Отворено писмо: България да ратифицира АСТА! | webcafe.bg
Webcafe

Отворено писмо: България да ратифицира АСТА!

Webcafe.bg
03.02.2012, 18:10 (обновена 04.02.2012, 08:28)
Компютър, лични данни

Организации и творчески сдружения призоваха за ратификацията на АСТА

Тринайсет творчески организации и съюзи са подкрепили отворено писмо в подкрепа на международното споразумение ACTA. В него се настоява България да ратифицира АСТА до 1 март 2012 г.

Документът е адресиран до институции на изпълнителната и законодателната власт, както и до широк кръг представители на творческите индустрии, творчески съюзи и браншови сдружения от сферата на културата и изкуството, правозащитни организации на правоносители, дружества за колективно управление на права и други творчески организации.

Публикуваме го.

В контекста на разгорещената обществена дискусия, която подписването на АСТА породи, се обръщаме с това Отворено писмо към всички институции в България с надеждата, че истината за това, какви са параметрите и посланията на това важно международно споразумение ще победи митовете и спекулациите.

Вярваме, че разумът и визията за стратегическите интереси на страната и принадлежността ни към ценностите на Европейския съюз ще надделеят над безпочвените внушения и манипулации, на които сме свидетели в публичното пространство.

За какво точно става дума:

  • АСТА по никакъв начин не противоречи нито на европейското право, нито на съществуващата и в момента национална законова рамка. Становището на Правната служба на ЕП от декември 2011г. категорично потвърждава това.

  • АСТА не цели ограничаването на основни човешки права като правото на достъп до информация и правото на свободно изразяване, нито ще доведе до блокиране на блогове и социални мрежи, до налагане на мракобесни рестрикции, прекъсване на достъпа до глобалната мрежа и преследвания на крайните потребители в интернет, както безпочвено се твърди.

Обществото продължава да не е наясно с действителното съдържание на този важен в световен мащаб документ. Считаме, че трябва да се противопоставим на манипулациите в публичното пространство и да заявим категорично същността и целите на АСТА.

А те безспорно са: разработване в съвременни условия на ефективни механизми и процедури за защита и правоприлагане в областта на интелектуалната собственост, без да се засягат основни права и свободи на гражданите или съществени принципи на материалното право в националните законодателства, като се разшири например приложното поле на юридическата отговорност при нарушения; създаване на унифициран международен стандарт за защита на правата върху интелектуална собственост - стандарт, който понастоящем вече е приет в общностното законодателство на ЕС и националните правни системи на членовете му.

Именно поради това, АСТА е документ, който ни дава гаранции, че онези постижения на правната система, които вече са достигнати в ЕС и в България и имат своето реално приложение у нас днес по силата на действащите специални закони в областта, ще бъдат въведени като международен стандарт за ефективна защита на правата върху интелектуална собственост по целия свят и нашите правоносители ще получават аналогична закрила на своите права в глобален мащаб.

Всъщност АСТА ще помогне да се създадат по-благоприятни условия за развитие на иновациите, творчеството и конкурентоспособността на творческите индустрии и на секторите, базирани върху системата от права върху интелектуална собственост.

Борбата срещу разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа преди всичко ще защити гражданите, тяхното здраве и сигурност, както и интересите им на потребители.

Недоумяваме как с лека ръка се отхвърля идеята за световен съюз срещу злоупотребата с идеи и творби, срещу разпространението на фалшиви стоки и продукти с неясен произход и често пъти вредно за хората въздействие.

Недоумяваме защо се отхвърля шанса за повече и по-качествено творческо съдържание онлайн, за дългоочакваното навлизане на легалните услуги за достъп до съдържание на българския пазар, за постигане на баланс и справедливост в разпределянето на генерираните печалби в интернет между технологиите и съдържанието.

И не на последно място нека да няма съмнение и в това, че ние сме категорично за запазване на конституционните права и свободи на гражданите и потребителите, включително съхранение на тайната на личните данни и кореспонденция.

АСТА не е враг на технологиите и развитието. Напротив, наред с други неща, споразумението подчертава важността на интернет сектора, но търси по-ефективната закрила на новаторските идеи и творчеството онлайн, като отчита опасностите от разпространението на фалшиви и пиратски стоки не само за икономиките на страните и за цели сектори, но за техните създатели като индустрии и личности, както и за мотивацията им да продължат дейността си в новата дигитална среда.

Поощряването на легалните бизнес модели за търговия и потребление на стоки и услуги в дигитален формат и чрез глобалната мрежа всъщност ще ни позволи да ползваме по-добри услуги и качествени формати за достъп до стоки и творческо съдържание.

Това, от своя страна, ще доведе до икономически растеж и нови работни места. 37 водещи държави в света, сред които за щастие и България, осъзнават този огромен потенциал за икономическо развитие и подкрепят АСТА. Поздравяваме българското правителство за стратегическия поглед напред!

Ние, представителите на творческите индустрии на България, на правозащитни организации и дружества за колективно управление на права, на творчески съюзи и браншови сдружения от целия културен спектър в страната, искаме ясно да заявим категоричната си подкрепа за това споразумение и да призовем политиците, представителите на държавните институции, носителите на права върху интелектуална собственост, интернет доставчиците и потребителите - тоест всички граждани с отношение към творчеството и иновациите, било като създатели или като потребители, да се вслушаме в здравия разум и да не предаваме с такава лекота трудно извоюваната ни принадлежност към европейския демократичен дом и ценностна система.

Нека площадната политика отстъпи пред отговорните национални решения и визията за бъдещето на България като част от една устойчива ценностна система на върховенство на закона, независимо от средата.

Вярваме, че една широка обществена дискусия, с участието на наши представители и с изслушване на всички заинтересовани страни, при изразяване на компетентни и обосновани становища, ще ни помогне да разберем смисъла на AСTA и ще ни доведе до единствения резултат, който е в интерес на всички българи и България - ратифицирането на споразумението от парламента до 1 март 2012 г.

Oще: аста  българия  власт  дискусия  държави  институции  истина  права  ратификация  споразумение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

75 азът | 08.02.201218:07

Еи да му се не види... майната им на псевдо авторите Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

74 Рая Христова | 08.02.201211:02

Писала съм до издателствата, драги...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

73 fALLEN | 08.02.201201:09

ама рая христова автор ли била? Много щастлив райче, май си забравила, когато беше качила напълно нелегални книжки на блогчето си. Усмивка авторството няма да ти го коментирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

72 deowin | 08.02.201200:49

>Защо просто не се опиташ да поработиш малко честно и почтенно?

Само да не се окаже, че е като в онзи лаф за клечката в окото на другия и кола в твоето.. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

71 Fedar | 07.02.201223:45

@Рая Христова | 07.02.2012 17:26
Аре и тука да ви кажа чао... сит на гладен не вярва, то се е видяло Много щастлив Стрелка
-------------

Миличка, нищо лично, но не си "гладна" заради торентите. И ако ще и да почнат да бесят за сваляне на файлове, ти пак няма да забогатееш, поне не и от "Лични Финанси". Не предлагаш нищо ново, нищо оригинално и нищо запомнящо се, а само една отдавна сготвена и претоплена манджа, която си разбъркала малко и си я представила с няколко гръмки слова за сензационно ново творение. Защо просто не се опиташ да поработиш малко честно и почтенно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

70 Konstantin | 07.02.201217:49

Грешка от бързопис: Да се чете "три пъти подред"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

69 Konstantin | 07.02.201217:48

Тези хора са или напълно луди или прокарват чужди интереси!
Как така да ратифицираме споразумение, според което не са нужни доказателства за арестуване на някой евентуален крадец на авторско право! Достатъчно е, според текста на АСТА, някой "да се оплаче ти пъти поред"!
На това и Сталин би завидял!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

68 Рая Христова | 07.02.201217:26

Аре и тука да ви кажа чао... сит на гладен не вярва, то се е видяло Много щастлив Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

67 abductor | 07.02.201216:17

Дедогош, не се сърди на госпожица Христова, момичето е счетоводителка, пък и системата е успяла да я изгради като идеален консуматор, та за нея е все едно - сирене, обувки, музика, книги - всичко е продукт, с който да си напълни търбуха и после да го изхвърли, така да се каже. Затова и не прави разлика между артист и плочкаджия - дето плочи, там и плочки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

66 Рая Христова | 07.02.201216:13

65 Астролог | 07.02.2012 15:43

Това за доходите е вярно. Обаче тогава какво да направим - да сложим едни цени на Уиндоус за Германия, други за България и трети за Зимбабве?

Един Мерцедес ако е по джоба на германците, на мен не ми е по джоба. Тогава какво, да ида да го открадна ли.

В смисъл - окей, голям е въпросът с авторските права. Обаче такива нагли изказвания като "ами тегля щото няма как да ме спреш", "в интернет всичко е безплатно", "ще платя ако така преценя" - някак трудно ми е да приема, че така е редно и правилно.

Правилата винаги ще се заобикалят в някаква степен... да не си правим илюзии Много щастлив Ама тука направо излизат извън всякакъв контрол.
   

оценка

+0 -0