Игри на съзнанието | webcafe.bg
Webcafe

Игри на съзнанието

Цветана Георгиева
08.05.2014, 18:50 (обновена 14.05.2014, 08:14)
пропаганда

Властта най-успешно се възпроизвежда, експлоатирайки страховете на хората

Сега тъпаните бият русофилите и русофобите. Преди повече от половин година бяха умните и красивите срещу грозните и бедните. Доста народ воюваше покрай парашутирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - интернет лумпени срещу влюбени в миналото пенсионери, богати срещу бедни, безплатно мразещи срещу платено обичащи ...

Такива се оказаха пешките, офицерите, всички черни и бели фигури, които разни хора зад метални заграждения наместваха срещуположно под знамената на Сорос и Сталин, за да вкарат протеста в руслото на партизанското отричане на другия (различния) и форумното хейтърство.

По-късно разбрахме за опорните точки, троловете и всички онлайн и офлайн партийни хитрини, които етикетираха сериозни по численост социални групи, а цивилизационният дебат за държавата, в която живеем и искаме да живеем, приравни своята перспектива до предсрочни избори и нов Изборен кодекс.

Украйна -новият водевил

Вече не говорим за „смяна на модела" и за „пробив в статуквото" - или по-скоро не са интересни на медиите, защото ни човърка друга тема - Украйна. Случващото се там върви ръка за ръка с един по-непробиваем модел и едно по-голямо статукво, където се откриваме натясно.

Дилемата „Русия - Запад" в момента е най-острата гилотина на обществено разделение, подклаждана от медии и политици, която, както в случая с Делян Пеевски, лепи противоположни мнения и форматира съзнания, но извън това не променя нищо. Ориентирана е към 25 май, когато и тези европейски избори ще бъдат за вътрешна употреба.

От форуми до телевизии струи усещането, че ако си български патриот, значи трябва да обичаш Путин, защото неговата държава ни е освободила от турско иго, а не Брюксел и Вашингтон. Ако не обичаш Путин, не си русофил. Ако не си русофил, тогава си русофоб, следователно - западен неолиберал, който потрива злокобно ръце, за да ни натресе капиталистическо робство и свободна хомосексуалност. Или пък обикновен фашист.

Разбира се, обратната линия също я има, само че там се мъдрят нови царе, Евразийски съюзи и комунистически призраци. Не само държави, но и световни организации, най-вече НАТО, придобиват крайно противоположни очертания в масовото съзнание. Пропагандата явно дойде в повечко и на видния социалист и рапър Мишо Шамара, който заплаши, че ще стане враг на БСП, ако не спре с „бруталната русофилия".

Игра на огледала

Социологът доц. Антоний Гълъбов казва, че всичко това е измислен дебат и не съществува наистина в българското общество: „Няма такова противопоставяне. Това е голяма манипулация на един елит, създаден от Съветския съюз и комунистическия елит, който се опитва да оцелее".

А оцеляването във властта минава най-успешно през страховете на хората. Гълъбов намира настоящите в стереотипите от началото на миналия век - за малкия и зависим народ, заключен между двете Велики сили, които правят каквото поискат, включително игри на армии и оръжия. Някак естествено идва да си изберем едната от тях.

„Изглежда, че тази смеха за разделение работи, защото хората се чувстват заплашени от подобни плашила. Реално погледнато, българското общество и икономика са по-малко зависими от Русия, отколкото в миналото", казва той.

Според него сегашната поляризация се дължи на зле информираната среда, малкото познания какво наистина се случва в Украйна и що за държава е. „За да си набавим и за да постигнем разбиране на изплъзващата се и комплексна ситуация, прибягваме до "черно-бялата" квалификация", изтъква психологът Албена Стамболова.

Или, или

Друга част от проблема е виждането за самата Русия, което за някои анализатори се оказа изненадващо силно, а за други - нарочно подготвяно. Ако тя не е добра, значи непременно е лоша.

Албена Стамболова обяснява ситуацията с основните за логиката "бинарни опозиции": добро - зло, черно - бяло, източно - западно. „Когато изпитваме психологически дискомфорт, огорчаване на свободата си, политическа безизходица, социален колапс, дори дефицит на разбиране, ние се "сриваме" в атавистичното, опростено или/или".

„Странно е, защото демокрацията предполага множественост в политическия живот. А в неспособността си да приемем "другия", различния, непознатия, усилваме изкуствено своята категоричност", допълва тя. Така българският патриот се превърна в православен русофил, а Европейският съюз - в агресор.

Не сме виждали нови опорни точки на властта в последно време, но тази с голяма степен на вероятност е една от тях. Защото игрите на съзнанието винаги трябва да се държат под контрол. Ето я тънката струна, с която хората във властта ни карат да им танцуваме. Кой по улици и площади, кой пред урните.

Oще: европейски съюз  комунизъм  мислене  поляризация  пропаганда  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

12 A4i | 14.05.201414:04

Макарончо, размишлявай ефирно и многопластово върху следните картинки :

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?236005-Situation-in-the-Ukraine-Crimea-*Photos-Videos*-ONLY&s=2b119e58469a69588ee6e83139fc177e

Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 13.05.201415:48

Албена Стамболова обяснява ситуацията с основните за логиката "бинарни опозиции"...

Ще ви преведа това и казаното по-надолу от Албена Стамболова на разговорен език. Накратко казано това означава, че българското общество е изградено от дебили. Умствено изостанали нещастници, неспособни да анализират, и да дефинират своята позиция в един сложен и динамичен свят. Нация от параноично настроени швестери/мачовци, готови да мразят, плюят и хленчат, вместо да търсят подход, който им осигурява по-добри възможности.
И така... мисля, че малко грубичко се изразявам, но за съжаление едно по-търпеливо отношение към върлуващата простащина е безсмислено. Това би било равносилно да обяснявам на чалгаджия културно-социалната му непълноценност, чрез описание на честотно-резонансните трептения в електро-магнитния спектър на фронталния кортекс.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

10 tatu | 10.05.201422:58

Поредната обработка на съзнанието в стил ,,атавистичното, опростено или/или,, .
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

9 скучко | 10.05.201412:03

Така си е wrecking ball ! ДА! Две мнения няма. Работата ми е такава , че общувам с много такива нашенци. Хън, мън, много работа, от работа в къщи-от къщи в работа и пр. излинания, но всички са категорични в едно:
Там живота е по-уреден и спокоен. Всеки си знае работата, мястото в обществото, какво може и какво не да си позволи. А институциите са железни и винаги можеш да разчиташ на тях. С една дума: Там всичко е правилно уредено и най- вече работи.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

8 A4i | 10.05.201411:48

Темата за Украйна е действително важна за България и ЕС като цяло. Жалко за хората Украйна, в момента са притиснати между чука и наковалнята. Комфликта там се разпалва от Русия и САЩ, а сметката за разрушенията ще я платиме ние ,тъй като Украйна като бъдещ член ще източи значителни средства от фондовете на ЕС. Нашият интерес е да не се върви по корейски/виетнамски/авганистански сценарии с тотално разрушаване на страната. Нито Русия , камо ли пък САЩ ще платят проазиите, които се вършат в момента там в името на техният имперски интерес.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2014, 09:27

7 wrecking ball | 10.05.201411:31

Скучко за това си прав - там наистина по-голямата част от българите работят като обслужващ персонал и вършат работа която западняка не я ще.Но може би не съм се изразил правилно - там просто доходите са по-високи и затова възможностите да си осигуриш приличен стандарт на живот са по-големи.Хората отиват и виждат как е там, после виждат алтернативата от Изток и изборът им всички ние го виждаме.Разликата се набива на очи и никъква пропаганда не може да я прикрие.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

6 скучко | 10.05.201410:37

Не wrecking ball Усмивка , нашенците не живеят Там по-добре. Те просто Там, получават повече пари от Тук, за равно количество и качество труд. После с Тези пари Те не ходят на круизи, Малдиви, и пр. курорти и екстри да ги харчат , а си идват Тук да си оправят зъбите, здравето(може би разклатени от Там), да си подновят гардероба, да си платят данъци, заеми за имоти... и ако остане Нещо ще ходят да се порадват и починат на нашенските курорти. Реве или много тъжен
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.02.2014, 09:27

5 wrecking ball | 10.05.201409:37

Наистина няма истинско разделение между хората на про-западни и про-руски.Мащабната атака на червени тролове създава невярно впечатление за разделено обществено мнение.В същото време не се наблюдава емигрантски наплив към Русия(по скоро е в посока от Русия), всички ги тегли на Запад.И това е така защото там хората просто живеят по-добре и колкото и пари да се хвърля за пропаганда, резултатът е само голям шум. Когато в един евентуален бъдещ момент Русия наистина покаже алтернатива на западния модел, подобри начина на живот на населението си - хората сами ще тръгнат към тях.Към момента единствения начин да задържат в своята сфера на влияние някой "братски народ" е чрез езика на оръжието, или със щедро заплатени комисионни за кормпирани политици.
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

4 scuba | 10.05.201401:40

Словесна логорея-това е тази статия.
Няма ли най-после администраторите на сайта да престанат да пускат подобни идиотщини!
От това страда само иначе добре структурирания сайт.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

3 Venko Grigorov | 09.05.201420:04

Разбира се че е изкуствено. Няма русофили и русофоби. Има нормални хора, има и рубладжии.
   

оценка

+3 -3