията ми хареса.
Само да не беше се стигнало пак накрая до клишето с тия митични "млади", дето все се възхваляват с повод и без повод. А истината е, че в България младите стават активни чак като ..... поостареят.

Или пък сега се ражда ново поколение "млади"? Чуди се
Да не би да са тези:

http://www.bnews.bg/article-77832
muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 30.05.201313:13

Ами за това че половината население ходи пияно на работа, шофира пияно и не спира на пешеходна пътека, и не спазва никакви правила за движение?Кой е виновен?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 30.05.201312:49

Проблема на Бг и на българите въобще не е внякакви "организирани престъпности", световни заговори или лошите политици.Мърлящина, некадърност, липса на елементарна почнтеност.В обикновените хора , не в някакви политици.За тази сутрин имам среща с клиент, и пътуване заедно по работа-с негов транспорт.Записал съм си на пет места-час, с кого имам среща, къде и какво ще се прави, до колко часа.Някъде към осем и половина ми се обажда някакъв неизтрезнял глас да ми каже, че имал друга работа, и като я свършел, тогава, или пък-да минем през един друг град-какво те бърка?Какво да ме бърка-че е идн цял ден ще отиде за нещо за което съм предвидил два часа,и ще ми се провалят още десет други срещи.замълчавам, поемам си дъх и закрещявам в слушалката,че това което прави е идиотско ,нищо ли не значи уговорка, час?От другата страна съ и обидени на всичко отгоре.След два часа ми се обаждат, че някаква ..."объркала едно число", и ей така невинно ми се съобщава-"грешка станала, ще се оправи, какво толкова".Ами толкова , че оправянето на тази "малка грешка" ще отнеме няколко седмици молби, процедури и чакане.След още един час минавам през автомивка .За 20 минути колата свети като нова.Тръгвам и след половин час забелязвам, че антената на радиото липсва.Айде обратно-момчето на автомивката забравило да сложи антената.Това е до обяд, след обяд ще видим.И така дено по ден, вместо да се заномаваме с нещо продуктивно се занимаваме с поправяне на грешки и мърлящини, и разни идиотски изпълнения.Да не говорим за мръсотията по държавни и частни офиси, по улици, по входове.За това политиците ли са виновни?Политиците ли са виновни за хората некъпани и небръснати с месеци и вонящи на скункс?
   

оценка

+5 -1