Защо (ще) емигрираме | webcafe.bg
Webcafe

Защо (ще) емигрираме

Александър Ненов*
13.10.2016, 12:10 (обновена 14.10.2016, 15:02)
пътуване, емиграция

Внезапно, в рамките на един светофар време, осъзнах отговора на този въпрос

През годините неведнъж съм се питал защо хората емигрират. Защо ние, българите, емигрираме. Обикаляйки половината свят, така и не получих отговор на въпроса си, докато един ден просто осъзнах всичко. В рамките на един светофар време.

Причината, хората да емигрират, е в уважението или по-точно - в липсата на уважение. Бих могъл да завърша с това, но от уважение към хората, отворили тази статия, ще ви дам още малко информация, с която ще се обоснова.

Държавата не уважава своите граждани.

Не само с това, че ни предлага и допуска изроди и престъпници като кандидати за президенти. Всъщност, ежедневното неуважение е много по-страшно.

Държавата ни мачка символично в градския транспорт. Не, че е скъпо да се купи още някой и друг автобус и всичко да се синхронизира правилно, за да е удобно на хората. Но държавата (в случая, и общината) иска да покаже отношението си и да демонстрира, че може да ни мачка, колкото си иска, в претъпканите превозни средства.

Държавата ни мачка и чрез служителите си.

Полицаят се обръща към вас с неуважителното "Ей, я ела тук и си дай документите!" или пък те спира с презумпцията, че или си терорист-наркоман, или си нарушител на пътя, след което съвестно търси причина да те глоби и упражни неуважителна власт над теб.

Държавата не уважава никого и като поставя намусени чиновници, които ни препращат от гише на гише, демонстрира собствената си власт и липса на отношение към времето на гражданите.

Държавата не уважава твоите права, затова и не ѝ пука, че съдът не работи.

Той всъщност работи, но в посока да унижи теб - обикновения гражданин.

Държавата не уважава и твоите родители, като им подхвърля пенсии с размера на една вечеря в ресторант на депутат.

Държавата не уважава и твоето дете, като го скопява емоционално и интелектуално в училище, за да го направи достоен за неуважение гражданин.

Когато държавата със своя безкраен апарат не уважава гражданите, в един момент гражданите започват да не уважават както държавата, така и себеподобните си, тъй като се чувстват безсилни или ги е страх да окажат натиск върху държавата, те оказват натиск върху околните, демонстрирайки двойно по-голямо неуважение.

За това се чуват клаксони, когато някой не е потеглил на оранжево на светофара. За това плочките ни са с локви - защото майсторът не уважава пешеходеца. За това шофьорите паркират на места за хора с увреждания, тротоари и пешеходни пътеки - защото не уважават никого, освен този с по-скъпата кола... и то единствено от страх, защото той проявява двойно по-силно неуважението си.

В заведенията служителите коментират своите клиенти пред очите на другите клиенти, не уважават нито тях, нито работодателите си.

Накрая никой никого не уважава.

Какъв е резултатът от цялото това неуважение ли? Ако прекараш достатъчно време в тази враждебна неуважителна среда, ти рано или късно ще станеш човек, който не уважава себе си.

Защото само по себе си, допускането да бъдеш унижаван, показва, че ти вече си загубил самоуважението си. И когато това стане, връщане назад няма.

Просто ще гласуваме за поредния идиот (пък бил той и от женски род), с което ще демонстрираме собственото си неуважение към нас самите.

Това е причината много хора да изберат произволна друга държава.

Да, може и усмивките там да са лицемерни, може и уважението там да не е искрено, може и средата там да е стерилна... Но да, ще ни се усмихват, ще ходим по плочки без локви, ще пътуваме в нормални условия, в транспорт, направен да вози хора, а не биомаса.

И да, обществото ще ни уважава, макар и да няма причина да го прави, макар и да не сме го заслужили с нищо. Ще ни уважава, при това с усмивка.

Усмивката. Нейната липса е първият симптом на умиращото от болестта на неуважението общество.

*Статията на Александър Ненов е от сайта Trio.bg

Oще: trio.bg  александър ненов  българи в чужбина  българи зад граница  българия  държави институции  емигранти  емиграция  емиграция в българия  имигранти  институции  уважение  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.11.2016, 12:04

44 Raina Chuchuranova | 06.11.201612:07

Абсолютно е прав господина! Поздравления!Помагат на невежи ,за да им гласуват и не изпускат кокала,а ние да мрем с 150 лева пенсия.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.10.2016, 07:46

43 Стефан Богданов | 17.10.201607:47

Ама абсолютно ВЯРНО!!! БРАВО! МОЕТО УВАЖЕНИЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 16.10.201623:54

Джулиане,
България е прекрасна страна и много калпава държава. То вече няма и държава. И народът се е затирил да се превърне в население. А ти оди в германската държава, само че там няма да бъдеш германски гражданин. Турският имигрант ще стане такъв преди тебе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.08.2016, 11:08

41 Julian Jason | 16.10.201623:26

Автора да смени думата "държава" с " българите"!
Държавата е съставена от българи. Българите не се уважават и те са виновни за всичко, а не държавата! България е хубава държава, само да не бяха българите там, а германските граждани!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

40 nikoko | 16.10.201620:49

Емигранте защо мислиш , че някъде там в друга държава ще те уважават. Ти който не си заслужил уважение във собствената си страна защо си мислиш, че щете уважават в чужбина. Знаеш ли не си нито Джон Атанасов, нито Шефкет Чападжиев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

39 GETI | 16.10.201612:33

На Крив Макарон, космите му пречат! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

38 7 | 16.10.201609:52

@ Дедо аджия

"Добре, ще разбиеш с главата си стената на килията. И какво ще правиш в съседната килия?"

-Ще питаш абата къде е съкровището... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

37 dedo adji | 16.10.201600:07

... Ако все още, обаче, имаш живи нервонни клетки в мозъка, най-добре е да се разкараш от тая държава без да поглеждаш назад! ...

Кво чакаш, бе макароне?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

36 7 | 15.10.201622:46

Емигрирате.
А кой ще ГИ храни?
Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

35 Крив Макарон | 15.10.201622:20

Емиграцията е най-добрата имунизация срещу простотията. В бг-условия да си прост е задължение, и всеки, който го пренебрегва бива строго скастрен от останалите.
Примерно, ако някой те помоли за услуга, и вземеш че помогнеш, значи си се "преебал". Просто си длъжен да се подиграеш на всеки призив за помощ... Ако си взел пари от някого, и му ги върнеш това е защото си "балък". Ако имаш глупостта да се обърнеш към някоя иституция за компетентно мнение, първо отттам ще ти обяснят, че им досаждаш, после ще разбереш от приятелите си, че им досаждаш и на тях като споделяш тия глупости, и само губиш време, и своето, и чуждото.
Като щом живееш в тая страна, значи трябва да приемеш, че си кретен, и да приемеш, че всеки който се отнаня с теб унизително е прав, а ти си виновен че си се родил. Може, естествено, и да те пребие някой за лична утеха, а после със заплахи и терор да те проинуди да си траеш. Впрочем, това последното е във връзка с конкретен случай с мой познат, който пострада жестоко след като анаболен изтрещелник едва не го осакати. В случая став въпрос за непредизвикана агресия, и средни телесни повреди. За поведението на институциите по този поввод обясних по-горе.
Най-добре ще е ако искаш да живееш в тази страна да се приготвиш да бъдеш цял живот в положението на неудачник, и само да отчиташ загуби. Може и да се оплакваш, ако желаеш, или просто да се самозапалиш, ако очакваш някой да ти помогне да решиш проблемите си.
Ако все още, обаче, имаш живи нервонни клетки в мозъка, най-добре е да се разкараш от тая държава без да поглеждаш назад!
   

оценка

+0 -0